Facebookova dionica izgubila trećinu vrijednosti, a i korisnici odlaze – cenzura im se obila o glavu

Facebook cenzura
15 komentara

Dionice Facebooka su u slobodnom padu. Početkom godine dionica je vrijedila 340 dolara, a danas se njome trguje na razini oko 230 dolara čime je izgubila oko trećine vrijednosti. Analitičari naravno ne spominju cenzuru kao uzrok tome i masovni odlazak korisnika, nego uglavnom rade analizu financijskih rezultata i poslovnog modela.

Prije godinu dana, prije nego što je Facebook postao Meta, tvrtka društvenih medija imala je tržišnu kapitalizaciju (vrijednost) od 1 trilijun dolara, što ju je stavljalo u rang s nekolicinom američkih tehnoloških divova.

Danas pogled izgleda puno drugačije. Meta je izgubila oko dvije trećine svoje vrijednosti od vrhunca u rujnu 2021. Dionicama se trguje na najnižoj razini od siječnja 2019. i uskoro će završiti svoje treće tromjesečje zaredom s dvoznamenkastim postotnim gubicima. Samo četiri dionice u S&P 500 bilježe lošiju godinu.

Posao Facebooka izgrađen je na mrežnim efektima – korisnici su dovodili svoje prijatelje i članove obitelji, koji su to govorili svojim kolegama, koji su pozivali svoje prijatelje. Odjednom su se svi okupili na jednom mjestu. Slijedili su oglašivači, a dobici tvrtke koji su uslijedili – a bili su obilni – osigurali su kapital za zapošljavanje najboljih i najpametnijih inženjera kako bi se ciklus nastavio.

No 2022. ciklus se preokrenuo. Korisnici skaču s broda, a oglašivači smanjuju svoju potrošnju, ostavljajući Metu spremnom izvijestiti o drugom uzastopnom padu tromjesečnog prihoda. Poduzeća uklanjaju Facebookov nekoć sveprisutni gumb za prijavu na društvene mreže sa svojih web stranica. Zapošljavanje je izazov u nastajanju, pogotovo jer osnivač i glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg provodi velik dio svog vremena promovirajući metaverzum, koji bi mogao biti budućnost tvrtke, ali ne donosi gotovo ništa od njezinih kratkoročnih prihoda, a njegova izgradnja košta milijarde dolara godišnje.

Zuckerberg je rekao kako se nada da će u sljedećem desetljeću metaverzum “doprijeti do milijardu ljudi” i “ugostiti stotine milijardi dolara digitalne trgovine”. U lipnju je Jimu Crameru iz CNBC-a rekao da će “North Star” dosegnuti takve brojke do kraja desetljeća i stvoriti “masovnu ekonomiju” oko digitalne robe.

Ulagači nisu oduševljeni time, a način na koji odbacuju dionice dovodi neke promatrače u pitanje je li pritisak na dolje zapravo spirala smrti od koje se Meta ne može oporaviti.

“Nisam sigurna da postoji temeljni posao koji više funkcionira na Facebooku”, rekla je Laura Martin iz Needhama, analitičarka koja savjetuje prodaju tih dionica.

Nitko ne sugerira da Facebooku prijeti propast. Tvrtka još uvijek ima dominantnu poziciju u mobilnom oglašavanju i ima jedan od najprofitabilnijih poslovnih modela na planetu. Čak i uz pad neto dobiti od 36 % u zadnjem kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, Meta je ostvarila 6,7 ​​milijardi dolara dobiti i završila razdoblje s više od 40 milijardi dolara u gotovini i utrživim vrijednosnim papirima.

Problem Wall Streeta za Facebook je taj što više nije priča o rastu. Do ove godine to je jedino što se zna. Najsporija godina za rast prihoda tvrtke bila je pandemijska 2020., kada su još uvijek porasli za 22 %. Analitičari ove godine predviđaju pad prihoda.

Broj dnevno aktivnih korisnika u SAD-u i Kanadi pao je u posljednje dvije godine, sa 198 milijuna sredinom 2020. na 197 milijuna u drugom kvartalu ove godine. Globalno, broj korisnika porastao je za oko 10 % tijekom tog razdoblja i očekuje se da će rasti 3 % godišnje do 2024., prema procjenama FactSeta.

“Ne vidim da će se to vrtjeti u smislu novčanih tokova u sljedećih nekoliko godina, ali samo sam zabrinut da ne osvajaju sljedeću generaciju”, rekao je Jeremy Bondy, izvršni direktor tvrtke Liftoff za marketing aplikacija.

Očekuje se da će rast prodaje biti jednoznamenkast za prvu polovicu 2023., prije nego što se vrati. Ali i ta oklada nosi rizike. Sljedeća generacija, kako je Bondy opisuje, sada prelazi na TikTok, gdje korisnici mogu stvarati i gledati kratke, viralne video zapise umjesto da listaju politička naklapanja dalekih rođaka s kojima su se greškom povezali na Facebooku.

Meta je pokušavala oponašati uspjeh TikToka svojom ponudom kratkih videozapisa pod nazivom Reels, koja je bila glavni fokus na Facebooku i Instagramu. Meta planira povećati količinu algoritamski preporučenih kratkih videozapisa u korisničkim Instagram feedovima s 15 % na 30 %, a Bondy nagađa da će tvrtka vjerojatno “dobiti ogroman tok prihoda od te” algoritamske promjene.

Međutim, Facebook priznaje da su rani dani za unovčavanje Reelsa i još nije jasno koliko format dobro funkcionira za oglašivače. Poslovanje TikToka ostaje nejasno jer je tvrtka u privatnom vlasništvu i u vlasništvu kineskog ByteDancea.

Sheryl Sandberg, koja u petak napušta tvrtku nakon više od 14 godina na mjestu glavne operativne direktorice, rekla je u svom posljednjem pozivu za zaradu u srpnju da su videozapisi teži od fotografija u smislu oglasa i mjerenja te da Facebook mora pokazati tvrtkama kako koristiti oglasni alati za Reels.

“Mislim da je to vrlo obećavajuće”, rekla je Sandberg, “ali pred nama je težak posao.”

Skeptici poput Martina vide kako Facebook gura korisnike od glavnog feeda vijesti, gdje zarađuje tone novca, prema Reels, gdje model nije dokazan. Martin kaže da Zuckerberg mora znati nešto važno o tome kamo posao ide.

“Ne bi naštetio njegovim prihodima u isto vrijeme kada mu treba više novca, osim ako smatra da temeljni posao nije dovoljno jak da opstane sam”, rekao je Martin. “Mora osjećati da mora pokušati premjestiti svoju gledanost na Reels kako bi se natjecao s TikTokom.”

Glasnogovornik Facebooka odbio je komentirati ovu priču.

Zuckerberg ima barem jedan veliki razlog za zabrinutost osim samo zaustavljenog rasta broja korisnika i usporavanja gospodarstva: Apple.

Ažuriranje privatnosti za iOS iz 2021., pod nazivom Transparentnost praćenja aplikacija, potkopalo je Facebookovu sposobnost da cilja korisnike oglasima, što je tvrtku ove godine koštalo procijenjenih 10 milijardi dolara prihoda. Meta računa na oglašavanje koje pokreće umjetna inteligencija kako bi na kraju nadoknadila Appleove promjene.

To može značiti malo više od flastera. Chris Curtis, stručnjak za online marketing i konzultant, vidio je uspon i pad društvenih mreža kako se trendovi mijenjaju, a korisnici napreduju. A taj problem nije rješiv AI-jem.

“Dovoljno sam star i bio sam tamo kad je MySpace bio stvar”, rekao je Curtis, koji je prethodno radio u Anheuser-Busch i McKinsey. “Društvene mreže su promjenjive, zar ne?”

Kad pogledate Metin broj korisnika, rekao je Curtis, oni sugeriraju da tvrtka “nije u dobrom položaju”.

Posljednji put kada je Facebookova tržišna kapitalizacija bila ovako niska, bilo je to početkom 2019. i tvrtka se suočavala s kontinuiranim posljedicama skandala s privatnošću Cambridge Analytice. Od tada je Facebook pretrpio dodatnu štetu po ugledu, ponajviše zbog dokumenata koje je prošle godine procurila zviždačica i bivša zaposlenica Frances Haugen.

Glavni zaključak iz sage o Haugenu, koji je prethodio promjeni imena u Meta, bio je da je Facebook znao za mnoge štete koje njegovi proizvodi uzrokuju djeci i nije htio ili nije mogao ništa učiniti u vezi s njima. Neki su američki senatori kompaniju usporedili s duhanskom industrijom.

Denise Lee Yohn, autorica knjiga o izgradnji robne marke, uključujući “What Great Brands Do” i “Fusion”, rekla je da postoji malo dokaza koji upućuju na to da je rebrendiranje Facebooka u Meta krajem prošle godine promijenilo percepciju javnosti o tvrtki.

“Mislim da tvrtka još uvijek pati od mnogo kritika i skepticizma o tome jesu li sila dobra ili zla”, rekao je Yohn.

Metin reputacijski uspjeh također bi mogao naštetiti sposobnosti tvrtke da regrutira vrhunske talente, što je oštra suprotnost prije deset godina, kada nije bilo cijenjenijeg mjesta za slijetanje faca inženjera.

Bivši izvršni direktor za oglašavanje na Facebooku, koji je govorio pod uvjetom da se njegovo ime ne koristi, rekao je za CNBC da, iako je TikTok u vlasništvu kineskog roditelja, sada ima prednost u odnosu na Metu kada je riječ o zapošljavanju jer se smatra da je manje “moralno loša.”

Ipak neki imaju i drukčije mišljenje, kao analitičar Dollarhide. Dollarhide se sjeća kada su investitori pobjegli iz Facebooka nedugo nakon njegovog IPO-a 2012., rugajući se sposobnosti tvrtke da prijeđe “s osobnog računala na mobilni svijet”. Facebookovo mobilno poslovanje brzo se zapalilo i do kraja 2013. dionice su rasplamsale.

Zuckerbergov uspjeh u prelasku na mobilne uređaje daje Dollarhideu uvjerenje da Meta može zaraditi na svom prelasku na metaverzum. U drugom tromjesečju, Metin odjel Reality Labs, u kojem se nalaze slušalice za virtualnu stvarnost i povezane tehnologije, ostvario je prihod od 452 milijuna dolara, oko 1,5 % ukupne prodaje Mete, i izgubio 2,8 milijardi dolara.

“Mislim da je Zuckerberg vrlo bistar i vrlo ambiciozan”, rekao je Dollarhide. “Ne bih se kladio protiv Zuckerberga kao što se ne bih kladio ni protiv Elona Muska.”

Dollarhideova tvrtka ipak nije posjedovala dionice Facebooka od 2014., preferirajući putanju tehnoloških kompanija kao što su Apple i Amazon, dva njegova najveća holdinga.

“Stvarnost je da ih se može smatrati vrijednom tvrtkom, a ne tvrtkom u razvoju”, rekao je Dollarhide u vezi s Metom.

Bez obzira na to što će se dogoditi u sljedeće godinu, dvije ili čak tri, Zuckerberg je jasno dao do znanja da je budućnost tvrtke u metaverzumu, gdje se oslanja na nove poslove koji se formiraju oko virtualne stvarnosti.

Zhao sa Sveučilišta u Chicagu kaže da postoji ogromna neizvjesnost oko izgleda metaverzuma.

“Pravo pitanje je — jesu li svakodnevni korisnici već spremni za metaverzum?” rekao je Zhao. „Je li temeljna tehnologija spremna i dovoljno zrela da taj prijelaz učini besprijekornim? To je pravo pitanje i to u ovom trenutku možda nije sve do Facebooka ili Mete.”

Ako je Zuckerberg u pravu, možda će za 10 godina cijena Metine dionice iz dubine 2022. izgledati kao diskont desetljeća. A ako se to dogodi, predviđanja smrtonosne spirale bit će ismijana poput naslovne priče iz Barron’sa iz 2012. s naslovom “Facebook vrijedi 15 dolara” s palcem okrenutim prema dolje. Četiri godine kasnije, trgovalo se blizu 130 dolara.

Izvor: cnbc.com

CenzuraDioniceSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Sigurno su klimatske promjene krive.

Nekoime
1 godina prije

Trgovat će virtualnom hranom i energentima? Ljudskim pravima i demokracijom?

Hirohito
1 godina prije

Putin je kriv!

Dokurčilomi
1 godina prije

Društvena mreža na kojoj ja ne mogu kontaktirati nikoga u call centru nego je sve prepušteno tzv. “AI” koja ne razlikuje u grupi vicevi i zabava zajebanciju. Nabijem ih sve od reda zajedno sa liceknjigom.

Max
1 godina prije

Neka propadnu.

057
1 godina prije

Davnih dama sam napustio to ameče. Ni danas neznam zašto sam uopče bio tamo. Preferiram face look

Samo U Prolazu
1 godina prije

Korisnici odlaze zbog reklama! Vise nema obavijesti grupa koje pratim ili ljudi, samo reklame, reklame, reklame…

Otac Zico
1 godina prije

Fejsbruka

Promatrac
1 godina prije

Laički pogled an S&P 500 otkriva da sve pada zajedno s ukupnom kapitalizacijom tržišta. Imate li kakvo valjano objašnjenje za pad svega ostalog u moru gubitnika ili je iz nekog razloga važno izdvojiti samo Facebook i kojeg to razloga?

Magefun
1 godina prije

Napisao sam jednoj osobi da je ovca, dobio sam blok od 30dana, i tako dva puta zaredom. Zaliti se ne mozes, ne uvaza zalbe, vec cekaj da prode 30 dana. Ali, ako nekome bukvalno jebes mater, nikome nista, a za ovcu odmah blokadu dobijes. Odlicna pravila, pitam se zasto im ljudi odlaze? 😅😅😅😅

Marmel
1 godina prije

Dosta je magle prodao.

goran
1 godina prije

ja sam otišao sa facebooka još prije 3 g tako da me zabole ona stvar za vlasnika tog smeća

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI