Francuska je navodno spremna za djelimično učešće kompanije Huawei u 5G planovima

Huawei
2 komentara

Otprilike u vrijeme zvanične realizacije Brexit-a, britanska vlada je odobrila učešće kompanije Huawei u mrežama sljedeće generacije u zemlji, ali je ograničila njihov udio na 35 procenata i ograničila učešće na ne-osnovne dijelove. Od tada je pitanje otvoreno u vezi sa drugim ključnim učesnicima na tržištu, a to su Francuska i Njemačka.

Francuska će odobriti upotrebu neke Huawei opreme za razvoj svojih 5G mreža uprkos pozivima Washingtona da to ne čine.
Izvještava se da će francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI uputiti domaće telekomunikacione kompanije koju opremu mogu da koriste za razmještanje svojih mobilnih mreža sljedeće generacije.

Dva neimenovana izvora su primijetila da je ANSSI, koji je trebalo da izvještava o prvim rezultatima pregleda Huawei opreme, donio odluku da odobri upotrebu Huawei kompleta samo za ono što oni nazivaju neenergetskim dijelovima mreže, po njihovim riječima manje značajnim za sigurnosne rizike.

Ne žele da zabrane Huawei, ali princip je da ih izvuku iz osnovne mobilne mreže. Smatra se da je projektovana odluka o Huawei opremi presudno važna za najmanje dva mobilna operatera u zemlji – Bouygues Telecom i SFR Altice Europe, jer se u velikoj mjeri oslanjaju na kinesku grupu u pogledu svojih trenutnih mreža.

U međuvremenu, njihov rival, Orangea koji je pod kontrolom države, već je otišao u Nokia i Ericsson, kompanije koje se takmiče sa kineskim gigantom i koje je Washington žestoko preporučio.

Izvori bliski francuskoj industriji telekomunikacija dosad su tvrdili da kompaniji Huawei mogu nezvanično onemogućiti rad, bez da izdaju formalnu zabranu.

Spomenuta potencijalna djelimična autorizacija značila bi Francusku po uzoru na Britaniju jer je ona djelimično dozvolila ulaz kompaniji Huawei (do 35%) na domaće telekomunikaciono tržište, da bi snabdijevala ne-osnovnim dijelovima mreža.

Njemačka se, sa svoje strane, nalazi pred dilemom, jer su vladajući konzervativci, uključujući kancelarku Angelu Merkel, povukli stroža pravila o stranim dobavljačima, ali su se dosad suzdržali od zabrane Huawei.

Velike su šanse da će Pariz slijediti savjete šefa Evropske unije Thierry Breton. On je rekao anketarima da nikako ne bi trebalo da se bira u korist „rizičnih dobavljača“ – na strateškim lokacijama poput financijskih i političkih čvorišta, vojnih baza ili nuklearnih postrojenja. Pod “rizičnim dobavljačima” Breton je sugestivno rekao da misli na kompanije koje se u potpunosti oslanjaju na stranu državu ili državu koja bi mogla da obaveže druge subjekte da im otkriju osjetljive podatke.

Američka vlada odavno je optužila Huawei, jednog od vodećih svjetskih dobavljača telekomunikacione opreme, mrežne opreme, pametnih telefona i više, da predstavlja sigurnosnu prijetnju pominjući navodna „zadnja vrata“ u njenim tehnologijama u koje kineske vlasti navodno mogu uložiti novac. Ove tvrdnje je Peking odbio u potpunosti.

Pritisak na saveznike ili trošak nepoštovanja zakona

U maju, Washington je stavio kineski titan na crnu listu, zabranivši američkim kompanijama da sarađuju sa njim i zahtijevajući od njih da zatraže posebnu licencu za nastavak poslovnih kontakata sa kineskim proizvođačem.

Od tada je udvostručila upozorenja svojim evropskim i drugim saveznicima, uključujući Australiju i Kanadu, da ne posluju s kineskim dobavljačem, prijeteći da će prekinuti veze sa njima.

Od 12. decembra 2019. godine Australija, Novi Zeland, Japan i Tajvan odlučili su se pridržavati zabrane i ukinuti proizvode kompanije Huawei u svojim mobilnim mrežama.

Zemlje koje su zabranile proizvode za pametne telefone i bežičnu tehnologiju predstavljaju više od jedne trećine svjetskog BDP-a, navodi se u izvještaju Bloomberga.

BritanijafrancuskaHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
3 godine prije

Kad zatreba Kineska pomoć zbog virusa i Huawaz će biti najbolji.

Bosanac
3 godine prije

Toliko o slobodnoj trgovini u svijetu..a kod nas i dalje ugovor o slobodnoj trgovini..mi doduse jos malo pa necemo ni imat neki svoj proizvod da bu ga mogli zastitit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI