fbpx

Gazprom najavio mogućnost izgradnje “Sjevernog toka 3”

gas plin sat mjerac

Ruske Vedomosti, list kojeg su tijekom “tranzicije” utemeljili Financial Times i The Wall Street Journal, 5. travnja piše kako projekt “Sjeverni tok 2” može krenuti s izgradnjom, budući da je Finska izdala potrebnu dozvolu.

“Finska je dopustila izgradnju “Sjevernog toka 2″, iako se Ukrajina tome izrazito protivila, pozivajući Helsinki na proširenje sankcija na ovaj projekt Gazproma”, za Vedomosti piše Sergej Smirnov.

Vlada Finske je dala dopuštenje za izgradnju plinovoda “Sjeverni tok 2” u svojoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni u Baltičkom moru. Od 1220 km plinovoda, kroz finsku zonu će proći 374 kilometara. Ruski Gazprom će izravno isporučivati plin Njemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu.

Vlada Finske ističe da ova dozvola uključuje niz zahtjeva. Prvo, projekt ne bi trebalo činiti nikakvu Baltičkom moru i u budućnosti treba omogućiti implementaciju ostalih infrastrukturnih projekata u ekskluzivnom gospodarskom pojasu Finske. Dozvola je izdana na 50 godina.

Tjedan prije Finske, operater plinovoda “Swiss Nord Stream 2 AG” je za 85 km završnog dijela projekta dobio sličnu dozvolu od Njemačke. Još su na redu dozvole iz Rusije, Švedske i Danske, kroz čije vode također prolazi plinovod, a operater očekuje da će preostale dozvole dobiti “tijekom mjeseci i prije početka izgradnje 2018. godine”.

Najveće poteškoće s dobivanjem dozvola za “Sjeverni tok 2” se očekuju s Danskom, jer dio rute prolazi u njezine teritorijalne vode, 12 milja u području otoka Bornholm. U jesen 2017. godine je danski parlament usvojio je prijedlog zakona koji dopušta Ministarstvu vanjskih poslova zemlje da zabrani izgradnju novog plinovoda u teritorijalnim vodama, ako je riječ o “vanjskopolitičkim interesima i pitanjima nacionalne sigurnosti Danske”.

sjeverni tok 2

FOTO: Ruta Sjevernog toka i Sjevernog toka 2

U Danskoj se postupak odobrenja dozvole temelji se na procjeni utjecaja na okoliš. Rezultati relevantnih studija iz prijedlogom za izgradnju plinovoda su predani su Danskoj agenciji za energetiku prije godinu dana. Međutim, zakon koji je usvojen naknadno znatno je proširio mogućnosti za zabranu izgradnje “Sjevernog toka 2”.

No, konzorcij “Swiss Nord Stream 2 AG” je priopćio kako će se, ako Danska zauzme nepomirljiv stav, trasa plinovoda promijeniti. Predstavnik konzorcija Jens Muller je rekao da će u tom slučaju plinovod biti izgrađen kroz ekskluzivnu gospodarsku zonu Danske, gdje Konvencija UN-a o pravu mora dopušta polaganje plinovoda.

Poljska također vidi prijetnju u ruskom plinu i više puta je pozvala SAD da nametnu sankcije projektu. Krajem siječnja je sad već bivši američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio kako američka vlada smatra da plinovod predstavlja prijetnju europskoj energetskoj sigurnosti. Prema njegovim riječima, SAD podržavaju Poljsku i protive se provedbi projekta koji “potkopava stabilnost regije”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon toga da je plinovod “Sjeverni tok 2” gospodarski projekt koji ne ugrožava niti diversifikaciju, niti energetsku sigurnost Europe.

Početkom ožujka je pravna služba Vijeća EU zaključila kako EU s “Direktivom o plinu” ne može ograničiti Gazprom u upravljanju projektom, čime su se smanjile vjerojatnost da se norme “Trećeg energetskog paketa” mogu primjenjivati na “Sjeverni tok 2” i sada samo treba ubrzati dobivanje dozvola potrebnih za izgradnju.

Primjer Danske je pokazao da se zabrane polaganja plinovoda u teritorijalne vode mogu izbjeći i konzorcij “Swiss Nord Stream 2 AG” je siguran u dovršetak “Sjevernog toka 2”.

Gazprom: Ako treba, a trebat će, gradit ćemo i “Sjeverni tok 3”

Podvodni plinovod

Nakon svega iz Rusije stiže prilično šokantno priopćenje za protivnike plinovoda “Sjeverni tok 2”

Gazprom će zadržati svoj udio u opskrbi plinom EU po stopi od 60 posto, izjavio je zamjenik direktora Gazproma Aleksandar Medvedev u intervjuu za televiziju Rusija24. Ako EU potvrdi svoju potražnju za ruskim plinom, Gazprom će izgraditi i “Sjeverni tok 3”, dodao je Medvedev.

“Ako govorimo o našem udjelu izvoza u EU, on je veći od 60%. Ova razina odražava stupanj međuovisnosti koju smo postigli s našim europskim kupcima i cilj nam je to očuvati. Da je izvoz niži, to nije točno”, rekao je Medvedev i dodao kako ne sumnja da će svi plinovodi u izgradnji u EU, Turskoj i Kini raditi, a izvoz Gazproma će 2020. dosegnuti 200 milijardi kubnih metara godišnje.

“Dvije godine zaredom smo ostvarili impresivne rezultate i sada je na rasporedu novi rekord. Ali nismo u sportu da lovimo medalje. Uvjeren sam da ćemo već u 2020. svakako nadmašiti obujam izvoz od 200 milijardi m3 u EU, vjerojatno i u 2019. godine, kada počinju opskrbe plinom Kine i Europe”, kazao je Medvedev.

“Gazprom gradi “Sjeverni tok 2”, koji teče rutom “Sjevernog toka”, a ako pita Europska unija, gradit ćemo i “Sjeverni tok 3”. Mi smo uvijek govorili da ćemo isporučiti plina Europi koliko god je potrebno. Imamo potvrđene rezerve i možemo osigurati tranzit, što se vidi po izgradnji novih transportnih ruta. Ako Europa izjavi da treba više plina, mi smo spremni potpisati potrebne ugovore za nove projekte, kao  što je, na primjer, “Sjeverni tok 3”, kazao je Aleksandar Medvedev.

Prema njegovim riječima, Gazprom namjerava ažurirati evidenciju isporuke plina iz Rusije u Europu ove godine.

Tijekom 2017. je ukupni izvoz plina u odnosu na 2016. povećan za 12,4%, na 472 milijardi kubnih metara, dok je izvoz plina u Europu porastao za 8,1% i iznosio je 193,6 milijardi kubnih metara, dakle nešto manje od željenog rekorda od 200 milijardi m3.

Prošle godine su uvoz plina iz Rusije povećavale zemlje sjeverozapadne i srednje Europe, što je ciljana regija plinovoda “Sjeverni tok 2”, kojeg Gazprom gradi uz potporu europskih energetskih tvrtki.

Rekordni volumen plina je 2017. isporučen u Njemačku – 53,4 milijarde kubnih metara, što je povećanje od 7,1%. Povijesni maksimum je zabilježen u Austriji, gdje su kupnje porasle za 40% i dosegle 8,5 milijardi kubnih metara.  Nizozemska je kupila 4,6 milijardi kubnih metara, što je povećanje od 9,7%. Još jedan rekord je Gazprom ostvario upravo u Danskoj, gdje je povećao prodaju za 1,9% i isporučio 1,75 milijardi kubnih metara plina, do najviše 2016. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Tako se štite nacionalni interesi. A u međuvremenu, domaći izdajnici uskoro usvajaju zakon o izgradnji LNG terminala na Krku, koji je u startu osuđen na katastrofu, budući NIKADA neće moći parirati ruskom plinu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivo

Čuj ne znam zašto, ako je PPD Zagreb potpisao ugovor Gazpromom o 2 mlrd m3 godišnje za sljedećih 10 godina. Uz ono što proizvede RH, tu smo, blizu potreba od 4 mlrd kubika godišnje. Tako da taj LNG vjerojatno neće biti izgrađen, a ako bude bit će kao “Glinica” Obrovac, ne znam koliko imaš godina , radi se o propalom glupom projektu da “oživi” obrovačka uža regija. Pa su gubitke namirivali svi u tada SRH i šire

Uhljebistani
Gost
Uhljebistani
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ma ne brini nitko nece uloziti u Krk, pa nisu bogatasi bogati zato sta su glupi

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  Uhljebistani

Nema veze zato smo mi tu.

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
2 godine prije
Reply to  Ivo

Da, ali nije bitno 🙂
Salim se, ali vidjecete, nema veze sto nema kupaca za plin, nema veze sto su svi na Kvarneru protiv, nema veze sto je projekt eko katstrofa, oni ce ga pocet gradit, novci ce odnegdje doc, pare ce se razbucat po birokratsko politickim dzepovima, Nesto malo ce dobit ti koji budu buldozerali, lng brod nikad nece bit zavrsen…
Sve je to politicka igra, za usa i osobne novcane interese.
Mozda su nasi/usa planirali objavit Rusiji rat? Pa zato grade lng da ne umremo od zime? Ako budemo pucali prema Rusima, ovi ce zavrnut ventil. Sta ce drugo?
Sa ovako izdajnickom vladom svasta mozes ocekivat. Krimosi,
Plenkovic pada sve dublje i dublje u mrak tiranije eu/usa i vuce cijelu Hrvatsku sa sobom, u p.m.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  Decko sa ulice

Baš nas briga za plenkija i hadezeovce tak i tak budu uskoro sami u Hrvatskoj.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Decko sa ulice

No sikiriki,
Rusija će i u slučaju,ne daj bože rata,isporučivati gas svima koji plačaju.Osim možda Nijemcima jer oni znaju biti malo nezgodni kada odvrnu gas.

Subotics
Gost
Subotics
2 godine prije
Reply to  Đuro

Znate ono bolje da ti Rusi zavrnu gas nego da ti Nemci puste

Uhljebistani
Gost
Uhljebistani
2 godine prije
Reply to  Đuro

Taj gas su im i financirali ameri, sad je red da ga salju rusi

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Đuro

mislis da jos imaju rezerve u dahau-u?

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pa šta, ne bi škodilo kad bi prodali koji kubik viška ruskog plina poznatim kupcima s Mediterana. Dobro je i jedno i drugo. Nije to jednosmjerno. Auuu… ameri na aparatima! I ovako i onako crno im se piše. Gube tlo pod nogama. Propadaju. Moderna Sodoma i Gomora. Imperij licemjerja i dekadencije približava se svom kraju. Amen.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Ivo

Naslov je smiješan! “Ruski div” zaboravlja “malu” Dansku koja će možda na glasovanju 28.04.2018. zabraniti “Sjeverni tok 2″ jer ” 139km of Danish territorial waters” je problem

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Mislim da ćemo još za naših života dočekati da baka Angela i djed Vladimir svečano puste u operativnu upotrebu i Sjeverni tok 16 (šesnaest), a dotle, od Južnog toka ostadoše tamo dolje kod Varne samo dvije zahrđale cijevi koje su uspjeli položiti prije nego je proamerička i globalistička Europska komisija bez razloga zabranila projekt i tako izvršila neposredan ali dugotrajan genocid nad svim stanovnicima Balkana. Od čega ćemo se sad mi grijati kad uskoro nastupi ledeno doba? Ima da se kompletno posmrzavamo.

Uhljebistani
Gost
Uhljebistani
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Prikljucite se na sjeverni tok

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

ne brini kad vide da je vrag odnio salu…predomislice se i poljska i ukrajina…pa eto gasa koliko hoces….

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije
Reply to  jupiter

Ne vjerujem nimalo u preobraćenje Poljske i Ukrajine, ti su isto zadrti kao mi Hrvati. Uvijek vjerni… Vatikanu!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

mislim da je najava 3. toka politicke prirode. nesto kao da izazove lakomost, pobudi ocekivanja i tako.
jer, tehnicki, ne stoji.
vidi ovako: ako 2. tok nije izgradjen jos uvijek ima vremena za promjenu tehnickih karakteristika projekta. to znaci povecati promjer cijevi. sa cijevi veceg promjera, veceg kapaciteta protocnosti, ustedjelo bi se na izgradnji, materijalu i svim ostalim zavrzlama.
bolje je graditi jednu cijev veceg promjera nego dvije zbirnog kapaciteta kao jedna.
matematicki ovako: presjeci dviju cijevi su dva kruga. drugi krug je duplo vece povrsine od prvog (za dupli kapacitet). a2=2a1.
omjer opsega S2:S1, odnosno utrosak materijala nije 1:2 nego 1:1.41. dakle, za dvije manje cijevi trebate 2 jedinice materijala, za jednu vecu cijev svega 1.41 jedinicu materijala a da dobijete zbirno isti kapacitet.

Uhljebistani
Gost
Uhljebistani
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Tocno, ali nije matematika tu odlucujuca nego geopolitika, a ona nema cesto veze sa razumom samo pohlepom

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

heheheheh,kako se Rusi smiju i zajebavaju na račun drugih,presmiješno koliko EU ovisi o Ruskom plinu….da su Rusi pomaknuli granice plinovoda da prolazi kroz Island pa da se vrati,ovi bi pristali,hahahahah…Amerika na aparatima odavno,još da to naš narod shvati,i ne samo naš več i ovi iz regije i podrže Kineske puteve,renesansa….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik