fbpx

Hrvatska sve više sliči Jugoslaviji koju je Ante Marković dokrajčio svojom reformom

Hrvatska sve više sliči Jugoslaviju koju je Ante Marković dokrajčio svojom reformom – mit i činjenice

Poskupljenje na benzinskim crpkama, porez na sokove i masnu hranu, veće cijene za cigarete i alkohol, porez na nekretnine… lista je sve dulja, a kriza okrutnija. Na drugoj strani svi žele veće plaće i izjednačavanje sa Švicarskom, kao da je to pitanje želje, a ne teškog i dugotrajnog rada. Gdje je problem?

Sjećam se, imao sam tek 19 godina. Gledam Antu Markovića na televiziji kako samouvjereno predstavlja svoju reformu. Cilj je bio jasan: tranzicija ka tržišnoj ekonomiji, liberalizacija i privatizacija.

Otac mi pokazuje svoju plaću prosvjetnog radnika, koja je gotovo preko noći porasla s 500 DEM-a, na skoro 2000 DEM (1000 €). Svi hvale Markovića koji je stvorio konvertibilni i jak dinar – roditelji, susjedi, prijatelji i stranci. Postali smo “svjetska sila”, daleko ispred Poljske, Mađarske i tada Čehoslovačke. Ante Marković je za većinu puka postao Bog. Priznajem, meni je također bio “drag”.

Ne želim lagati. Sjećam se Markovića, ali nikako detalja njegove reforme o kojoj pišem. Reforma i ekonomija me tada nisu interesirale, niti sam što razumio. Bilo mi je dobro kao i svima. Kao mladi “poduzetnik bez poduzeća” koji se bavio računalima i elektronikom 80-tih godina, zarađivao sam 2 puta više nego moj otac. Tada je to za mene bilo normalno. S današnje točke gledišta, radilo se o kompletnom ludilu.

Kako je Ante Marković dokrajčio jugoslavensko gospodarstvo

Tek nakon desetak i više godina sam shvatio tko je bio Ante Marković i o kakvoj se reformi radilo. Danas više nema sumnje: Ante Marković je bio neoliberalni globalist i svojom je reformom uništio sve što se dalo uništiti.

Identičnu situaciju danas imamo i u Hrvatskoj. Aktualne gospodarske reforme i potezi odgovornih vode Hrvatsku direktno u provaliju. Kao što je Ante Marković šetao po svijetu tražeći odgovore, danas neki drugi “Markovići” traže odgovore izvan svoje akademske zajednice.

Na temelju čega izlažem slične tvrdnje?

Pogledate li stare vijesti iz perioda Ante Markovića, shvatit ćete da su njime svi bili oduševljeni. Konstruktivne kritike Markovićeve reforme su izostale. Svi su pisali o 60.000 novih poduzeća, ali nitko nije analizirao strukturu istih i objasnio da se radilo o trgovačkim poduzećima usmjerenim na uvoz stranih roba.

Naglo i umjetno povećanje kupovne moći, strane je proizvode učinilo vrlo pristupačnim. Svi su kupovali i konzumirali, a rijetku su znali da za takvo što nema nikakvog pokrića. Ni u izvozu, ni u povećanju produktivnosti postojećih radnika i poduzeća. Jedino pokriće su bila zaduženja i rasprodaja uništenih poduzeća.

Markovićevom reformom cijena rada jugoslovenskog radnika uvećana je za 4 puta, a za isto toliko je uništena i njegova konkurentnost na svjetskom tržištu. Onaj tko je “šapnuo” Anti Markoviću da za jednu njemačku marku treba izdvojiti 7 tadašnjih konvertibilnih dinara, morao je znati što čini i što slijedi.

Prvo je uništen izvoz. Poduzeća su bačena na koljena, a nakon čega se pristupilo privatizaciji. Dok su jedni kupovali i trošili konvertibilne dinare na televizore, mikrovalne, automobile i druge strane proizvode, poduzeća su gubila tržište i klizila u propast. Svakim danom su postajala bezvrijednima.

Ante Marković je ponavljao, što su mu zapadnjaci šaputali na uho: “Sve će biti dobro, samo treba još više liberalizirati tržište”. Klasični primjer doktrine Čikaške škole Miltona Friedmana koja je većom dozom otrova liječila otrovane.

Jugoslavija je bila mikro Kina koja je radila za zapad

Danas, kada analiziramo gospodarstvo bivše Jugoslavije, nije moguće ne primijetiti sličnost s Kinom od prije 30-tak godina. Na mikro razini, naravno. Jeftina radna snaga i politički stabilna država, privukli su zapadna poduzeća koja su u Jugoslaviji stvarala dodatnu vrijednost.

Priznali mi to ili ne, Jugoslavija je radila za zapadna poduzeća. Svi narodi bivše Jugoslavije su sposobni i vrijedni. Svojim su radom, preko Jugoslavije, omogućili zapadnim poduzećima pristup mnogim nesvrstanim zemljama i njihovim tržištima.

Lista stranih brendova koji su proizvodili svoju robu u Jugoslaviji je nepregledna. Izdvojit ćemo neke od većih: Levi Strauss (Varteks), Lee Cooper (Beko), Wrangler (Makedonija), Puma (Borovo), Adidas (Planika), Boss (Kragujevac), Fiat (Zastava), Volkswagen (TAS), Citroen (Cimos), Peugeot (Kosovo), Mercedes i BMW (Kikinda i Aleksinac)… Lista je nepregleda.

Sigurno niste znali da su zapadnjaci projektirali, a naši radnici odrađivali projekte trećim zemljama. Podjela rada je bila perfektno kontrolirana. Govorim o projektima u Iraku, Alžiru i drugim zemljama Afrike i Azije.

Proizvodeći strane proizvode, radnici su se osposobljavali. Bivša država je paralelno pokretala domaću proizvodnju iz koje su se izrodili mnogi proizvodi koji su zadovoljavali domaće tržište, a nerijetko smo takve proizvode izvozili: Konfekcija (Interplet Brčko), Šipad i Jelovica su radili za Austriju, Helikopter Gazela je rađen po francuskoj licenci, Slovenija je izvozila mnoštvo proizvoda (Slovenijales, Lesnina, Meblo, Elan, Iskra, Gorenje,…).

Stvoren je jedan vid autonomije gdje nije trebalo puno novaca za živjeti u svojoj kući i jesti svoju hranu. Puna zaposlenost je bila rješenje za sve probleme. Nismo mogli piti Coca Colu, ali ni slovenska Cocta nije bila loša. Danas je više volim i pijem nego Coca Colu.

Što misle o svemu stranci koji su poslovali s Jugoslavijom? – Iz prve ruke.

Prije par godina sam razgovarao s prijateljom Jacques Bonnechaux u Parizu, koji sada ima blizu 90 godina i još je vitalan gospodin. Jacques je bio na vrhu nacionalnog francuskog poduzeća koje je bilo jače nego čitavo gospodarstvo Jugoslavije. U ono vrijeme posjećivao je Zagreb, Beograd i Skoplje.

Pošto je već u godinama, naši razgovori su uvijek otvoreni i interesantni, jer Jacques više nema što izgubiti. Priča bez dlake na jeziku i ne kalkulira. Više sam od njega naučio o odnosu zapada i Balkana, nego za pola svog života. Jacques je posredovao između Francuske i Jugoslavije kada potonja nije mogla vraćati dugove. Posjećivao je naša poduzeća i gledao što može kompenzirati.

“Petre, nećeš vjerovati, iz Jugoslavije smo uvozili kućne aparate koji su bili pakirani u sanduke od punog drveta. Bio sam iznenađen. Skuplji je bio drveni sanduk od kvalitetne daske, nego kućni aparati. Nisam ništa razumio.”, objašnjavao mi je Jacques jednom prilikom i čudio se tadašnjoj iracionalnosti.

“Imali ste odlične inženjere, pogotovo u Končaru. Iako su vaši inženjeri bili potplaćeni u odnosu na francuske, tamo su razvijali proizvode ravne našim u Francuskoj. Pokušavali smo shvatiti kako je to moguće jer slično nismo mogli napraviti u zemljama sjeverne Afrike. Često sam posjećivao to uspješno poduzeće, kojeg se i danas vrlo dobro sjećam”, nastavlja moj prijatelj kojeg ću uskoro posjetiti i pokušati napraviti intervju za portal Logično.

Naši prostori su propustili dvije povijesne prilike

Bivša Jugoslavija je propustila pozitivan gospodarski val nakon Drugog svjetskog rata, kojeg nije znala iskoristiti do kraja. Umjesto da finalizira kao Kina i stvori poduzeća spremna za izvoz, ona je tipovala na nametnutog Antu Markovića koji je poslužio kao korisni idiot za eutanaziju konkurentnosti.

Ništa bolje nisu učinile ni zemlje Balkana nastale raspadom Jugoslavije. One nisu samo propustile priliku, nego su preskočile period rasta i stvaranja novih poduzeća kao što je to učinila bivša Jugoslavija i jučer Kina.

Sve je bilo složeno. Dugovi nisu bili visoki, nakon ratnog šoka svi narodi su bili spremi na žrtvu i rad za bolje sutra. Svima je bilo dosta rata i svi su dobili svoje nacionalne države. Cijena rada je bila minimalna u odnosu na Zapad, a porezi su bili najniži u Europi.

Nažalost, ekonomski stručnjaci, skloni Markovićevoj neoliberalnoj ekonomskoj doktrini, temeljenoj na uvozu jeftine strane robe i uništavanju svega domaćeg, su nastavili gdje je Marković stao.

Netko iznova šapuće da moramo biti “veliki” i trošiti da bismo ekonomski rasli. Za trošiti više, treba samo ojačati nacionalne valute ili napraviti internu deflaciju kroz novo zaduživanje.

Prijevara je jednostavna. Nemate novaca? Nije bitno. Držite jaku nacionalnu valutu i dižite nove kredite koje ćemo vam mi dati.  Imamo za vas sve što poželite i što vam treba: hranu, piće, odjeću, voće, povrće, pa čak i haubice koje će vam kupiti prašinu. Nema potreba da to radite sami jer se “ne isplati”.

Nije bitna visina plaće, nego kupovna moć na domaćem tržištu i puna zaposlenost

Jugoslovenski gospodarstveni primjer je empirijski dokaz o suludoj politici visokih plaća koju ne prati gospodarska realnost.

Izmišljanje novih poreza stvara fiktivne prihode koji fiktivno povećavaju plaće i cijene na tržištu. Svjedočimo umjetnom podizanju standarda putem duga. Upravo onako kako je činio Ante Marković svojom reformom.

Sva domaća proizvodnja postaje preskupa zbog konkurencije iz zemalja gdje je cijena rada višestruko manja, a što profitiraju poduzetnici skloni uberizaciji gospodarstva.

Bez unutarnjeg tržišta i autonomije, nema prosperiteta. Većina svjetskih poduzeća se morala dokazati i usavršiti na domaćem tržištu, a tek onda na stranom. Kvaliteta i savršenstvo se stječe radom i trudom, a ne planiranjem i tuđim kapitalom.

Idealan primjer je Njemačka, gdje oko velikih poduzeća imamo na tisuće malih koji gravitiraju i servisiraju velika poduzeća. Provjerimo li povijest velikih njemačkih poduzeća, odmah ćemo vidjeti da se radi o poduzećima koja su stara i po jedno stoljeće. Krenula su u posao kao obiteljski obrt, a ne kao “Start Up”.

Hrvatska je žrtva preskupe cijene rada koja uništava autonomiju

Sve dok Hrvatska i druge okolne zemlje Balkana nastoje umjetno dizati standard svojih građana, prosperiteta neće biti. Problem svi imaju. Čak i da se spusti cijena rada i porezi na minimum, to neće biti dovoljno.

Potrebno je stvoriti gospodarstvenike i političare patriotskog profila koji nemaju račune, nekretnine i radna mjesta u stranim državama iz koje dolaze “dobronamjerni” savjeti koji su dobri samo za one koji ih nude.

Ne, nije istina da pojedinci ne mogu ništa. Upravo je suprotno. Pojedinci mijenjanju povijest, kako političku, tako i gospodarstvenu. Pozitivno ili negativno, sve kreće od pojedinaca. Mase prate uspješne pojedince.

Zašto se želi uništiti autonomija običnog čovjeka?

Osoba koja ograničeno ovisi o sustavu, ne stvara profit. Ne diže kredite tj. ne prodaje svoj budući rad kako bi se isplatio kriminalno nametnut javni dug. Selo često hrani članove obitelji koji žive u gradu.

Proizvodnjom domaće hrane izbjegava se kupovina hrane velikih proizvođača koja nam dolazi iz Brazila, Turske, SAD-a, Njemačke, Kine…

Domaćini s određenom autonomijom ne kupuju jaja, jer imaju 10-15 kokoški koje slobodno šetaju i svakodnevno nose zdrava jaja.

Autonomno domaćinstvo jednu svinju goji za sebe, a drugu za prodati. Svinje ne jedu kupovnu hranu, nego ono što ostane od ručka i večere – hrane se zdravo. Autonomno domaćinstvo može jesti meso svaki dan, bez da ide u Konzum i Lidle gdje se prodaju suhomesnati proizvodi s aditivima koji nisu previše zdravi.

Za grijanje ne koristi skupe sofisticirane peći kupljene na kredit i uvezene, nego obično drvo koje je najbolji obnovljivi izvor energije. Kaloričnost drveta grije i više nego je potrebno, čime kupovina trostrukih i četverostrukih plastičnih prozora koji izazivaju vlagu zbog kondezacije i nedostatake ventilacije u starim kućama, postaje besmislena.

Domaćin na selu ne kupuje vodu, jer u selu ima izvor prečiste vode koja ne košta ništa ili je zajedno sa susjedima iskopao arteški bunar.

Sada vam je jasno, kome i zašto smeta autonomija. Domaćin radi puno više nego radnik u poduzeću. Puno je zadovljniji jer zna za što radi i za koga.

Uvođenje raznoraznih poreza traži novac kojeg domaćinstvo nema. Osobu koja mirno i skladno živi, žele potjerati u tvornicu da radi za 500 €, što nije dostatno za normalan život. Imaju i za to riješenje: iznova krediti.

Apsurdne izjave za kraj koje sve potvrđuju

Čitam nadavno hvalisanje jednog proizvođača pesticida u Hrvatkoj kako je nekada seljak hranio 4 člana svoje obitelji, a danas hrani 120 osoba. “Stručnjaci” koji su napisali ovu izjavu, kao i mediji koji su 2017. prenijeli informaciju da njemački seljak hrani 152 osobe, a srpski samo 18, moraju se zapitati gdje se izgubila logika?

Možda je hrvatski i srpski seljak nekada hranio samo 4 člana svoje obitelji, međutim kako je moguće da sada hrani 150 osoba, a ne može tim istim radom prehraniti članove obitelji koje je nekada hranio bez problema?

Odgovor je jasan, izgubio je autonomiju koju mu drugi perfidno uskraćuju.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
191 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 godine prije

Dok je bilo Tita takvi se nisu mogli pravit pametni…

Danas znamo kome je odgovarao raspad YU, a uskoro cemo doznati kome je u interesu raspad Srbije, Slo,RH, BiH …

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Tako su perfidni da tek nakon polja stoljeca vidimo manipulaciju.

Zax
Gost
Zax
3 godine prije

Sjecam se prije markovica svaki mjesec se pojavljivala nova novcanica s nulom vise. Kad si dobio placu morao si ju odmah ili potrositi ili zamijeniti u cvrstu valutu. Na crno normalno jer legalno nisi mogao. Nestasica svega, od kave do sibica

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Što je nabubetano? Daj samo jednu stvar koja ne stoji?

Gdje je Marković bio u pravu?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
3 godine prije

Tako je. Marković je donio rat, privatizaciju i ukinuo je carine za robu koju proizvodimo. ili.. nije?! :/

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Branko Horvat: “Doći će dan kada će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici stranih konzorcija i korporacija, doći će dan kada će svoje ljude imenovati premijerima, državnicima, taj dan biti će sprovod naše suverenosti i demokracije, taj dan biti će sprovod slobode, prava radnika i svijeta kakvog smo… Pročitaj više »

Mile
Gost
Mile
3 godine prije

Odličan članak samo autor glavni problem i onda i sad nije detektirao, ne može biti administracije kao i radnika brojčano a danas 10 članova uprave i nadzorni odbor ima plaću kao 100 radnika, a na kraju godine bonus isplate sebi kolika je knjigovodstvena dobit!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Nedavno smo popratili (svatko na svoj način) Putinov osvrt o liberalizmu na umoru koji propada naspram ruske i kineske varijante društvenog i političkog sistema. Neovisno o stavu prema toj ocjeni, iskače jedno legitimno pitanje – Bi li bilo uopće moguće Rusiji opstati (na ovoj razini) i Kini razviti se bez… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

U članku piše da je dokrajčio ono što su drugi započeli.

Čitati malo pažljivije.

Moreno
Member
Moreno
3 godine prije

Ako se pogleda šira slika tad su paralelno sa Markovićem vladali u Americi Ronald Reagan i u Engleskoj Margareth Thatcher i tad je sam zapad doživljava značajne promjene. Šta se samoga Markovića tiće on je prista na liberalizaciju banaka i krajem 1988 Markovićeva vlada je donila zakon o privatizaciji banaka… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
3 godine prije

Kao prvo, hvala bogu sto neko detronizira Velikog Antu. On je bio nas Gorbacov. Dali su nam kosku, mi zagrizli, i posle su nam je uzeli. Dodano je jos da je to zbog srba/hrvata/muslimana i podeljeno oruzje. Kontrarevolucija prema obrascu A1. Ali Ante je bio neophodan preduslov. Kao drugo… slici?… Pročitaj više »

Stjepan
Gost
Stjepan
3 godine prije

Kratkovidnost je temelj gluposti koji na ovim prostorima ostaje kao garancija siromaštvu istine, morala, humanosti i svih vrsta prosperiteta!! Ovi prostori (narodi) nemaju šansu za bolji život dok god se drže ovakvih percepcija SVOJIH ISTINA!! Tuga, jad i bijeda ostaju kao zalog svakom pojedincu da je baš on/a u pravu,… Pročitaj više »

Pitiah
Gost
Pitiah
3 godine prije

hjooj… ne mogu se oteti dojmu da je Marković unatoč programiranoj tadašnjosti/budućosti-našoj sadašnjosti, bio pozitivac..
Ima negdje njegov govor pred Skupštinom .. naći ću

Lurker
Gost
Lurker
3 godine prije

Clanak je OK, ali, bivsa juga je imala dosta odlicnih i perspektivnih firmi (danas u stranom vlasnistvu ili unistenih) ali je imala i dosta losih sa puno zaposlenih… Da se islo po kineskom modelu dosta bi bilo problema, pogotovo sto je Kina velika i zatvorena drzava, a juga mala i… Pročitaj više »

vladek 68
Gost
vladek 68
3 godine prije

Dakle,upozorio bih na neke detalje u članku koje ne odgovaraju istini.Ante Marković nije bio neoliberalni globalist,već neko tko je počeo prilagođavati tadašnju ekonomiju tržištu i definitivno nije uništio privredu već joj tada dao vjetar u leđa.Poslije raspada Jugoslavije je bio glavni savjetnik austrijske vlade koji im je pomogao da,između ostalih,prestignu… Pročitaj više »

Dayal
Gost
Dayal
3 godine prije

“Markovićevom reformom cijena rada jugoslovenskog radnika uvećana je za 4 puta”

Na koji nacin?

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
3 godine prije

Opět se rijesava u komentarima globálna politika o kojoj pojma nemate oko Ante Markovič i kompletně politické situaci je u to doba, mnogi stě se igrali u pjesku

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Sta reci nakon ovolike kolicine dezinformacija,koje je pisac teksta naslozio u podeblji clanak.Moram priznati da sam prestao citati na polovici teksta da bi skoknuo popiti malo sode bikarbone da ubijem kiselinu koje je procitano” lupetanje” izazvalo.Za opovrgnut jednu po jednu tvrdnju,koje se ticu A.Markovica nemam ni volje ni zelje jer… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
3 godine prije

Procitah nekoliko komentara i zakljucak je : svi se ‘ispucavaju’ i trose visak energije . Niko ne rece da je tekst naseg spisatelja pun pogresnih zakljucaka izvucenih iz pogresnih premisa. Da ne duljim: neka pisac pogleda stanje kredita bivse Juge na dan dolaska Ante Markovica cca 21 milijardu $ /… Pročitaj više »

Slovenac
Gost
Slovenac
3 godine prije

Bez juge i srba nebi bilo nikada slovenije i hrvatske to je nama u sloveniji jasno a vama mozda nije to je nasa povijest i vrlo smo dobro zivjeli u jugi bilokoga pitas ovde mislim da je odsto 90 10 za jugu ali su nas razturili da bi mogli na… Pročitaj više »

soadfijawnfawuebfauwefzwae
Gost
soadfijawnfawuebfauwefzwae
3 godine prije

U pravu si Petre, Markoni je balkanski trojanski konj tame sa kim je svo ovo zlo počelo. A i kad se sjetim koliko mi je silne love zamračio u bankama imam i osobni animozitet prema tom igraću tame. Poslije njega su uvalili balkancima ostale varanske prevarante koji su donjeli rat… Pročitaj više »

viktor
Gost
viktor
3 godine prije

Prorocanstvo kaze ; doci ce dan, pravit ce te tu Jugoslaviju od blata! Svi vi bakanski, zavadjeni i opljackani narodi.

Igor
Gost
Igor
3 godine prije

Ajme sto ti je Ante skrivio, i cijene goriva idu vec 2 pa i 3 tjedna dolje

jetflash
Gost
jetflash
3 godine prije

usporwditi markovića i jugu sa danasnjom hrvatskom….ovi danas nemogu pofarbati što je marković stvorio. bio je vizionar ali je svađa i nacionalizam sve prekinuo.

Abe
Gost
Abe
3 godine prije

Uoči proslave oluje ovako nedomoljubno pisati golu istinu, strahota!

znalac
Gost
znalac
3 godine prije

Bravo za autora teksta . A onda jos da dodam naprave nam sranje svakih 2-3 decenije pa se jos i pokoljemo i pobijemo za njihove interese . U samoj Srbiji posle 5-oktobra 2000-te imamo DOS ekipu , cuvene : Labus, Dinkic, Vlahovic, Djelic , sve expert do experta . Labus… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
3 godine prije

O čovječe što nadrobi,to je takva papazjanija da je ni netko sa boljim želucem ne bi preradio? Tekstilne tvrtke su bile domaće tvornice koje su po licenci radile za domaće i istočno trziste, Varteksova tvornica Levi’s u Novom Marofu,Adidas je radila i Jugoplastika(Jugoslavija je imala kapacitet obućarski industrije kao Italija?),Slovenija… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije

Hrvatska sve više sliči na koncert Marka Perkovića.

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije

Onog trenutka kada su makeli Antu Markovića krenuo je sunovrat Jugoslavije, Ante Marković nema veze sa raspadom Jugoslavije već na protiv da je ostao i da su mu dali šta je tražio Jugoslavija bi opstala…..primjer je kada je od Amera tražio pomoć jer Jugoslavija klizi u ambis oni su ga… Pročitaj više »

čoban
Gost
čoban
3 godine prije

Cijelo vrijeme prikazujem svoj život i organizaciju ,kao ŽIVOT U RAJU.Zašto to tako prikazujem ? pa zato što sam odustao popravljati stvari uzeo u svoje ruke svoj život i povukao se u kampericu na nasipu gdje čuvam svoje ovce .Poneko vrijeme provedem uz kompjuter da pročitam tuđa i svoja naklapanja.Drugi… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
3 godine prije

Ova hrvatska politika je loša: i gospodarska i demografska i na svim vidovima. Hrvatski političari su najveći problem ove države. No to ne znači da je SFRJ valjala , to je bila loša država, lošija od kraljevine Jugoslavije ili Austro-Ugarske, a i ove dvije zadnje nisu bile dobre. Nije mi… Pročitaj više »

đorđe
Gost
đorđe
3 godine prije

odlična analiza , sada još bolje pamtim onaj antin prefrigani osmijeh kada je u skupštini podigao 200 dinara – šilinga , ipak ne treba zaboraviti da je ex yu bila pod turskom i austrijom koji sa razlogom imaju neko historijsko pravo pogotovo sada kad smo svi zabrljali sa nacizmom ,… Pročitaj više »

Ua političari
Gost
Ua političari
3 godine prije

“Tokom cele pisane istorije, a verovatno još i od kraja mlađeg kamenog doba, na svetu su postojale tri vrste ljudi: Viši, Srednji i Niži. Bili su izdeljeni na mnoge potkategorije, nosili bezbroj raznih imena, a njihov brojni odnos, kao i međusobni odnosi, varirao je iz veka u vek; no u… Pročitaj više »

Alam
Gost
Alam
3 godine prije

I ja sam tada imao 19 godina. I moj je otac bio profesor. Samo tada profesori nisu imali 2000 maraka plaće već 1000 . I kao što si rekao,ti si se bavio informatikom. No, izgleda,u međuvremenu si doktorirao ekonomiju. Ili nisi? LOGIČNO bi mi bilo da se i dalje baviš… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
3 godine prije

Kad bi vi istrazili demokratski novinari ,kosu tajkuni.Samo porjeklo ,imate sve rjesena.Kumrovacka skola je zlo privatizacije.Samo neznam jeli oni i Soros ,vas isto placaju.

puki
Gost
puki
3 godine prije

Vidim da su ovdje mnogi na forumu očito obožavatelji prodavača magle Ante Markovića i da su uvrijeđeni što je Jašak razgolitio njihovog idola. Međutim, Jašak ima potpuno pravo. Marković je bio neoliberalni globalist, jer su ga neolibralni globalisti i postavili na to mjesto premjera, odnosno “predsjednika Saveznog izvršnog vijeća”, kako… Pročitaj više »

Aco
Member
Aco
3 godine prije

100% istina ali ne samo u Hrvatskoj nego na citavom prostoru bivse YU.Postali smo konji za jahanje.

ivica
Gost
ivica
2 godine prije

Nije Ante dokrajčio gospodarstvo već HDZe

Spektator
Gost
Spektator
2 godine prije

Društvo, BDP Hrvatske je 1990. godine bio na 83% BDP-a zemalja EU 28, a danas je pao na 59%. To su podaci iz analiza prof. dr.sc. Tomislava Domazeta koje je javno iznio nedavno. Vanjski dug naslijedjen raspadom Juge je bio 5 mlrd USD a danas je 40 mlrd Eura. E… Pročitaj više »

Matan
Gost
Matan
2 godine prije

Zamisli za jednu DM tribal je izdvojit 7 dinara.Koliko danas triba kuna za jedan Euro?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.