fbpx

Hrvatska sve više sliči Jugoslaviji koju je Ante Marković dokrajčio svojom reformom

Hrvatska sve više sliči Jugoslaviju koju je Ante Marković dokrajčio svojom reformom – mit i činjenice

Poskupljenje na benzinskim crpkama, porez na sokove i masnu hranu, veće cijene za cigarete i alkohol, porez na nekretnine… lista je sve dulja, a kriza okrutnija. Na drugoj strani svi žele veće plaće i izjednačavanje sa Švicarskom, kao da je to pitanje želje, a ne teškog i dugotrajnog rada. Gdje je problem?

Sjećam se, imao sam tek 19 godina. Gledam Antu Markovića na televiziji kako samouvjereno predstavlja svoju reformu. Cilj je bio jasan: tranzicija ka tržišnoj ekonomiji, liberalizacija i privatizacija.

Otac mi pokazuje svoju plaću prosvjetnog radnika, koja je gotovo preko noći porasla s 500 DEM-a, na skoro 2000 DEM (1000 €). Svi hvale Markovića koji je stvorio konvertibilni i jak dinar – roditelji, susjedi, prijatelji i stranci. Postali smo “svjetska sila”, daleko ispred Poljske, Mađarske i tada Čehoslovačke. Ante Marković je za većinu puka postao Bog. Priznajem, meni je također bio “drag”.

Ne želim lagati. Sjećam se Markovića, ali nikako detalja njegove reforme o kojoj pišem. Reforma i ekonomija me tada nisu interesirale, niti sam što razumio. Bilo mi je dobro kao i svima. Kao mladi “poduzetnik bez poduzeća” koji se bavio računalima i elektronikom 80-tih godina, zarađivao sam 2 puta više nego moj otac. Tada je to za mene bilo normalno. S današnje točke gledišta, radilo se o kompletnom ludilu.

Kako je Ante Marković dokrajčio jugoslavensko gospodarstvo

Tek nakon desetak i više godina sam shvatio tko je bio Ante Marković i o kakvoj se reformi radilo. Danas više nema sumnje: Ante Marković je bio neoliberalni globalist i svojom je reformom uništio sve što se dalo uništiti.

Identičnu situaciju danas imamo i u Hrvatskoj. Aktualne gospodarske reforme i potezi odgovornih vode Hrvatsku direktno u provaliju. Kao što je Ante Marković šetao po svijetu tražeći odgovore, danas neki drugi “Markovići” traže odgovore izvan svoje akademske zajednice.

Na temelju čega izlažem slične tvrdnje?

Pogledate li stare vijesti iz perioda Ante Markovića, shvatit ćete da su njime svi bili oduševljeni. Konstruktivne kritike Markovićeve reforme su izostale. Svi su pisali o 60.000 novih poduzeća, ali nitko nije analizirao strukturu istih i objasnio da se radilo o trgovačkim poduzećima usmjerenim na uvoz stranih roba.

Naglo i umjetno povećanje kupovne moći, strane je proizvode učinilo vrlo pristupačnim. Svi su kupovali i konzumirali, a rijetku su znali da za takvo što nema nikakvog pokrića. Ni u izvozu, ni u povećanju produktivnosti postojećih radnika i poduzeća. Jedino pokriće su bila zaduženja i rasprodaja uništenih poduzeća.

Markovićevom reformom cijena rada jugoslovenskog radnika uvećana je za 4 puta, a za isto toliko je uništena i njegova konkurentnost na svjetskom tržištu. Onaj tko je “šapnuo” Anti Markoviću da za jednu njemačku marku treba izdvojiti 7 tadašnjih konvertibilnih dinara, morao je znati što čini i što slijedi.

Prvo je uništen izvoz. Poduzeća su bačena na koljena, a nakon čega se pristupilo privatizaciji. Dok su jedni kupovali i trošili konvertibilne dinare na televizore, mikrovalne, automobile i druge strane proizvode, poduzeća su gubila tržište i klizila u propast. Svakim danom su postajala bezvrijednima.

Ante Marković je ponavljao, što su mu zapadnjaci šaputali na uho: “Sve će biti dobro, samo treba još više liberalizirati tržište”. Klasični primjer doktrine Čikaške škole Miltona Friedmana koja je većom dozom otrova liječila otrovane.

Jugoslavija je bila mikro Kina koja je radila za zapad

Danas, kada analiziramo gospodarstvo bivše Jugoslavije, nije moguće ne primijetiti sličnost s Kinom od prije 30-tak godina. Na mikro razini, naravno. Jeftina radna snaga i politički stabilna država, privukli su zapadna poduzeća koja su u Jugoslaviji stvarala dodatnu vrijednost.

Priznali mi to ili ne, Jugoslavija je radila za zapadna poduzeća. Svi narodi bivše Jugoslavije su sposobni i vrijedni. Svojim su radom, preko Jugoslavije, omogućili zapadnim poduzećima pristup mnogim nesvrstanim zemljama i njihovim tržištima.

Lista stranih brendova koji su proizvodili svoju robu u Jugoslaviji je nepregledna. Izdvojit ćemo neke od većih: Levi Strauss (Varteks), Lee Cooper (Beko), Wrangler (Makedonija), Puma (Borovo), Adidas (Planika), Boss (Kragujevac), Fiat (Zastava), Volkswagen (TAS), Citroen (Cimos), Peugeot (Kosovo), Mercedes i BMW (Kikinda i Aleksinac)… Lista je nepregleda.

Sigurno niste znali da su zapadnjaci projektirali, a naši radnici odrađivali projekte trećim zemljama. Podjela rada je bila perfektno kontrolirana. Govorim o projektima u Iraku, Alžiru i drugim zemljama Afrike i Azije.

Proizvodeći strane proizvode, radnici su se osposobljavali. Bivša država je paralelno pokretala domaću proizvodnju iz koje su se izrodili mnogi proizvodi koji su zadovoljavali domaće tržište, a nerijetko smo takve proizvode izvozili: Konfekcija (Interplet Brčko), Šipad i Jelovica su radili za Austriju, Helikopter Gazela je rađen po francuskoj licenci, Slovenija je izvozila mnoštvo proizvoda (Slovenijales, Lesnina, Meblo, Elan, Iskra, Gorenje,…).

Stvoren je jedan vid autonomije gdje nije trebalo puno novaca za živjeti u svojoj kući i jesti svoju hranu. Puna zaposlenost je bila rješenje za sve probleme. Nismo mogli piti Coca Colu, ali ni slovenska Cocta nije bila loša. Danas je više volim i pijem nego Coca Colu.

Što misle o svemu stranci koji su poslovali s Jugoslavijom? – Iz prve ruke.

Prije par godina sam razgovarao s prijateljom Jacques Bonnechaux u Parizu, koji sada ima blizu 90 godina i još je vitalan gospodin. Jacques je bio na vrhu nacionalnog francuskog poduzeća koje je bilo jače nego čitavo gospodarstvo Jugoslavije. U ono vrijeme posjećivao je Zagreb, Beograd i Skoplje.

Pošto je već u godinama, naši razgovori su uvijek otvoreni i interesantni, jer Jacques više nema što izgubiti. Priča bez dlake na jeziku i ne kalkulira. Više sam od njega naučio o odnosu zapada i Balkana, nego za pola svog života. Jacques je posredovao između Francuske i Jugoslavije kada potonja nije mogla vraćati dugove. Posjećivao je naša poduzeća i gledao što može kompenzirati.

“Petre, nećeš vjerovati, iz Jugoslavije smo uvozili kućne aparate koji su bili pakirani u sanduke od punog drveta. Bio sam iznenađen. Skuplji je bio drveni sanduk od kvalitetne daske, nego kućni aparati. Nisam ništa razumio.”, objašnjavao mi je Jacques jednom prilikom i čudio se tadašnjoj iracionalnosti.

“Imali ste odlične inženjere, pogotovo u Končaru. Iako su vaši inženjeri bili potplaćeni u odnosu na francuske, tamo su razvijali proizvode ravne našim u Francuskoj. Pokušavali smo shvatiti kako je to moguće jer slično nismo mogli napraviti u zemljama sjeverne Afrike. Često sam posjećivao to uspješno poduzeće, kojeg se i danas vrlo dobro sjećam”, nastavlja moj prijatelj kojeg ću uskoro posjetiti i pokušati napraviti intervju za portal Logično.

Naši prostori su propustili dvije povijesne prilike

Bivša Jugoslavija je propustila pozitivan gospodarski val nakon Drugog svjetskog rata, kojeg nije znala iskoristiti do kraja. Umjesto da finalizira kao Kina i stvori poduzeća spremna za izvoz, ona je tipovala na nametnutog Antu Markovića koji je poslužio kao korisni idiot za eutanaziju konkurentnosti.

Ništa bolje nisu učinile ni zemlje Balkana nastale raspadom Jugoslavije. One nisu samo propustile priliku, nego su preskočile period rasta i stvaranja novih poduzeća kao što je to učinila bivša Jugoslavija i jučer Kina.

Sve je bilo složeno. Dugovi nisu bili visoki, nakon ratnog šoka svi narodi su bili spremi na žrtvu i rad za bolje sutra. Svima je bilo dosta rata i svi su dobili svoje nacionalne države. Cijena rada je bila minimalna u odnosu na Zapad, a porezi su bili najniži u Europi.

Nažalost, ekonomski stručnjaci, skloni Markovićevoj neoliberalnoj ekonomskoj doktrini, temeljenoj na uvozu jeftine strane robe i uništavanju svega domaćeg, su nastavili gdje je Marković stao.

Netko iznova šapuće da moramo biti “veliki” i trošiti da bismo ekonomski rasli. Za trošiti više, treba samo ojačati nacionalne valute ili napraviti internu deflaciju kroz novo zaduživanje.

Prijevara je jednostavna. Nemate novaca? Nije bitno. Držite jaku nacionalnu valutu i dižite nove kredite koje ćemo vam mi dati.  Imamo za vas sve što poželite i što vam treba: hranu, piće, odjeću, voće, povrće, pa čak i haubice koje će vam kupiti prašinu. Nema potreba da to radite sami jer se “ne isplati”.

Nije bitna visina plaće, nego kupovna moć na domaćem tržištu i puna zaposlenost

Jugoslovenski gospodarstveni primjer je empirijski dokaz o suludoj politici visokih plaća koju ne prati gospodarska realnost.

Izmišljanje novih poreza stvara fiktivne prihode koji fiktivno povećavaju plaće i cijene na tržištu. Svjedočimo umjetnom podizanju standarda putem duga. Upravo onako kako je činio Ante Marković svojom reformom.

Sva domaća proizvodnja postaje preskupa zbog konkurencije iz zemalja gdje je cijena rada višestruko manja, a što profitiraju poduzetnici skloni uberizaciji gospodarstva.

Bez unutarnjeg tržišta i autonomije, nema prosperiteta. Većina svjetskih poduzeća se morala dokazati i usavršiti na domaćem tržištu, a tek onda na stranom. Kvaliteta i savršenstvo se stječe radom i trudom, a ne planiranjem i tuđim kapitalom.

Idealan primjer je Njemačka, gdje oko velikih poduzeća imamo na tisuće malih koji gravitiraju i servisiraju velika poduzeća. Provjerimo li povijest velikih njemačkih poduzeća, odmah ćemo vidjeti da se radi o poduzećima koja su stara i po jedno stoljeće. Krenula su u posao kao obiteljski obrt, a ne kao “Start Up”.

Hrvatska je žrtva preskupe cijene rada koja uništava autonomiju

Sve dok Hrvatska i druge okolne zemlje Balkana nastoje umjetno dizati standard svojih građana, prosperiteta neće biti. Problem svi imaju. Čak i da se spusti cijena rada i porezi na minimum, to neće biti dovoljno.

Potrebno je stvoriti gospodarstvenike i političare patriotskog profila koji nemaju račune, nekretnine i radna mjesta u stranim državama iz koje dolaze “dobronamjerni” savjeti koji su dobri samo za one koji ih nude.

Ne, nije istina da pojedinci ne mogu ništa. Upravo je suprotno. Pojedinci mijenjanju povijest, kako političku, tako i gospodarstvenu. Pozitivno ili negativno, sve kreće od pojedinaca. Mase prate uspješne pojedince.

Zašto se želi uništiti autonomija običnog čovjeka?

Osoba koja ograničeno ovisi o sustavu, ne stvara profit. Ne diže kredite tj. ne prodaje svoj budući rad kako bi se isplatio kriminalno nametnut javni dug. Selo često hrani članove obitelji koji žive u gradu.

Proizvodnjom domaće hrane izbjegava se kupovina hrane velikih proizvođača koja nam dolazi iz Brazila, Turske, SAD-a, Njemačke, Kine…

Domaćini s određenom autonomijom ne kupuju jaja, jer imaju 10-15 kokoški koje slobodno šetaju i svakodnevno nose zdrava jaja.

Autonomno domaćinstvo jednu svinju goji za sebe, a drugu za prodati. Svinje ne jedu kupovnu hranu, nego ono što ostane od ručka i večere – hrane se zdravo. Autonomno domaćinstvo može jesti meso svaki dan, bez da ide u Konzum i Lidle gdje se prodaju suhomesnati proizvodi s aditivima koji nisu previše zdravi.

Za grijanje ne koristi skupe sofisticirane peći kupljene na kredit i uvezene, nego obično drvo koje je najbolji obnovljivi izvor energije. Kaloričnost drveta grije i više nego je potrebno, čime kupovina trostrukih i četverostrukih plastičnih prozora koji izazivaju vlagu zbog kondezacije i nedostatake ventilacije u starim kućama, postaje besmislena.

Domaćin na selu ne kupuje vodu, jer u selu ima izvor prečiste vode koja ne košta ništa ili je zajedno sa susjedima iskopao arteški bunar.

Sada vam je jasno, kome i zašto smeta autonomija. Domaćin radi puno više nego radnik u poduzeću. Puno je zadovljniji jer zna za što radi i za koga.

Uvođenje raznoraznih poreza traži novac kojeg domaćinstvo nema. Osobu koja mirno i skladno živi, žele potjerati u tvornicu da radi za 500 €, što nije dostatno za normalan život. Imaju i za to riješenje: iznova krediti.

Apsurdne izjave za kraj koje sve potvrđuju

Čitam nadavno hvalisanje jednog proizvođača pesticida u Hrvatkoj kako je nekada seljak hranio 4 člana svoje obitelji, a danas hrani 120 osoba. “Stručnjaci” koji su napisali ovu izjavu, kao i mediji koji su 2017. prenijeli informaciju da njemački seljak hrani 152 osobe, a srpski samo 18, moraju se zapitati gdje se izgubila logika?

Možda je hrvatski i srpski seljak nekada hranio samo 4 člana svoje obitelji, međutim kako je moguće da sada hrani 150 osoba, a ne može tim istim radom prehraniti članove obitelji koje je nekada hranio bez problema?

Odgovor je jasan, izgubio je autonomiju koju mu drugi perfidno uskraćuju.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
192 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Dok je bilo Tita takvi se nisu mogli pravit pametni…

Danas znamo kome je odgovarao raspad YU, a uskoro cemo doznati kome je u interesu raspad Srbije, Slo,RH, BiH …

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Nekada su, tada neki novi klinci, govorili “dok je bilo Tita, bilo je i šita”.
A njihovi starci ”druže Tito, ti si krao, al’ si i nama dao, ovi kradu, al’ nama ne dadu”.
P.S.
Opet, neki drugi kažu da su to bila vremena kada je “sve bilo gore nego sada, ali je postojao osećaj da će biti bolje”.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

onaj najgl…..veći Dalton Neznan zašto ste skoro svi ovde ufurani kako je prij bilo ili bolje ili gore . . . živija san u ono vrime i samo mogu napisat kako je bilo drugačije . . . pa i ja sam san se od onda prominija bar 3 – 4 puta, altroke se neće bit prominija cili svit i posta skroz drugačiji . . . a ovo za osjećaj je mi se čini točno . . .

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Moreno

Upravo tako.
A i sjećanje je selektivno.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Tako su perfidni da tek nakon polja stoljeca vidimo manipulaciju.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Sjecam se prije markovica svaki mjesec se pojavljivala nova novcanica s nulom vise. Kad si dobio placu morao si ju odmah ili potrositi ili zamijeniti u cvrstu valutu. Na crno normalno jer legalno nisi mogao. Nestasica svega, od kave do sibica

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Zax

Hiperinflacija je odličan pokazatelj o nesposobnosti jugoslovenskih ekonomista koje su hranili zapadnjaci.

Imaš sve u rukama, a ne znaš organizirati.

Jugoslovensko gospodarstvo je bilo jedan običan mit, što je gore fino objašnjeno.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  PPP

Zahvaljujuci toj hiperinflaciji, bivse republike su jos danas u vodece po vlasnistvu stanova. Njemci i Englezi mogu samo sanjati da u tolikome omjeru njihovi gradani posjeduju nekretnine…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

normalno, socijalizam pokušava stvoriti radnike, kapitalizam robove, zašto da rob ima nekretninu? moglo bi mu pasti na pamet da ne radi..

Velag
Gost
Velag
1 godina prije

Eh, kuda vodi neznanje…. očito novci padaju s neba, pa samo dozvoliš hiperinflaciju i svima. Ude super.

Far
Gost
Far
1 godina prije
Reply to  Zax

Inflacije je ekonomski a hiperinflacija čisto politički problem. Hiperinflacija je obično izazvana “intervencijom” Velikog Inkvizitora kontrolom svjetske valute i finansijskih tokova (ukratko bez $ nema nafte a bez nafte nema nema ekonomije)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zax

Loše se sjećaš.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Zax

ZAX, e pa pamtim i ja ta vremena inflacije krajem osamdesetih. Povremenih nestašica jest bilo, ali ne svega i nisu nestašice bile stalno prisutne. Dosta mi je tihlaži! Hm, baš tada sam putovao najviše u svome životu, ako je bilo toliko loše, kako sam to mogao?
Sada malo gdje mogu putovati, a iskreno i nije me baš ni briga za tim.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije
Reply to  Zax

Koliko se ja sječam, neštašica je bilo početkom 80-tih godina, koje se svode na stabilizacijsku politiku Milke Planinc. Par-nepar dani za vožnju bili su baš oko 1980 godine, a poslije bonovi za gorivo, koji su ukinuti 1.1.1985. Tada je bio ukinut i onaj depozit za prelazak granice (mislim, da je bio 5000 dinara), a uvodili ga u jesen 1982 godine. I redukcije struje se snose za početak 80-tih. Barem u Sloveniji poslije 1985 godine pa sve do raspada zemlje nije bilo više nekih nestašica.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Što je nabubetano? Daj samo jednu stvar koja ne stoji?

Gdje je Marković bio u pravu?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Tako je. Marković je donio rat, privatizaciju i ukinuo je carine za robu koju proizvodimo. ili.. nije?! :/

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Sarkazam?

Admin: Poštovani Žukov, jedan komentar nije validiran, a jedan je obrisan. Držite se teme i argumentirano raspravljajte.

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Sve je to napravio, ali indikrektno.

Pošto tebi treba specijalno objašnjenje, idemo ovako.

Zamisli da si na pijaci i prodaješ paprike.

Kod tebe je 1 kg paprika 20 kuna. Na drugom stolu kod tvoje konkurencije te iste papirke koštaju 19 i 21 kuna po kilogramu.

Dođe Marković i kaže “Samo ti stavi cijenu 80 kn po kilogramu i bit će dobro”.

Sada iskreno reci kako ćeš na kraju dana proći?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Logičar

Ma molim te.. koje paprike.. možda da probaš sa mudima, bubrezima i trulim jabukama kojih je Juga bila puna. Naglasak tada je bio na tržišnoj privredi i to je jedino pametno što se moglo napraviti s obzirom na neučinkovitost sustava koji je svugdje propao. Nismo trebali dozvoliti da nam pokupuju rentabilne firme i trebali smo ih oderati carinama za ono što prodajemo. Ali to je sve nevažno. Da smo i imali kolektivne discipline i sloge da ih odjebemo, do danas bi pojam “Jugoslavija” bio u njihovim medijima i politici sinonim za Sjevernu Koreju, Iran, Siriju, Kubu ili Venecuelu. Našli bi nekog Uguz Ugura i podržali bi ga u borbi za “demokraciju i zapadne vrijednosti”.

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Slegerpjevac, jeste i kada si se probudio, shvatio si da ti je spao pokrivač i da si sve sanjao.

Pročitaj sve sa razumijevanjem i ne piši napamet.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  Logičar

Ma ti si tako super. Bravo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Logičar

Logičar
pokušavam shvatiti kakve veze imaju vaši komentari s bilo čim…paprikama…Markovićem….?
Tekst ne bih komentirala, iako je ‘sročen’ za komentare 😊

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, nažalost nemam mogućnost postavit slikovnicu s crtežima u boji, tako da nema potrebe za dodatnim objašnjenjem. Tko nije shvatio, neće ni shvatiti.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Ne nuzno, da je bivsa juga postala izvor jeftine radne snage (kao Kina) ista bi sa zapadom bila u dobrim odnosima… Da li bi se kasnije mogla osamostaliti ekonomski (kao Kina) to je druga prica, ne znam, ali nije nuzno da bi postala kao sjeverna Korea.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Logičar

Logičar Evo ja san zamislija njega i konkurenciju na pazaru, ali san zamislija i sebe kako in ja puštan sunce. kišu, neverine . . . i ja znan unaprid kome će paprike bolje rodit i iman spreman odgovor za ovoga kojemu su paprike slabo rodile pa mu rečen; ej, alo, nesposoban si za tržište, loše proizvodiš. sam si kriv . . . 🙂 A ovo san napisa ka paralelu iz stvarnoga života di je na primjer Svijetska banka sa miljardu eura subvencionirala Schwarz grupu (Lidl i Kaufland) za širenje na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, a lokalne uprave su im dale lokacije za kiki riki po metru kvadratnome, sve dozvole u roku od misec dana i svu infrastrukturu besplatno . . . e, a di je tu sad neki lokalni OPG koji se nemože tako subvencionirat i financirat sa kamatom na pozitivnoj nuli, a da o dozvolama i besplatnoj infrastrukturi i ne pišen. Imaš danas Fortenovu (ex Agrokor) u vlasništvu Amera, Rusa i koga sve ne . . . koja plaća koncesiju na najkvalitetnije poljoprivredno zemljište u Slavoniji i Baranji duplo manje od lokalnih OPG-ova . . . i sad ti na pazar banak do banka stavi Fortenovu sa svojim i… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ne ponavljaj te lažne priče o besplatnoj infrastrukturi za Lidl i zemljištu za kikiriki. To sam ti već jednom rekao. Ako ti treba reći imena ljudi koji su zaradili milijune eura samo na jednoj Lidl lokaciji, mogu.
Ovo drugo o kreditu Svjetske banke je točno (ali ne i ono o subvenciji, već o kreditu s nižim kamatama, dakle ipak kreditu, ne poklonu). Banke su uvijek u poziciji birati moguće pobjednike, ne i krajnje.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA KIKI RIKI – već san i ja tebi pisa kako zemlja ne vridi ni za kiki riki, ako nemoš dobit dozvolu . . . baš san tebi pisa da moš doć sa miljunima eura sa dokazanim porijeklom i nećeš napravit pumpnu stanicu na nijednoj lokaciji od tvoje do moje kuće . . . oni Hercegovci koji su zaradili novce na prodaji nafte Srbima u ratu dobijali su dozvole za pumpe, a lokalci su in to prodavali za siću jer ionako nisu mogli ništa . . . ti nikad nisi čuja za čarobnu rič prenamjena . . . nisu lažne priče jerbo je lokalna uprava rješavala pristupne ceste, trafo stanice . . . itd . . . ima lokacija di se po 25 godin čeka da se probije spoj ceste di problemi nisu imovinsko pravni . . . Šta se subvencija Svijetske banke tiće, vjerojatno je tako kako pišeš, međutim banke imaju bankarske tajne koje se ne propitkuju i meni je skroz logično ne virovat im i kad možda istinu kažu . . . Moj komentar se odnosija na ukazivanje problema tržišta koje se prečesto spominje i možemo raspravljat jeli tržište slobodno i jesu li sva tržišta manipulirana . .… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
U prvom komentaru insinuiraš kako se Lidl dokopao zemljišta za kiki riki s novcem kojeg mu je poklonila Svjetska banka, a sad kažeš kako neki teren ne vrijedi dok ne postane građevinski. To nisu iste stvari. Netko tko nije Lidl, nego blizak lokalnoj upravi (ili iz te uprave poput bivšeg ministra Kuščevića) možda kupuje za kiki riki, ali prodaje za stotine tisuća eura i to je bio smisao moje reakcije. Dakle Lidl je novcem iz kredita kupovao zemljišta po visokim cijenama od onih koji su bili vlasnici zemljišta (to što su manipulacijama postali vlasnicima, nema veze s temom).

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Nemogu reć da nije bilo i toga, ali dosta lokacija je bilo u vlasništvu države ili općine . . . smisao moga prvoga komentara je bilo razlika izneđu velikih iz vanka i malih iz unutra . . . i na hrvatske političare je djelovala “demokratska” sila od izvan države kako bi to bilo upravo tako . . . a ta “demokratska sila” je materijalizirana u obliku usmjeravanja tokov novca iz vrha prema dnu . . . i upravo je Kušćević posljedica, a ne uzrok sveopćeg problema vladavine onih kohi to pomoću novca kojega su proizveli rade . . . i definitivno su ovi veliki iz vanka ulazili u posal sa neusporedivo manjim investicijama primda ni oni nisu prošli lišo šta se plaćanja jednokratnog reketa tiće i to njima nije ništa neobično.

Raznih Kušćevića se može rješit otklanjanjem uzroka radi kojih se Kušćevići pojavljuju, a ne pojedinačnim eliminiranjem jer Kuščevići restu ka gljive posli kiše i ti moš pobrat gljive, ali ako nastave postojat uvjeti gljive restu dalje . . .

insajder
Gost
insajder
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

soa, slušaj ne mogu sada javno govorit tko i gdje. no, ovako, dođe predstavnik Kauflanda u jedno poglavarstvo jednog grada, da čovjek iz kauflanda , ne posrednik. imaju zemljište negrađevinsko, po gupu ne smije i ne bi trebalo postati građevinsko. inženjer odbije donesti pozitivno rješenje za kaufland, pa i gup nije promjenjen. tjedan dana kasnije vrača se čovjek iz kauflanda, pročelnik zove inženjera sebi u ured. kauflandovac je tamo. iz ureda dolaze povišeni tonovi. inženjer izlazi pokunjen i posramljen. sat kasnije napisao je rješenje. po gupu nebi smio. život ide dalje. gup se mjenja par mjeseci kasnije,

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Branko Horvat: “Doći će dan kada će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici stranih konzorcija i korporacija, doći će dan kada će svoje ljude imenovati premijerima, državnicima, taj dan biti će sprovod naše suverenosti i demokracije, taj dan biti će sprovod slobode, prava radnika i svijeta kakvog smo poznavali, taj dan doći će uskoro, a mi ćemo ga slaviti kao državni praznik.”

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk
Orwell; “postojat ce kasta ljudi robova, koji ne samo da nece biti svjesni svoga robovanja, nego ce cak, uzivati u njemu”.

Abe
Gost
Abe
1 godina prije
Reply to  nessy

Nessy, da tako je – kao svinje u blatu i svom izmetu.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  nessy

Hahaha, kažeš, pusti .udalu dok je sretan u svojoj iluziji, ne ruši mu obmane ako mu želiš dobro….
Ma, znaš da se sa time (skoro pa) slažem 😉

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  otpisani

Samo budala umre,a ne promjeni misljenje u zivotu.

Vlad
Gost
Vlad
1 godina prije
Reply to  nessy

Oni postoje odavno. Orwell: “Društvo se deli na članove šire i uže partije i prole. Proli piju pivo, gledaju fudbal i veruju u loto.” Okreni se oko sebe. Ovo gore je proseravanje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk:
Trojanskog konja
se nemože zasititi !

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Branko Horvat je bio jedan od mnogih ovdašnjih stručnjaka koji je bio daleko cjenjeniji od svojih kolega iz struke vani nego doma! Zato ga nisu podnosili političari bez karizme i poštenja, kvazi biznismeni i novinarska potrčkala, a posebno oni poslije 90-e!

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Odličan članak samo autor glavni problem i onda i sad nije detektirao, ne može biti administracije kao i radnika brojčano a danas 10 članova uprave i nadzorni odbor ima plaću kao 100 radnika, a na kraju godine bonus isplate sebi kolika je knjigovodstvena dobit!

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Mile

Poštovani Mile,

Autor vam poručuje da ispravno govorite, ali za to treba napisati jedan zaseban članak.

Ugodno čitanje.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Mile

MILE, baš tako. Neki puta članovi uprave njih recimo 10, imaju plaću ne kao 100, nego kao 1.000 radnika.
To je kao i mirovine. Čujem, ne znam je li baš točno, ali tzv.privilegiranih mirovina/penzija, u Hrvatskoj ima nekih 15% penzionera. No, na njih 15%, ide preko 60% sve love za penziće, a na nas preostalih 85% (ja sam tu-:(!), ide manje od 40% sve penzijske love.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nedavno smo popratili (svatko na svoj način) Putinov osvrt o liberalizmu na umoru koji propada naspram ruske i kineske varijante društvenog i političkog sistema. Neovisno o stavu prema toj ocjeni, iskače jedno legitimno pitanje – Bi li bilo uopće moguće Rusiji opstati (na ovoj razini) i Kini razviti se bez tog liberalnog Zapada? Mislim da je odgovor jasan. Istok (u ovom slučaju Rusija i Kina) bi bio Treći svijet da se nije uhvatio Zapadu za ruku. Naravno, u toj utakmici je nadigravanje konstanta. Zasad su na dobitku i jedni i drugi. Sad možemo izvući i pitanje – Bi li bila moguća socijalistička Jugoslavija poslije raspada SSSR-a, raspada klirinškog tržišta? Odgovor je naravno da bi, ali u tom odgovoru nema i onog – kakva bi bila. Jasno – siromašna, na razini današnje Venezuele (ali bez nafte koja je garant budućeg bogatstva naroda, ovako ili onako). Je li mogla posegnuti za kineskim modelom? Nije. Stoga što nije imala jaku centralnu vlast, što je tehnički razlog. Stvarni je onaj da socijalizam i komitetsko vođenje gospodarstva nema šansi u natjecanju s liberalniim Zapadom (upravo o tom govori fusnota u gornjem tekstu o ambalaži od punog drveta u koju je pakiran proizvod jeftiniji od ambalaže… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Ako koristiš nečije metode, ne znači da ga ‘držiš za ruku’.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Imamo dva izvora kapitala – jedan je turizam, drugi su doznake radnika iz inozemstva.
…hm…turizam je limitiran….tu je negdje glava više glava manje…zarada će biti sve manja zbog konkurencije i manjeg životnog standarda na zapadu ..zar se ne govori da u zapadnoj povjesti prvi put se događa da starci su bolje živjeli od djece…i drugo…doznake…i one su limitirane…djeca šalju novac roditeljima i obiteljima..iseljavanje će stati jer će se bazen demografije isprazniti…roditelji će umrijeti a obitelji odseliti a potomci postati irci,kanađani,njemci bez poveznice s zemljom iskona…doznake će nestati…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  igi

Iseljavanje polako gubi dah. Sve je manje. Jedan od razloga je ponuda poslova u samoj Hrvatskoj, drugi je stabilnija financijska situacija većine. Turizam će nestati kad i civilizacija, tako da nema izravnih prijetnji za gubitak tih prihoda. Prihodi od iseljeništva će se s vremenom možda smanjivati, ali će se povećati broj povratnika s kapitalom i znanjem tako da će i to doći u ravnotežu.Hrvatska je među najsigurnijim zemljama na svijetu, s relativno zdravim poljoprivrednim zemljištem, s najviše pitke vode po glavi stanovnika, sve su to temelji za sutrašnjicu daleko bolju od ove danas.

debeli pas
Gost
debeli pas
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Mislim da si u pravu.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

sine aleriče…e sad…iseljavanje gubi dah…ne bi znao…tko uopće ostaje…možda oni koji samo održavaju hladni pogon propale tvornice – države …do kada…ostaju samo mediokriteti i stranački poslušnici…ili ljudi koji nisu skloni promjenama…dok ide ..ide…a turizam..nitko ne govori o propasti turizma..govorim o tome da bara neće biti veća i pljena za sve krokodile neće biti…mnogi će propasti……stagnacija…kažeš povratnici s kapitalom…zašto bi dolazili…zašto i onima koji su ostali i njihovoj djeci…djeci uhljeništva…bi htjeli pomoći…pa ti su ih i otjerali svojim postupcima…a sigurnost kažeš…varaš se…hrvatska je na razmeđu civlizacija a mi smo pred vratima sukoba niskih intenziteta koji će prije ili kasnije eskalirati…i trajat će desetljećima…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  igi

IGI, točno. A koliko to ima povratnika sa kapitalom? Od ukupnog broja naših koji su vani, njih 99% su obični građani. Tako su mogli ostati i ovdje.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa, isaljavanje ne gubi dah već ponestaje kvalitetnih kandidata kod nas, a to su mladi ljudi. Zar ćemo povjerovati u svu težinu problema tek kad i posljednja mlada osoba napusti hr??
P. S. Možda postoji globalno riješenje? Upravo je danas 30-ak migranata iz BiH prošlo mojom ulicom. Uglavnom mlađi muškarci tek poneki srednjih godina. To bi nam mogao biti kao dar za Dan pobjede ??
J*b* ga ni sarkazam nije kao nekad …

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA,imaš pravo.Iseljavanje polako gubi dah.Oni koji su imali za kartu su već preko granice a oni koji nemaju idu kombiniranim prijevozom,malo stopiranjem,malo pješaka.Glad,žeđ,umor i žuljevi ih malo usporavaju i gube dah ali ne brini,i oni će ubrzo preći granicu.Ali nema brige za hrvatski, političko – uhljebnički aparat.Nakon tridesetogodišnje teške borbe sa unutarnjim neprijateljem,vlada ih se ipak uspjela osloboditi,ili kako bi oni rekli- otvoriti,nova radna mjesta za poslušnu i jeftinu radnu snagu sa Kosova,iz Pakistana,Indije itd.koji će tu raditi cca mjesec dana dok ne pronađu put prema šengenu.Ali ni to nije problem za naše vodstvo i dobro plaćene pozadinske lizače.Patentirali su oni novi geoekonomski izum,poznatiji kao trampolin država ili konspirativno ,propuh država.Kako netko izađe iz hrvatske tako novog puste u hrvatsku.Geostrateška operacija sa primjesom ekonomskog zavaravanja koja je smišljena u vanjskim glavama moći a operativno je provode domaće izdajice u hidrometereološkim kuloarima se naziva,istočno- zapadni cjelogodišnji propuh.Pa se mi i dalje sprdajmo sa starijom generacijom žena,majki and domaćica koje su i još uvijek upozoravaju da ne budemo na propuhu.Neš’ slušati,evo ti ga sada.Vlast i njezini,uskoro će bauljati poState of trampolin natečenih očiju puni razno raznih upala od stalnog izlaganja propuhu,ali potrpiti će oni i to samo da mogu dobro živjeti i… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SON……….daleko više pitke vode po glavi stanovnika i apsolutno i relativno, ima tebi mrska Rusija! I Norveška ima više vode nego Hrvatska.
Rusija ima manje od 2% svjetskog stanovništva, negdje oko 1,9%, ali ima preko 23% svjetske tekuće i pitke vode!

Pusteprice
Gost
Pusteprice
1 godina prije
Reply to  zlatan

2/3 Planete su voda, i ne znam postoji li jeftinija sirovina na planetu, cak je i kamen skuplji. To su obicne floskule o vodnome bogatstvu, nesto u rangu HR kao nove Svicarske.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Turizam je nisko profitabilan grana, a pošto smo mi baš onakvi kakvi su dosadašnji komentatori napisali nikada nećemo turizam uspjeti iskoristiti za plasman vlastitih proizvoda te nam se neće nikada desiti da nam turizam čini 4%BDP unatoč ogromnoj turističkoj posjeti kao što je slučaj u FRA i AUT koje su turističke turbo sile ali im turizam služi i kao alat za plasman svojih proizvoda pa time postižu multiplikativni efekt. U konačnici im turizam z og toga čini samo 4%BDPa a nama 18%BDPa…
Poref toga, oni su u stanju preživite i turbo poremećaje u turizmu..
Možemo uzeti kao primjer i Italiju.. Tamo postoji veliki broj manjih hotela koji imaju i vlastitu poljoprivrednu proizvodnju.. Sve financirao čini mi se povoljnim kreditima poljoprivredne banke. U Njemačkoj imaš njihov HBOR koji se zove KfW ili DEG, kao i čitavu silu banaka koje će efikasno to financirati… Tko će to kod nas napraviti a da dobije licencu HNBa?
A iseljavanje, ako je i stalo, to se desilo zbog toga što je iscrpljen bazen ljudi a ne zato što se popravilo stanje..
Turizam nije niti blizu star ko civilizacija

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kakvi inžinjeri i doktori,kil mozga dvi marke ,jedan pop ka 20 doktora.Dakle nama treba više Hdz a i vjeronauka ,tek tada možemo krenuti u svijetlu buducnost.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Puno je tu sumnje u vlastito nacionalno biće (neki će reći da je diskutabilno postojanje nekakvog nacionalnog bića, za mene nije). Još jučer bili smo tu pod Mlečanima, Mađarima. Još smo tu. I tu ćemo ostati. Možda će nam trebati još desetljeća da bismo izrodili svoju elitu, ali nema sumnje da hoćemo. Kad ta elita preuzme vođenje zemlje, onda ćemo drugačije priče pričati. A preuzet će.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa,možda jednog dana kad more naraste za koji metar ali tada smo svi mrtvi,tako da mi to i nije neka utjeha.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Savonarola, tako su govorili za Egipćane, Grke, Rimljane, Portugalce, Španjolce,… Svi su se digli i svi su pali, a netko je drugi preuzeo tron.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of alerik, lijepo je cuti optimisticnu rijec, hvala.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Lurker

To mu je profesija,

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera
Ne. Sasvim amaterski volim svoju zemlju i svoj narod, poštujem druge narode i kako svom želim dobro u budućnosti, želim i drugima.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA kako na ullici prepoznaš da netko nije pripadnik tvog naroda, legitimišeš ih po starom dobrom običaju ?

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA pokušava ubaciti malo pozitivizma u okružje koje su index i drugi mediji zagadili depresijom i negativnim osjećajima. Jedno je kritizirati i nuditi rješenje, a drugo je pljuvati, pljuvati i bacati blato na bilo koga tko pokušava nešto napraviti.

stefano
Gost
stefano
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

kolerik nakon svih ovih destruktivaca kojima je svako drugi kriv, a po prirodi sam pozitivac tvoji komentari su mi ionako ugodan dan učini još boljim. svakodnevna borba ima smisla

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Imali smo mi “elitu” nešto kao Franjo Tahi pa nije dugo trajalo, ne može elita biti na pljački, to su lopovi i završiti će kao lopovi, pod pljačkom ne mislim na eksploataciju prirodnih resursa već otimanjem privatne imovine što je kod nas kao nešto normalno. Pod privatnom imovinom smatram i ono što su radni ljudi stvarali godinama i šutke gledali kako im nova “elita” oduzima, po zakonu. Dok je kod nas budaletina kao onih sinoć na Splitskoj rivi, nema napretka za ovu Hrvatsku državu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA:
dativ-preuzimativ (demokracki) ?
Super Hikovi kao zrakoplovstvo ?
Eeee..liti ?
Nade iz američke ambasade ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
I zimi i liti dajemo eliti !
Nije da se ne vole zvjezde petokrake.Samo nesmije biti crvena i mora ih biti minimum 12 a maksimum 50.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@jezy:
4 kraka eliti
1 krak pučanstvu !
au au Krakatau (BUUM) !

dativ u prezervativ
i samo uzimativ !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Toooo!Alkar Umpy u sridu!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  jezevakucica

@jezy:
Je l’ dobra ?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpy,
Malo je reći dobra !

Pusteprice
Gost
Pusteprice
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Izrodimo “elite”? ROFL Na cemu si ti? Vikend je taman, javi prije nego odem van…..

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Još jedan zanimljiv članak iz pisarnnice SOA-e, samo par primjedbi, Kinezi su u Jugoslaviju dolaziti promatrati što je to mala privreda i kako je zamišljaju u jugi. I da, oni su to primjenili u Kini, kako da sad mi to primjenimo u regijonu kad smo to imali?
A znate li u ćemu je razlika, naravno da znate. Kinezi se ne zamaraju glupostima, imaš nadstrešnicu, imaš alat, imaš ideju, radi, proizvodi, prodaj proizvod, država će već dobiti nešto od tebe, neće te u startu ubiti nametima, pravilnicima, zakonima, glupim inspektorima i svim ostalim represivnim aparatom.
E sad, drug Ante Marković je dobio zadatak da uništi ono ćega se zapad bojao i još uvjek se boji a što će neminovno, osim ako ne ne vratimo u robovlasničko ureženje što zapravo “zapad” želi, zadatak da uništi do kraja samoupravljanje.
Svi tu nešto trkeljaju o državnom vlasništvu, prosim, nabrojite mi firme koje su bile stvorene i financirane od države i bile državno vlasništvo.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SON, koje gluposti, ipak. Ne bi o detaljima, ali tko to ima višak novca u nas, koliko ljudi? Eto ja imam neku ušteđevinu, a iskreno, da je nemam bio bi gladan. jer penzija mi ej toliko mala, da svakog mjeseca ne odštipnem nešto od te ušteđevine, živio bi kao neki beskućnik.
Turizam je govnu brat, osim šta nam uništava samu srž, dovoljno je zimi šetati po centru Splita ili još gore Dubrovnika, koji su zimi prazni, podložan je i hirovima. Šta ako turisti prestanu dolaziti? SOA, gluposti na kvadrat!

Nen9
Gost
Nen9
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A kojs to drzava ne ostavlja dugove i koliki su ti dugovi jugoslavije iznosili

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

U članku piše da je dokrajčio ono što su drugi započeli.

Čitati malo pažljivije.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Ako se pogleda šira slika tad su paralelno sa Markovićem vladali u Americi Ronald Reagan i u Engleskoj Margareth Thatcher i tad je sam zapad doživljava značajne promjene. Šta se samoga Markovića tiće on je prista na liberalizaciju banaka i krajem 1988 Markovićeva vlada je donila zakon o privatizaciji banaka po kojemu su do 2000 godine privatizirane banke u svim jugoslavenskim republikama i za donošenje toga zakona Jugoslavija je odma dobila 5 miljardi dolara kredita koji, jasno, nije iša u širenje i modernizaciju proizvodnje nego u direktnu potrošnju odnosno na kupovinu svakojake robe sa zapada i jasno da se ”živilo dobro”, međutim kurbin pir je bija za godinu – dvi dan gotov i počelo je između republika natizanje oko love . . . zapad je uredno taktizira i počeja davat signale republikama pojedinačno šta bi tribale radit ako oće da in kapne šta kredita . . . sve je usklađeno i sa raspirivanjem rata, tako da je npr Hrvatska za danas aktualnu oluju 1994 privatizirala poslovne banke po Markovićevome zakonu, a da su te banke bile sanirane sa 85 miljardi kuna poreznih obveznika i nakon toga privatizirane odnosno tajkunizirane za 6 miljardi kuna. Potpisan je Maastrischtški sporazum. HNB je predana… Pročitaj više »

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Gdje nađe da se Marković zadužio 5 milijardi dolara ?? Koliko još gluposti se može naći kao i sama priča o ovoj temi … i koji je to zakon o privatizaciji banaka??
🤔🤔

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Stjepan

Marković je 1990. pripremio zakon koji je omogućio privatizaciju Zagrebačke banke i TDR-a.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

OK,imas priliku nabrojati banke koje su postale strano vlasnistvo u SFRJ za vrijeme A.Markovica,prosvijetli nas!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Mucke

Za Ante Markovića u Jugoslaviji je privatizirano oko 1 200 poduzeća te Zagrebačka banka. Kako ni jedan zakon o privatizaciji banaka od Markovićevog nije donesen do danas, sve banke su se privatizirale po Markovićevom zakonu (o društvenom kapitalu, Zakonu o poduzećima,.
Je li ijedna banka postala strano vlasništvo i danas je upitno. Po tvrdnjama pravnika Sulejmana Tabakovića – nije! Već se radi o tajnim vlasnicima skrivenim iza skrbničkih računa kao vlasnika dionica, etikete stranih banaka (tipa Intesa, Societe General) su samo franšize plaćene od strane pravih vlasnika..

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

ZABA je postala dionicko drustvo 1989.god. i nikad do 1992.god nije bila u stranom vlasnistvu jer je na snazi bio zakon 51% drzava 49% ostali ulagaci.Tebe,komentatora””Moreno” i pisca clanka bih najradije nazvao imenicom koja pocinje slovom L.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke, čovjek ti fino napisa istinu, a ti u zid. 🙂

Mucke 23
Gost
Mucke 23
1 godina prije
Reply to  Mucke

Doslovno

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke Alo momak, pari mi se kako imaš problem sa razumijevanjem napisanoga . . . ja nigdi nisan napisa kako su hrvatske poslovne banke 1994 prešle u strano vlasništvo, nego san napisa kako su tajkunizirane i to po Markovićevome zakonu . . . Tuđman je mislija kako će mu tajkuni čuvat banke i sveopći presing sa zapada na Tuđmana nije bija radi njegovoga navodnoga diktatorstva i pritiska za daljnju demokratizacije Hrvatske ka šta se trubilo nego da se sve šta prij rasproda pa i poslovne banke iz tajkunskih kanđi pusti u ralje globalne mafije i tu uopće nije bija bitan titular vlasništva nego način rada tih banaka, nakon šta je Tuđman partija, a globalna mafija se uvjerila kako Račan neće otvarat pitanje pljačke u privatizaciji svega i svačega, pa tako i banaka globalna mafija je tek onda u Hrvatsku uvalila strane banke, a ove tajkunizirane, kako ti je SoA napisa su se per la finta prodale, a u stvari vlasnici su ostala ista klika tajkuna i političara . . . očito neznaš šta se događalo 1988, 1994 i 2000 godine . . . globalnoj mafiji uopće nije bitno je li vlasnik nečega Hrvat, Englez, Rus, tajkun ili bilo ko, nego… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

Alo momak? Zakon o pretvorbi i privatizaciji je donesen u HR saboru 27.11.1992(trenutci kad su se Vukovar i Dubrovnik te jos neka mjesta po HR doslovno borila za zivot)) i po tom zakonu je pretvoreno i privatizirano sve iza tog datuma pa i banke.Umetanje A.Markovica u pricu o pljacki koja se dogadjala nakon toga mi je malo gadljivo.Uostalom ako zelis pruziti protuargument necemu,opovrgni moje dvije tvrdnje,nabroji konacno te banke koje su postale privatno vlasnistvo za vrijeme A.Markovica i opovrgni ti ili pisac clanka da je isti u tri godine srezao drzavni dug napola.Ovo zadnje mi je dovoljno da ustanem na noge kad se izgovara njegovo ime.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke Zakon o pretvorbi društvenih poduzeća, članak 1. Ovim zakonom uređuje se pretvorba poduzeća s društvenim kapitalom (u daljnjem tekstu: poduzeće) u poduzeće kojemu je određen vlasnik. Poduzeća s društvenim kapitalom su prema ovom zakonu društvena poduzeća i poduzeća u mješovitom vlasništvu, kada se na temelju društvenih sredstava koja su u njih uložena ne stječu vlasnićka prava na poduzeće. Ovaj Zakon NE PRIMJENJUJE SE NA BANKE i druge financijske organizacije i organizacije za osiguranje, te druge pravne osobe koje su osnovane na temelju posebnih propisa Dakle, po kojem su zakonu privatizirane banke?? Iz intervjua Sulejmana Tabakovića_ Tko su vlasnici najvećih hrvatskih banaka, ZABE i PBZ-a? Vlasnici ZABE i PBZ-a i dalje su osnivači tih banaka jer nitko ne može dokazati kojim su zakonom banke pretvorene i privatizirane. U jednom dokumentu iz 2005. to potvrđuje i guverner HNB-a Željko Rohatinski obraćajući se zastupnicima u Hrvatskom saboru, a na njihovo isto ovako postavljeno pitanje. Guverner Rohatinski tvrdi u tom dokumentu da banke nikada nisu pretvorene niti privatizirane, nego da su devedesetih godina preoblikovane. Otkad se i kojim zakonom vlasništvo u Hrvatskoj stječe preoblikovanjem? Takvog zakona nema, a vlasnici banaka, odnosno poduzeća opljačkana su. Sadašnji likovi koji figuriraju kao predstavnici vlasnika, koji tvrde… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Po onom zakonu koji si namjerno “zaboravio” citirati pa bi neki primjetili da iz vremena Markovica nedostaje
kljucna odredba 51%-49% kao i da su tadasnji vlasnici banaka(drustvena preduzeca) magicnim stapicem
preko noci(i par carobnih rijeci umetnutih u zakon) postali vlasnistvo banke.Da ne bude zabune,pretvorbenu i privatizacijsku pljacku banaka su omogucili HDZ i SDP 1998.god kada je Markovic bio van utjecaja na bilo kakve zakone i politiku.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke
Po kojem točno zakonu, navedi ga, navedi članak zakona po kojem su privatizirane banke. i citiraj ga.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Cijelo vrijeme par vas tvrdite da su banke opljackane po Markovicevom zakonu za koji ja tvrdim da ne postoji!Zadatak citiranja je na tebi.

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ako zakon ne valja treba ga menjati zašto to nisu tada u saboru napravili pa krivite neke bivše –Marković ili netko drugi koji je prestao postojati nastankom nove države ,za mene je krivac onaj najnoviji zakonodavac.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mucke Zakon o privatizaciji banaka je donija Marković, također su za vrime Markovića već bila privatizirana neka poduzeća i hrvatski sabor je taj zakon za društvena poduzeća samo modificira ili ti misliš kako su banke u ostalim ex YU republikama bile privatizirane također po zakonu koji je donija hrvatski sabor, a privatizirane su po potpuno istome modelu . . . a šta se tiće zaduženja to šta pišeš jednostavno nije točno . . . Marković je 5 miljardi spržija na dizanje plaća i sva ta lova je liberalizacijom otišla odakle je došla, sićan se dobro duty free shopova, a dug je osta . . . eventualno neke mrvice su otišle di triba . . . stanje YU duga je lako provjerljivo . . . Sve tvoje tvrdnje je besmisleno opovrgavat jer ti tvrdiš da san napisa ono šta nisan . . . a da je Marković ima veze sa početkom privatizacije banaka, ima je . . . organizacijska shema inicijalne ponude dionica Zagrebačke Banke je napravljena 1989 godine i dioničko društvo Zagrebačka Banka d.d. je upisano u sudski registar 13.11.1989. Okay, sad ti napiši da nije. Ja san pisa upravo o bankama i Marković je pa na prevaru globalne mafije… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

OK kompa,shvatio sam.Za raspad SFRJ nisu krivi S.Milosevic i F.Tudjman i njihova zelja da naprave Veliku Srbiju-Hrvatsku nego A.Markovic.Aferim.
“Krivo je moreeee …”

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mucke

Mučke Lipo san ti napisa kako su za sve krivi oni kiji su tad živili na ovim prostorima i pričamo o politici koju su svi tadašnji političari provodili . . . također san napisa čemu je vodila Markovićeva politika jer i da se očuvala u jednome komadu opet vi bila opljačkana cila isto ka i republike.
Nigdi nisan napisa kako je za rat kriva Markovićeva politika ni sam Marković.
I za rat san napisa kako smo svi mi krivi jer smo većinski dopustili politike Tuđmana i Miloševića.
Sorry, pari mi se kako se praviš gluplji nego šta jesi . . . i meni se čini kako je upravo takvi mindset ka šta ga ti imaš najviše kriv za rat i sva ostala sranja.

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Mucke

Kao da idem u školu ,predavači sve znaju ,ali neznaju naći lijek .

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Moreno

O tome spora nema,ali je vazno napomenuti da je prvi esalon tadasnjih komunista redom ili umirovljen ili maknut na razne nacine,sto je otvorilo prostor ondasnjem nacional-sovinistickom sljamu, prvenstveno iz redova tadasnjih komunista ali i onih iz raznih Australija,Kanade,Njemacke i Paragvaja da isplutaju i dovedu nas tu gdje smo sad.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kao prvo, hvala bogu sto neko detronizira Velikog Antu.
On je bio nas Gorbacov. Dali su nam kosku, mi zagrizli, i posle su nam je uzeli. Dodano je jos da je to zbog srba/hrvata/muslimana i podeljeno oruzje. Kontrarevolucija prema obrascu A1. Ali Ante je bio neophodan preduslov.
Kao drugo… slici? Hrvatska je od prvog dana na Stazama Velikog Ante. Zato se je secesionisalo.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Devastacija nije cak ni slucajna.
Nemcov: „Drzavna preduzeca treba prodati, pokloniti, baciti.“
Novinar: „Zasto baciti?“
Nemcov: „Da komunisti nemaju sta preuzeti ako se vrate.“
Gorby i Ante su bili naivni. Oni koji su stajali iza njih su znali tacno sta rade. Ali Gorby i Ante su im spremili put.
Sad je ne-pov-rat-no. Glasajte za koga hocete jer bilo ko da preuzme drzavu ne preuzima nista.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

U Srbiji je to sprovedeno konacno 2000.
I Dindic i Kostunica su bili samo marionete kome su reziseri dodelili uloge.
Vazno je bilo da se Dinkic i momci iz G 17+ dokopaju finansija Srbije. Dok su svi gledali klaunove na pozornici nije niko obratio paznju na njih.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Kratkovidnost je temelj gluposti koji na ovim prostorima ostaje kao garancija siromaštvu istine, morala, humanosti i svih vrsta prosperiteta!! Ovi prostori (narodi) nemaju šansu za bolji život dok god se drže ovakvih percepcija SVOJIH ISTINA!!
Tuga, jad i bijeda ostaju kao zalog svakom pojedincu da je baš on/a u pravu, a svi ostali ….

Pitiah
Gost
Pitiah
1 godina prije

hjooj… ne mogu se oteti dojmu da je Marković unatoč programiranoj tadašnjosti/budućosti-našoj sadašnjosti, bio pozitivac..
Ima negdje njegov govor pred Skupštinom .. naći ću

Pitiah
Gost
Pitiah
1 godina prije
Reply to  Pitiah

bilo je na yugopapiru.. nije ovo ali stavljam yugopapir.com/2019/02/ante-markovic-89-federacija-je-nasa.html

zanimljivo je da su tada dugovi predstavljani (mediji i ulica) kao katastrofalni, a sad svaka bananica ima veći..

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Pitiah

Jedno logično pitanje. Zasto koristis moj nick, iako s velikim prvim slovom? Nije bilo ideje za ime ili mi namjerno
trpas riječi u usta?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  pitiah

Admine…objasnite ovo. Dovoljno je prvo slovo napisati u caps locku i to prolazi… iako mi to dođe kao neki kompliment.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  pitiah

ajd, al’ odaberi nekog drugog, nemoj mene. Vidiš da u posljednje vrijeme više čitam, manje komentiram. Razlog je jasan svakom tko ima glavu (koja još nečem služi)…doći ću na loš glas…a trudim se ne trudeći se 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  pitiah

Poštovani PitaJa,

Uzimate tuđa imena, etiketirate i još fino pitate? 🙂

Davno smo vam objasnili da se mučimo, jer novac stiže sa svih strana. Iz ureda Donalda Trumpa, Angele Merkel, Emmanuela Macrona i Vladimira Putina. Ponekad nešto legne iz Irana i Kine, ali sitno. Tko dâ više, mi pišemo.

Jeste li sada zadovoljni? 🙂

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  pitiah

Da Komično…Rusično, Žutično, i sve više NELOGIČNO.
Oni papci na Advance se prave elitom koju treba posebno plaćati, ovdje se protura nečija agenda ispod žita.
Ostaje mi Instagram, gdje Magnier vrluda čas vamo čas tamo, a Geroman nekritički lijepi sve i svašta. Onaj Aboufadel je mutan kao voda u kanalizacionom odvodu, a Peto Lucem ažuran kao Porezna.
A ovdje…
malo je Turčin gad i novi sultan, malo heroj (ovisi da li kupuje S-400), malo je Haftar izdajnik, malo osloboditelj, malo je Zemlja kugla, malo ravna, a zamalo je raketa ispaljena sa Krima maltene jugoslavenski projekt koji uključuje i leteće fregate , jao…
Neš ti novinarstva…

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Clanak je OK, ali, bivsa juga je imala dosta odlicnih i perspektivnih firmi (danas u stranom vlasnistvu ili unistenih) ali je imala i dosta losih sa puno zaposlenih… Da se islo po kineskom modelu dosta bi bilo problema, pogotovo sto je Kina velika i zatvorena drzava, a juga mala i jako blizu zapadu…
Enivej, sad je kasno za takvu pricu, HR i SL su u EU, a srbija i ostali se spremaju tako da bilo kakvo povecanje konkuretnosti kroz smanjivanje placa kroz smanjenje tecaja bi izazvalo iseljavanje epskih razmjera… Da bi se sada izvukli iz ovoga treba put koji nije niti Kineski a niti ovaj postojeci… Da znam koji je napisao bi ga ali ja ga ne znam.

vladek 68
Gost
vladek 68
1 godina prije

Dakle,upozorio bih na neke detalje u članku koje ne odgovaraju istini.Ante Marković nije bio neoliberalni globalist,već neko tko je počeo prilagođavati tadašnju ekonomiju tržištu i definitivno nije uništio privredu već joj tada dao vjetar u leđa.Poslije raspada Jugoslavije je bio glavni savjetnik austrijske vlade koji im je pomogao da,između ostalih,prestignu i jednu Njemačku po standardu. To je vrlo lako provjerljivo,jer to austrijanci ni ne kriju.Istina je da je u prvoj fazi reforme nabujao uvoz,ali je u popriličnoj mjeri rastao i izvoz.Poanta je je da su upravo domaća poduzeća imala najviše koristi od pojačane potrošnje,pa su samim tim i plaće porasle.Pred sam raspad Jugoslavije privreda je već počela prevazilaziti negativne efekte reformi.Ono što nije učinjeno je tzv.optimizacija radnih mjesta,što bi dovelo do otpuštanja viška radnika,najviše u administraciji,a socijalnom politikom kroz prodaju stanova bi se ublažio negativni efekat te mjere.Poticala bi se jače tzv. mala privreda ,to jest,mali privatni pogoni koji bi prihvatili višak radne snage.S druge strane,netko bi autoru teksta trebao pojasniti da smo imali Coca-Colu i za vrijeme Jugoslavije,i to još od 1968 godine.Isto tako trebao bi mu netko reći da privatizacija i rasprodaja društvene imovine nije počela tada,već nešto kasnije i provodio ju je HDZ ,a ne Ante Marković.O… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  vladek 68

Vladek 68

Kako su uvoz i kupovina stranih roba pomagala domaća poduzeća? Može li objašnjenje?

Govoreći o Coca Coli iz 68. potvrđuješ tezu da je gospodarstvo podupirao Zapad.

Optimizacija radnih mjesta tj. otpuštanje je upravo neoliberalna politika.

Poskupiš rad umjesto da ga održavaš i time uništiš radna mjesta.

Kako može postojati poduzeće bez radnih mjesta?

Navedi mi jedan privatni pogon iz tog vremena? Jedan brend ili nešto što je izmišljeno u vrijeme Markovića?

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  PPP

Limex, Inter-plast trade, Fero-term, Petrokov i samo cijeli milijun malih dućana i obrta po cijeloj Jugi. To je onako moja privatna statistika iz života.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  slagerpjevac

Šlagerpjevač, de malo provjeri vlasnike i aktivnost tih poduzeća. 🙂

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije
Reply to  PPP

ppp neki su proizvodili, neki su valjali robu. uglavnom su propali, ali ne zbog Markovića nego zbog uvoza i shoping centara. stomak eliminator.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  PPP

Ja nisan ni napisa kako FED nije privatni nego da su FED i ostali upravo oni koji provode plansku ekonomiju šta je osnovna značajka tkz live politike . . .

Aha, a SSSR je produkt rata i prijašnjih ruskih imperijalnih osvajanja, okay, daj mi sad ti malo objasni kako su to hrvatski vojnici tri puta u zadnjih par sto godin uspili pognjojit imperijalističku rusku zemlju i sad na ruskoj granici opet čekaju . . . a koliko se zna nije bilo ruske vojske koja je ostavila koščice po Hrvatskoj . . .

SSSR je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika . . . a EU po tebi ”savez udruženih eurooskih država” . . . vamo su se udružile europske države, a tamo sovjetske republike . . . vidiš kako si me prosvitlija, a ja bidan mislija kako su se u SSSR-u udružile europske države, a u EU sovjetske republike . . . fala ti lipa šta me učiš ”baratat pojmovima” . . . a za ovo ”MMf nije pod Ru” neman komentar jer neman pojma jer eto još uvik nisan naučija ”baratat pojmovima”. . . 🙂

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Rusija je može se reći bila imperij i nastajala ko imperij, no u mnogo čemu je drugačija od zapadnih imperija..U sadašnjosti je drugačija jer u biti više ne želi biti globalni imperij i puno više poštiva suverenost zemalja. No da se vratim na FED.. Kažeš FED privatna? Pa tim još gore.. Privatna, firma s javnim ovlastima i politički osiguranin monopolom..

čoban
Gost
čoban
1 godina prije
Reply to  Moreno

Koji je onda faktor SAD nastala na teritoriju crvene rase koju su nemalo istrijebili a što je ostalo drže u rezervatima i time se hvale kao sa muzejima..Zašto tako razgovarati udaljavate se u povijest kako bi opravdavali svoje stavove,to sve nema veze sa stanjem kod nas gdje se i sada pljačka i osiromašuje družtveni ili državni proračun koji se stalno seli u privatne žepove ali ne u one iz kojih se teškom mukom namaknuo i još posudilo kako bi bilo dosta ,a tada se prelilo u džep pojedinih uhljeba.

Mucke 233
Gost
Mucke 233
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP optimizacija radnih mjesta je neoliberalno ha ha

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Mucke 233

Kako nije? Prvo mu povećaš plaću za 4 puta, a onda nakon par mjeseci “optimizacija” zbog gubitka narudžbi jer je radnik postao nekonkurentan. Rezultat: prebacivanje proizvodnje u drugu jeftiniju zemlju. Providno do bola.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  PPP

Tako je, ali oni to nikad nisu ni krili da im je ekonomija planska. Spominje se puno u Ludlumovim krimićima.

vladek 68
Gost
vladek 68
1 godina prije
Reply to  PPP

Pa,idemo redom,…Dakle,nisu uvoz i kupovina stranih roba pomagali domaću proizvodnju već rast kupovne moći.Konkurencija je domaće proizvođače samo razbudila i prisilila ih da se prilagode.Kao primjer ću ti navesti nešto banalno,poput čipsa koji je nekad pakiran u najlonsku ambalažu.Proizvodnja kvalitetne robe po licenci ne znači da su strane kompanije bile vlasnici tih tvrtki,već su bili u njima strateški partneri.Sličnu situaciju danas imaš od Kine do Turske.Optimizacija radnih mjesta nije isključivo vezana za neoliberalizam,već za zdrav razum i kvalitetno poslovanje.Opet brkaš kruške i jabuke i izvlačiš stvari iz konteksta.Reci mi koja tvrtka može uspjeti ukoliko zapošljava radnike koji joj ne trebaju.Neoliberalizam je ekstremna optimizacija koja negira prava radnika i potiče prekarijat.Zdrava optimizacija potiče rast plaća i standard pojedinca,a ostalo rješava država zdravom socijalnom politikom koja pravi ravnotežu između potrebe za profitom i pravima pojedinca koji radi.Ovo ostalo su ti odgovorili drugi..

vladek 68
Gost
vladek 68
1 godina prije
Reply to  PPP

Velarga,zaboravio si da su zemlje poput Kine i još nekih upravo zemlje vrlo tvrde ekstremne ljevice,i u kojima je baš sve pod apsolutnom kontrolom države.Stranci su isključivo samo strateški partneri u nekoj verziji javno-privatnog partnerstva,a domaći privatnici ne smiju ni prdnuti bez znanja države.

J B TITO
Gost
J B TITO
1 godina prije
Reply to  vladek 68

U potpunosti se slažem samo neka autor napise koliki je bio dug bivše države za vrijeme Markovića i sadašnji R.Hrvatske

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  J B TITO

Za vrijeme Markovića, ukupni dug tadašnje SFRJ, bio je smanjen, i to dosta. Ne pamtim detalje, a ne da mi se čačkati o tome.
Dug svih ex-yu zemalja nakon propasti iste, je silno porastao, kako aposolutno, tako i relativno. Srećom, zadnjih godina dug opada, barem u RH.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  zlatan

Tvrdiš a nisi siguran. Loše ti se čini. Provjeri prije nego tvrdiš.

Dayal
Gost
Dayal
1 godina prije

“Markovićevom reformom cijena rada jugoslovenskog radnika uvećana je za 4 puta”

Na koji nacin?

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Dayal

odlukom. Tiska se konvertibilni dinar i što je bilo 500 sad je 2 000

First Last
Gost
First Last
1 godina prije
Reply to  Toni

Tržište reagira u roku dvopek, pa ono što je koštalo 500 sada košta 2000. Gdje je sad to povećanje?

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Opět se rijesava u komentarima globálna politika o kojoj pojma nemate oko Ante Markovič i kompletně politické situaci je u to doba, mnogi stě se igrali u pjesku

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije

Ti pojma nemaš.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Sta reci nakon ovolike kolicine dezinformacija,koje je pisac teksta naslozio u podeblji clanak.Moram priznati da sam prestao citati na polovici teksta da bi skoknuo popiti malo sode bikarbone da ubijem kiselinu koje je procitano” lupetanje” izazvalo.Za opovrgnut jednu po jednu tvrdnju,koje se ticu A.Markovica nemam ni volje ni zelje jer bi dugo trajalo.
A.Markovic i njegova porodica se nisu obogatili dok je bio predsjednik vlade.Skoro nista nije privatizirano po njegovom modelu prije svega zato sto je to bio izuzetno posten model kojim svi dobivaju i trece(zasada) A.Markovic je uspio u samo tri godine srezati vanjski dug SFRJ sa 22.8 milijardi na cca.12 milijardi USD,potpuno suprotno od onoga sto bi radio neki tamo liberal.
A.Markovic “razvalio” jugovinu ?a ne neki coban upadom na Topcider…svasta.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Mucke

MUĆKE, točno. Članak autora obiluje netočnim podacima.Kao o plaćama, da smo svi odjednom imali plaću 2.000 maraka, što je potpuna laž. Još kući imam svoju staru danas nevažeću, ali kao spomen jednog vremena, knjižicu sa deviznom štednjom. Kada sam bio “najbogatiji”, najviše je na njoj bilo nekih 2.000 do 2.500 maraka…….toliko o plaćama i bogatvstvu! A to da nismo imali Coca-colu ili Pepsi? Hm, pa i SSSR je imao Pepsi, već dosta rano. Inače ne znam zašto bi itko zdrave pameti pio ta smeća, puna šećera? Jer, vidim, autor piše nešto o zdravoj hrani, a savjetuje da gojimo prasce (ja imam samo balkon, gdje bi držao prase?), i da jedemo svoje meso svaki dan. Hahaaaa, ja ne jedem meso već skoro 40 godina, ok, vratio sam se na ribu, i to samo ponekad. I još sam živ, a vjerujem da sam vitalniji od toga gospodina od 90 godina kojeg on spominje u članku. Ok, imam 60+gdn, ali vjerujem da imam drugi oblik, za mene važniji oblik, vitalnosti. Naime, neke vještine vježbam od mladih dana …….. neprekidno. To mi je okosnica moga postojanja. Pa tako još mogu raditi: špagat, noge iza glave, kao i stoj na glavi i rukama i to… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Procitah nekoliko komentara i zakljucak je : svi se ‘ispucavaju’ i trose visak energije . Niko ne rece da je tekst naseg spisatelja pun pogresnih zakljucaka izvucenih iz pogresnih premisa. Da ne duljim: neka pisac pogleda stanje kredita bivse Juge na dan dolaska Ante Markovica cca 21 milijardu $ / za cca 20 miliona stanovnika / i isti taj dug na dan odlaska A.M. cca 9 milijardi $ . Ne bih poredio danasnja zaduzenja novo-komponovanih tzv zemalja bivseg Balkana koje je fantasticno i nema sanse da itko otplati kamate na te kredite koje su ‘uzeli’ novi vlasnici ti istih drzava koji su izabrani voljom svojih naroda. Od fantasticnog duga Slovenije pa do istog takvog Hrvatske, nesto manjeg Srbije i najmanjeg BiH. Ako mu je bio cilj da ‘napadne’ politiku A.M. , nije morao da ga difamira svojim osobnim razmisljanjima jer ima nas puno koji imamo svoje glave i isto tako znamo razmisljati. Svaka cast njegovoj ‘ogradi’ od 19-tak godina, ali naknadna pamet bez razumijevanja dotadasnjeg stanja privrednih tokova i politickih previranja nisu i ne mogu biti opravdanje za bekrupulozni napad na licnost A.M. Svaka cast gosp. komentatoru ‘Koci Popovicu’ jer je primjetio razlike u vremenu dogadjanja stvarnih dogadaja i naknadnog… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Pera

Ako je istina sto pises, nije mi jasno zasto lupaju minuse? Zasto ne provjere (evo ja nisam provjerio jer vjerujem na rijec)…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Pera

PERA, ne pamtim to sa dugom, ali mislim da je dug smanjen sa 21 milijardu, na nekih 16 miljarda dolara. Ako netko zna točne podatke, neka napiše.
Inače cijela Jugoslavija je tada imala oko 23,500.000 stanovnika, ne 20 milijuna. 20 milijuna bilo nas je krajem šezdesetih. Sada prostor ex-yu ima tek nešto preko 21 milijun ljudi. Najviše se smanjio broj ljudi u BiH (preko 22%), pa u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu. Drugi su ostali negdje na sličnim brojkama kao i tada.
I da, najveći razlog smanjenju broja ljudi na ex-yu prostorima, nije rat, nije ni pad prirodnog prirasta, već iseljavanje. Biblijskih razmjera!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera Tvoji podaci o stanju duga prij i posli Markovića po meni nisu točni. E sad o izvorima i metodama možemo raspravljat bez da se međusobno diskvalificiramo. Šta se tiće autora ovoga članka i tvojega komentara mogli bi svaki od vas malo argumentirat svoje tvrdnje pozivajući se na dokumente koji su lako dostupni i provjerljivi, u protivnom to su sve nečije impresije i mišljenja ukljućujući i moje. Marković je udrija temelje ekomomije bazirane isključivo na dugu. Marković je fiksira tečaj dinara, počeja sa liberalizacijom tržišta, ekstenzivno zaduživanje uz pristanak izmjene zakona po zahtjevu kreditora na njihovu korist, a na štetu svih građana . . . sve to su nastavile više ili manje radit republičke poglavice još bezočnije i opakije od Markovića šta rade i dan danas uz enormno bogaćenje uskoga kruga egzekutora te politike. Nije to napad na Markovića nego napad na početak takve politike iliti ga “demokratizacije” i uvođenja “slobodnoga tržišta”. Ako je neko general onda je to triba znat prij početka bitke . . . svi koji su sad generali isti su ka i Marković jer su i oni tad krivo procjenili i šta je najgore većina podržava tu politiku i dan danas šta se vidi po rezultatima… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Moreno

Cuti i trpi.
Ako ti je ekonomija bazirana na dugu a niti imas domace finansije niti industriju, niti poljoprivredu, niti odbranu… sta preostaje drugo?
Grcka je pokusala da se buni pa se je zavrsilo ritualnim zrtvovanjem trecine stanovnistva. Ukidaju ti kredite, pa ti budi mangup.
Gotovo je. Klopka se je zatvorila. Povratka nema.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Bez juge i srba nebi bilo nikada slovenije i hrvatske to je nama u sloveniji jasno a vama mozda nije to je nasa povijest i vrlo smo dobro zivjeli u jugi bilokoga pitas ovde mislim da je odsto 90 10 za jugu ali su nas razturili da bi mogli na vladat i da dobiju jeftinu radnu snagu ne mogu verovati da je neko ponosan na to da radi na zapadu to sto svabe nece bas ste pametni

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Iznenadi me ovo bas :), uglavnom su Srbi uvek bili krivi za sve.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Ivan

Odakle ti da su svima za sve krivi isključivo Srbi.. Totalna neistina

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  neznanac

Preovladjujuci narativ koji ja slusam vec preko 30 godina.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Ivan

Drug je u pravu.
Srbi su kao pobednici prvog svetskog rata krenuli u stvaranje svoje drzave. Ostali su trazili zastitu srba. Jugoslovenstvo je slovenacka i hrvatska ideja.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Crveni cucku, Vi ste to kulturno napisali, ja sam bio malo direktniji pa me cenzurisalo, jedino ovo “ostali su tražili zaštitu Srba” ?? Tko to ?
Jugoslovenstvo je nastavak, recimo, Ilirskog pokreta, pa onda neke želje za ujedinjenjem Slavenskih plemena, uglavnom velika greška. Propast AustroUgarske je definitivno najveći razlog propasti ovih krajeva ma šta drugi nacionalno nastrojeni fanatici mislili o tome.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Drugar to ti je sve spekulacija…Samo si pokazao da si Kraljevinu Jugoslaviju smatrao malo više srpskom.. Stvorena je kratkotrajna Država SHS pa zatim Kraljevina Jugoslavija u kojoj su Srbi bili najbrojniji narod no s jedva malo više od trećine stanovništva.. Nisu niti mogli ništa drugo stvoriti zbog činjenice o više nacionalnosti.. Što bi bilo da su Srbi stvarali Srbiju a ne Jugoslaviju? Ne bi mogli stvoriti državu u onolikim granicama..
A ako ćemo se već baviti spekulacijama možemo reći da ne bi bilo niti Srbije da nije bilo Njemačke i Bismarcka..Valjda znate tko je omogućio državnost Srbiji na Berlinskiom kongresu 1878.g.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Slovenac o čemu ti to majke ti.. Znam puno Slovenaca koji nemaju tu tvoju jasnoću. Ovakve tvrdnje idu pod mitomaniju… I daju krivo osjećaj vlastitoj bitnosti.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Samo tvoje porjeklo,odma znamo sta pricas.

soadfijawnfawuebfauwefzwae
Gost
soadfijawnfawuebfauwefzwae
1 godina prije

U pravu si Petre, Markoni je balkanski trojanski konj tame sa kim je svo ovo zlo počelo. A i kad se sjetim koliko mi je silne love zamračio u bankama imam i osobni animozitet prema tom igraću tame. Poslije njega su uvalili balkancima ostale varanske prevarante koji su donjeli rat a narod glup ko noć popušio samo tako. Sad je gotovo, iz kaveza ciokapitalizma se ne može pobjeći dok god oni ne odluće drugačije. Ovi koji te napadaju ne vide stvarnu perfidnu ulogu Markonija još puše mit o spasitelju a u stvari varanskom igraću koji nas je sve ojadio.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Trojanski konj, a ne, naivac koji je popušio priču zapada i pokrenuo najveću nacionalizaciju u povijesti ovih krajeva, nakon nacionalizacije slijedila je pljačka i rat za plijen. Nacionalizacija društvene imovine je čin za streljanje, trenutno.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Direktor

Nacionalizacija drustvene imovine izvrsena zakonom iz 27.11.1992.Znas li ti uopce ko je tada bio na vlasti u HR?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Mucke

Slušaj me, da ponovim, Jugoslavija, Marković i “privatizacija”, privatizacija čega? Sve je bilo privatno tj. društveno preciznije vlasništvo zaposlenih, bez brige dobro pamtim dan kada je na radničkom savjetu tema bila otkup dionica, okup od koga, pa od države, koje države pa nije država izgradila naše preduzeće. I to je druže krenulo od Markovića, uništenje samoupravljanja, nacionalizacija (krađa privatnog vlasništva) i prodaja. A rat, pa možda je rat bio radi podjele plijena nacionalizirane imovine, kako se zvijeri nisu bacile na Crnu Goru i Makedoniju već na industrijski jake republike ?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Direktor

Ne ne kume,posteno je da se kaze da su tvoji Sdepenjare i Hdzenjare proveli tu pljacku za koje trazis strijeljanje.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Mucke

Moji? ajd, neka bude po tvojem, Marković je izmislio a nakon razlaza tj. raspada SFRJ je išla provedba, pa neće biti po zakonu države koja ne postoji već one koja je samoproglašena državom a zapravo su te države postojale od 1943. nisu nastale 1990. ali da ne odemo od teme, samoupravljanje će tek postati uređenje, na zapadu već sramežljivo idu u tom smjeru, za sada su to zadruge.
Tako je bilo kod nas nekad davno.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Prorocanstvo kaze ; doci ce dan, pravit ce te tu Jugoslaviju od blata! Svi vi bakanski, zavadjeni i opljackani narodi.

Igor
Gost
Igor
1 godina prije

Ajme sto ti je Ante skrivio, i cijene goriva idu vec 2 pa i 3 tjedna dolje

jetflash
Gost
jetflash
1 godina prije

usporwditi markovića i jugu sa danasnjom hrvatskom….ovi danas nemogu pofarbati što je marković stvorio. bio je vizionar ali je svađa i nacionalizam sve prekinuo.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  jetflash

Marković nije stvoprio ništa ali otvorio pandorinu kutiju i dozvolio da gamad uništi državu.

Abe
Gost
Abe
1 godina prije

Uoči proslave oluje ovako nedomoljubno pisati golu istinu, strahota!

znalac
Gost
znalac
1 godina prije

Bravo za autora teksta . A onda jos da dodam naprave nam sranje svakih 2-3 decenije pa se jos i pokoljemo i pobijemo za njihove interese . U samoj Srbiji posle 5-oktobra 2000-te imamo DOS ekipu , cuvene : Labus, Dinkic, Vlahovic, Djelic , sve expert do experta . Labus izjavi da se vise nista ne isplati proizvoditi jer je uvoz jeftiniji. Samo nije objasnio ko ce i kako platiti to “uvezeno” pa i hranu. Srpski seljak je ekonmoski veoma ugrozen , ali ne slomljen , barem svako za sebe proizvodi i ima . Jeste da to ne ulazi u te bilanse statisticke pa Srbija uvek izgleda gora ali evo vam primera, moj rodjak u selu Nakovo ( kod Kikinde) ima njivu na samoj granici sa Rumunijom. I svakog dana mu dolaze nekoliko Rumuna komsija preko granice da rade . Ja pitam moje bratice , zasto oni ne rade a oni kazu , zasto bi radili kad Rumunska sirotinja to radi umesto njih . Moji su nekada u ex-SFRJ proizvodili na tone hrane i bili veoma imucni . I gde je tu sad logika , Rumunija je u EU , Srbija je deceniju ako ne i vise daleko a oni… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  znalac

ZNALAC, poštovani, je li to neke od nas uvjeravate da građani Srbije žive daleko bolje od ostalih i regiji? Nažalost, nisam bio u Srbiji od nestanka Jugoslavije, ali znam ljude koji jesu. Kažu da u provinciji, van gradova, Srbija izgleda jako zapuštena. Ne znam, inače ne vjerujem putnicima, jer su uvijek subjektivni.
I da, odakle podatak da se auto-cestama van ljetne sezone nitko ne vozi?
Iako na teritoriji Srbije nije bilo rata devedesetih, broj stanovnika Srbije je znatno opao. Unatoč doseljavanju iz Hrvatske i BiH. Ali to je tužna žalost za sve nas tu na slavenskom jugu, svi opadamo.
Bez ikakvog rata!
Jest poginuo je prvi hrvatski vojnik u Afganistanu, ali tko mu je kriiv? Bio je profesionalac, znao je u što se upušta. Sa Rusima neće biti problema, jer rata između NATO-a i Rusije neće nikada biti. Ako bi ga bilo, to je obavezno nuklearni rat, a to znači kraj svjetske civilizacije!
Usput, u Hrvatskoj ne postoji opća vojna obaveza, vojska je isključivo profsionalna, kao u svim članicama NATO saveza. Tko hoće neka ide u vojsku, ali i neka onda snosi eventualni rizik.

Pusteprice
Gost
Pusteprice
1 godina prije
Reply to  zlatan

Jos jedan teoreticar o Balkanu kao najboljem mjestu za zivot na Planeti i u Svemiru, a proveo zadnjih 50 godina u SADu.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

O čovječe što nadrobi,to je takva papazjanija da je ni netko sa boljim želucem ne bi preradio? Tekstilne tvrtke su bile domaće tvornice koje su po licenci radile za domaće i istočno trziste, Varteksova tvornica Levi’s u Novom Marofu,Adidas je radila i Jugoplastika(Jugoslavija je imala kapacitet obućarski industrije kao Italija?),Slovenija je radila robu široke potrošnje za domaće trziste i uvozila robu za trziste cijele zemlje(60% jugoslavenskog uvoza je išlo preko Ljubljane),upoređivati Končar sa Gorenjem(tvornica nastala kao supstitucija zatvorenom rudniku ugljena?)je glupost? Tečaj 7:1 nije napravio placu prosvjetnog radnika 2000 DEM,jer je moja supruga lijecnik specijalist, šef odjela imala tu placu,ali je stabilizirala očekivanja,pa se nije trčalo potrošiti pare kao u doba velike inflacije?Tehnicki je Marković sve odradio,ali je potcjenio politički faktor,priznajem da ni meni tada nije bilo jasno što se krije pod tim,iako sam se našao u kući gospođe Milke Planinc(bio sam dobar s njenim bratom i njenim sinom)kada je Marković objavio novi tečaj,njen komentar je bio djeco ne veselite se,ovo je kraj,sve se to zna ali bez političkog dogovora Ne može se ići u to?Ispalo je da je dama bila u pravu? Hrvatska je uništena zbog međunarodnih ucjena,jer je nastala pod zapadnim okriljem pa je kao protuuslugu izvršavali naloge?Zemlja… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

Splitexpress, tekst vrijedan sto pluseva, zašto danas to nitko ne zna, pa prošlo je skoro pa 30 godina, ne piše na fejsbuku i tviteru da bi mlađe generacije to znale.

Žika
Gost
Žika
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

Odličan komentar, s tim što streba dodati – reforma AM je pukla na poreskoj reformi, koja nije bila sprovedena, niti je mogla biti sprovedena, zbog nedostatka “političkog dogovora” i tadašnjih republičkih nadležnosti.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Žika

U vecini istocnoevropskih zemalja nije bilo prepreka reformama.
Sto ne cvetaju ruze tamo?

Žika
Gost
Žika
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Bivša SFRJ, u kojoj je cvetala velika bela ljubičica i poneki rumeni karanfil, je bila ekonomski i po standardu, daleko ispred tih istočnih zemalja. Sve su danas ispred nas, a cveća ni nama, uglavnom ne nedostaje. Livada cvetnih koliko hoćeš, ali… Hleba, sigurnosti, zaposlenja – čak i slobode i istine, nikada nije bilo manje.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Žika

Prema CIA je udeo stanovnistva ispod granice siromastva u Srbiji 9 %. U Rumuniji je 20-i nesto. U Hrvatskoj 19 %. U Nemackoj 17 %. Hebes ti BDP. Pitanje je kako se rasporeduje.
Kako nema slobode? Imas pravo da umires i da se niko ne mesa u to? Kako nema istine? Svako ima svoju istinu. Demokratskije od ovoga se ne moze.
Stvar je bila u tome da nas uvlace u sistem duznickog ropstva. Nas uz rat, posto je bilo otpora, a druge bez rata, ali sad smo svi tamo.

Vojo
Gost
Vojo
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Svaka cast za ove dvije zadnje recenice, potpuno odgovaraju istini i sadasnjem stanju ovih jadnih naroda i njihovih “ drzava”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Hrvatska sve više sliči na koncert Marka Perkovića.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Siniša

Poštovani Siniša,

I onda se pitate zašto vam blokiramo komentar?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  L. R.

Izvinjavam se…..naravno,smisao je bio samo da se svi zamislimo. Postavim sebe u taj položaj a imamo pandam tome….ružno,ružno,jako ružno.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Onog trenutka kada su makeli Antu Markovića krenuo je sunovrat Jugoslavije, Ante Marković nema veze sa raspadom Jugoslavije već na protiv da je ostao i da su mu dali šta je tražio Jugoslavija bi opstala…..primjer je kada je od Amera tražio pomoć jer Jugoslavija klizi u ambis oni su ga odbili i zabranili zakonom svaku pomoć onima koji žele sačuvati Jugoslaviju, posle toga nestaje kao faktor a nacionalisti preuzimžju vodstvo. Slobodno ću reći….možda jedini čovek u prošlosti i budućnosti političkog života naših podnevlja kojemu nije bilo stalo do rata.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINIŠA, baš tako. Nitko se nije sjetio, pa ni ovaj autor koji je nadrobio sve i svašta, da je Marković, osnovao političku stranku pod nazivom: Savez reformskih snaga Jugoslavije (SRSJ)……….koja je dobila neznatni broj glasova na svim republičkim izborima 1990.
Zaboravio je napomenuti, da mu je Tuđman rekao: Ante ti nisi prvi Hrvat koji spašava Jugoslaviju, ali si zadnji!

čoban
Gost
čoban
1 godina prije

Cijelo vrijeme prikazujem svoj život i organizaciju ,kao ŽIVOT U RAJU.Zašto to tako prikazujem ? pa zato što sam odustao popravljati stvari uzeo u svoje ruke svoj život i povukao se u kampericu na nasipu gdje čuvam svoje ovce .Poneko vrijeme provedem uz kompjuter da pročitam tuđa i svoja naklapanja.Drugi koji doprinose ovom propadanju suverenosti i povećanju duga žive bolje od mene ,bolje jedu (dokaz pretilosti) bolje žive u gradu od mene ,ali su ih pune ambulante,možda neću živjeti dulje,nije mi ni interes,svoj život sam zaokružio sa troje djece udate imam sedmero zdrave i sposobne unućadi i tako dalje .Dali će propasti suveneritet ,pa nije me ni briga unućad več pohađa škole u stranim zemljama gdje su im roditelji morali već otiči ,pošto nisu htjeli živjeti na selu.

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Ova hrvatska politika je loša: i gospodarska i demografska i na svim vidovima. Hrvatski političari su najveći problem ove države. No to ne znači da je SFRJ valjala , to je bila loša država, lošija od kraljevine Jugoslavije ili Austro-Ugarske, a i ove dvije zadnje nisu bile dobre. Nije mi žao što se Hrvatska oslobodila iz SFRJ, žao mi je samo što nismo bolji. Ali doista vjerujem da ćemo na kraju uspjeti, imat ćemo prosperitetnu državu.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Meštar

MEŠTRE, ako se osvrnemo na povijest, SFRJ ili ranije do 1963 gdn FNRJ, bila je bolja država od međuratne Kraljevine. Ali bila je bolja i od Habsburške Monarhije, koja je dočekala 20-to stoljeće kao jedna srednjevjekovna gluparija. Dovoljno je pogledati snimke one elite habsburške, sa onim perjem na glavetinama, i onim silnim kičom, za izrigati od gadosti. Iako je bilo naprednijih elemenata,u AU Monarhiji, malo, ali ipak.
Treba pitati Bošnjake, Crnogorce i Makedonce, tko im je priznao pravo na postojanje, međuratna Kraljevina ili Titova socijalistička država?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  zlatan

Tema je kompleksna i za izliječiti komplekse
zahtijeva suočavanje sa istim ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Zajebante Marković ?
A zatim velike vodje za povijesni vodjokotlić ?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Meštar

@ Mestar
Na kraju cega, povjesti?

đorđe
Gost
đorđe
1 godina prije

odlična analiza , sada još bolje pamtim onaj antin prefrigani osmijeh kada je u skupštini podigao 200 dinara – šilinga , ipak ne treba zaboraviti da je ex yu bila pod turskom i austrijom koji sa razlogom imaju neko historijsko pravo pogotovo sada kad smo svi zabrljali sa nacizmom , ratom i urušavanjem privrede – nije tvoje ono što vojno osvojiš pa čak ni ono što kupiš nego samo ono što – urediš

Ua političari
Gost
Ua političari
1 godina prije

“Tokom cele pisane istorije, a verovatno još i od kraja mlađeg kamenog doba, na svetu su postojale tri vrste ljudi: Viši, Srednji i Niži. Bili su izdeljeni na mnoge potkategorije, nosili bezbroj raznih imena, a njihov brojni odnos, kao i međusobni odnosi, varirao je iz veka u vek; no u suštini se struktura društva nije menjala. Čak i posle ogromnih obrta i naizgled neopozivih promena, uvek se ponovo uspostavljala ista struktura, upravo kao što se i žiroskop uvek vraća u stanje ravnoteže ma koliko se gurnuo na jednu ili drugu stranu… Ciljevi tih grupa su potpuno neuskladivi. Cilj Viših je da ostanu gde su. Cilj Srednjih je da promene mesta s Višima. Cilj Nižih, kad imaju cilj – jer im je stalna karakteristika to što su previše pritisnuti dirinčenjem da bi bili više no tek povremeno svesni ičega van njihovog svakodnevnog života – jeste da ukinu sve razlike i stvore društvo u kome će svi biti jednaki. Tako se kroz celu istoriju ponavlja bitka koja je u osnovnim crtama uvek ista. Viši ostaju na vlasti tokom dugih perioda, ali pre ili kasnije uvek dođe trenutak kad izgube bilo veru u sebe bilo sposobnost da efikasno vladaju, bilo i jedno i… Pročitaj više »

Alam
Gost
Alam
1 godina prije

I ja sam tada imao 19 godina. I moj je otac bio profesor. Samo tada profesori nisu imali 2000 maraka plaće već 1000 . I kao što si rekao,ti si se bavio informatikom. No, izgleda,u međuvremenu si doktorirao ekonomiju. Ili nisi? LOGIČNO bi mi bilo da se i dalje baviš informatikom. Ovo ti(kao i Markoviću) baš i ne ide.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Kad bi vi istrazili demokratski novinari ,kosu tajkuni.Samo porjeklo ,imate sve rjesena.Kumrovacka skola je zlo privatizacije.Samo neznam jeli oni i Soros ,vas isto placaju.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Vidim da su ovdje mnogi na forumu očito obožavatelji prodavača magle Ante Markovića i da su uvrijeđeni što je Jašak razgolitio njihovog idola. Međutim, Jašak ima potpuno pravo. Marković je bio neoliberalni globalist, jer su ga neolibralni globalisti i postavili na to mjesto premjera, odnosno “predsjednika Saveznog izvršnog vijeća”, kako se tada službemo nazivala funkcija premjera vlade Jugoslavije. Antu Markovića nije na to mjesto postavio SKJ, već globalistička bankomafija. To treba svim naivcima biti jasno. I to pokazuje, dakle da je SKJ kao vrhovni vladar Jugoslavije veća tad počeo gubiti kontrolu nad državom., Pljačkaški MMF je postavio Markovića na to mjesto i MMF mu je i napravio program “reformi” i poslao mu za savjetnika muljatora Jeffreya Sachsa, (šestokraki), koji mu je naparavio program poznat pod nazivom Sachs-Markovićev program, O tome možete pronaći informacije na stranim portalima. Sa tim programom trebalo je državnu ekonomiju Jugoslavije pretvoriti u tržišnu, Inače taj Sachs , danas je jedan od savjetnika jezuitskog mafijaša Bergoglija i njegove svite vatikanskih gej kardinala u purpurnim haljinama sa čipkicama. I to Sachs je sada savjetnik vatikana za pitanja klime. Dakle, sveznajući stručnjak Sachs. Markovićev mentor i prijatelj bio je tadašnji američki ambasador u Jugoslaviji Warren Zimmermann, (također šestokraki), koji… Pročitaj više »

Aco
Member
Aco
1 godina prije

100% istina ali ne samo u Hrvatskoj nego na citavom prostoru bivse YU.Postali smo konji za jahanje.

ivica
Gost
ivica
1 godina prije

Nije Ante dokrajčio gospodarstvo već HDZe

Spektator
Gost
Spektator
1 godina prije

Društvo, BDP Hrvatske je 1990. godine bio na 83% BDP-a zemalja EU 28, a danas je pao na 59%. To su podaci iz analiza prof. dr.sc. Tomislava Domazeta koje je javno iznio nedavno. Vanjski dug naslijedjen raspadom Juge je bio 5 mlrd USD a danas je 40 mlrd Eura. E pa sad imate podlogu za daljnju diskusiju.

Matan
Gost
Matan
1 godina prije

Zamisli za jednu DM tribal je izdvojit 7 dinara.Koliko danas triba kuna za jedan Euro?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik