I regulatori Amerike žele pravno ukrotiti svijet kriptovaluta

Joy Clayton - SEC
2 komentara

Dva velika američka financijska regulatorna tijela priopćila su kako će održati posebnu raspravu o kriptovalutama sutra 6. veljače 2018. godine.

Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) i Komisija za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC) sastat će se kako bi raspravljali o svojim ulogama čuvara, jer ovaj sektor ima sve veću važnost za zakonodavce širom svijeta.

Predsjednik SEC-a Jay Clayton pridružit će se predsjedniku CFTC-a J. Christopher Giancarlo kao glavnom govorniku. Bitcoin i druge kriptovalute ponovno su privukle pozornost šire javnosti na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) održanom prošlog tjedna, s visokim političarima iz nekoliko velikih gospodarstava koji su izrazili svoju namjeru da intenziviraju svoje zakonske interakcije.

Strah je sve veći i veći

Pozivi za međunarodni napor pri regulaciji kriptovaluta dobili su potporu Francuske, Njemačke i drugih zemalja, a koji bi trebali otvoriti put glavnoj raspravi na summitu G20 u Argentini, koji će se održati u ožujku 2018.

Jay Clayton i Christopher Giancarlo su također dugo raspravljali s jasnim ciljem da se uvede red u svijetu kriptovaluta i to putem regulacija, što je objavljeno u zajedničkom članku u Wall Street Journalu tijekom održavanja samita WEF.

“CFTC i SEC, zajedno s ostalim regulatornim i kaznenim državnim tijelima, nastavit će raditi zajedno kako bi osigurali transparentnost i integritet tih tržišta, što je važno za sprječavanje prijevara”, dodajući: “Ova tržišta su nova, razvijaju se i međunarodno. Ona traže da budemo brzi i da se okrenemo budućnosti…”.

Od koga imaju strah regulatori?

Podnaslov “strah je sve veći i veći” redakcija portala Logično je prevela doslovno iz teksta agencijskih vijesti. Strah od čega? Boje li se svjetski regulatori za novac malih ljudi koji se nadaju obogatiti preko noći ili za financijske institucija koje bi eventualno tražile profit na ovom još nepoznatom tržištu?

Vrijednost (kapitalizacija) svih kriptovaluta na tržištu ne prelazi 500 milijardi dolara na svjetskoj razini, što je premalo za ugrozu globalne ekonomije. Financijske institucije imaju previše znanja da bi “nerazumno” uzimale rizik tražeći profit putem financijskih špekulacija.

Na kraju ostaje samo jedan strah, a to je strah od mogućnosti koje nude kriptovalute za malog čovjeka. Kriptovalutni koncept ugrožava moć središnjih banka, a financijskim institucijama nikako ne odgovara gubitak monopola na ponudu kapitala koji donosi veliki profit. Da se razumijemo, ovdje nije riječ o Bitcoinu, nego o ideji kriptovaluta koja se omakla regulatorima i za koju su odjednom svi zainteresirani. Dodamo li tomu i logiku transparentnosti tehnologije blockchaina, možemo slobodno reći: “Ite, missa est!.

Povezane vijesti o kriptovalutama i regulacijama

regulacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Ipak tu postoji velika nedoumica: centralne banke su ovo mogle mnogo lakše sprovesti dok koncept nije zaživeo. Šta su čekali do sada? Nisu znali da može pretstavljati opasnost?
To je priča za naivne, bankarima je posao da računaju rizike a kriptovalute žive godinama. Sama ideja alternative je za njih nezamisliva (ukoliko ne mogu da je preuzmu) i njihova dosadašnja neaktivnost ukazuje da postoji nešto “ispod žita”.

Alen
6 godine prije

Zanimljiv grb iznad predcjedavajuceg Jay-a..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI