Južna Koreja uvodi 20 % porez na kriptovalute

Južna Koreja - Bitcoin
3 komentara

Južna Koreja razmišlja o reklasifikaciji kriptovalute kao „robe“, a ne kao valute, što znači da bi bitcoin podlegao poreznim stopama od čak 20 odsto.

Ove sedmice su se diskusije usmjeravale na izmjene postojećih zakona u cilju uvođenja poreza na kapitalnu dobit za kriptovalute.

Taj potez, koji je objavljen u izdanju o kriptovalutama Cointelegaraph, značio bi da će bitcoin i drugi „elektronski certifikati ekonomske vrijednosti“ biti smatrani oporezivom imovinom.

“Do sada su virtualna sredstva prepoznata samo kao funkcija valute i nisu bila predmet poreza na dohodak, ali u posljednje vrijeme virtualnom imovinom (poput bitcoina) sve se više trguje kao robom sa imovinskom vrijednosti”, izjavio je južnokorejski sud u svojoj presudi.

“Uzimajući u obzir različite uslove, kao što su priznavanje nematerijalne imovine sa imovinskim vrijednostima, neophodnost oporezivanja i priznavanje vrijednosti imovine virtualnih sredstava istovremeno se postižu.”

Zakon o porezu imao bi velike implikacije na industriju kriptovaluta u zemlji i mogao bi potencijalno uticati na globalnu industriju.

Južna Koreja jedno je od najvećih svjetskih čvorišta za kripto valute i dom je nekoliko velikih berzi. Zemlja takođe ima visok nivo usvajanja valuta, istraživanje iz 2017. otkrilo je da više od jedne od tri osobe aktivno ulaže u kriptovalute.

Obim trgovanja bitcoinima je opao posljednjih mjeseci zbog ekonomskog uticaja pandemije koronavirusa. Podaci prikupljeni investicionom publikacijom Invezz ranije ovog mjeseca otkrili su da je Južna Koreja tokom 2020. godine smanjila 43 % obima prometa.

Uprkos padu, vlada je nastavila da insistira na regulaciji koja određuje industriju kao početnu industriju. Ranije ove godine, južnokorejska Nacionalna skupština usvojila je jedan od prvih svjetskih sveobuhvatnih zakona o kriptovaluti kako bi obezbjedila pravni okvir za kriptovalute i razmjene. Očekuje se da će vlada u narednim sedmicama saopštiti konačne detalje novog zakona o porezu.

BitcoinJužna KorejaKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
John Galt
3 godine prije

Ovo je jedino šta država zna. Uzet pare ljudima koji ih imaju.

Multi
3 godine prije

Zanimljiv komentar, vremena se mjenjaju, drastično

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI