fbpx

Kina najavljuje nova carinska izuzeća za američki uvoz

Kina - Amerika

Kinesko ministarstvo finansija u utorak je objavilo novu listu američkih proizvoda koji će biti izuzeti od trgovinskih tarifa. U izjavi je rečeno da će nova izuzeća stupiti na snagu 19. maja, i trajati do 18. maja 2021. godine.

Izuzeća pokrivaju ukupno 79 proizvoda, uključujući rijetke mineralne rude, radarsku opremu za avione, poluvodičke dijelove, medicinska dezinfekciona sredstva i niz plemenitih metala, hemijskih i petrohemijskih proizvoda.

Uvoznici u Kini moraće da podnesu zahtjev Generalnoj carinskoj upravi u roku od šest mjeseci od najave razmatranja izuzeća, koja stupaju na snagu 19. maja.

Prva serija izuzeća najavljena je u septembru 2019. Ona je obuhvatila glavne poljoprivredne robe poput soje i svinjetine, kao i petrohemijske proizvode.

U petak su najviši trgovinski pregovarači dviju zemalja obavili prvi telefonski razgovor od sporazuma o Fazi 1 u januaru.

Na osnovu sporazuma, Kina se složila da poveća kupovinu američke robe sa početne vrijednosti za 2017. za 200 milijardi USD tokom dvije godine, uz oko 77 milijardi USD povećane kupovine u prvoj godini i 123 milijarde dolara u drugoj godini. Zauzvrat, SAD su obećale da će smanjiti tarife sa 15 na 7,5 odsto na kinesku robu u vrijednosti od 120 milijardi dolara.

Na konferenciji za novinare u utorak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian rekao je da dvije zemlje treba da primjene sporazum jednako i s međusobnim poštovanjem. Sporazum je koristan za obje strane, zajedno sa ostatkom svijeta, rekao je.

Dvostrana trgovina SAD-Kina potonula je u prva četiri mjeseca ove godine jer su lanci snabdijevanja na obje strane bili ozbiljno poremećeni zbog zatvaranja usljed koronavirusa. Carinski podaci pokazali su da je kineski uvoz američke robe u aprilu opao za 11,1 posto, a u martu neviđenih 85,5 posto. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će raskinuti ugovor ako Kina ne ispuni svoje obaveze u vezi kupovine.

Pandemija Covid-19 pogoršala je ionako zategnute odnose između dvije najveće svjetske ekonomije, pri čemu je Washington optužio kinesku vladu da je „prikrila“ inicijalnu epidemiju koronavirusa u decembru i da je opstruisala zapadne napore da istraže porijeklo virusa. Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da Washington ima “značajne dokaze” da je koronavirus nastao u laboratoriji u Wuhanu u Kini. Peking je nazvao tvrdnje Washingtona “neutemeljenim optužbama.”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
roki
Gost
roki
5 mjeseci prije

Kinezima dogorela sveća malo se zaigrali sa virusom a sve što bi oni hteli od Amerike neće dobiti a ni od evropske unije preostaje im bratska Rusija i Srbija !

Brave new world
Gost
Brave new world
5 mjeseci prije

Da parafraziramo staru: nas i kineza milijardu i pol!

wirtšaftekspert cdu
Gost
wirtšaftekspert cdu
5 mjeseci prije

kako i njemački kristdemokrati riješavali ekonomiju

bild.de/politik/inland/politik-inland/corona-krise-wirtschaftsexperten-von-cdu-und-csu-lehnen-abwrackpraemie-ab-70597006.bild.html

Makedonac
Gost
Makedonac
5 mjeseci prije

Daj Bože, da stvari krenu u dobar pravac.
Tramp za sada nije počeo nijedan rat, za razliku od ostalih američkih predsednika.
U drugom članku piše da se Soros bori protiv Trampa i Putina i Sia, tako da ako se razumeju je dobro za nas.
Globalisti su preneli fabrike u Kinu i na Istok, celi kontinenti Evropa, USA, Australija ne proizvode skoro ništa, počnemo ot tehniku, lekove, gače, maske, vibratore… sve to proizvodi Istok.
Sta korist je imala USA kao centar globalizacije, tako da i Kina neće imati koristi ot Novog Svetskog Poredaka.
Ima kineski Deep state, koji praktično upravlja Kinu posle malog građanskog rata 1989.
Ako razmislimo svaki za sebe, recimo ja sam bio ubeđen u socijalizam, onda u kapitalizam, sada sam opet u neki tip socijalizam ili socijalni kapitalizam. Nova znanja cirkulišu i kod elita i kod čast te piramide, i deo moze da smeni stranu i mirogled.
Dobili su od globalista preduzeća, tehnologija, tako ili inače ide nova nelibelarna ekonomika, sada treba Kina da pomogne americi da vrati deo tehnologije nazad. Sa današnjem tehnologijom i produktivnost truda ima mesta da svi živimo u jednom pravednom svetu, nema potrebe da ima robova i gospodara, moze da se živi i moderno i ekološki i zdravo i pravedno i sretno.
Problem je taj 0.01% glavnih zlotvora, to kastovo veličije, mi smo elita, plava krv, viša rasa, viša kasta, treba da imamo po 72 devica, stotinak sluga da im se klanjaju, jahte brodove, otoke, raznih seks satanskih orgija i žrtvoprinošenja /Epstajn/, ostala elite 3-4-5 nivo ne učestvuje u svim ritualima i mislim da bi se dobrovoljno otkazala deo privilegije i prihvatila pravedan sistem.
Ima i teorije kako da se balansira sistem, šta je to ljudskom karakteru koje kloni u tom tolpoelitarnom sistemu, mislim da čemo uspeti…

komentar
Gost
komentar
5 mjeseci prije

Dragi vođa će uzvratiti udarac za par godina ili decenija , možda nikada.

Brave new world
Gost
Brave new world
5 mjeseci prije

Nisam siguran da ovo nisu već dogovorena izuzeća…

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

I Kina je skinula hlače. Želi dobiti na vremenu.
Mislim da im ni to neće pomoći.

Don Kihot
Gost
Don Kihot
5 mjeseci prije

Kina je novi centar globalizma.

Zax
Gost
Zax
5 mjeseci prije

U sjeni ovog trgovinskog rata dogadja se sukob na relaciji kina-australija. Zadnja vijest je da su kinezi uveli tarife na australsku govedinu. 30% australskog izvoza govedine ide u kinu. Kinezi pokazuju misice prema americkim vazalima. Prema amerima idu pristojno u rukavicama. Ipak su tu u slabijoj poziciji.

Don Kihot
Gost
Don Kihot
5 mjeseci prije

Kinezi su krenuli previse ekspanzionisticki na makroekonomskom nivou a pravih saveznika oni nemaju. Sve ce im se to otresti o glavu. Eto i to sa govedinom. Iza Australije stoji skoro citav bivsi i kompletan sadasnji komonvelt, Amerika i veci dio Evrope.

Ove price sada sto nam se plasiraju u doba korone kako je Kina iskoristila globalnu pandemiju i tako uletila u zapadni kapital obicne su gluposti izrezirane preko medija za balkansko trziste. Neposredno pred izbijanje epidemije u Vuhanu, Sj Djiping je imao bolju saradnju sa Bil Gejtsom nego Donald Tramp. Kinezi koriste svaki kontakt da bi isplivali na svjetsku pozornicu. A obicno ti najlaksi kontakti su najcesce i djavoli.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Zax

😃 naravno. Zato su se Australci izuzeli od onih tvrdnji da je Kina kriva za virus…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x