„Korekcija i tehnološki balon će pući“, upozorava „kum pametnog beta ulaganja“

Balon-pucanje
11 komentara

Kada su prošle sedmice stotine milijardi dolara izbrisane iz tehnološkog sektora, osnivač i predsjednik odbora Research Affiliates, Rob Arnott, kaže da je došlo do korekcije i da će „tehnološki balon“ uskoro puknuti.

„Jasno vidimo korekciju“, rekao je, pokazujući na akcije FANG + [Facebook, Amazon, Netflix, Googleova parent Alphabet i Microsoft, između ostalih] koje su nedavno snižene. “FANG + indeks opao je za 11 procenata za samo jedan i po dan”, dodao je Arnott.

Prošle sedmice, tehnološki dominantni Nasdaq Composite zabilježio je najgori pad od perioda koji se završio 20. marta i prvi pad nakon pet uzastopnih dobitaka. Američka berza bila je zatvorena u ponedjeljak zbog Praznika rada.

„To je balon“, rekao je Arnott. „Baloni pucaju. Balon FANMAG [Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple i Google] neće biti izuzetak. “

Govoreći o Apple dionicama, koje su u petak ušle na teritoriju korekcije, sa padom između 10 i 20 procenata u odnosu na nedavni maksimum, rekao je: „Na svojim nedavnim maksimumima, Apple je vrijedio više od cjelokupnog FTSE indeksa. Drugim riječima, jedna akcija vrijedila je više od cjelokupne britanske ekonomije kojom se javno trgovalo. “

Arnott je dodao: „To je fantastična kompanija sa sjajnim proizvodima i vrhunskim upravljanjem. Ali to neće donijeti više profita njenim akcionarima u narednim decenijama od čitave Londonske berze “.

Ranije ovog mjeseca, rekao je da su blokade prinudne pandemije podstakle “balončiće imovine” koji će uzrokovati štetu kasnije. „Veliki problemi su zaključavanja i posljedični bilioni fiskalnih i monetarnih podsticaja koji podstiču berzovne balone. Zaključavanje je uzrokovalo ljudski danak koji nadoknađuje štetu od virusa“, rekao je.

Na pitanje da li globalna ekonomija rizikuje da ponovi greške finansijske krize 2008. godine, menadžer fonda je rekao: „Ne, mnogo je gore od toga“.

AmazonAppleFANGMAGGoogleRob Arnott
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dorff
3 godine prije

Najbolje vrijeme za kupovanje dionica je poslije korekcije.

3 godine prije zadnji put uredio Dorff
Spacevoodoo
3 godine prije

Baloni se i pušu kako bi izdušili. Neće puknuti, valjda će ostati malo zraka u njima odnosno neće burze izgubiti sve, ostati će na nekoliko desetaka postotaka od današnje vrijednosti

Stara kuka
3 godine prije

Kakav je to vizionar. Tko bi se osim takvog genija dosjetio mogućnosti da bi umjetno napuhavanje “vrijednosti” dionica tehnoloških kabalističkih monopola, a bez ikakvog stvarnog pokrića, moglo dovesti do finacijskog kraha na burzi.

Jer tako nešto se nikad prije nije dogodilo zar ne.

No u cijeloj toj priči ima jedna umirjuća stvar. Ne bojte se ljudi. nijedan top menadžer i nijedan vlasnik tih korporacija, kao ni ovakvi genijalni analitičari neće ostati kruha gladni poslije toga. Svi oni imaju na sigurno spremljene skromne zalihice za crne dane.

Spacevoodoo
3 godine prije

Nisam nigdje vidio kako piše o balonima sredstava. Piše baloni imovine (asset bubbles). Svaka klasa imovine je u većem ili manjem balonu, od dionica i energije do sirovina i nekretnina.
Kako god bilo, papirnarta odnosno digitalna imovina najlakše izgori 😊😊😊

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Becko
3 godine prije

Treba debelo razlikovati kompanije kao MS i Google s jedne strane i Fejkbook s druge. Sutra kad bi prestali raditi serveri Face ili Netflix ili Amazonov web shop nista se ne bi dogodilo.
Ali kad bi pali npr serveri MS,Google-a, Amazon clouda i sl e onda bi bili svi debelo u banani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI