fbpx

„Korekcija i tehnološki balon će pući“, upozorava „kum pametnog beta ulaganja“

Balon-pucanje

Kada su prošle sedmice stotine milijardi dolara izbrisane iz tehnološkog sektora, osnivač i predsjednik odbora Research Affiliates, Rob Arnott, kaže da je došlo do korekcije i da će „tehnološki balon“ uskoro puknuti.

„Jasno vidimo korekciju“, rekao je, pokazujući na akcije FANG + [Facebook, Amazon, Netflix, Googleova parent Alphabet i Microsoft, između ostalih] koje su nedavno snižene. “FANG + indeks opao je za 11 procenata za samo jedan i po dan”, dodao je Arnott.

Prošle sedmice, tehnološki dominantni Nasdaq Composite zabilježio je najgori pad od perioda koji se završio 20. marta i prvi pad nakon pet uzastopnih dobitaka. Američka berza bila je zatvorena u ponedjeljak zbog Praznika rada.

„To je balon“, rekao je Arnott. „Baloni pucaju. Balon FANMAG [Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple i Google] neće biti izuzetak. “

Govoreći o Apple dionicama, koje su u petak ušle na teritoriju korekcije, sa padom između 10 i 20 procenata u odnosu na nedavni maksimum, rekao je: „Na svojim nedavnim maksimumima, Apple je vrijedio više od cjelokupnog FTSE indeksa. Drugim riječima, jedna akcija vrijedila je više od cjelokupne britanske ekonomije kojom se javno trgovalo. “

Arnott je dodao: „To je fantastična kompanija sa sjajnim proizvodima i vrhunskim upravljanjem. Ali to neće donijeti više profita njenim akcionarima u narednim decenijama od čitave Londonske berze “.

Ranije ovog mjeseca, rekao je da su blokade prinudne pandemije podstakle “balončiće imovine” koji će uzrokovati štetu kasnije. „Veliki problemi su zaključavanja i posljedični bilioni fiskalnih i monetarnih podsticaja koji podstiču berzovne balone. Zaključavanje je uzrokovalo ljudski danak koji nadoknađuje štetu od virusa“, rekao je.

Na pitanje da li globalna ekonomija rizikuje da ponovi greške finansijske krize 2008. godine, menadžer fonda je rekao: „Ne, mnogo je gore od toga“.

4.5 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Molim vas pojasnite što su baloni sredstava.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Nisam nigdje vidio kako piše o balonima sredstava. Piše baloni imovine (asset bubbles). Svaka klasa imovine je u većem ili manjem balonu, od dionica i energije do sirovina i nekretnina.
Kako god bilo, papirnarta odnosno digitalna imovina najlakše izgori 😊😊😊

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Redakcija je prepravila tekst. Sad bih ja kao trebao prepraviti zamolbu, ae.
No dobro, kad vec komentiramo moliom te za objasenjnje kako to digitalna imovina najlakse izgori. Komedija.
Inace, u vecem balonu od imovine su obveze (liabilities). Dovoljno je pogledati Deutche bank i pozeljeti jos veci balon imovine da se neutralizira losa strana kapitala.

Problem ovih tvrtki je stvorio interni management u suradnji sa sredisnjim bankama. QE-em je prikazivana umjetna trzisna dinamika. Na trzisnu kapitalizaciju dionica na tako perfidan nacin jedino nisu pristali u Svicarskoj zbog cega ce imati manjih problema u odnosu na balon koji su kreirali FED, ECB, BOE i BOJ.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Ma znam kad se prijevodi rade pomoću “digitalnog prevoditelja” , a intervencija živog čovjeka je nedostatna. To je tako jer u protivnom prevedenih tekstova nebi ni bilo, tko bi platio stručne prevoditelje i koliko bi to uopće trajalo.Bolje išta nego ništa. Meni je okay da portal radi i pravi greške jer tko radi taj i griješi i ovakve vrste grešaka se ispravljaju kao što je ispravljena i ova tvojim komentarom.

Digitalna imovina najlakše izgori jer su to samo digitalni zapisi koji ostaju bez traga, proizvodnjom novca digitalni novac inflacijom ili futures contract jednostavno izgubi svoju vrijednost. Vidjeli smo kako je nedavno nafta išla u minus, odnosno trebalo je platiti da je netko uzme.
Na primjer energija u fizičkoj forni ne, jer ako imaš fizičku naftu u tankovima ona uvijek bolje čuva vrijednost jer i u krizi i poslije krize nafta svima treba, tako je npr i sa hidrocentralama i sa sirovinama i nekretninama koje izgube na vrijednosti kad balon pukne, ali izgube manje nego papir i digitalni zapis.
Evo imaš Bitcoine kojima je market cap par sto miljardi dolara što je sitnica za centralne banke jer centralne banke toliko dolara proizvedu u par dana i usmjeravajući taj proizvedeni novac mogu uticati na rast pad Btc na način da puštaju novac naizmjenično onima koji će kupovati Btc i onima koji će ga prodavati.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Sredisnje banke se ne upustaju u Bitcoin jer virtualna imovina (sluzbeni naziv u RH) tek onedavno ima skrbinstvo (custody) kao sto imaju financijski instrumenti i FIAT. Inace, kad vec navodis ugovore o opipiljivoj imovini, poput primjera s naftom kojeg iznosis onda vrijedi reci da u digitalnoj formi moze biti i ricardijski ugovor za skladištenu ili vec bilo kakvu drugu robu. DMCC kao najveca trgovacka zona svijeta u Dubaiju radi s fizickim imovinom pomocu digitalne. Niszta neobicno, obzirom da je blockchain (navodis Bitcoin) decentralizirani i samim time siguran sustav za WEB 3.0 operacije među krajnjim korisnicima.
Pojdenostavit cu, tokenizirati mozes sto god hoces, IBM Hyperledher radi to neko vrijeme i nije jedini u tom poslu.
Najveci dio umjetno generirane ponude i potraznje za Bitcoinima stvaraju MM (market maker-i), ns to valja dodati jos nekoliko drugih faktora i na kraju, sve je to jos vrlo mlado i tek odnedavna regulirano podrucje. Osobno bih volio da me itko uputi na bilo koji asset class koji je u pisanoj povijesti napravio veci rast od Bitcoina. BTC je operativno star tek 11. godina od cega je u RH tek od prosle godine pravno reguliran kao imovina dok se Digital Europe bavi proucavanjem blockchain, AI, IoT i IIoT tehnologija.
Podsjetit cu te da je novac najređi oblik imovine, odnosno da kad govoriš o imovini ima puno drugih vrsta imovine, a dijeli se na opipljivu i neopipljivu. Ukoliko je trziste regulirano, zasto mislis da bi digitalni ugovor, k tome jos pravovaljan trebalo promatrati isključivo kroz prizmu spekulativne naravi virtualne imovine? Pridruzi imovini obvezu i dobit ces kapital.
Stoga ne vidim kako bi digitalna imovina mogla “izgorjeti” ili da je zapis bez traga.

Sto se redakcije tice drago mi ej da su ispravili, ali sad moja primjedba izgleda kao da sam izmislio nesto.

Becko
Gost
Becko
1 mjesec prije

Samo kratko cu ubaciti da sva vrijednost koja je upumpana matematicko-softwerski premasuje svu “stvarnu” svjetsku imovinu

Dorff
Gost
Dorff
1 mjesec prije

Najbolje vrijeme za kupovanje dionica je poslije korekcije.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Točno. Još samo kad bi znali kad će korekcija i gdje je dno. Neznamo ni hoće li hiperinflacija preduhitriti, pratiti ili će se pojaviti nakon korekcije.
Neki to ipak znaju puno bolje od nas, a to su oni koji upravljaju parametrima novca odnosno količinom, vrijednošću, kamatama i raspodjelom proizvedenog novca.

Dam
Gost
Dam
1 mjesec prije

Ne zamaraj se sa dnom, može biti i dvostruko, uglavnom ja idem na raspon od 15-20%, korekcije služe za šišanje ovaca, kad se burza oporavi nakon mjesec dva sačekaj porast od 10% i prodaj. to ti je skoro 30% zarade. novce ne troši nego pretvori u papirnato zlato zbog inflacije i čekaj opet novi balon. tako otprilike ide igra i lagano gradi portfelj, traje godinama ali je igra jednostavna. Puno sreće

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

istu stvar mozes raditi s virtualnom imovinom, jedino sto je visestruko volatilnija ali samim time ije i mgucnost zarade puno veca. Ovo mlado trziste jako dobro reagira na vijesti. Evo SORA npr. u 2 mjeseca postojanja napravila je 100x pa se ispuhala i evo je opet raste.
Da je malo upregnuti mozdane vijuge svima nama i napraviti fond za skrbnistvo i trgovanje, za desetljece-dva bismo se rijesili mafije u trodiobi vlasti i ne samo to…

Zorom
Gost
Zorom
1 mjesec prije

Kad bi se riješio općinske, pa regionalne i na kraju državne vlasti ili kako ti reče mafije u trodiobi vlasti izgleda slično slobodi koju stekne pile probijanjem opne jajeta. Tek onda kad se rješiš toga stižeš u “stvarni” svijet pun zvjeri koje su mnogo krvoločnije od te ljuske jajeta i te tvoje fiktivne lokalne mafije u trodiobi vlasti.

Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Fiktivne? No doro, pravimo se ludi nakon pretvorbene pljacke, pljacke mirovinskih fondova, unistenja proizvodnje,poljoptivrede i statusa pravosudja na nivou subsaharskih drzava. Jos da ti velim kad krenes proucavati hrvatsku mafiokraciju shvatis da se pravi krivci nalaze na ustavnom sudu.

Zivio dam u jos tri drugih zemalja osim Hrvatske. Nijedna nema s njom nista zajednicko.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 mjesec prije

Baloni se i pušu kako bi izdušili. Neće puknuti, valjda će ostati malo zraka u njima odnosno neće burze izgubiti sve, ostati će na nekoliko desetaka postotaka od današnje vrijednosti

Dam
Gost
Dam
1 mjesec prije

U tom slučaju intervenira država kao 2008. I onda svi plaćamo ceh oporavka.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Kakav je to vizionar. Tko bi se osim takvog genija dosjetio mogućnosti da bi umjetno napuhavanje “vrijednosti” dionica tehnoloških kabalističkih monopola, a bez ikakvog stvarnog pokrića, moglo dovesti do finacijskog kraha na burzi.

Jer tako nešto se nikad prije nije dogodilo zar ne.

No u cijeloj toj priči ima jedna umirjuća stvar. Ne bojte se ljudi. nijedan top menadžer i nijedan vlasnik tih korporacija, kao ni ovakvi genijalni analitičari neće ostati kruha gladni poslije toga. Svi oni imaju na sigurno spremljene skromne zalihice za crne dane.

Becko
Gost
Becko
1 mjesec prije

Treba debelo razlikovati kompanije kao MS i Google s jedne strane i Fejkbook s druge. Sutra kad bi prestali raditi serveri Face ili Netflix ili Amazonov web shop nista se ne bi dogodilo.
Ali kad bi pali npr serveri MS,Google-a, Amazon clouda i sl e onda bi bili svi debelo u banani

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x