fbpx

Njemački kemijski gigant BASF gradi u Kini kompleks vrijedan 10 milijardi dolara dok Peking pokušava namamiti strane investitore

basf

Dok se Kina bori da okonča carinski rat sa SAD-om, Peking i dalje pokušava namamiti izravna strana ulaganja u tu zemlju, uz smanjenu regulaciju. Kineska vlada je u studenom iznijela 20 politika za stvaranje poslovnog okruženja pogodnijeg za prijateljske strane tvrtke.

Njemački industrijski div BASF počeo je graditi prvi kineski kemijski kompleks, koji je u potpunosti u stranom vlasništvu, u provinciji Guangdong na jugu zemlje. Integrirani projekt, za koji je okvirni sporazum potpisan u siječnju, vrijedan je 10 milijardi dolara. Novi kompleks, kada bude spreman, bit će treći tvrtkin kompleks po veličini nakon tvornice tvrtke u Ludwigshafenu (Njemačka) i Antwerpenu (Belgija).

Asortiman nove tvornice uključivat će inženjersku plastiku, termoplastični poliuretan (TPU) i petrokemijsku robu za nekoliko industrija.

Iako se planira kako će se radovi dovršiti do 2030. godine, prva faza bit će pokrenuta za dvije godine i očekuje se da će proizvoditi 60.000 tona godišnje.

“(Projekt) će stvoriti čvrste temelje za industrijski klaster svjetske klase u Zhanjiangu i uspostaviti jače poslovne veze između Južne Kine i drugih azijskih zemalja”, rekao je regionalni dužnosnik BASF-a, Stephan Kothrade, citiran u izjavi.

Lov na strana ulaganja

Kineski premijer Li Keqiang pozdravio je ceremoniju pokretanja prigodnim pismom, napomenuvši kako ovaj događaj signalizira kako se „mjere otvaranja zemlje primjenjuju“.

“Kineska vlada neprestano širi svoja vrata vanjskom svijetu, otvarajući ih sve šire i šire”, izvještava kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na ministra.

Prema podacima, on je napomenuo da će Peking nastaviti razvijati “tržišno orijentirano i internacionalizirano poslovno okruženje” i pružiti jednak tretman i stranim i domaćim poduzećima.

Iako se drugo najveće svjetsko gospodarstvo zaplelo u carinski rat sa SAD-om, oštar pad izravnih stranih ulaganja i povlačenje proizvodnih pogona zabrinuli su vlasti, kao što je Jutarnja kineska jutarnja pošta objavila ovog tjedna.

Usprkos tomu, čelnik odjela za strana ulaganja Ministarstva trgovine, Zong Changqing, inzistirao je na tome da se “nisu dogodili masovni odljevi stranih sredstava” i “priljev je ostao stabilan u ukupnom razmjeru”, zemlja pojačava napore kako bi namamila ulagače u Kinu.

Osim zakona o stranim ulaganjima, donesenog ove godine radi određivanja uvjeta poslovanja stranih tvrtki, a koji bi trebao stupiti na snagu 2020. godine, Ministarstvo trgovine također je istaknulo 20 politika za uspostavu „poštenijeg, transparentnijeg i predvidljivijeg“ okruženja za međunarodno poslovanje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
aha
Gost
aha
11 mjeseci prije

kasnije će Nijemci biti krivi jer su u Kinini sagradili prljavu industriju

Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

A do sad je bila politika, stranac otvori firmu i vlasnik je max 50%, nakon par godina kinezi kopiraju sve šta se da kopirat i otvore u susjestvu novu firmu di su kinezi vlasnici 100%. Molim ispravite me ako sam u krivu. Hvala

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

Jesi u krivu si. Kinezi su vlasnici (država) 51% a stranac ostatak. Da nebi bilo ono – sorry nismo znali.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Točno, zlatnu dionicu Kinezi još nikome nisu prodali, kao ni Rusi, tako da ……

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Nisi,ali je taj u deset godina udestrorstučio ulaganja

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Jednom davno kupio sam i ja kasetu te grupe BASF. Zahebali su me, ništa na njoj nije bilo snimljeno.

aha
Gost
aha
11 mjeseci prije

Tin Ujević
Pjesnik je s jednim naumom krenuo na zahod, ali ga nije uspio izvršiti, pa je, kao rezultat, nastala banalna pjesmica kojoj se duh ipak ne može zanijekati:
‘Dadoh jedan dinar, prevarih se grdno/Htio sam se posrat’, a samo sam prdn’o.’

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
11 mjeseci prije

Nijemci vide kuda vjetar puse, sve intenzivnije, ali I dalje u tisini obnavljaju I grade veze s Rusijom I jacaju suradnju s Kinom. Kroz pojacanu i nadasve prirodnu gospodarsku suradnju s Rusijom (technologija+resursi) ce se postepeno prebaciti pod “ruski kisobran”, ok tu su I Francuzi koji ce im I dalje po potrebi cuvati ledja zbog samih sebe. Kinu ce I dalje sve jace koristiti kao trziste za daljnji proboj u JI Aziju, a za pretpostaviti je da se istocni partneri nece izivljavati svakojakim novcanim kaznama, barem u pocetku. Pariz-Berlin-Moskva pocelo je, opet.

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije

Prije bih rekao da u ovom konkretnom slučaju BASF vidi u kojem smjeru vjetar puše i želi sve manje poželjnu proizvodnju plastike izmjestiti iz matične države prije nego krenu pritisci, kada rentabilnost i uvjeti poslovanja smanjuju dobit.
Ovako fino mogu nastaviti svoj doprinos zagađenju planete tamo gdje ih se malo što pita.
Svatko tko zna povijest BASF-a i ‘djelatnosti’ kojima se bavi zna o čemu govorim.

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

24.11.2019. 9:00 N.B. Kraj Americke hegemonije i trulog zapada.
24.11.2019.11:00 L.R. Truli zapad ulaze u Kinu 10. milijardi dolara.

Zbunjen sam totalno! 😉

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije

Ne samo da si zbunjen, nego i munjen
Frontman “Trulog zapada” je USA, i “Truli Zapad” asocira ponajprije (premda ne isključivo) na USA+UK.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Hm
Znaci selektivni truly Zapad
Kako nam pase 🙂
Jedino je Istok neselektivno dobar

X60
Gost
X60
11 mjeseci prije

Ne Fabijadne, nije ni Istok baš dobar. Ali USA je ZLO, odvratno gigantsko zlo.

P.S.
I “selektivni truli zapad” ti je slab argument. Jer je jasno da ostatak Zapada nije suveren, i da sva “aroma” zapada dolazi od USA+UK.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Papak opet laže, što sam ti napisao jučer. Patološki lažov. Baš idu dva zaredom i piše Kraj američke hegemonije? – upitnik – te da je Sirija otkrila kontradikcije koje se vide u Macronu, NATO-u, SAD-u, odgovorima Trumpa itd . Nisi ti zbunjen, nego si lažovčina na N-tu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Dobro, nećemo se baš lagati, ovo je malo floskula za WTO i neka: cit: Peking nastaviti razvijati “tržišno orijentirano i internacionalizirano poslovno okruženje” i pružiti jednak tretman i stranim i domaćim poduzećima.” Peking nikada neće jednako tretirati svoja i strana poduzeća, i treba da je tako. Koje trikove imaju, sad mi se ne da provjeravatii tražiti, ali imaju, počevši od ustava nadalje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x