U brak Bayera i Monsanta ulazi i BASF

Ludwigshafen - BASF
13 komentara

Najveći kemijski koncern na svijetu BASF je pristao kupiti pogon za proizvodnju sjemena i herbicida njemačke tvrtke Bayer za 5,9 milijardi eura.

Bayer je pristao na takav korak zbog lakše kupnje Monsanta. Transakcija između Bayera i proizvođača sjemena i gnojiva Monsanta, koja se procjenjuje na 66 milijardi dolara, otvorila je priliku za otkup imovine njemačke tvrtke kako bi se zadovoljile potrebe tijela za tržišno natjecanje.

Predsjednik upravnog odbora Bayera, Werner Baumann, istaknuo da je njegova tvrtka koristi proaktivan pristup za rješavanje mogućih problema s regulatorima, kako bi se olakšao uspješan završetak transakcije s Monsantom.

”Odluka da BASF stekne imovinu Bayera je promjena njegovih ranijih stavova o potrebi da se odgovori na nedavne konsolidaciju industrije u poljoprivredi”, – kažu analitičari Morgan Stanleya.

Kako što su izvijestili mediji, Monsanto je u rujnu 2016. godine prihvatio ponudu za kupnju od strane njemačke kemijske tvrtke Bayer AG od 66 milijardi dolara.

Prema tom sporazumu, Bayer će Monsantu platiti 128 dolara u gotovini po dionici.

Očekuje se da će regulatori dopustiti transakciju do kraja 2017. Ako regulatori odbiju odobriti sporazum, Monsanto će dobiti naknadu u iznosu od 2 milijarde dolara.

Prije toga je Bayer još jednom podigao cijenu ponude za Monsanto i ponudio 130 dolara po dionici.

Pregovori između tvrtki traju nekoliko mjeseci. U svibnju je njemačka tvrtka ponudila da kupi Monsanto za 122 dolara po dionici, ali je Monsanto odbio prijedlog, nakon čega Bayer podigao cijenu na 125 dolara, a početkom rujna na 127,50 dolara.

BASFBayerherbicidkemijski koncernMonsanto
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

Još jedna od mega fuzija. Mastodonti kojima nitko ništa neće moći. Već sada im ne morže.
Ovo će nas uništiti….

stranac1971
6 godine prije

sada smo najebalai svasta svakakvo smece cemo umjesto lijekova dobiti vec sada se selekcijoniraju lijekovi prema zelji zna se vlasnik

tuf
6 godine prije

Zamislite kakva bi paranoja vladala po medijima da Rusi pocnu sklapati ovakvu megakorporaciju. No sve je OK ako to rade SAD i Europa. Sve prolazi.

Ive
6 godine prije

Vlasnike i cijeli im managemnt treba dobro hraniti glifosatom i GMO.

posmatrac
6 godine prije

Okuplja se druzina Mordora!

bbbb
6 godine prije

Osa potajnica snjela jaje u tarantuli-IG Farbenu………….

Dopizdilomi
6 godine prije

Sva sreća da tu nema monopolizma. Kada se sjetim kako su proganjali Bilije jer je u svoj proizvod ugradio svoj izum. IE u windowse.

Dunja
6 godine prije

Sad se razume zasto se prodaje Pliva, Galenika Alkaloid….kako je veselo gledati kako se pokazuju prava lica unistitelja nekadasnje Jugoslavije….kolike smo budale ispali….

alan ford
6 godine prije

BASF –(firma nekad poznata po proizvodnji muzčkih kaseta) i Bayer,–obadvije ove firme potekle su od nekadašnjeg kemijskog koncerna IG Farben.
IG Farben bio je veliki njemački kemijski koncern za vrijeme nacizam i 2. svj. rata. Dijelove dionica IG Farbena u SAD, posjedovala je hazarska bankarska obitelj Warburg. A koncern Standatrd & Oil, hazarske obitelji Rockefeller mirno je trgovao sa IG Farbenom od 1929. do 1945., dakle i za vrijeme rata i holokausta. IG Farben je poznat po tome što je proizvodio otrovni plin Ciklon B za koncetracijske logore. Rockefelleri i Warburzi, su zajedno sa Rotschildima vlasnici američke centralne banke Federal Reserve-FED.
1945. IG Farben je ukinut i od njega su, američko-cionistički gospodari poražene Njemačke stvorili 3 firme: Bayer Pharma AG, BASF i AGFA (također poznata po muzičkim i video kasetama i ranije po proizvodnji filmova za one stara analogne slikaće aparate).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI