fbpx

Bayer će možda privatnim korisnicima prestati prodavati proizvode s glifosatom, herbicidom koji je povezan s rakom

roundup

Njemački farmaceutski div Bayer razmatra mogućnost zaustavljanja prodaje svog proizvoda, za uklanjanje korova koji sadrži glifosat, pojedinim korisnicima. Tvrtka se našla pred desetak tisuća tužbi u kojima stoji da je taj proizvod korisnicima uzrokovao rak.

Prema njemačkom listu Handelsblatt, taj je korak dio Bayerovih tekućih razgovora s tužiteljima u Sjedinjenim Državama o izvansudskoj nagodbi.

Posrednik kojeg je imenovao sud, Ken Feinberg, vodi nagodbe i iznio je kako je broj podnositelja zahtjeva za borbu protiv raka viši od 75.000. Bayer je rekao da je broj potraživanja s kojima se našao na sudu bio ispod 50.000.

Val tužbi u SAD-u uslijedio je nakon što je Bayer preuzeo Monsanto 2018. godine sa ugovorom vrijednim 63 milijarde dolara, što je bila jedna od najvećih stranih akvizicija u njemačkoj korporacijskoj povijesti.

Glifosat je glavni sastojak Monsantovog Roundup sredstva za uništavanje korova. Herbicid, kojeg se više puta sumnjičilo da izaziva oboljenje od raka kod korisnika, već je uzeo desetke milijardi eura Bayerove tržišne vrijednosti.

Bayer negira sve optužbe povezane sa zdravstvenim rizicima, naglašavajući kako su regulatori i opsežna istraživanja otkrili kako glifosat ne predstavlja rizik. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) potvrdila je prošle godine da je aktivni sastojak koji se nalazi u Roundupu siguran.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eijfvnierfaewfbqewfuqwefwerfwefwe
Gost
eijfvnierfaewfbqewfuqwefwerfwefwe
9 mjeseci prije

Da, prestat će ga prodavati kad su na pola zemlje uništili sve živo u istoj a to je i bio cilj. Kad se k tome dodaju i oni ostali -idi zemlja je ostala mrtva, nema ni bakterija ni glista ni kukaca ni krtica itd.. Mrtva zemlja ne može rađati ništa osim laboratorijski uzogjeno i kemijski tretirano. Onaj koji vlada planetom pravi sebi prikladnu biosferu očišćenu od prijašnjeg života u biljkama i životinjama. Kad idete autom i ljeti vam se lijepe u nekim zemljama kukci na vjetrobran to je znak da ta zemlja još nije totalno uništena raundaopom i ostalom kemijom, kemtrejslima, elektromagnetnim zračenjem itd..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

U Indiji je na tisuće poljoprivrednika izvršilo samoubojstvo na znakoviti način pijući Monsantove herbicide jer su upali u probleme gdje su indijski poljoprivrednici dizali kredite koje su mogli dobiti isključivo za GMO proizvodnju. Dok su u početku imali poslovanje na nuli, povećanjem proizvodnje na indijskom tržištu, cjena herbicida i sjemena upali su u probleme jer nisu mogli otplaćivati te kredite, a zemlja na kojoj su bile GMO kulture bilo je nemoguće nakon toga upotrijebiti za no GMO proizvodnju. U zadnjih nekoliko godina sa weba maknuta je većina sadržaja koja je izvještavala o toj tematici u Indiji.
Velika većina uopće nemože pojmiti zlo kojim vladaju sile tame, a kako to nemogu pojmiti, tako neznaju kako takvo zlo i postoji.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

poznajes temu, svaka cas

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

legenda si-tvoje duboke uvđjaje nemogu shvatit ovi sto uplitko sade..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

U naslovu piše kako će Bayer možda prestati prodavati proizvode s glifosatom “privatnim”, a u podnaslovu piše “pojedinim” korisnicima.
Koji su “pojedini” to neznamo mi, to zna Bayer, međutim koji su to “privatni” kad znamo kako se poljoprivredom ne bave države nego isključivo privatni entiteti bili oni OPG-ovi, male tvrtke ili korporacije.

Ingerencije države preuzimaju korporacije koje u svim segmentima ekonomije i putem agencija provode svoju politiku.
Regulativa preko agencija samo istiskuje državnu regulativu.

Očito se nalazimo na prekretnici hoće li nad nama vladati korporacije ili države kojima zakone već dobrim dijelom pišu odvjetnici korporacija koji često postaju suci na raznim arbitražnim sudovima kako u SAD-u, tako i u EU.

eijfvnierfaewfbqewfuqwefwerfwefwe
Gost
eijfvnierfaewfbqewfuqwefwerfwefwe
9 mjeseci prije

Države više nema odavno, SVI smo korporacija, piše ti lijepo na osobnoj, velikim slovima.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

Pusti to što piše na osobnoj jer i silama tame ne ide baš najbolje pod njihovim svijetlima demokracije. Ipak sve ovisi o nama i našoj svijesti koja nadilazi matrix s kojim je ovaj svijet trenutno determiniran. Velike su pretumbacije na globalnom nivou i treba biti spreman za novi obrazac kojeg bi i sile tame također htjele nametnuti.
Nitko nemože dobiti slobodu tek tako.

neznalica
Gost
neznalica
9 mjeseci prije

Da li i kome vidjet će mo.
Može li članak o tome kako se Monsanto preko Bayera uvukao u EU i sad će EU zabraniti korištenje autohtonih sorti ( ne znam čega sve ne) u domaćim poljoprivredama.( Nakon što sam ovo čuo podržavam svaku anarhiju.)

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

danasnje njemce triba odye.. njemci su nosioci matrixa za evropu…. oni su uvjek radili protiv sam… cak se nekad stekne dojam da su ispušili 2 svjetska, da se udvore matrixu.. uostalom svi ti
komodo-varani držači matrixa imaju njemacka prezimena ili su porjeklom odtamo…slucajno?

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Bayer je kupio Monsanto:
Piton je progutao krokodila?
Vlasnici Bayera i Monsanta su banke. Američke banka. Jedne te iste.
Prvobitni plan je bio da Monsanto kupi Bayer!?
Nakon kratkog vremena, plan se promenuo!? Većinu direktorskih mesta danas, zauzimaju ljudi iz Monsanta?!
Nemačka namerava da vodi samostalnu politiku?
Nemačka kupuje jeftin gas iz Rusije?!
Presedan u presudi za štetnost glifosata desio se u samo praskozorje preuzimanja Monsanta: slučaj Dewayne Johnson!?
Slučajno?
A herbicid je poznat niz godina!?
Trnutno, preko četrdeset hiljada tužbi je povezano sa Raundapom, protiv Bayera! Kraj tužbama se ne vidi?!
Briga sve njih za naše zdravlje!
Rat besni na svim poljima.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

sve sto vidiš made in đermanija – ne leti za tim i nediraj rukama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik