Rak i glifosat – Interni dokument Monsanta potvrđuje vezu

Roundup - herbicid
12 komentara

U internom dokumentu američke korporacije Monsanto, a do kojeg su došli Knack i OneWorld, potvrđena je veza između vrlo popularnog herbicida Roundupa (domaći Cidokor) i bolesti raka.

Odmah nakon objave internih dokumenata tvrtke Monsanta u kojima su detaljno opisani načini dezinformiranja javnosti o toksičnosti glifosata, javnost je konačno dobila neoboriv dokaz pogubnosti Monsantovog herbicida.

Roundup utječe na jednu od presudnih faza diobe stanica, a koje bi dugoročno moglo dovesti do raka. “, piše u internoj zabilješki Monsanta.

Ovi dokumenti iz 2008. godine su obliku Power Point prezentacije. U prezentaciji se citira biolog Robert Bellé, koji već 2002. u Chemical Research in Toxicology upozorava na opasnost Roundupa.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija već 2015. znala o kancerogenosti glifosata u Roundupu, europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i kemijskih proizvoda (ECHA) nisu uzimale u obzir ove činjenice, te su glifosat smatrale bezopasnim za čovjekovo zdravlje. Glifosat se i dalje nalazi u većini herbicida na tržištu.

Što je glifosat?

Glifosat je kemijski spoj koji se masovno koristi u proizvodnji herbicida – otrova protiv svih vrsta korova u poljoprivredi. Otkrio ga je John E. Franz 1973.  On djeluje neselektivno na biljke čime ne raspoznaje korisne biljke od korova. Međutim zbog njegovog neselektivnog djelovanja, lobi genetičkog inženjeringa promovira genetičko modificiranje korisnih biljaka, koje bi nakon toga bile otporne na ovaj vrlo jak herbicid.

Kao i kod čovjeka, glifosat se pronalazi i u krvi životinja, što je dokazano na temelju znanstvene studije koja je vršena u 18 europskih zemalja.

U momentu kada se treba obnoviti licenca za uporabu glifosata u Europskoj uniji, postavlja se pitanje utjecaja raznih lobija u Briselu.

Komisija EU u prosincu treba odlučiti hoće li građani europskih država i dalje biti izloženi kancerogenim proizvodima Monsanta ili ne? Možda bi bilo logičnije postaviti pitanje do kada ćemo uništavati našu hranu proizvodima koji više štete, nego donose koristi.


Lokalni herbicid Cidokor koji sadrži glifosat, a koji se masovno koristi na našim prostorima:

Cidokor
Cidokor / Herbicid
glifosatherbicidMonsantorakRoundup
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Možda bi bilo logičnije postaviti pitanje do kada ćemo uništavati našu hranu proizvodima koji više štete, nego donose koristi.
Pravo pitanje! 😉

tak
6 godine prije

Ja ću ponuditi odgovor – dok god netko na tome bude dobro zarađivao.

Alerik
6 godine prije

Kao što je u tekstu i navedeno, studija o utjecaju glifosata na ljudski organizam nije nova i poznata je svim zainteresiranim odavno. Naš problem nije toliko Monsanto i njegov roundup, koliko domaća inačica tog kancerogenog otrova koji se prodaje pod nazivom Cidokor. Taj otrov je u masovnoj upotrebi zahvaljujući seljacima (odnosno poljoprivrednicima) koji ga nemilice koriste. Dok seljaci ne moraju biti sposobni povezati glifosat u zemlji s glifosatom u plodovima biljaka, agronomi i savjetodavne službe i morale znati. Zato ono ‘kupujmo domaće’ ne znači nužno da kupujemo ekološke proizvode. Glifosati se ne nalaze samo na policama s uvoznim proizvodima, većina je domaćeg podrijetla. Upravo zbog glifosata s kojim je zaraženo poljoprivredno zemljište (a posljedično i vodotokovi, naročito u Slavoniji, Istri i djelomice Lici – voda je pitka još samo u Dalmaciji) te zbog naše bahatosti i nerada, gotovanstva – imamo šansu. Stotine tisuća hektara neorađenog poljoprivrednog zemljišta danas je naš… Čitaj više »

Miroslav
6 godine prije

Jedini portal koji sluša svoje posjetitelje. ?

bbbb
6 godine prije

Alerik je sve objasnio. Trovanje je počelo od drugog bob rok rata kada su tvornice streljiva prenamijenili u kemijsko bešumno streljivo, jebem mater onome tko to sve radi…………..

zax
6 godine prije

Koliko sam upoznat bayer je otkupio monsanto. Tako da se moze ocekivati jos curenja slicnih informacija u sad-u. U europi posto je bayer previse mocan slijedi zataskavanje

Weteran
6 godine prije

Da ne bude zabune:
FitoFarmako lobi je neograničeno moćan!!
Briga, tamo njih, za naše zdravlje???
Sve se vrti oko para!!??
Znači: jeftin “Total”, koji je uz to i vrlo efikasan, više ne donosi profit?! Danas ga sintetiše svaki prosečan hemijski pogon, širom planete.
Šta da se radi??
Proglasiš ga “kancerogenim”, i skineš proizvod sa tržišta!?
Onda, iz fioke, izvadiš Novi efikasan, ali Deset puta skuplji sličan proizvod i pare se množe!
Jel stvarno neko misli da korumpirani i potplaćeni doktori govore istinu??
Iskreni i pošteni stručnjaci nemaju prostora u medijima!? Na žalost.

Beba
6 godine prije

Ajde sto postoje ovakvi proizvodi, meni je pak zastrasujuce da prosjecan vrtlar/poljoprovrednik nema pojma o ovome!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI