SAD: U hrani za djecu pronađene visoke razine Monsantovog glifosata

Monsato i hrana za djecu
46 komentara

Prošlog tjedna je sud u San Franciscu presudio da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, nije obavijestio o opasnosti herbicida RoundUp. Američki vrtlar je tako na povijesnom suđenju pobijedio je agrokemijskog diva.

Sud utvrdio da je Monsanto znao da su njegovi herbicidi RoundUp i RangerPro opasni, a nije o tome obavijestio kupce. Ovo je prva parnica u kojoj se tvrdilo da postoji veza između glifosata i karcinoma, piše BBC. Porota je odlučila da je Monsanto djelovao “zlonamjerno”, te da je njegov herbicid RoundUp, kao i njegova verzija RangerPro, “znatno pridonijela bolesti Dewaynea Johnsona”. Agrokemijski div je najavio žalbu na odluku suda.

“Primio sam puno podrške od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem”, rekao je Johnson na konferenciji za novinare.

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara, ocjenjujući da su proizvodi Monsanta u njega uzrokovali karcinom, te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost. Monsanto je kažnjen s 250 milijuna dolara odštete, uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata.

“Porota je u krivu”, izjavio je novinarima pred sudom potpredsjednik Monsanta Scott Partridge.

“Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke Agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona”, tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša je često koristio RoundUp, herbicid koji sadrži glifosat.

No, priča ne staje ovdje. Naime, zloglasni glifosat je upravo pronađeni u hrani za djecu. Nova studija je otkrila tragove najčešće korištenog herbicida u Sjedinjenim Državama u zobi, granulama i takozvanim “snack barovima”, pločicama od žitarica i raznih slatkih sastojaka, koji su temelj jutarnje prehrane za djecu u Americi.

Zabrinutost zbog glifosata u Sjedinjenim Državama posljednjih godina neprestano raste. Iako kemikalije mogu biti sigurne u vrlo malim količinama za prskanje korova, ali ako se poduzmu predviđene mjere opreza, vjerojatno je mnogo opasniji ako ga dijete uzima u užini.

Međutim, činjenica koja najviše uznemiruje je da 31 od 45 testiranih proizvoda ima razine glifosata koje su bile više od one koju znanstvenici “smatraju sigurnima za djecu”.

Studija koju je provela neprofitna radna skupina za zaštitu okoliša EWG je utvrdila da mnoge namirnice za doručak  koje se prodaju djeci sadrže glifosat.

“Bio sam šokiran”, rekao je dr. Jennifer Lowry, koji vodi Vijeće za zdravlje okoliša pri Američkoj akademiji pedijatrije. Iako se ništa ne zna o učincima kemikalije na djecu, roditelji i liječnici su zabrinuti.

“Ne znamo puno o učincima glifosata na djecu”, rekao je Lowry.

“Vrlo smo zabrinuti zbog toga što potrošači jedu više glifosata nego što znaju”, rekao je Scott Faber, potpredsjednik vladinih poslova u EWG, prenosi CBS News.

Scott Faber radi na poboljšanju standarda sigurnosti hrane više od jednog desetljeća. Rekao je da su on i njegov tim u EWG-u proveli studiju koja je uključivala laboratorijski test koji uključuje “45 uzoraka proizvoda proizvedenih s konvencionalno uzgojenom zobi.” Istraživači su u  proizvodima pronašli glifosat, aktivni sastojak Monsantovog ubojice RoundUpa, u svima, osim u dva proizvoda. Kao što smo rekli, u 31 proizvodu je razina glifosata bila veća od dopuštene.

EWG je koristio vlastite vrlo stroge standarde za provjeru razine glifosata prilikom testiranja proizvoda, što također treba naglasiti.

Kao odgovor na studiju EWG-a, Monsanto je rekao, “kako bi čak i na najvišoj razini odrasla osoba bi trebala jesti 118 kilograma takve hrane svaki dan da bi u tijekom života dosegla EPA ograničenje” za glifosat.

EWG i Faber su vrlo skeptični oko metoda kojima EPA određuje dozvoljene razine glifosata.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je glifosat “vjerojatno karcinogen”, a Kalifornija ga navodi kao kemikaliju “poznatu da u državi uzrokuje rak”. Monsanto i dalje osporava tvrdnju da je kemikalija kancerogena, navodeći u izjavi “kako glifosat ne uzrokuje rak i ima više od 40 godina povijesti sigurne uporabe”.

Budući da se rasprava o sigurnosti glifosata nastavlja, vjerojatno se testovi o njegovu učinku neće zaustaviti. Faber nije jedina osoba zabrinuta zbog mogućih kancerogenih učinaka.

“Sada je vrijeme da se obave svi poslovi kako bi se zabranio glifosat”, rekla je Zen Honeycutt, koji vodi udrugu “Moms Across America”, skupine koja je formirana za podizanje svijesti o izloženostima otrovima.

“Željeli bismo vjerovati da je ono što se nalazi u namirnicama u trgovini sigurno i šokantno je da u mnogim slučajevima to nije tako”, rekla je Honeycutt.

Zero Hedge

Dewayne JohnsonEPAEWGMonsantoRangerProRoundup
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Teško je očekivati da je BILO ŠTO od hrane u trgovinama koju kupujemo 100% sigurno i neotrovno za ljude. Do toga nas nije doveo jedan krivac, neki Monsanto ili Bayer. Do toga smo se sami doveli kao civilizacija. Glifosati vjerojatno uzrokuju rak u ljudskom organizmu, kao što je to u nekoj studiji i navedeno. Međutim, ono što stvarno uzrokuje rak jest ‘naš način života’. Čovjek se odlučio za relativno lagan i lagodan život u gradovima, stiješnjen s drugim ljudima, u toplim (ili ljeti hladnim) stanovima, s toplom i zdravstveno ispravnom vodom, s plaćom za nekakav rad s kojom može pokrivati troškove života, a svu drugu brigu je prepustio nekom entitetu koji se zove država. A ta država treba osigurati sve, naročito JEFTINU hranu. Da bi hrana bila jeftina, produktivnost seljaka i prinosi po hektaru moraju biti maksimalni. Cijena za to je glifosat! Možemo licemjeriti svatko za se do jutra i… Čitaj više »

Miki
5 godine prije

Koji šahovski potez Amerikanaca. Prvo uvališ Monsanto Njemcima za bruku milijardi dolara, pa ih pokopaš tužbama.

fbslo
5 godine prije

Za ratove u svemiru ima se,
za normalnu hrenu nema i ne može se.

Valter
5 godine prije

Profitno orjentirana ekonomija gdje je sve podređeno profitu i ekologija i zdravlje i obrazovanje i međuljudski odnosi … to je uzrok svog zla na svijetu.

brico
5 godine prije

Sve se to znalo mnogo, mnogo godina! Kako se to zna i za puno sličnih drugih tvari.
A sad će se tek saznati…pa zašto tek sada? Jer….je neko dao zeleno svjetlo….eto.

Moreno
5 godine prije

Osim opasnosti uzimanja GMO hrane najveća opasnost je kontrola rasada, rasploda pomoću koje se proizvođaču cijenom repromaterijala može točno odredit i njegova zarada odnosno može se napravit da mali proizvođač da svoj maksimum, a da mu zarada bude nula ili čak da bude u gubitku.
U Indiji je na tisuće poljoprivrednika koji su radili GMO upalo u financijske probleme jer su bili navučeni na širenje i povećavanje proizvodnje, pa su im GMO korporacije digle cjene repromaterijala i ovi su popropadali pa su se ubili najčešće ispijanjem herbicida za tretman GMO usjeva.
Sa GMO-om se operira isto ka i sa novcem, proizvodi ga se iz arije koliko triba, a onda se regulira njegova količina odnosno likvidnost pomoću čega se žanje i bere imovina od onih 99,9% koja odlazi onima 0,1%.
Tih osnovnih principa funkcioniranja svita nije svijesna velika većina čovječanstva.

Moreno
5 godine prije

I sad Amerikanac je dobija odštetu, tu se vidi kako Monsanto poštuje zakone . . . ali ti zakoni će se u tišini prominit i više niko nikad neće dobit odštetu za ono šta je dobija ovi Amerikanac . . . neka svak promisli koliko se zakona i propisa na temu GMO prominilo i novih donilo u državi, a da niko pojma nije ima . . . tu i tamo izbije frka oko nekoga zakona, ali odma nestane . . .

nizzde
5 godine prije

GMO hrana je oružje masovnog uništenja GMO sjeme je sterilno nakon svake sjetve moraš kupovati opet sterilno sjeme i odgovarajući pesticid Samo jednom da prekinu isporuku sjemena pobili bi miljarde ljudi

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Autodestrukcija amerikenjaca na djelu.

nime
5 godine prije

metoda “moja baka”:

što moja baka ne prepoznaje kao hranu ne jedem.

znači čitat sastojke na hrani (ako već nemate izbora nego jest “boje i lakove” koje neki nazivaju industrijskom hranom”). ako neki od sastojaka ne bi mogla prepoznat vaša baka ili prabaka kao hranu – ne kupovat.

bbbb
5 godine prije

Vele da su hrvati najzagađeniji glifosatom, valjda jer im je mrsko motikati pa špricaju otrovom sve živo. Ovo je samo jedan od trovača zemljana a ima tih spojeva na MILIJUNE kojim nas namjerno truju. Samo me čudi kako su preko noći uspjeli izmijeniti Obamin zakon da se Monsatno ne može tužiti, tu je Miki poentirao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI