fbpx

Akademici Iowe: Rusi se protive GMO hrani samo da naštete američkoj poljoprivredi

GMO Rusija

Želiš jesti normalnu i prirodnu hranu? Sigurno si ruski agent.

Istraživači Državnog sveučilišta u Iowi (ISU) tvrde da Rusija financira kampanju protiv GMO proizvoda samo kako bi naštetila američkoj poljoprivredi

Budući da su Rusi krivi za sve loše što se događa na Zapadu, od neočekivanih polarnih hladnoća u Velikoj Britaniji do izbora Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama, bilo je samo pitanje vremena kada će ih optužiti za pokušaj okretanja američkih građana protiv GMO proizvoda u prehrani.

Kao što je objavljeno u njihovom registru Des Moines, nekoliko profesora na Državnom sveučilištu Iowa objavilo je istraživanje koje pokazuje da “Rusija financira medije i radove koji dovode u pitanje sigurnost GMO proizvoda, a sve u nastojanju da ugrozi američke poljoprivredne interese i ojača svoju poziciju ekološki čiste alternative genetski modificiranoj hrani”.

Shawn Dorius, profesor sociologije na ISU, rekao je da bi okretanje stanovništva u Sjedinjenim Državama i svijetu protiv genetski modificirane hrane “imalo veliki negativan učinak na američku industriju i moglo bi koristiti Rusiji”.

Dugujemo zahvalnost Doriusu i njegovoj suradnici, Carolyn Lawrence-Dill, profesorici na Odjelu za genetiku, razvoj i staničnu biologiju na Državnom sveučilištu Iowa, koji su dokazali da veliki dio negativnih izvješća u medijima o GMO hrani potječe iz Rusije, što je, kako nas podsjeća registar Des Moines, “bivša komunistička zemlja”.

Naravno, Rusi bi mogli ukazati da ISU ima dugu povijest financiranja od sektora agrobiznisa, a čak i ima svoje predstavnike u GMO divovima Monsanto i Pioneer.

Međutim, lakše je tvrditi da su članci krivi i da genetski modificirani usjevi nemaju nikakve veze s problemima uzrokovanim uporabom opasnih herbicida ili GMO kulturama i poljima genetski modificirane soje koja truje milijune hektara susjednih zdravih usjeva.

Rusi i njihovi propagandisti su valjda krivi za kolaps dviju glavnih svojstva GMO kultura, toleranciju na herbicide i visoke rezine insekticidnih toksina, te što su otporne na korove i nametnike.

Kao što piše GM Watch, uvijek nam je drago kada možemo objaviti članke koji se na bilo koji način odnose na nepromišljeno korištenje njihovih neželjenih i slabo testiranih pesticidnih proizvoda u svjetskim zalihama hrane. Dodajmo tome američki slučaj gdje je agrobiznis potrošio milijune dolara u borbi protiv označavanja proizvoda kako bi se građanima omogućilo da znaju koja je genetski modificirana, a koja ne.

Američki znanstvenici se ne bave samom industrijom i propustima regulatora, niti žele ozbiljno shvatiti dokazane štete kod laboratorijskih i domaćih životinja koje su se u testovima hranile genetski modificiranim usjevima. Nisu ni pokušali razmrsiti zapetljani odnos između GMO industrije i njezinih saveznika, iako su znanstvenici s reputacijom u svojim radovima otkrili štete i rizike povezane s genetski modificiranom hranom i pesticidima koji se koriste za kulture od kojih se proizvodi.

Zahvaljujući profesorima Državnog sveučilišta u Iowi i registru Des Moines sada znamo da članci koji potiču sumnje nisu ništa drugo nego “izmišljotina motivirana nečasnim osobnim interesom starog američkog hladnoratovskog neprijatelja”, koji ima zle planove da svoje džepove napuni prodajom “ekološki čistih” alternativa GMO proizvodima, stvarajući usput “podjele” u američkom narodu.

Zašto sada?

Gmo jabuka hrana

Sustainable Pulse je objavio istraživanja i “izgleda da je sve pažljivo pripremljeno kako bi se podudaralo s ruskom antitrustovskom regulativom koja kaže da megaspajanje Monsanta i Bayera za 64 milijarde dolara nije dobro za dvije tvrtke”.

Ranije u veljači je Reuters je izvijestio da je Bayer od ruskog antimonopolskog regulatora istraživan zbog spajanja s Monsantom. Glasnogovornik Bayera izjavio je kako njemačka tvrtka traži od suda u Rusiji da im se da više vremena za raspravu o zahtjevima regulatora o sporazumu kojim se stvorio najveći svjetski koncern za sjemenje i pesticide.

Sustainable Pulse piše komentirao: “Ruska Savezna antimonopolska služba (FAS) tek treba donijeti konačnu odluku, ali gotovo sigurno neće dopustiti da se spajanje nastavi u obliku koji bi Bayer i Monsanto voljeli, što bi dovelo do velikog gubitka i bio bi udarac objema tvrtkama, posebice zbog rastućeg poslovanja Bayera raste u Rusiji.”

Tako bi za Moskvu bilo zgodno imati i krivca za sve GMO kontroverze, ali i argumente za otpor tom gigantskom spajanju dvije najpoznatije kompanije u sektoru agrobiznisa.

U samoj Rusiji su na snazi vrlo stroga pravila o genetski modificiranim usjevima i proizvodima u prehrani.

U veljači 2015. je Državna Duma podnijela nacrt zakona o zabrani uzgoja GMO u Rusiji, koji je usvojen u prvom čitanju u travnju iste godine. Zabrana se ne odnosi samo na uporabu genetski modificiranih organizama (GMO) za laboratorijska testiranja i istraživačke znanstvene radove. Prema zakonu, vlada može zabraniti uvoz u Rusiju bilo kojeg od genetski modificiranih organizama i proizvoda, čim zaprimi dokaze o rezultatima praćenja njihovih učinaka na ljude i okoliš. Uvoznici genetski modificiranih organizama i proizvoda moraju proći strogi postupak registracije i za nepravilno korištenje GMO se snosi administrativna odgovornost, uz novčane kazne dužnosnicima u iznosu od 10 000 do 50 000 rubalja, a za pravne osobe od 100 do 500 tisuća rubalja.

GMWatch

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Akademici… Ha… Ne mo’š kontra njih, to su samo takvi lumeni, autoriteti i sve odreda vrsni stručnjaci koji su svoja iskustva stekli u prvom, a ne u drugom, trećem ili kao neki čak i u četvrtom licu. I tu baru bi trebalo isušiti i provjeriti, koje je zvanje dodijeljeno na neviđeno radi viših političkih interesa, a tko ga je zaista zaslužio. Eno i naša K.G.K. već ima 10 doktorata, a da li to samo po sebi znači da je netko sposoban i stručan? Netko je skužil da ona voli te lažne diplome pa joj daju gdje god “održi predavanje”. To s tim doktoratima i akademskim zvanjima je postalo samo još jedno oruđe u rukama elite, koje služi samo za političku korupciju u imperijalnim težnjama zapada radi širenja korporativne diktature.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

u evropi se baci 50% hrane samo zbog lošeg izgleda
u africi i aziji 20-30%
prema tome može se preživjeti i bez gmo hrane
koja je više otrov nego hrana
pogotovo soja
koja je hrana za svinje,
ne za ljude

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dzaba Kolindi i 100 doktorata kad nije Akademik jedne Iowa! Ako uspije postati Iowa Academic, e onda je uspjela- to je to!

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Nije problem što su Ameri toliko kontra Rusije, toliko da im prolaze i ovakve gluposti, problem je što su oni i nas u Europi uspijeli uvjeriti u to. Mene naravno ne osobno, ali evo i kod nas u RH koliko ima rusofila toliko ima i rusofoba. A rusofobi su vam oni što cijeli zivot gledaju samo Zapad i dive se tom uspjesnom bogatom zapadu. Takvi su često totalni idioti jer ne znaju da je Zapad svoje bogatstvo i moć stekao samo i samo pljačkom i ubijanjem. Onda će netko takav davati hvalospjeve na račun Engleske, Francuske, Njemačke,
Žalosno je da smo se odvojili od svoje slavenske braće i postali amero kujice. Jako jako žalosno.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Zen Pa nebi etiketira ljude na amero-ruso file / fobe . . . a meni je gore to šta smo se odvojili od prirode i njezinih zakona općenito nego od naše slavenske braće koji su definitivno nama prirodno bliži . . .

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Apsolutno Moreno. Ovo gore se odnosi tocno na te 2 situacije, rusofobi rusofili, i odvajanje od braće. Iako naravno najveća greška je odvajanja od majke prirode. To je uzrok svih bolesti. Konzumerizam. Evo bas sam ovih dana u fazonu da dosta istrazujem po pitanju hrane i energije. Pa sam odlucio da cu smanjiti hranu i povlaciti energiju iz drugih izvora. Trebalo bi prestati jesti sve osim sirove hrane. Meso out,.. Jer kad malo gledas sto hrana nama radi u tijelu? Pretvara se u energiju. Ukoliko energiju možemo dobit iz drugih izvora sta ce nam hrana. Ako si cuo za Gurdjieva, on je to savrseno objasnio…a onda pogledas profit prehrambene industrije i paaaf.. Hrana najveca droga i laž. Samo razmislite o ovome “ako tijelo hranu pretvara u energiju zasto nam onda treba taj posrednik zvani hrana.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Da li su to počasni akademici poput “DR Bandić”?!
Naučna zajednica je i inaće sklona podilaženja politici i biznisu. Dovoljno je promatrati sve natpise o nestanku nafte, globalnom zatopljenju itd.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dub Miroslav Akademici su visoki časnici svakoga kontrolnoga sistema koji su postavljeni ka autoriteti koje se ne propitkuje. Akademici odnosno njihova mišljenja negdi više negdi manje bivaju predstavljena “zdravo za gotovo”.
U nas su eutanazitani i plaćeni kako nebi išta govorili jer u protivnom bi bili odma raskrinkani, a neki koji se usude nešto objavit bivaju blokirani.
Zadnji pravi akademik u Hrvatskoj je bija pok. Ivan Supek čije radove i objave bi bilo poučno pročitat.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Moreno
Potomak sam porodice čiji članovi su bili i akademici. O Akademiji ponešto znam. Neki pokojni rođaci bi se u grobu vrtili da vide u što se pretvaraju akademije diljem svijeta.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Pa da. Ništa neobično, posebice za Ameriku, da se stiti korporacije i njihov biznis i profiti. Prostitucijom – nekad znanosti, nekad recimo ljudskih prava, nekad (i oduvijek!) novinarstva. Samo alati.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

@Dub Miroslav
Molim vas da dr. Bandića ostavite na miru. On je od danas pod mojom zaštitom. 🙂

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Posle ovakvih izjava, kao što stoji u naslovu, takvi akademici bi trebali pustiti vodu .

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Ako je lose za agrobizniz, dobro je za stanovnistvo SAD-a.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A ne smeta im šta su zaradili sa ruskim plinom tokom tih polarnih zima!?

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

I što je najgore od svega, simpletonski američki trogloditi, a kojih je jedno 60-70% populacije, puše ovakve “akademske” svinjarije, raznoraznih korporativno dobro plaćenih ghost writera.

John Ioannidis – Why Most Published Research Findings Are False.

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020124

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Akademici , doktori nauka , dipl ovi oni u zadnje vrijeme čim čujem nešto od njih muka mi bude, a najtužnije je što svoju korupciju, podobnost , sluganstvo svim silama prenose na mlade koji su sve apatičniji, skloniji prodaji za novac …

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Inače ljudi neki dan sam čitao njihove forume , ono je strašno kakva se ponovno šizofrenija pojavila oko komunizma i komunista.

Vjerujte da ovi naši partizani, četnici,ustaše su čak manje luđi od onih manijaka. Oni ne vide bit problema , oni samo kao ovi naši stvaraju si problem.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ
1 godina prije

rusi bi trebali dat kredit za spasit dva brodogradilišta tik do rijeke raše a imali bii oni koristi

Novo
Gost
Novo
1 godina prije

Ako mogu se nadovezat na temu sa par pitanja, da li netko od vas zna u hr koje sjeme nije gmo da se moze kupiti? Kod kojeg proizvodaca sjemena? Dali povrce ili zitarice. Posto to nije naznaceno? Negdje sam vidio i da ako je da je to zapravo muljanje i ipak je gmo..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nesmiljena propaganda izaziva averziju bez obzira jeli se nudi nešto dobro ili loše . . . a iz Amerike dolazi uglavnom sve loše, premda i ta Amerika ka i sve ostale zemlje ima i dobrih stvari . . . ali širenje samo zla je neumoljivo . . .

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Predlazem sve koji zagovaraju pesticide i GMO hraniti iskljucivo sa GMO hranom zacinjenu sa 15 % pesticida i tako do kraja zivota da se provijeri potvrdi njihova teorija o korisnosti GMO i pesticida.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

X
I svaki obrok dobro zaliti sa jedno par litara glifozata, da hrana lakše klizi niz grlo.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Da bas, kao sto glavonje iz duhanske industrije puse svoje cigarete.

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Zar i Iowa ima akademike? Svijet je definitivno otišao k vragu….

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Piše Rusija, bivša komunistička zemlja.
To nije sporno, to je fakt.
Kao nije sporno: Amerika, bivša robovlastniška zemlja.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Jedan od najpoznatijih vinara u USA u Kaliforniji je covjek naseg podneblja Grgic Miljenko Mike. Dobro bi bilo znati da vino da bi se pilo mora ,,odlezat” u bacvama i bocama.tj sto starije to bolje. Tako je i sa nacijama ,drzavama organizacijama drustvima opcenito .USA su nacija u povojima i oni jos tragaju za identitetom a kao takvi podlozni su svakojakim manipulacijama u tehnolosko-biolosko-socijalno ili bilo kojem podrucju zivota .Djeluju poput psa pustenog sa lanca koji laje na sve i grize koga stigne.GMO je opasna stvar sa time se nije igrati i experimentisati na ljudskoj populaciji .Iz pouzdanih ,,izvora” saznao sam da su to naucili na Mjesecu za vrijeme misije Apollo .Sad se opet spremaju na Mjesec da vide moze li GMO sjeme sa Planete Zemlje narasti na Mjesecu .kao sto raste na Zemlji.A ako to uspije citava Galaxia je trziste od kojeg cemo svi profitirati .Samo da oni slete vec jedanput na Mjesec pa da svane i Marsovcima i ostalim rasama u Svemiru .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Svaka čast Rusiji ako financira kampanju protiv GMO hrane. Njihovo pravo

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ima istine u rečima ljudi iz Ajove!?
Sovjetska Moskva je još tridesetih godina radila sa biljkama ono što danas zovemo “GMO”.
Pratim materiju, i ovo sam zapazio:
Moskva je bila neutralna po pitanju “GMO”!?
Nauka je radila svoje, tržište je bilo nedefinisano, potrošači Rusije van tokova,uglavnom, …
Sve do krize u Ukrajini, dodatnih sankcija, sukoba sa Zapadom,……
Moskva uzvraća sankcije, a u taj paket ide i tema da je “GMO” loš, nepovoljan, itd.
Rat se vodi na svim frontovima!
Transgeni organizmi (GMO) su danas neizostavni deo svakog zalogaja, medicine, …..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Najmanje dvaput u zadnjih 3,4 godine u Rusiji su spaljeni deseci tisuća tona gmo hrane koju je netko uvezao.
Pada u oči da kod nas namjerno zatiru sve mehanizme i sustave kontrole. Sdp ukinuo inspektorat. Jesu li inspekcije sad pri ministarstvima?
Tržišne inspekcije nema više u općinama. Milanovićeva vlada ukinula označavanje gmo na hrani. Ako netko ‘kmekne’ odmah je ušutkan.
Naravno, Hdz maknuo porezni uskok.
A …imunološki? Ne možeš ni kvalitetu cjepiva kontrolirat ili to radi netko drugi?

Asteroid
Gost
Asteroid
1 godina prije

Autorsko pravo nad prirodnim sjemenima ima Bog. Kod GMO sjemena priča postaje drugačija. Njen vlasnik nije više Bog, nego privatnik (korporacija Monsanto). A to znači da je Monsanto postao vlasnik sjemena određene kulture. i ti to ne možeš kupiti nigdje drugdje, nego samo kod njega. I tako korporacija postaje vlasnik (GMO) SJEMENA. Počne proizvoditi sve više različitih GMO sjemena, i istovremeno postaje sve veči vlasnik sjemena. Tako se sa svojim sjemenima “ufura” u prehrambeni lanac. Sve što još treba uraditi je to, da uništiš prirodna sjemena. Zaprašivanje iz zraka čini čuda, a GMO kulture su otporni na sve i svašta. 🙂 I tako postaneš jedini dobavljač prehrambenih kultura. Udružiš se sa farmaceutskom industrijom, i tako GMO hrana postaje “trojanski konj” koji farmaciji garantira stalan dotok bolesti, i bolesnika. Naravno sve to če obezbjediti GMO prehrana. Još ti samo trebaju energenti, i tako postaješ “gospodar planeta”, na kojem svi rade za tebe. Usput, sva ta GMO kultura, i hrana je “energetski pothranjena”. Ali i Vladimir “daleko vidi”. i zato ga ameri doživljavaju kao “kamen u cipeli”. Zato sva ta pljuvačina na Ruse.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Akademici su dobro placene sluge elite, da nije tako nebi imali afere climegate i climegate2, a o Nasa da i ne razmisljamo…Izgubila im cistacica orginalne snimke! Heheheh

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Amerikenjci se hrane tim GMO i pesticidima zato i jesu tako pametni, pogledajte samo za primjer idiota Trumpa, a on bi bio jos pametniji da mu pamet nije kroz penis iscurila.

gal
Gost
gal
1 godina prije

sve to zlo dolazi i dococe na naplatu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x