Podmuklo označavanje QR kodom krije GMO u hrani

GMO - Rajčica
29 komentara

Kako raste broj ljudi koji su proaktivni u izbjegavanju GMO-a, mogli biste očekivati da će se tvrtke svjesnije truditi izbjeći korištenje GMO-a u svojim prehrambenim proizvodima. Međutim, pravi razlog zbog kojeg ovih dana možda ne vidite toliko GMO-e na označavanju hrane je taj što su prehrambene tvrtke postale mnogo pametnije u prikrivanju njihove prisutnosti na svojim pakiranjima.

Primjer: tortilje Mission. Kao što je istaknula dr. Sherri Tenpenny na X-u, ovaj popularni brend tortilja dao je sve od sebe kako bi izbjegao otkrivanje prisutnosti GMO-a. Samo najuporniji potrošači – oni koji si doista odvoje vrijeme i skeniraju QR kod na pakiranju – znali bi da je ova hrana zapravo bioinženjering jer je to jedino mjesto gdje su te informacije navedene.

Na društvenim mrežama podijelila je fotografiju pakiranja Mission Extra Thin Yellow Corn Tortillas. Iako se pakiranje hvali da su dobar izvor vlakana i malo masnoće, ne spominje se ni riječ o tome da su GMO. Te se informacije ne pojavljuju ni u podacima o hranjivim vrijednostima proizvoda navedenima na njihovoj web stranici.

U odjeljku s često postavljanim pitanjima na njihovoj web stranici postoji pitanje jesu li Missionovi proizvodi GMO. U odgovoru tvrtke stoji: “Proizvodimo i GMO i Non-GMO proizvode. Od 1. siječnja 2022. svi proizvodi koji sadrže bioinženjerske sastojke bit će označeni kao takvi, u skladu s nacionalnim bioinžinjerskim zakonom o otkrivanju hrane.”

Međutim, potrebno je dosta traganja da biste saznali što zapravo jedete kada ih kupujete. Imaju nekoliko organskih proizvoda za zamotavanje tortilja, poput njihovih Mission Organics bijelih kukuruznih tortilja, ali one jasno objavljuju svoj status bez GMO-a na pakiranju, s oznakama USDA Organic i Non-GMO Project Verified naprijed i u sredini. Dakle, osim ako se njihova etiketa izričito ne hvali da nije GMO, sigurno je pretpostaviti da su njihovi proizvodi zapravo GMO.

USDA dopušta tvrtkama otkrivanje GMO hrane putem QR koda umjesto na etiketama proizvoda

Kukuruz, soja i zob su namirnice koje su često GMO, stoga je važno biti posebno oprezan pri istraživanju koje namirnice kupiti. Međutim, s trenutnim propisima USDA o označavanju koji određuju da se status GMO-a ne mora pojavljivati na pakiranju i umjesto toga može biti naveden u digitalnim QR kodovima, teško je točno znati što dobivate. Ne koriste svi pametni telefon, a u nekim trgovinama signali su obično slabi, što ljudima otežava skeniranje kodova i dobivanje značajnih informacija o proizvodima dok kupuju.

U rujnu je Centar za sigurnost hrane podnio pravnu žalbu protiv USDA-e zbog njegovih pravila označavanja GMO-a, koja ne nalažu jasno označavanje GMO-a na pakiranjima prehrambenih proizvoda. Ovako se tvrtke poput Missiona mogu izvući s prevarom kupaca koji nisu voljni poduzeti dodatne korake potrebne da saznaju što se doista nalazi u njihovoj hrani.

Taj je potez uslijedio nakon presude okružnog suda iz 2022. o tužbi koju je podnijela grupa protiv USDA-e, a koja je utvrdila da je praksa nezakonita. Unatoč ovoj presudi, sud je odbio poništiti odluku USDA-e da se informacijama omogući pristup samo putem QR kodova.

Potrošači bi također trebali imati na umu da USDA sada dopušta proizvođačima hrane da koriste izraz “bioinženjering” umjesto šire shvaćenog pojma “GMO” u još jednom pokušaju da prikriju pravi sastav svoje hrane.

Provedba označavanja GMO-a uglavnom se provodi pritužbama; potrošači mogu podnijeti pritužbe USDA-i ako misle da proizvođač ili trgovac hranom ne otkriva GMO hranu, a agencija će odlučiti je li to vrijedno istrage. To još više olakšava prehrambenim tvrtkama izbjegavanje otvorenosti s potrošačima.

GMOhranaQR kodUSDA
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
1 mjesec prije

Bioinženjering je puno širi pojam, GMO je specifičan segment bioiženjeringa.
Očigledno zlonamjerna zamjena teza, kao i s klimatskim promjenama, jbt… 😛 😛

Damir
1 mjesec prije

Uzgojite vlastiti vrt i vladtitu hranu za vlastite potrebe, koliko je još potrebno “crtati”, jadnom naraštaju koji se niti ne trudi da išta razumije, osim da je netko drugi odgovoran za njegov život, možeš mislit.

tihobl
1 mjesec prije

Prolazim juce pored pijace, a svi nose po gajbu rasade.
Kakav OR kod, motika je zakon.

Max
1 mjesec prije

Krajnje podmukla praksa.

dupla kamilica
1 mjesec prije

Očekujem porast samoubojstava kod osoba sa tetoviranim bar kodom na vratu.

Gad
1 mjesec prije

kupujte na placu kod kumica, po mogućnosti da su što primitivnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI