fbpx

Monsanto je zločinačka korporacija koja svjesno čini kemijske zločine protiv sveg života na Zemlji

oprasivanje pesticidima

Monsanto je priznao je krivnju za ilegalno prskanje zabranjenih pesticida na poljoprivrednim kulturama u Mauiju još 2014. godine, za što će sada morati platiti 10,2 milijuna dolara kazne.

Prema izvješćima, Monsanto je raspršivao i skladištio proizvod poznat kao Penncap-M koji sadrži zabranjeni insekticid poznat kao metil parathion, koji je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala kao “akutni opasni otpad.”

Monsanto ne samo što je ilegalno prskao i skladištio Penncap-M na havajskom otoku, već je to učinio s potpunim znanjem da je EPA zabranila uporabu kemikalije 2013. godine, godinu dana prije nego što je Monsanto odlučio prekršiti zakon i testirati svoje usjeve s tim.

Monsanto je očito rekao svojim zaposlenicima da ilegalno prskaju Penncap-M na sjeme kukuruza i druge istraživačke kulture u gradu Kihei na jugozapadnoj obali Mauija, kao i da ponovno uđu u polje sedam dana nakon prskanja kemikalije, iako bi minimalni rok čekanja trebao imati bio najmanje 31 dan.

Tužitelji iz Ureda državnog odvjetnika Sjedinjenih Država za kalifornijski središnji okrug navodno su sklopili sporazum s Monsantom, koji je sada u vlasništvu njemačkog farmaceutskog giganta Bayer AG, da ne progoni tvrtku sve dok pristane platiti šest milijuna dolara kaznene kazne zajedno s 4 milijuna dolara koje trebaju isplatiti zajednici.

Bayer-ov izvršni direktor smiješno tvrdi da kemijske kompanije djeluju kao “upravitelji zemlje”

U izjavi, glasnogovornik Bayerna Darren Wallis pokušao je tvrditi da su ta ozbiljna kršenja veliko odstupanje od temeljnih vrijednosti njegove tvrtke – u čemu može biti i malo istine, budući da je Monsanto to učinio prije nego što ga je Bayer otkupio.

U isto vrijeme, Bayer je počinio vlastite zločine, što čini njihove tvrdnje o svetosti u najboljem slučaju smiješnima.

“Kao upravitelji zemlje, naša je odgovornost da poljoprivredne proizvode koristimo sigurno i pravilno upravljamo otpadom”,  rekao je Willis, implicirajući da je njegova tvrtka kontinuirano zagađivala planet genetski modificiranim organizmima (GMO) i pripadajućim kemikalijama usjeva te kako je na neki način vodila računa o planeti.

“To shvaćamo vrlo ozbiljno i prihvaćamo punu odgovornost za svoje postupke”, dodao je. „Poduzeli smo korake kako bi poboljšali interne procese i proveli dodatnu obuku. Nismo zadovoljili svoje standarde ni zakon. ”

Komentirajući predmetni zabranjeni insekticid, Beyond Pesticides je rekao čemu je Monsanto izložio svoje radnike, kao i okolnu zajednicu, raspršivanjem Penncap-M-a, što je suprotno saveznom zakonu.

“Metil-paratij može prouzrokovati smrt, gubitak svijesti, vrtoglavicu, zbunjenost, glavobolju, otežano disanje, stezanje u prsima, povraćanje, proljev, grčeve, drhtavicu, zamagljen vid i znojenje, prema saveznim zdravstvenim agencijama.”

Osim pesticida, nadalje, upozorava da je za metil-parathion, organofosfatni insekticid, “ugroženo preživljavanje desetaka ugroženih vrsta”, dodajući da je “otkazan upotredba u 2012.” i da nijedan proizvod koji sadrži ovu kemikaliju nije dopušten za upotrebu od 1. siječnja, 2014.”

Premda bi to moglo izgledati puno za nas obične ljude, 10,2 milijuna dolara novčane kazne gotovo je ništa u usporedbi s milijardama dolara zarade koje Monsanto, a sada i Bayer, ugrabi u nezakonitim radnjama poput ove, od kojih velika većina nikad neće biti procesuirana.

“Zarada Bayera u trećem tromjesečju bila je 1,15 milijardi USD”, primijetio je Beyond Pesticides na svom Twitter računu. “Dakle, tvrtka plaća za ugrožavanje standarda javnog zdravlja i zaštite okoliša sa 0,009% svog nedavnog profita.”

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Di je sada ona luda greta???

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Nik

Upravo gricka monsanto kokice…..

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Nik

Nik,oduzeo si mi misao.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Nik

Postala je beskucnik:
comment image

Hajdemo biti solidarni i poslati joj po 10 evra da se jadno dijete ne zlopati po bijelom svijetu.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Nik

Pitanje da li ima GMO na našim prostorima? Osobno nadam se da ne!

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Nik

Drago mi je, da uopče znaš za onu “ludu” Gretu. I da uopče znaš o čemu ta “luda” Greta priča. Ali je pitanje, dali si toga svjestan. I pitam se, odkud ti toliko pluseva

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  jbg

Znas li ji pise tekste i placa troskove? A? Jebala te gretica

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  jbg

Daj nas prosvijetli !

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Nik

Nik,
Aaaaaaa, greta nece da smeta.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Verujem da to isto rade, ili su radili i nama.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  eks

Ma rade,ali netko prima lovu,da suti.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije

Strašne su te kemikalije. Alternativa je još gora.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  znanje

@ znanje

Ove kemikalije uopće nisu potrebne. Njihova dobrobit je isključivo profit i ništa drugo.
A alternativa je?

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Mercury

Posvemašnja glad.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Mercury

Posvemašnja glad.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  znanje

Ahahahahah,molim te ne brukaj se. Jesu ti oni to rekli? 😂🤣

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  znanje

pa bolje glad i kuga nego da te političari,doktori i ostali “strucnjaci” namagerčuju.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  znanje

@ znanje

Ovo ti nije trebalo. Nisam uvjeren da želiš namjerno smiješan ispasti.

panStje
Gost
panStje
1 godina prije
Reply to  znanje

@znanje
Evo meni je to struka igrom slucaja, organska i konvencionalna poljoprivreda, pa bi volio da mi argumentirano obrazlozis zasto su pesticidi dobra stvar i zasto je alternativa posvemasnja glad. Ja odgovorno tvrdim da nemas pravo i buduci da zagovaras takve metode isti si veleizdajnik ljudskog roda kao i Monsanto, Bayer, Pioneer, Kws, Syngenta, BASF i ostali…

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  panStje

Kolika je cijena kg bilo čega u usporedbi sadašnje proizvodnje i alternativnih oblika (smjene kultura, plodoreda , sijenja reda jedne kulture pa reda druge kulture itd), tj koliko košta alternativna zaštita.
Definicija pojma pesticid: proizvodi kemijskog ili biološkog porijekla koji su namijenjeni zaštiti biljaka od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama. Prema načinu djelovanja među pesticidima razlikujemo: insekticidi (protiv insekata), herbicidi (protiv korova i drugih nepoželjnih biljaka), fungicidi (protiv gljivica), akaricidi (protiv grinja), rodenticidi (protiv štakora) nematocidi (protiv glista) i moluskicidi (protiv puževa).
Usporedi u postotcima. Ukoliko ti je to struka ( uz malo znanja iz ekonomije) moći češ nam prezentirati rezultate pa više nećemo morati nagađati tko je u pravu i na čiji se mlin voda dolijeva. Kad budeš prezentirao rezultate možemo dalje diskutirati. Do tada vjerujem onome što stručnjaci kažu! ( Uh zaboravio sam. I ti si stručnjak!) Svakako uzmi u obzir i cijenu rada, goriva i transporta za cjelokupnu proizvodnju te obavezno štete od raznih nametnika. Veselim se rezultatima i unapred hvala ( za posao u koji ćeš se uvaliti)!

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  znanje

@znanje-
Otkud ti da moramo birati između kemikalija i prirodne hrane? Sasvim slučajno bavim se proizvodnjom hrane. I jedno znam sigurno- nitko, ama baš nitko tko proizvodi hranu uz upotrebu kemijskih sredstava tu hranu ne jede. Za sebe proizvodi posebno, bez “prskanja”. Ako si pod alternativu mislio na to da bi cijena prirodne hrane bila bitno veća onda si u pravu. Bila bi, ali to ne bi trebao biti problem. Zašto je krumpir skup ako košta 4 kn po kilogramu, a telefonski poziv od dvije minute prema BiH nije, premda stoji gotovo 5 kn?
Hrana, oko je stvarno hrana a ne otrov, mora imati poštenu cijenu. Ova trenutna nije poštena za proizvođača ali s obzirim na kvalitetu veliko je pitanje vrijedi li i toliko.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
Nije uopće u pitanju da je hrana bez pesticida zdravija i kad proizvodiš na maloj površini i malo onda se u potpunosti slažem sa tobom no kad treba nahraniti grad od 30 000 000 stanovnika mislim da je malo drugačije.
Treba se zapitati i kako to da ljudi žive sve duže a hrana je sve zagađenija, jednako i kako je DDT strašno štetan za okoliš i za nas a da posljedica na eko sustav nema premda su proizvedeni i bačeni na zemlju preko 600 000 000 tona.
Nije sve u prirodi 2+2=4.
Postoje i ekološkiji načini no veliko pitanje za bilo koga, koji je za “sve prirodno” je da li smo se spremni tome prilagoditi. Prirodno je i da umreš od gladi.
Usput. Ti ne koristiš ama baš nikakve kemikalije u svojoj proizvodnji i skladištenju proizvoda?( He,he, he)

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  znanje

@znanje- Budimo realni. Za sebe i svoje ne koristim ama baš ništa, ni kemiju ni umjetno gnojivo. A sad malo pojašnjenje onoga “poštena cijena”. Prosječna bruto plaća u RH je oko 8700 kn mjesečno. E sad, ako je u sezoni kg paradajza na tržnici u mome “malom mjestu” 6 kn, i pod uvjetom da stignem a nestignem, i raditi i prodavati morao bih prodati gotovo tonu i pol rajčice mjesečno. To ti je kao da vozaču kamiona odrediš da mora napraviti 40 000 km mjesečno uz poštivanje svih propisa. Dakle SF. Ako bi još za tu cijenu trebalo proizvesti “eko” rajčicu onda moramo dodati barem 30-50% više rada i biljaka što je u konačnici još veći SF. No priča bi mogla, ali nažaloste neće, biti i drugačija. Samo kad bi cijenu rajčice digli na 15 ili 20 kn. I dalje smo na manje nego je kutija jeftinijih cigareta ili dvoje dnevnih novina. U tu cijenu se lako ugradi rad i trud za ako baš ne 100% ali za visoko siguran proizvod. Ostaje pitanje jesmo li spremni platit više?
Kod nas je u cijeloj priči još i mućkanje s poticajima. Poticaji u stvari proizvod ne čine jeftinijim za krajnjeg potrošača ali su prividno dobri za poljoprivrednike, posebno one bliske vlastima. Međutim poticaj je sjajna stvar ako je proizvodnja namjenjena tržištu sa manjim poticajem jer ga čini konkurentnim. Tako su našu proizvodnju ojadili, uz izdašnu pomoć politike, jeftiniji iz zapadne EU. Ne kažem da su nas pri tome trovali više nego svoje građane ali su zatrli našu proizvodnju.
P.S. Bez namjere da se zamjeram stanovnicima gradova, pa onih od 30 milijuna, ali o prioritetima istih bi se dalo. Velikoj većini nije problem dati mjesečno 20 ili 40€ za mobilne usluge ali zato paze na cijenu peciva. Ljudi kupuju majice, košulje, patike koje jedanput ili dvaput obuku pa bace ali im je batat preskup.
P.P.S. Umiranje od gladi u Europi ne dolazi u obzir. Europa osim što je najplodniji kontinent baca silne količine ispravne hrane, npr. maslac, samo da bi očuvala cijenu. Ogromne količine mesa pretvaraju se u hranu za kućne ljubimce. Hrane ima dovoljno ali pameti nema.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis mislim da se potpuo razumijemo. Proizvodnja zdrave hrane zahtijeva tržne cijene 7 do deset puta veće no do sada,Obzirom da sadašnja hrvatska obitelj na hranu troši cca 40%ukupnih prihoda proizlazi da bi plaće morale narasti za 3 do četiri puta za prehranu zdravim proizvodima. Mislim da se o takvoj perspektivi e može govoriti u dogleddno vrijeme, i da bi potršnja cijelokupne prosječne plaće ne bi bilo dovoljno za podmirenje potrba za osnovnim nutrijrntima tr bi nastupila posvemašnja glad koju bi pratili ekstenzivno iseljavanje, neredi,pljačke, šverc i gangserizam.
Ukoliko netko može ovu tezu argumentirano pobiti bit ću mu duboko zahvalaan

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  znanje

@ znanje

Naravno da može. Od GMO-a si došao na zdravu prehranu. Tako i ja znam izbjegavati temu.

Apsolutno se ništa ne bi dogodilo da se ukine sva GMO poljoprivreda. Jednostavno bi se povećali normalni usjevi, a korištenje otrova smanjilo 4 puta. Ti još živiš u onoj bajci od prije 40 godina kako će GMO nahraniti svijet samo taj dan nikako da dođe…kao i princ na bijelom konju.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury pročitaj tekstove pa onda pljuckaj. Ti očito nisi sposoban za argumentirano pobijanje mojih teza ali jesi za laprdanje.
Kakav GMO. Mi ne pričamao o GMO već o upotrebi kemikalija u poljoprivredi i to prvenstveno pesticida.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  znanje

@ znanje

Naslov je Monsanto i kemikalije u GMO poljoprivredi. To što ti bježiš od svog prvog komentara je tvoja stvar. Prvo napišeš da da bi svijet skapavao od gladi bez GMO-a, a onda bježiš od toga jer znaš da si lupio glupost.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
Da li pričamo o sadržaju istog članka?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Piretis

@ Piretis

E moj Piretis. Kako te je navukao da o GMO poljoprivredi razgovarate kao o normalnoj poljoprivredi…

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Otkrivenje 11:18

Vrbovčanin
Gost
Vrbovčanin
1 godina prije

Čudo kako su se tužbe počele uvažavati i odštete naglo isplaćivati, čim je Monsanto prešao u njemačko vlasništvo.. Smrdi na prikriveni transfer bogatstva..

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

monsanto uništit druge nema.gamad korporacijska

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

sta piše u “pravednoj” Internet encilopdoji ko je osnovao gdje i sa kojim ciljem tu sramotu! da je pravde na zemlji ta bi “FIRMA” bila kažnjena i zabranjena a imovina i profit oduzet i isplaćen sromašnima i tamo gdje su im dali da pesticidiraju. al na zemlji nema pravde dok negativci vladaju s’njom!

Max
Member
Max
1 godina prije

Pa normalno oni su igrači pravih vladara svijeta. I svu štetu koju čine čine namjerno.

Boris
Gost
Boris
1 godina prije

Naslov bi trebalo ispraviti da piše: “Monsanto je židovska zločinačka korporacija koja svjesno čini kemijske zločine protiv sveg života na Zemlji”, jer se kod njih nišra ne koristi od monsanta a i gnjojivo je 97% organsko. Pametnom dovoljno.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Boris

U sridu.Većinski vlasnik zločinačke kompanije Monsanto je bila najzločinačkija od svih zločinačkih Kosher Nostra obitelji,
Zaklada Rockfeller.Kasnije su pustili u igru druge obitelji ,poput Bill Gatesa ,sve dok nije prodan Bayeru.Ti su ljudi monstrumi i 100 x gori od Hitlera.Preteća pesticida Round up i ostalih kemijskih otrova kojim su Rockfelleri zagadili planet je zloglasni pesticid Agent Orange kojeg su bacali po vijetnamskim šumama i uzrokovali nemjerljivu biološku štetu ne samo flori I fauno,nego i ljudskoj populaciji.,Malo si guglajte vi koji ne znate da vidite posljedice djelovanja tih odvratnih monstruma.

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Jedite Kosher i sve pet. Sve drugo je sranje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik