RT i Sputnik pišući protiv GMO-a nanose štetu američkom agroindustrijskom kompleksu

gmo
19 komentara

Ruske medijske kuće RT i Sputnik mnogo češće pišu o genetski modificiranim proizvodima od zapadnih medija, izvještava Sustainable Pulse. Do tog je zaključka došlo osoblje američkog  Sveučilišta u Iowi, koje u napisima ruskih medija vide pokušaj da se američka i svjetska javnost okrenu protiv GMO-a i tako nanese šteta američkom agroindustrijskom kompleksu.

Ovog tjedna su istraživači sa Sveučilišta u Iowi objavili znanstvenu studiju u kojoj pokreću kampanju protiv ruskih medija koji objavljuju članke i izvješća o GMO. Autori studije su otkrili da su RT Sputnik kraticu GMO koristi mnogo češće nego ostalih pet izvora informacija zajedno, a to su The Huffington Post, Fox News, CNN, Breitbart News i MSNBC.

Autori studije su viši predavač s Fakulteta za sociologiju Shawn Dorius i viši predavač Odsjeka za poljoprivredu, genetiku, razvoj i staničnu biologiju Carolyn Lawrence-Dill, čiji laboratorij djelomično financira američka Nacionalna udruga uzgajivača kukuruza (NCGA) koja odobrava uporabu GMO-a.

“Pokušaji da se američko i svjetsko javno mnijenje okrene protiv uporabe GMO-a očito ima negativan utjecaj na sektor američke poljoprivrede i mogu pružiti prednosti Rusiji”, rekao je Shawn Dorius.

Nažalost po njih, prema organizaciji “Food and Water Watch”, osoblje Sveučilišta Iowa već nekoliko godina prima izdašna financijska sredstva za promicanje GMO-a.

U srijedu je direktor portala Sustainable Pulse Henry Rowlands rekao: “Zaposlenici Sveučilišta u Iowi se nisu upitali zašto američki mediji tako rijetko pišu o pitanju GMO-a, unatoč porastu interesa potrošača za ovu temu i negativnog stava prema GMO-u. Nekima se to može činiti čudnim, ali u ovom području ruski mediji imaju više slobode nego američki”, rekao je Henry Rowlands.

Monsanto i Bayer

Monsanto sjeme

Osim toga, stječe se dojam da autori ovog istraživanja nisu slučajno odabrali vrijeme objave rezultata, koje se podudara s najavom da ruska Agencije za borbu protiv monopola može promijeniti svoj stav o spajanju tvrtki Monsanto i Bayer, posla vrijednog 64 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti ovim divovima.

Početkom veljače je Reuters izvijestio da je Bayer je podnio tužbu protiv ruske Savezne antitrust agencije, odnosno Agencije za borbu protiv monopola, zbog istrage u vezi spajanja Bayera i Monsanta.

Predstavnik Bayera je rekao da se njihova tvrtka žalila ruskom sudu s prijedlogom da dobije više vremena kako bi se razgovaralo o zahtjevima ruske agencije u vezi spajanja s Monsantom, što bi rezultiralo stvaranjem najveće svjetske kompanije za proizvodnju sjemena i gnojiva.

Savezna antitrust agencija Rusije još nije donijela odluku o sporazumu, ali gotovo sigurno neće dopustiti da se spajanje dogodi u obliku u kojem su zamislili Monsanto i Bayer, što bi bio ogroman udarac za obje tvrtke, između ostalog i zbog opsega poslovanja i interesa Bayera u Rusiji.

U studenom je ruska agencija preliminarno odobrila transakciju pod uvjetom da tvrtke s drugim sudionicima na tržištu dijele određene poljoprivredne tehnologije i podatke kako bi se povećala konkurentnost u ovom području.

Rusija: Za ili protiv GMO-a?

Ruski izvoz pšenice

Državna Duma Rusije je 2016. Usvojila zakon koji potpuno zabranjuje uzgoj i uzgoj genetski modificiranih biljaka i životinja, osim u svrhu znanstvenog istraživanja. Međutim, to nije stav protiv GMO-a kao takvog, nego mjera prema kojoj se primjenjuju načela opreza i kakvu ima još 30 država u svijetu.

Ruska vlada se uspjela oduprijeti sve većim pritiscima američkih tvrtki iz sektora biotehnologije, te otkriti prave namjere lobiranja za korištenje GMO tehnologije u zemlji, čiji su se lobisti skrivali se iza lažnih izjava i pseudo-znanstvenih podatka.

Osim toga, 2015. je na 12. Međunarodnom forumu znanosti i tehnologije u Kyotu zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič izjavio kako, da bi se prehranio čitav svijet, nije potrebno modificiranje gena.

Direktor portala Sustainable Pulse, Henry Rowlands, u zaključku kaže: “Ako primijetite bilo što loše u stavu ruske vlade o GMO, možda ste jedan od onih koji su pali u mentalnu klopku i vjeruju da je sve što Rusija čini usmjereno protiv Amerike”.

Sustainable Pulse

BayerGMOhranaMonsantoNacionalna udruga uzgajivača kukuruzaSputnik
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
6 godine prije

Dobar članak , nažalost kratak…

Weteran
6 godine prije

“GMO” je takodje rat: Gospodari Novca vs Moskva!
Da ne bude zabune:
Tridesetih godina prošlog veka. Sovjeti idu u program stvaranja višegodišnje pšenice. I stvaranju pšenice koja je mogla uspevati u dubini Sibira!
To se danas zove “GMO”?!
Moskva je bila dosta tolerantna po pitanju “GMO” sve do naci puča u Kijevu!
Rat je čizma i gusenica.
Rat je i SVIFT
Rat je i sankcija i devalvacija.
Rat je i “GMO” ?!

Vlastimir
6 godine prije

Pa šta treba da rade,da ćute o trovanju naroda i bogaćenju masona.

Ive
6 godine prije

Da ponovim: “Državna Duma Rusije je 2016. Usvojila zakon koji potpuno zabranjuje uzgoj i uzgoj genetski modificiranih biljaka i životinja, osim u svrhu znanstvenog istraživanja. Međutim, to nije stav protiv GMO-a kao takvog, nego mjera prema kojoj se primjenjuju načela opreza i kakvu ima još 30 država u svijetu.”

Hrvatska nazlost nije medju tih 30 drzava, dok je ove ZLOCINACKE, Kulinde i Plenkija, Hrvatskim politicarima su preci interesi USA krupnog kapitala do valstitih stanovnika i njihovih interesa.

alan ford
6 godine prije

Monsanto i Bayer , našla vreća zakrpu, odnosno spajanje pajdaša… Dakle, ova Njemačka, koja je stvorena nakon 2. sv. rata, 1948. od stranbe Washingtona i Londona, nije država, već korporacija u vlasništvu “duboke države” iz SAD-a, tako i sve velike njemačke firme na svjetskom tržištu rade uz milost “duboke države”. Bayer Pharma AG, je osnovan nakon 2. sv. rat i proizišao je iz nekadašnjeg zloglasnog kemijskog koncerna IG Farben, koji je proizvodio otrov ciklon B za konentracijskle logore, IG Farben je od 1929. pa sve do 1945. surađivao i poslovao sa Rockefellerovim koncernom Standard & Oil. Vlasnici dijela dionica IG Farbena u SAD bili su hazarska bankarska obitelj Warburg, suvlasnivci FED-a zajedno sa Rockefellerima i Rotschildima. Nakno završetka rata, baš zbog ove zloglasne prošlosti i da bi se zataškala upletenost hazarskih bankra i IG Farbena,. koncern IG Farben je ukinut i razbijen na 3 djela i od njega su nastale… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije
Sardelino
6 godine prije

Kissinger: “Kontroliraj naftu, kontrolirati ćeš države. Kontroliraj hranu , kontrolirati ćeš ljude”.
GMO uzgoj hrane ima za cilj kontrolu hrane a nikako smanjenje siromaštva i gladi u svijetu.

Ante
6 godine prije

Upotreba gmo sjemena znači da država koja ga sadi bude ovisna o uvozu sjemena. Rezultat toga je ovisnost te države o sjemenu koje dolazi sa zapada. Ako ta država ne bude poslušna na nju se lakše može izvršiti sankcije koje će biti uspješnije. Koliko je to sjeme štetno za zdravlje to je sada manje bitno.

Kenan
6 godine prije

Evo jučer baš je Index.hr pisao o prednostima GMO kukuruza nad običnim.Nevjerojatna je bahatost izloženih tvrdnji u članku,dok se stvarne činjenice prešućuju.

Maus
6 godine prije

Ako cemo iskreno, Slo,Cro,BiH,Srb. Imaju kapacitet da proizvedu hrane za cijelu EU, medjutim koriste.samo 20% kapaciteta. I to sto rade radi se.zbog poticaja nije bitna.proizvodnja. Tako da su price o cudesnom najegivim kapatitetima GMO laz, samo stvar u brwndiranju sjemena.i.kontroli sadnje.i.proizvodnje. drzave, jer.vrlo.jednostavno.kako su stvorili da bude.otporno tako u slucaju da sva drzava pod gmo isto tako mogu pustiti virus koji taj soj gmo unistava cime.osvajas nacije.drzave bez ispaljenog metka. Hrvatska,Srbija.i.Bosna. ne.mogu ni za 20godina.dostici svoje 1989-1991 god po proizvodnji bilo.kojeg tipa

Zeljko
6 godine prije

Nanesu stetu americkoj gmo industriji i spase svijet od americkih svinjarija….ameri bi sve potrovali samo da izvuku dolar profita…..gmo…..tko to uopcr zeli…..neka si pogledaju na sta lice njihovi amerikanci…uzas

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI