Monsanto izaziva meksičku zabranu glifosata: IATP brani pravo Meksika da reguliše u javnom interesu

Monsanto
4 komentara

Otkako je meksička vlada u novogodišnjoj noći objavila svoj dugo očekivani predsjednički dekret o ograničenju upotrebe herbicida glifosata i genetski modifikovanog kukuruza, IATP aktivno radi na odbrani vlade od prijetnji američkog agrobiznisa koristeći revidirani Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini, Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA).

Uredbu i prijetnje obrađivao sam u jednom februarskom članku. Sada su interesi agrobiznisa zatražili zabranu na meksičkim sudovima radi zaustavljanja vladinog ukidanja glifosata.

Dana 16. aprila, IATP se pridružio Nacionalnoj koaliciji porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i ruralnoj koaliciji u pismu američkoj trgovinskoj predstavnici Katherine Tai i američkom ministru poljoprivrede Tomu Vilsacku pozivajući na poštovanje prava Meksika da reguliše u javnom interesu.

„Sa zabrinutošću čitamo pismo od 22. marta 2021. iz udruženja prehrambenih i poljoprivrednih trgovačkih društava u kome se stavljaju primjedbe na zdravstvenu zaštitu, zaštitu potrošača i poljoprivrednika i poljoprivredne politike vlade Meksika i traže vašu intervenciju“, navodi se u pismu. „Pozivamo i USTR i USDA da poštuju izbore meksičke unutrašnje politike i da se uzdrže od bilo kakvih mjera koje se miješaju u politike koje podržavaju zdravu hranu i ishranu i koje unapređuju održivu i ekološki zdravu agroekološku praksu. Meksiko je u okviru svojih prava da usvoji ove odredbe, kao što bi to učinile SAD da sprovode slične politike“.

IATP je potpisao slično pismo koje je izradila Mreža za borbu protiv pesticida, zajedno sa 80 drugih organizacija i skoro 7.000 građana. Pisma IATP i PAN podržavaju pismo koje su potpisale stotine meksičkih organizacija koje se protive lobiranju u agrobiznisu i pozivaju američku vladu da poštuje suverenitet Meksika.

Bayer / Monsanto, meksički agrobiznis traže zabranu glifosata

Pritisak agrobiznis interesa nastavlja se. Bayer / Monsanto i meksički Nacionalni savjet za poljoprivredu (CNA) podnijeli su sudsku zabranu na meksičkim sudovima radi zaustavljanja propisa o glifosatu. Koalicija Sin Maiz No Hai Pais (bez kukuruza nema zemlje) prikuplja potpise na peticiji koja se protivi zabrani. Molim vas prijavite se.

IATP će nastaviti da sarađuje sa svojim meksičkim partnerima kako bi osigurao da se američka vlada ne poziva na trgovinske sporazume da bi podrila pravo Meksika da donosi zakone i reguliše u javnom interesu. Kao što nam je rekao podsekretar za poljoprivredu u Meksiku Victor Suarez, „mi smo suverena država sa demokratskom vladom, koja je na vlast došla uz podršku većine građana, ona koja usaglašenost sa našim ustavom i poštovanje ljudskih prava stavlja iznad svih privatnih interesa.“

Autor: Timothy A. Wise

glifosatMeksikoMonsanto
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

Teško će se Meksiko izvuči iz kanđa korporacija jer je taj USMCA sporazum modificirani NAFTA (Nord American Free Trade Agreement) kojeg modifikacija sigurno nije išla u prilog građana Meksika, SAD, Kanade nego je išla u prilog korporacija koje po sporazumu mogu tužiti države potražujući izgubljenu dobit. Tako je i Kanada popušila kod frackinga koje su izvodile korporacije, kad su otrovni kemijski spojevi prilikom frackiranja prodrli u sisteme vode za piće, pa je Kanada bila prisiljena zabraniti daljnji fracking, ali i plaćati izgubljenu dobit korporacijama do kraja trajanja koncesije za fracking na tim područjuma. Vrlo slično događa se i s GMO u Hrvatskoj koja je pod kontrolom EU regulative, nakon što nije prošao TTIP, američki Monsanto je preko noći postao europski Bayer. I bez TTIP-a, sve je opet regularno. Hrvatska je također izdala koncesijsko odobrenje kanadskim korporacijama za istraživanje ugljikovodika na nekoliko područja, gdje je Hrvatska po završetku istraživanja obavezna tim… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Sentinel
2 godine prije

Evo jasno koliko je odvratna zapadna DEMONkratija gde moraju ljudi ili države da se pravdaju ili brane što neče da jedu OTROVE!

Max
2 godine prije

Monsanto je zlo protiv kojeg se treba boriti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI