Biden daje zeleno svjetlo za angažovanje na granici s Meksikom

Joe Biden
13 komentara

Američki predsjednik Joe Biden izdao je u četvrtak izvršnu naredbu kojom ovlašćuje državnog sekretara Antonyja Blinkena i sekretara za unutrašnju sigurnost Alejandra Mayorkasa da rasporede aktivne rezervne trupe na američko-meksičku granicu prema potrebi, za borbu protiv ilegalne trgovine drogom.

“Pozvane vlasti osigurat će da Ministarstvo odbrane može na pravi način održati svoju podršku Odjelu za domovinsku sigurnost u vezi s međunarodnom trgovinom drogom duž jugozapadne granice”, napisao je Bajden u poruci Kongresu uz naredbu.

Mjera je odgovor na proglašenje izvanrednog stanja koje je Bijela kuća proglasila u decembru 2021. u vezi s međunarodnom trgovinom drogom. Predsjednik je okrivio “narko kartele, transnacionalne kriminalne organizacije i njihove posrednike” za unošenje “nedozvoljenih droga i kemikalija prekursora” i “nasilje vezano za drogu” u američke zajednice i uveo sankcije visokim profilima samog kartela.

Sve veći broj republikanskih političara, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pozvao je na vojno rješenje problema kartela. Grupa od 20 republikanskih kongresmena je prošlog mjeseca predstavila nacrt zakona kojim bi se Zaljevski kartel, Cartel de Noreste, Cartel de Sinaloa i Cartel de Jalisco Nueva Generacion proglasili “stranim terorističkim organizacijama”, ponavljajući sličan zakon iz Senata koji bi označio devet takvih organizacija kao što su teroriste i sastavio radnu grupu posvećenu njihovom razbijanju. Državni tužioci 21 američke savezne države ranije su zatražili od Bidenove administracije da proglasi kartele terorističkim organizacijama.

Međutim, meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador tvrdi da je kriza fentanila koja ubija desetine hiljada Amerikanaca godišnje rezultat društvenih slabosti sjeverno od granice i kineskog fentanila koji se isporučuje u Sjevernu Ameriku. On je ranije ovog mjeseca osudio američku agenciju za borbu protiv droga zbog infiltriranja u kartel Sinaloa bez znanja njegove vlade, upozoravajući da takve akcije dovode živote Meksika i Amerikanaca u opasnost.

Također u četvrtak, State Department je predstavio novu migracijsku politiku kojom se želi kompenzirati ukidanje Odjeljka 42, naredbe o javnom zdravstvu iz Trumpove ere koja je omogućila carini i graničnoj patroli da vrati mnoge migrante koji su stigli na južnu granicu SAD-a . Već suočeni s rekordnih 2,76 milijuna ilegalnih prelazaka prošle godine, Carina i granična patrola strahuju da će biti preopterećeni s čak 13.000 pokušaja prelaska dnevno.

BlinkenMeksikoNarkokarteliSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Jesu li rezervisti poslani na granicu jer su odani Brandonu da osiguraju protok ljudi i opojnih dobara, ili su kvislinški manevrirani da ne bi spriječili kaos u pripremi?

Henrik8
10 mjeseci prije

Amerika se utapa u drogi uz blaženi osmjeh. E moj Biden kad je Trump htio podići zid to je bilo nedemokratski. Vjerojatno je vojska tradicionalno američki demokratskija. Glavinja Amerika u traženju rješenja. Fajzer bi možda mogao napraviti cjepivo i protiv droge? Treba ih samo pitati, sigurno imaju nešto, trebali bi samo usavršiti svoje covid19 cjepivo.

Max
10 mjeseci prije

Bilo bi dobro da Meksikanci stave svoju vojsku na granicu.

Ivan
10 mjeseci prije

Pizda mu materina a ciju ce onda drogu smrkati taj senilni kreten?

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Sad ak ne spriječi — neće nikad 🤣🤣🤣

Rusmir
10 mjeseci prije

Biden odlučio…:)):))

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Bidenov biser za koji nismo znali:

“A jednom se zaletio na jednu parkiranu vagu za krave, iz cista mira, nicim izazvan, da ga nije ova do njega zaskocila, i uhvatila pod ruku, on bi se izvagao na vagi za telad.

Znaci totalno senilni starac kojem treba 24 sata pratnja”

goran
10 mjeseci prije

priprema se rat amerike i meksika uuuuu bit če zanimljivo

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. o, bože, senilni će nastradati od “kompanije” na kraju…. AMEN🔺… Sve ljepše i ljepše… 🎃….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI