Bivši meksički predsjednik radio je za CIA

Jose Lopez Portillo
18 komentara

Bivši meksički predsjednik Jose Lopez Portillo, koji je vodio državu od 1976. do 1982. godine, bio je imovina Centralne obavještajne agencije (CIA), prema novom nizu dokumenata sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti koje je objavio američki nacionalni arhiv.

Među papirima, koji se odnose na istragu CIA-e o ubistvu predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, bio je i dopis sa sastanka agenata CIA-e 29. novembra 1976. godine.

U diskusijama, američki obavještajni službenik Bill Sturbitts obavijestio je svoje kolege da će “Meksiko uskoro imati novog predsjednika, čovjeka koji je imao kontrolu nad vezom već nekoliko godina”.

Lopez Portiljo nije poimence pominjan u dopisu, ali je sastanak održan samo nekoliko dana prije nego što je on zvanično preuzeo predsjedništvo.

Kandidirao se za tu funkciju ranije te godine kao jedini kandidat iz Institucionalne revolucionarne stranke, koja je vladala zemljom od 1929. do 2000. Lopez Portillo je umro 2004. u 83. godini.

Sastanak opisan u memorandumu bio je posvećen očekivanom objavljivanju sredinom decembra 1976. papira iz istrage CIA-e o Lee Harveyju Oswaldu – čovjeku osuđenom za ubistvo JFK-a. Oswald je posjetio Meksiko neposredno prije nego što su u Dalasu ispaljeni smrtonosni hici, a američke obavještajne službe su nakon toga izvršile opsežnu operaciju nadzora i prisluškivanja telefona u toj zemlji.

Vlasti su zaključile da je veteran marinac pucao u predsjednika s prozora na šestom spratu u obližnjoj zgradi dok je predsjednička kolona vozila prolazila. Oswald je negirao optužbe, rekavši medijima da mu je “namješteno”. Ubijen je dva dana nakon ubistva JFK-a dok je bio u policijskom pritvoru. Oswaldov ubica, Jack Ruby, osuđen je na smrt, ali je preminuo od raka pluća dok je bio u zatvoru.

Sturbitts je tokom sastanka 1976. rekao da se od novog meksičkog lidera “može očekivati ​​da ne gleda blagonaklono na publicitet tog odnosa” sa CIA-om, navodi list sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Lopez Portillo postao je četvrti bivši meksički predsjednik koji je proglašen za aktivu američke obavještajne službe. Ostala trojica su Luis Echeverria, koji je bio na funkciji između 1970. i 1976., Gustavo Diaz Ordaz (1964-1970) i ​​Adolfo Lopez Mateos (1958-1964).

CIAJose Lopez PortilloMeksikoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Ako je istina. Ni prvi ni zadnji.

Let it
11 mjeseci prije

Mnogi u Hrvatskoj radu za CIA. ima ih u EU parlamentu, ima ih po svim zemljama koje su americki sateliti. To je I razlog zasto Amerika voli parlamentarnu demokraciju da moze instalirati svoje ljude. U Ukrajini je uhapsen neki ukrajinski kapitalista tezak jednu miljardi Dolara, imanje mu je oduzeto. U Rusiji je poceo odrzavati svoju kaznu of 25 godina neki Kara Muzra s britansko ruskim drzavljanstvom, pripada clubu Hodrovski-Navalni.

abc
11 mjeseci prije

I ovi predsjedniki iz država EU svi odreda rade za CIA.

DLM
11 mjeseci prije

Ma nije istina, znam coveka, ne bi on nikada radio za alCIAdu.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Tako sam iznenadjen.
A sadasnji predsednici sirom sveta rade za Klausa Svaba!

dupla kamilica
11 mjeseci prije

Je.e se Piculi. On radi za mađarskog židova koji je nacistima drukao svoju braću i sestre po vjeri i najdalje dogura.

Rudar
11 mjeseci prije

Za bivšeg i nije problem ali ako trenutni nastavlja tradiciju, e to ne valja !

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

ha, ha, ha, pa naravno da je bio njihov čovjek jer je narko biznis u Mexicu pod vlašću i upravom dotične organizacije od početaka.. Ima jedan “poučan” film – Dva Igrača.. U ulogama Denzel Washington i još neki lik, koji u filmu idu opljačkati mexički kartel pa ispadne da su se dirnuli u glavni projekt i biznis dotične organizacije na američkom kontinentu.. Treba znati gledati i slušati hollywoodske filmove jer……………………. 🎃…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI