Trump traži ‘vojne opcije’ za meksičke kartele

Donald Trump
10 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od više političkih savjetnika da izrade “planove borbe” za obračun s meksičkim kartelima jer se namjerava vratiti u Bijelu kuću 2024. godine, objavio je Rolling Stone. Dok je još bio na vlasti, prijetio je terorističkim oznakama za narko-bande koje djeluju preko granice, ali je kasnije promijenio kurs. 

Trump je tražio “niz vojnih opcija” od savjetnika u kampanji, uključujući “udare koje vlada Meksika nije sankcionirala”, izvijestio je  u petak, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata s diskusijama.

„’Napad na Meksiko’, ili kako god želite da ga nazovete, je nešto za šta je predsednik Tramp rekao da želi da se izrađuju ‘borbeni planovi'”, rekao je jedan od izvora za Rolling Stone. “Žalio se na propuštene prilike svog prvog mandata, a oko njega ima mnogo ljudi koji žele manje propuštenih prilika u drugom Trumpovom predsjedništvu.”

Osoblje je bivšem predsjedniku predstavilo više različitih planova, od kojih neki uključuju jednostranu vojnu akciju i raspoređivanje američkih trupa u Meksiku bez dozvole lokalnih vlasti.

Jedna potencijalna opcija navedena je u dokumentu o politici iz oktobra 2022. iz Centra za obnovu Amerike (CRA), think tanka koji je blisko povezan s Trumpom i njegovim širim MAGA pokretom. Pod naslovom ‘Vrijeme je za rat protiv transnacionalnih narko-kartela’, dokument poziva sljedeću republikansku administraciju da započne oružane napade na trgovce drogom, citirajući ” tjela mrtvih Amerikanaca koji su se rasli od trovanja fentanilom”.

Iako prijedlog sugerira da bi Bijela kuća mogla “uključiti meksičku vladu u zajedničke operacije”, dalje se kaže da je “od vitalnog značaja da se Meksiko ne navodi da vjeruje da ima pravo veta kako bi spriječio SAD da preduzme mjere potrebne za osigurati svoje granice i ljude.”

Iako ostaje nejasno da li bi Trump bio voljan provesti plan CRA, on je ranije obećao da će „narediti Ministarstvu odbrane da na odgovarajući način iskoristi specijalne snage, sajber rat i druge otvorene i prikrivene akcije kako bi nanio maksimalnu štetu kartelu rukovodstvo, infrastruktura i operacije” trebalo bi da pobijedi na reizboru 2024.

“Kada budem predsjednik, politika Sjedinjenih Država će biti da sruše kartele, baš kao što smo srušili ISIS i kalifat ISIS”, rekao je u izjavi ranije ove godine.

Kao predsjednik, Trump je također javno vagao da li da označi meksičke kartele kao terorističke organizacije, ali je kasnije pristao da odustane nakon razgovora sa svojim meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom. Ipak, Trump je uspješno izvršio pritisak na Meksiko Siti da rasporedi oko 15.000 vojnika kako bi pomogli u osiguranju granice sa SAD nakon prijetnji novim carinama

MeksikoSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Trgovinu narkotika kontroliše CIA . Narko karteli iz Meksika i Kolumbije moraju plaćati reket u korist CIA , da bi mogli distribuirati drogu. Borba protiv narko kartela od strane USA je fingirana da bi se zavarali naivni . Nekada (u Avganistanu) CIA je i direktni distributer narkotika. Novcem od droge (kao i od drugih prljavih poslova) CIA finansira tajne operacije po svetu. Moglo bi se reći da je CIA najveći narko diler na svetu .

Max
1 godina prije

Neka ih satre meksička vojska.

MNK
1 godina prije

Amerikanci bili su spremni staviti narko kartele na popis teroristickih skupina ali Trump se suzdrzao na zahtjev Meksika. Zasto? Prema americkoj doktrini vodenja rata protiv terorizma americka vojska moze kad i kako god zeli uci u strani teritorij ako prepoznaju da ova drzava ne radi dovoljno za borbu protiv terorizma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI