Monsantovi izgubljeni procesi prazne blagajnu njemačkog Bayera

roundup monsanto genetski modifikovana hrana herbicid
41 komentar

Nakon prošlogodišnje presude protiv Monsanta američko pravosuđe je pokrenulo još jedan veliki sudski postupak protiv agrokemijskog diva Monsanta, a razlog su štetni učinci glifosata. Prošlog ljeta je sud u San Franciscu presudio da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, nije obavijestio o opasnosti herbicida RoundUp. Američki vrtlar je tako na povijesnom suđenju pobijedio je agrokemijskog diva.

Sud utvrdio da je Monsanto znao da su njegovi herbicidi RoundUp i RangerPro opasni, a nije o tome obavijestio kupce. Ovo je prva parnica u kojoj se potvrdila veza između glifosata i karcinoma, piše BBC. Porota je odlučila da je Monsanto djelovao “zlonamjerno”, te da je njegov herbicid RoundUp, kao i njegova verzija RangerPro, “znatno pridonijela bolesti Dewaynea Johnsona”. Sada se u Sjedinjenim Državama pokreće drugi proces za zlonamjernu uporabu glifosata, ali se pogrešno misli da će isključivo Monsanto snositi odgovornost, jer bi u konačnici milijarde dolara mogao isplatiti konglomerat Monsanto-Bayer. Zbog napetih političkih i trgovinskih odnosa u Njemačkoj se sada pitaju nije li kupnja služila samo za pljačku njemačke korporacije? Naime, 2016. je Bayer priopćio kako želi kupiti Monsanto za 65 milijardi dolara. Nakon što je sklopljen dogovor, Nijemci su se uspjeli dogovoriti i Monsanto je prodan za 66 milijardu dolara.

Ranije su mnogi upozoravali da će kupnja američkog agrokemijskog diva od strane njemačkog Bayera poslužiti Monsantu za pljačku njemačke tvrtke i prijenos desetaka milijardi dolara u Sjedinjene Države. Uostalom, davno je bilo jasno da će Monsanto zbog izgubljenih procesa  prije ili kasnije morati platiti odštete zbog skrivanja štetnih učinaka glifosata.

Do sada je Monsanto uvijek uspijevao izbjeći nepovoljne presude, čak i ako su razne revizije dokazala da su sve studije koje su potvrdile “neškodljivost” herbicida više ili manje bile “kupljene”. No, otkako je Bayer kupio američku kompaniju u lipnju 2018. godine, Monsanto je više puta osuđivan na novčane kazne. Sada u Saveznom Vrhovnom sudu u glavnom gradu Kalifornije, Sacramentu, počinje važan proces.

Zašto? Vjerojatno zato što je Monsanto sada “njemačka” tvrtka, piše njemački novinar Marco Meier, koji podsjeća na presudu američkih sudova protiv Volkswagena, iako su i američke automobilske tvrtke u smislu emisije štetnih plinova sve samo ne “poštene”.

“Nijemci su ionako sretni što mogu platiti, a što se tiče iskorištavanja Njemačke, Amerikanci ionako imaju desetljeća iskustva”, podsjeća Meier.

Moramo se zapitati jesu li Bayerovi menadžeri toliko glupi da su sebi natovarili takav teret? Na kraju, uz desetine milijardi koje su potrošene na kupnju Monsanta, samo su sebi nametnuli obvezu plaćanja dodatnih milijardi dolara kazni, naknada i sudskih troškova. Je to bila odluka nametnuta od strane elita s one strane Atlantika, koje će Njemačka morati poštivati?  Sve ovo su legitimna pitanja, prije svega jer je  pogođen jedan od vodećih sektora njemačke industrije”, zaključuje njemački novinar.

 

Rak i glifosat – Interni dokument Monsanta potvrđuje vezu

SAD: U hrani za djecu pronadene visoke razine Monsantovog glifosata

Dewayn Johnson bolestMonsantoRangerProRoundup
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dinaricus vulgaris
5 godine prije

jeli ko vidio gospon kaplara ?

tuf
5 godine prije

Hahahah, još će njemački Bayer popu*iti s akvizicijom američke kompanije kao što je Toshiba popu*ila desetke milijardi dolara kupovinom američkog Westinghouse-a koji više nije mogao napraviti ni reaktorsku zgradu i ovi su morali pokriti goleme gubitke. To je ta gospodarska moć SAD-a u 21-om stoljeću. Žive na staroj “slavi” – propagandom i fizičkom silom.

Maja
5 godine prije

monsanto je zbog tisuca tuzbi, hitno morao promijeniti svoje ime, a njem. izdajnicka vlada je rado skinula hlace, ne znas koji su gorji, jel njem. vlada ili hrvatska, po pitanju izdaje narodnih interesa. samo u usa ima monsanto pred sobom preko 9300 tuzbi. eu komisija je odobrila preko 130 poljoprivrednih otrova, od toga najm. 33 njih visoko opasna, toksicna, glifosat nije jedini. prije zadnjeg odobravanja glifosata, dao je arte dokumentaciju o predlosku znanstvenika koji su se bavili tom temom – jednoj od odlucujucih komisija. jedan stari znanstvenik je sa suzama u ocima i debelom mapom sa preko 3000 slika objasnjavao stetu od tog herbicida, na slikama su bile razne nakaze zivotinjskih beba, prestrasno. no, toga ima i medju ljudima, posebno francuski poljoprivrednici i njihov narastaj je ugrozen i zato se oni najvise bune. radjaju se nakaze, dolazi povecano do raznih tumora, posebice non hodkin lympfom i sl. pola evrope je… Čitaj više »

Sovonarola
5 godine prije

Švabe ce malo osjetiti šta je savezništvo i bratska ljubav.Ako su se iznenadili vidjet ce da toga ima još.Àngela by, by

čitalac
5 godine prije

Tako je to kada nisi svoj na svome.
A kamoli tek mi!?!

udav
5 godine prije

ja vec godinama ne prskam to s.anje po svom travnjaku, a kada sam cuo da je uvaljen bajeru, odmah sam rekao da je to zbog toga da ga upropasti…
sad citam bas koliko ima glifosata u pivu/vinu, kao ima ga, ali bi morali dozivotno da pijemo svaki minut da bi napravili neku stetu sebi…. aham, neka hvala

Majk Majers
5 godine prije

Neće Bayeru bit ništa. To su trovači sa stoljetnim radom

Brave new world
5 godine prije

Bayer je privatna firma. 30% bayera drze ulagaci iz SAD, a 20% iz njemacke, 10% iz velike britanije itd.
Prema tome kako je SAD natjerao nijemce u bayeru da kupe monsantno kad ga drze vecinski ulagaci iz SAD i koji je sad interes da upravo njihovi ulagaci najvise izgube u sudskim procesima. Glupi clanak njemackog novinara pa posljedicno glup i ovaj tu.
Valjda je neka druga priča u igri i samo se malo treba potruditi i iskopati nekakve činjenice pa donositi zakljucke.

Aga
5 godine prije

Dok je Mosanto bio Americki ,Amerika je sprecavala sve sporove, odugovlacila , biliu su pauzirani. To su desetci tisuce i tisuce tužbi , sad kad je Bayern vlasnik, Amerika nema.interesa da toliki broj tuzbi drzi, vec ih prepusta slovu zakona, a cak je 90% tuzbi opravdano tako da. Puf sah mat ,izvana sjaj iznutra shitn

Frodo
5 godine prije

Pa po cijelom svijetu su rašireni preparati na bazi glifosata kao poznati CIDOKOR. On je u Hrvatskoj zabranjen tek lani. Koliko je raka uzrokovao do danas. Nije to problem tamo negdje.
Kao što je i poljski kebab ipak završio u HR. Kakva smo pseudodržava čudo bi bilo da nas je zaobišao…

Dub Miroslav
5 godine prije

Sve oko Monsanta je jako čudno. Večinu događaja u svijetu je predvidivo i shvatljivo no Monsanto ne.

samo tako
5 godine prije

Njemci su samo uradili to što su morali

cogo
5 godine prije

kako su se zahebali svebe sa kupnjom te propale firme ,,sada ce oni rješavati američke greške ,,nema švaba para da izplati sve odštete sto još sljede ,,ta zločinačka firma če upropastiti bayern ,,i mnogo drugih evropskuh firmi koje surađuju sa njima,,znaju ameri kako nštetiti evropi ,,a evropska politika još više gura glavice u ameičke šupke ,,

Mijat Tomić
5 godine prije

Za sve sudske procese u knjigama moraju biti evidentirane rezervacije iz kojih se isplaćuje odšteta i troškovi u slučaju gubitka spora. Dakle ukoliko je to bilo iskazano kako treba Bayer je to znao i na to pristao silom ili milom. Problem je ukoliko to njje postojalo.. tada se povlači idgovornost svih od revizora, managementa, ekipe koja je radila due dilligence…. i tada je problem.

Tom
5 godine prije

To sam se u to vreme i ja laik , amater pito jer sam na fejsu pratio jednu stranicu sto je ove zrtve prikazivala i onog crnca hausmajstor na skoli je bio sto jim je sad 300miljona skinuo , samo neka , napred narode !

kerwfbgvwnergfnewifvneiur
5 godine prije

Obama je donio zakon da se ne može Monsanta povlačiti po sudovima, pitam se kad ga prije ukinuše ili ove glupe švabe ne znaju za to ili je vjerojatnije da ih odabrani vuku za nos ko malu djecu.

šeronja
5 godine prije

Bayer – Borgia d.d.

minimoris
5 godine prije

Ima Jos jedna stvar koja je bitna,a to je GMO,tj Evropa se opire da u ishranu uvede GMO hranu,a Amerikanci tj Monsanto je forsira.Na ovaj nacin na mala vrata uvode GMO hranu u Evropu I veliki priliv novca za Monsanto.Lako ce Amerikanci da izvuku pare iz Bayer-a.

Weteran
5 godine prije

Većinski vlasnik obe firme je krupni bankarski kapital SAD.
Prvobitna inicijativa je bila da Monsanto kupi Bajer!?
Analizom potencijala brenda i nekih drugih momenata, Bajer kupuje Monsanto!?
Bankarima uvek u džep !
Kao što je rečeno, tek će se sada videti “koliko košta” taj Monsanto?
Uzgred:
Glifosat je jako jeftin danas, i sintetiše ga svaka prosečno loša hemijska laboratorija. Nema više zarade na glifosatu, a Multi Gigant u fioci drži “spasonosno rešenje” na koje ima ekskluzivu!
Uperiš prstom u glifosat, jeftino platiš spinovanje “kancerogen”, uzbudiš javnost, i evo rešenja!
Ali umesto tri Evra litra, “Rešenje” ili “Zamena” košta trideset tri Evra 🙂
Sve te kazne koje Bajer plaća, piramidalno će biti prenete na naše, i druge planetarne hektare !
Mister Dolar je stvarno moćan !

GoCro
5 godine prije

Interesantno kako je američka administracija i sudstvo uigrano i proračunato.
Iako zvuči relativno jednostavno, EU vjerojatno neće dostići tu razinu.

alan ford
5 godine prije

Njemačka nije suverena država, već i vlasništvu ciohazarske duboke države, koja je vlasnik korporacije SAD. Prema tome, sva ta frka oko kažnjavanaja Volkswagena i preuzimanja Monsanta od strane Bayera je samo umjetni igrokaz za naivce. U stvarnosti sve ostaje u jednoj istoj avliji. Volkswagen je jedan od takozvanih korporativnih članova Rockefelerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). Koji je središte “duboke države” i stvarna vlada SAD-a u sjeni. Dakle, pored osoba, članova CFR-a (ima ih ukupno 5000, cijela elita na čelu sa Kissingerom, Sorosom, Bushom ..itd.), postoje i “korporativni članovi” CFR-a. To su banke i koncerni, koji daju lovu za CFR, a jedan od njih je i Volkswagen. Koncern Bayer Pharma, nastao je nakon 2. sv. rata od zloglasnog koncerna IG Farben. Kemijski koncern IG Farben u 2. sv. ratu je proizvodio otrov ciklon B za koncetracijske logore. Dijelove dionica IG Farbena u SAD-u, posjedovala je hazarska obitelj Warburg, koja je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI