fbpx

Monsantovi izgubljeni procesi prazne blagajnu njemačkog Bayera

roundup monsanto genetski modifikovana hrana herbicid

Nakon prošlogodišnje presude protiv Monsanta američko pravosuđe je pokrenulo još jedan veliki sudski postupak protiv agrokemijskog diva Monsanta, a razlog su štetni učinci glifosata. Prošlog ljeta je sud u San Franciscu presudio da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, nije obavijestio o opasnosti herbicida RoundUp. Američki vrtlar je tako na povijesnom suđenju pobijedio je agrokemijskog diva.

Sud utvrdio da je Monsanto znao da su njegovi herbicidi RoundUp i RangerPro opasni, a nije o tome obavijestio kupce. Ovo je prva parnica u kojoj se potvrdila veza između glifosata i karcinoma, piše BBC. Porota je odlučila da je Monsanto djelovao “zlonamjerno”, te da je njegov herbicid RoundUp, kao i njegova verzija RangerPro, “znatno pridonijela bolesti Dewaynea Johnsona”. Sada se u Sjedinjenim Državama pokreće drugi proces za zlonamjernu uporabu glifosata, ali se pogrešno misli da će isključivo Monsanto snositi odgovornost, jer bi u konačnici milijarde dolara mogao isplatiti konglomerat Monsanto-Bayer. Zbog napetih političkih i trgovinskih odnosa u Njemačkoj se sada pitaju nije li kupnja služila samo za pljačku njemačke korporacije? Naime, 2016. je Bayer priopćio kako želi kupiti Monsanto za 65 milijardi dolara. Nakon što je sklopljen dogovor, Nijemci su se uspjeli dogovoriti i Monsanto je prodan za 66 milijardu dolara.

Ranije su mnogi upozoravali da će kupnja američkog agrokemijskog diva od strane njemačkog Bayera poslužiti Monsantu za pljačku njemačke tvrtke i prijenos desetaka milijardi dolara u Sjedinjene Države. Uostalom, davno je bilo jasno da će Monsanto zbog izgubljenih procesa  prije ili kasnije morati platiti odštete zbog skrivanja štetnih učinaka glifosata.

Do sada je Monsanto uvijek uspijevao izbjeći nepovoljne presude, čak i ako su razne revizije dokazala da su sve studije koje su potvrdile “neškodljivost” herbicida više ili manje bile “kupljene”. No, otkako je Bayer kupio američku kompaniju u lipnju 2018. godine, Monsanto je više puta osuđivan na novčane kazne. Sada u Saveznom Vrhovnom sudu u glavnom gradu Kalifornije, Sacramentu, počinje važan proces.

Zašto? Vjerojatno zato što je Monsanto sada “njemačka” tvrtka, piše njemački novinar Marco Meier, koji podsjeća na presudu američkih sudova protiv Volkswagena, iako su i američke automobilske tvrtke u smislu emisije štetnih plinova sve samo ne “poštene”.

“Nijemci su ionako sretni što mogu platiti, a što se tiče iskorištavanja Njemačke, Amerikanci ionako imaju desetljeća iskustva”, podsjeća Meier.

Moramo se zapitati jesu li Bayerovi menadžeri toliko glupi da su sebi natovarili takav teret? Na kraju, uz desetine milijardi koje su potrošene na kupnju Monsanta, samo su sebi nametnuli obvezu plaćanja dodatnih milijardi dolara kazni, naknada i sudskih troškova. Je to bila odluka nametnuta od strane elita s one strane Atlantika, koje će Njemačka morati poštivati?  Sve ovo su legitimna pitanja, prije svega jer je  pogođen jedan od vodećih sektora njemačke industrije”, zaključuje njemački novinar.

 

Rak i glifosat – Interni dokument Monsanta potvrđuje vezu

SAD: U hrani za djecu pronadene visoke razine Monsantovog glifosata

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

jeli ko vidio gospon kaplara ?

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Sve ovo je jeftina predstava za naivne! Monsanto je odavno još od 80-ih poznat po lošim eksperimentima za treći svijet, dotle je dogurao da je bio u potpunosti ogoljen,a Bajer ugledna evropska firma koja je doslovno u svakom uglu svjetske poljoprivrede! Danas kada je većina trećeg svijeta izbačena na površinu i ogoljena, Bajer pošto je prisutan svugdje preuzima jednu ogoljenu organizaciju i sada bi trebalo po starim Hollywood filmovima (dobro pobjeđuje zlo, na kraju) da u svom “zagrljaju” uguši tog monstruma. Međutim prava je istina da će posao ići sada lakše, brže, jače, doslovno bez prepreka, više ne možete biti sigurni ni u Bayer, Pioneer,…… Sve štetno će se samo širiti, a naivne ovčice će misliti, ah taman da je nestao taj monstrum monsanto, trebati će nekih 10-20godina da to osjete, tada već prekasno! Ali jbg, imamo bar Plenkovića, Pernara, Vučića, Šešelja,……… emisije TLZP, Ja imam Talenat, neke jeftine emisijice koje raspravljaju o nekakvoj urbanoj kulturi,……. I to sve u potpuno raz. Sistemu gdje nema ni racia, niti Boga,……. Sretno!

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Bayer je ugledna europska firma i jedna od firmi s područja kemijske/farmaceutske industrije koje su zajedničkim snagama, u okviru konglomerata IG Farben, koji je uzgred budi rečeno financirao i naciste u vrijeme WWII, napravile civilizacijsko kemijsko dostignuće Zyklon B, dok su u suradnji sa društvancem iz Monsanta dotjerali Agent orange da bude ko pišća – aproved by Vijetnam.
Teško je pobrojati sva dostignuća te ugledne firme pa ću ostaviti link na članak.

No, ovaj dio ipak moram prenijeti:
… “U isto vrijeme Bayer je razvio agense za kemijsko ratovanje. Carl Duisberg osobno je bio prisutan na prvim testovima za klorni plin na području vojne obuke u Kölnu-Wahnu i sa oduševljenjem pohvalio smrt kemije: “Protivnici ne primjećuju i ne znaju je li teren poprskan njime, u kojoj su opasnosti i ostaju mirni, Ubrzo nakon toga, prvu misiju je provela njemačka vojska u Ypresu, u Belgiji. Pod vodstvom Duisberga, Bayer je razvio daljnje ratne agense: mnogo toksičniji fosgen (“zeleni križ”), koji se i danas proizvodi kao prekursor plastike, a kasnije i iperit. Duisberg je žestoko zahtijevao uporabu ratnih agenata: “Jedino pravo mjesto, međutim, je fronta, gdje danas možete pokušati ovako nešto, a ne za budućnost još jednom imati priliku pokušati ovako nešto.” … Stoga, samo još jednom mogu snažno preporučiti da ne propustimo priliku ovog rata. ” Sve u svemu, istraživanje se temelji na 60.000 smrtnih slučajeva od gasnog rata koji je započela Njemačka.”

Od aspirina do Zyklona B
http://www.cbgnetwork.org/5416.html

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

i zbog aspirina su morali platiti odstetu, jer u reklami nisu upozorilu na opasnosti upotrebe. u farmaciji nista nije bezazleno, pa niti aspirin, niti sredstva za ” zastiti zeluca”, nista. a farmacija ima glavne prste i u prehrambenoj industriji.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Hahahah, još će njemački Bayer popu*iti s akvizicijom američke kompanije kao što je Toshiba popu*ila desetke milijardi dolara kupovinom američkog Westinghouse-a koji više nije mogao napraviti ni reaktorsku zgradu i ovi su morali pokriti goleme gubitke. To je ta gospodarska moć SAD-a u 21-om stoljeću. Žive na staroj “slavi” – propagandom i fizičkom silom.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Neka neko je.e i Nijemce jer Nijemci je.u cijelu Europu! Dokaz zapadni Balkan, oba dijela dio u EU i dio izvan EU, sve tvornice nam zatvorili da bi onda sve njemačko nama prodavali!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

ovdje će pasti velike tužbe i oštete
na kraju će bayer ili zatvoriti monsanto ili propasti

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

monsanto je zbog tisuca tuzbi, hitno morao promijeniti svoje ime, a njem. izdajnicka vlada je rado skinula hlace, ne znas koji su gorji, jel njem. vlada ili hrvatska, po pitanju izdaje narodnih interesa. samo u usa ima monsanto pred sobom preko 9300 tuzbi. eu komisija je odobrila preko 130 poljoprivrednih otrova, od toga najm. 33 njih visoko opasna, toksicna, glifosat nije jedini. prije zadnjeg odobravanja glifosata, dao je arte dokumentaciju o predlosku znanstvenika koji su se bavili tom temom – jednoj od odlucujucih komisija. jedan stari znanstvenik je sa suzama u ocima i debelom mapom sa preko 3000 slika objasnjavao stetu od tog herbicida, na slikama su bile razne nakaze zivotinjskih beba, prestrasno. no, toga ima i medju ljudima, posebno francuski poljoprivrednici i njihov narastaj je ugrozen i zato se oni najvise bune. radjaju se nakaze, dolazi povecano do raznih tumora, posebice non hodkin lympfom i sl. pola evrope je bilo za a pola protiv. i ovi za otrove su prevagnuli, zbog korporacijskog lobija, izdali su svoje narode, dali ih sotoni na oltar. naravno i hrvatska (hdzsdp i sateliti, kao i inace), u kojoj je monsanto odavno u ist. slavoniji zauzeo polja, a preko todorica se sirio na nase stololove. imamo vec i previse dokaza, da eu radi u interesu big-biznisa, na stetu tih naroda. bas i aktualni rat protiv njemacke ukazuje i na rat protiv evrope u cijelini.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Glupost je vjerovati da Nijemci nisu znali za pravosudne probleme konkurenta,vjerojatniji je deal ispod stola, jer je potpuno nejasna pravna pozicija Njemačke?Koliko je slobodna i pod kakvim je obvezama,a okupacijske snage su ipak na njenom teritoriju?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

o toj temi je heinrich XIII princ reuss odrzao predavanje pred mj. dana na world web forumu u cirihu/ch. objasnio je stanje u njem. i pozvao na mirovni ugovor, jer ovako drzava nema ustav i nije suverena.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Maja…….NJemačka je MORALA kupiti Monsanto s time počinje i završava sva priča. 🙁

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Švabe ce malo osjetiti šta je savezništvo i bratska ljubav.Ako su se iznenadili vidjet ce da toga ima još.Àngela by, by

Toso
Gost
Toso
1 godina prije

Dobro su ih zahebali najprije wolkvagen sad bayer kola je sljedeca namacka firma
..

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Tako je to kada nisi svoj na svome.
A kamoli tek mi!?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U blagajni nema više novca?
Moj Bayeru ispao si ovca!
Poskupiće cigla?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Prodajem polovne cigle i oprane krigle.
Obrt sa stoljetnom tradicijom u uličnoj prodaji.
Ponude slati na Ovalni tanjur bb.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@ježurka:
TRADICIJA IZ 2019-te!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Izvukla si ciglu iz temelja naše ljubavi.
Ciglane Šeherezada

udav
Gost
udav
1 godina prije

ja vec godinama ne prskam to s.anje po svom travnjaku, a kada sam cuo da je uvaljen bajeru, odmah sam rekao da je to zbog toga da ga upropasti…
sad citam bas koliko ima glifosata u pivu/vinu, kao ima ga, ali bi morali dozivotno da pijemo svaki minut da bi napravili neku stetu sebi…. aham, neka hvala

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Neće Bayeru bit ništa. To su trovači sa stoljetnim radom

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije

IG FARBEN glavni krivci za izbijanje 2 svjetskog rata, zajedno sa njihovim poslovnim partnerima iz engleske francuske i amerike

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Majk Majers @ apsofakinglutli.
Vjerojatno će uskoro kakav rat da lijepo mogu testirati svoje patente i proizvode direktno na terenu, a onda slijedi distribucija i naplata.
Za one koji nisu gledali TLN (Top lista nadrealista) – Bojni otrov ciklon B u narodu poznatiji kao ‘živčo’.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Bayer je privatna firma. 30% bayera drze ulagaci iz SAD, a 20% iz njemacke, 10% iz velike britanije itd.
Prema tome kako je SAD natjerao nijemce u bayeru da kupe monsantno kad ga drze vecinski ulagaci iz SAD i koji je sad interes da upravo njihovi ulagaci najvise izgube u sudskim procesima. Glupi clanak njemackog novinara pa posljedicno glup i ovaj tu.
Valjda je neka druga priča u igri i samo se malo treba potruditi i iskopati nekakve činjenice pa donositi zakljucke.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
1 godina prije

Mozda su afere Monsanta, Volkswagena i Westinghousa nacinjeme, da se odkupi suverenost, ne bi me to iznenadilo, kao ni to, da to nisu poslednje afere.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A trebalo bi vidjeti i tko su veliki dioničari i tko sjedi u upravnom i nadzornom odboru.
To sam htjela i prije godinu dana (?) kad je objavljena ova presuda, ali – ljenost…

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Dok je Mosanto bio Americki ,Amerika je sprecavala sve sporove, odugovlacila , biliu su pauzirani. To su desetci tisuce i tisuce tužbi , sad kad je Bayern vlasnik, Amerika nema.interesa da toliki broj tuzbi drzi, vec ih prepusta slovu zakona, a cak je 90% tuzbi opravdano tako da. Puf sah mat ,izvana sjaj iznutra shitn

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Pa po cijelom svijetu su rašireni preparati na bazi glifosata kao poznati CIDOKOR. On je u Hrvatskoj zabranjen tek lani. Koliko je raka uzrokovao do danas. Nije to problem tamo negdje.
Kao što je i poljski kebab ipak završio u HR. Kakva smo pseudodržava čudo bi bilo da nas je zaobišao…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Sve oko Monsanta je jako čudno. Večinu događaja u svijetu je predvidivo i shvatljivo no Monsanto ne.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Njemci su samo uradili to što su morali

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

kako su se zahebali svebe sa kupnjom te propale firme ,,sada ce oni rješavati američke greške ,,nema švaba para da izplati sve odštete sto još sljede ,,ta zločinačka firma če upropastiti bayern ,,i mnogo drugih evropskuh firmi koje surađuju sa njima,,znaju ameri kako nštetiti evropi ,,a evropska politika još više gura glavice u ameičke šupke ,,

Mijat Tomić
Gost
Mijat Tomić
1 godina prije

Za sve sudske procese u knjigama moraju biti evidentirane rezervacije iz kojih se isplaćuje odšteta i troškovi u slučaju gubitka spora. Dakle ukoliko je to bilo iskazano kako treba Bayer je to znao i na to pristao silom ili milom. Problem je ukoliko to njje postojalo.. tada se povlači idgovornost svih od revizora, managementa, ekipe koja je radila due dilligence…. i tada je problem.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Apsolutno točno , Mijate.
Ali , eto, tužbe su pripremljene, a nisu poslane. A ima i večeroca gdje frend kaže frendu…

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Mijat Tomić @ slažem se.
Ma iskazano pravilno ili ne, znali su sigurno. To su poslovi i firme od iste fele, koje rade na istom principu – cijelo vrijeme u sivoj zoni.
Onaj koji očekuje da su Monsantove knjige čiste ko apoteka je kognitivno disfunkcionalni debil.
Ovdje se ljudi postavljaju kao da su Bayerovi pravnici i uprava polupismeni imbecili koji do sada nikada nisu imali prakse sa nezakonitim radnjama ili isplaćivanjem odšteta, kao i u traženju rupa u zakonima za izbjegavanje istih.

Najvjerojatnije mi je da će zbog ovoga najviše ispaštati suverenost države Njemačka, kao cijele države.
Ovo je nešto puno veće i jače od dvije smećarske toksične firme i njihovih malverzacija.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

To sam se u to vreme i ja laik , amater pito jer sam na fejsu pratio jednu stranicu sto je ove zrtve prikazivala i onog crnca hausmajstor na skoli je bio sto jim je sad 300miljona skinuo , samo neka , napred narode !

kerwfbgvwnergfnewifvneiur
Gost
kerwfbgvwnergfnewifvneiur
1 godina prije

Obama je donio zakon da se ne može Monsanta povlačiti po sudovima, pitam se kad ga prije ukinuše ili ove glupe švabe ne znaju za to ili je vjerojatnije da ih odabrani vuku za nos ko malu djecu.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Bayer – Borgia d.d.

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Ima Jos jedna stvar koja je bitna,a to je GMO,tj Evropa se opire da u ishranu uvede GMO hranu,a Amerikanci tj Monsanto je forsira.Na ovaj nacin na mala vrata uvode GMO hranu u Evropu I veliki priliv novca za Monsanto.Lako ce Amerikanci da izvuku pare iz Bayer-a.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E, da. Geopolktička i geostrateška razmatranja.
A koliko ima raka u Hrvatskoj? Mislite da se u nekim ministarstvima nisu znali uzroci? Za 30% više od eu. A po korištenju glifosata – vrh.
Je li netko u nas podnio tužbu?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Većinski vlasnik obe firme je krupni bankarski kapital SAD.
Prvobitna inicijativa je bila da Monsanto kupi Bajer!?
Analizom potencijala brenda i nekih drugih momenata, Bajer kupuje Monsanto!?
Bankarima uvek u džep !
Kao što je rečeno, tek će se sada videti “koliko košta” taj Monsanto?
Uzgred:
Glifosat je jako jeftin danas, i sintetiše ga svaka prosečno loša hemijska laboratorija. Nema više zarade na glifosatu, a Multi Gigant u fioci drži “spasonosno rešenje” na koje ima ekskluzivu!
Uperiš prstom u glifosat, jeftino platiš spinovanje “kancerogen”, uzbudiš javnost, i evo rešenja!
Ali umesto tri Evra litra, “Rešenje” ili “Zamena” košta trideset tri Evra 🙂
Sve te kazne koje Bajer plaća, piramidalno će biti prenete na naše, i druge planetarne hektare !
Mister Dolar je stvarno moćan !

GoCro
Gost
GoCro
1 godina prije

Interesantno kako je američka administracija i sudstvo uigrano i proračunato.
Iako zvuči relativno jednostavno, EU vjerojatno neće dostići tu razinu.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Njemačka nije suverena država, već i vlasništvu ciohazarske duboke države, koja je vlasnik korporacije SAD. Prema tome, sva ta frka oko kažnjavanaja Volkswagena i preuzimanja Monsanta od strane Bayera je samo umjetni igrokaz za naivce. U stvarnosti sve ostaje u jednoj istoj avliji.
Volkswagen je jedan od takozvanih korporativnih članova Rockefelerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). Koji je središte “duboke države” i stvarna vlada SAD-a u sjeni. Dakle, pored osoba, članova CFR-a (ima ih ukupno 5000, cijela elita na čelu sa Kissingerom, Sorosom, Bushom ..itd.), postoje i “korporativni članovi” CFR-a. To su banke i koncerni, koji daju lovu za CFR, a jedan od njih je i Volkswagen.
Koncern Bayer Pharma, nastao je nakon 2. sv. rata od zloglasnog koncerna IG Farben. Kemijski koncern IG Farben u 2. sv. ratu je proizvodio otrov ciklon B za koncetracijske logore. Dijelove dionica IG Farbena u SAD-u, posjedovala je hazarska obitelj Warburg, koja je inače suvlasnik FED-a, zajedno sa Rotšildima i Rokefelerima. Rokefelerov koncern Standard Oil od 1929. do 1945. surađivao je sa IG Farbenom. Nakon 1945. IG Farben je ukinut, odnosno, razkomadan i od njega su stvorene 3 nove firme: BASF, Agfa i Bayer.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
41
0
()
x