fbpx

Razarajući utjecaj herbicida na bazi glifosata na ljudsko zdravlje i okoliš

Roundup

Dana 9. travnja 2021. umirovljena liječnica, borac za zdravstvo i zaštitu okoliša dr. Rosemary Mason, pisala je Danskoj agenciji za zaštitu okoliša (DEPA). Željela je skrenuti pozornost agencije na nalaze koji ukazuju na to da herbicid na bazi glifosataRoundup uzrokuje visoku razinu smrtnosti, nakon izlaganja pčela herbicidima; herbicidi formulirani s glifosatom najčešće su korišteni weedicidi u poljoprivredi širom svijeta.

To je, tvrdi Mason, dovelo do uništenja bumbara i pčela u Danskoj. Upitala je agenciju zašto je upotrijebila “lažnu znanost” o glifosatu Europske komisije i Europske kemijske agencije, koje pak svoju “znanost” preuzimaju iz Monsanta/Bayera, umjesto iz izravnih opažanja Danske agencije za prirodu.

Njezina korespondencija usredotočila se na razorne utjecaje glifosata na okoliš, ali i na razorne aspekte koju te kemikalije imaju po ljudsko zdravlje.

U vezi sa sankcioniranjem kontinuirane upotrebe glifosata u Europi, Mason je ranije primijetila da je potpuno neprihvatljivo, da se radi o nemaru i da je to čak i kazneno djelo, kada je Europska unija dopustila skupini znanstvenika u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i Feed (PAFF), čije je znanje o ljudskoj fiziologiji toliko manjkavo da nisu prepoznali da glifosat utječe na ljude, donošenje odluka koje utječu na ljudsko zdravlje.

Uloga PAFF-a bila je ključna u odluci o ponovnoj licenci za uporabu glifosata u EU 2017. godine.

Do danas, osim što je DEPA potvrdila njezino pismo, nije odgovoreno na pokrenuta pitanja.

Kao nastavak, Mason je poslala najnovije uvide DEPA-i o tužbama protiv Monsanto-Bayera u SAD-u. Tri slučaja koja su pokrenuli Lee Johnson, Edwin Hardeman i Alva i Alberta Pilliod već su prošla na suđenju. U svakom su sudu utvrdili da je Roundup uzrokovao pojave raka i da je Monsanto skrivao rizike svojih proizvoda.

Mason je također proslijedila informacije Magnusu Hennickeu, ministru zdravstva, ukazujući na ulogu glifosata u poticanju karcinoma i drugih bolesti u Danskoj. Ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva Rasmus Prehn i specijalni savjetnik Casper Steen Petersen također su dobili kopije ovih podataka.

Njihovu su pažnju privukle tvrdnje Instituta za odgovornu tehnologiju da karcinomi uzrokovani Roundupom uključuju ne-Hodgkinov limfom, rak kostiju, rak debelog crijeva, rak bubrega, rak jetre, melanom, rak gušterače i rak štitnjače.

Mason je također citirao Roberta F. Kennedyja mlađeg, poznatog odvjetnika za zaštitu okoliša, koji je 2018. godine govorio o:

„… kaskadnim znanstvenim dokazima koji povezuju glifosat s konstelacijom drugih zdravstvenih problema, koji su postali rašireni od njegovog uvođenja, uključujući pretilost, depresiju, Alzheimerovu bolest, ADHD, autizam, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, bolesti bubrega i upalne bolesti crijeva, mozga, rak dojke i prostate, pobačaj, urođene mane i opadanje broja spermija. Znanost sugerira da je glifosat krivac za povećavanje epidemija celijakije, kolitisa, osjetljivosti na gluten, dijabetesa i bezalkoholnog karcinoma jetre koji po prvi put napada djecu od 10 godina. ”

Mason je zaključila svoju pritužbu:

“Ostavit ću premijerku Mette Frederiksen, kojoj sam također poslala kopiju, i ostalim ministrima neka traže odgovore od danske Agencije za zaštitu okoliša. Pate li oni ili njihova rodbina od bilo koje od ovih bolesti: Alzheimerove, Parkinsonove, autizma, dijabetesa, multiple skleroze itd.? Dok se Roundup ne eliminira iz hrane i vode za piće, ovi problemi i dalje će nas mučiti. To znači da poljoprivrednici moraju prestati koristiti Roundup.”

Rosemary Mason više se od deset godina obraća službenicima u Velikoj Britaniji i Europi o učincima Roundupa i ostalih agrokemijskih proizvoda, dokumentirajući utjecaje na zdravlje i okoliš, kao i institucionalnu korupciju koja je dovela do njihove daljnje upotrebe.

Nova studija

Izgleda kao da ne može proći ni mjesec dana, a da se ne pojavi neki novi članak ili studija koji podržavaju ono što Mason govori već dugo. Na primjer, prema nedavnom višestrukom autorskom radu ”Dubinska usporedna toksikogenomija i Roundup herbicidi”, otkriveno je da glifosat i Roundup mijenjaju funkciju gena i uzrokuju oštećenje DNK.

Istraživanje je pokazalo da glifosat i herbicidi formulirani glifosatom aktiviraju mehanizme koji sudjeluju u razvoju raka, uključujući oštećenje DNK; i ti se učinci javljaju u postotcima za koje regulator pretpostavlja da ne može sadržavati štetne učinke. Studija je otkrila da je oštećenje DNK uzrokovano oksidativnim stresom, destruktivnom neravnotežom u tijelu, koja može uzrokovati dugačak popis bolesti.

U svome djelu, kojeg je objavila na GMWatch, Claire Robinson sažima nalaze i implikacije politike. Ona navodi da bi nalazi, prema zakonu EU o pesticidima, trebali rezultirati zabranom glifosata i svih njegovih formulacija.

Studiju su vodili dr. Michael Antoniou i dr. Robin Mesnage na King’s Collegeu u Londonu. Nastavlja se na nalazima prethodne studije istih autora. U toj su studiji nalazi pokazali da glifosat i Roundup, dani u dozama za koje regulatori tvrde da su sigurne, rezultiraju poremećajima mikrobioma u crijevima i oksidativnim stresom, uz naznake mogućnosti oštećenja jetre.

U novoj naknadnoj studiji istraživači su proveli neke od standardnih testova koje regulatori zahtijevaju od industrije pesticida, da bi stekli odobrenje za tržište svojih proizvoda; točnije provjere biokemije krvi i histopatologiju bubrega i jetre (mikroskopsko ispitivanje tkiva).

Također su provodili dubinska ispitivanja, odnosno molekularno profiliranje, koja nisu potrebna od strane regulatora ili ih obično provodi industrija. Uz to, istraživači su poduzeli testove koji mogu otkriti izravno oštećenje DNA.

Robinson primjećuje da su, što je zabrinjavajuće za javno zdravlje, najneobičniji bili nestandardni testovi molekularnog profiliranja, koji regulatorima pesticida nisu potrebni.

Utvrđeno je da Roundup mijenja ekspresiju 96 gena u jetri, posebno povezanu s oštećenjem DNA i oksidativnim stresom, kao i poremećajem cirkadijskih ritmova ili “tjelesnih satova”. Nalazi snažno sugeriraju da su ključne promjene u funkciji gena, koje odražavaju oksidativni stres i oštećenje DNA posljedica glifosata, a ne dodatnih supstanci ili dodataka, prisutnih u formulaciji Roundup. Utvrđeno je da se izravno oštećenje DNK jetre povećava s izloženošću glifosatu.

Zaštita javnog zdravstva

Claire Robinson tvrdi da ovi nalazi potencijalno predstavljaju način kako bi se moglo okončati odobrenje glifosata u EU, jer Uredba EU o pesticidima (1107/2009) ima ono što je poznato kao kriteriji za određivanje na temelju opasnosti.

Ona navodi:

„To znači da ako se pokaže da aktivni sastojak pesticida uzrokuje određenu vrstu štete po zdravlje u bilo kojoj dozi, on mora biti zabranjen. Jedna od navedenih vrsta štete je oštećenje DNK. Otkriće da samo glifosat oštećuje DNK na živoj životinji trebalo bi, ako se regulatori pridržavaju zakona, rezultirati zabranom glifosata.”

Studija je pokazala da i glifosat i njegova komercijalna formulacija Roundup aktiviraju mehanizme koji sudjeluju u razvoju raka, uzrokujući promjene u ekspresiji gena koje odražavaju oksidativni stres i oštećenje DNK.

Velika Britanija trenutno se zalaže za deregulaciju genetski modificiranih usjeva i proizvoda i ne regulaciju genetski modificiranih organizama (GMO-a) izvedenih iz novijih tehnika poput uređivanja gena. To je samo po sebi zabrinjavajuće, s obzirom na znanstvene dokaze koji ukazuju na zdravstvene i ekološke opasnosti povezane s ovom tehnologijom.

Međutim, istovremeno bi vladina strategija samo dodatno služila donjem dijelu agrokemijskih tvrtki, istovremeno pridonoseći trajnoj krizi javnog zdravstva koju su prouzročili njihovi proizvodi.

Na primjer, nedavni članak ”Otpornost na herbicide: još jedna vruća agronomska osobina za uređivanje biljnog genoma”, objavljen u stručnom časopisu “Plants”, kaže da, usprkos tvrdnjama GMO promotora da će uređivanje gena smanjiti upotrebu pesticida, ono što možemo očekivati je samo više od istog; usjeve tolerantne na GMO herbicide i povećanu upotrebu herbicida.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da želi “osloboditi izvanredni britanski sektor bioznanosti od pravila antigenske modifikacije”. Vrsta “oslobađanja” na koju Johnson doista misli znači nastavak s primjenom GMO-a i nastavak bombardiranja naših tijela i zdravlja, kao i okoliša i hrane različitim kemikalijama.

Vrijeme je da Johnson počne služiti narodu, a ne vladinim, korporativnim gospodarima.

Vrijeme je da EU ”slijedi znanost” i bočni utjecaj industrije.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
56 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije

Evo meni ne trebaju studije o bilo kojem kemijskom spoju kojeg koriste na polju ili u tvornicama prerađene hrane da bi znao da su otrovi manji ili veći svi odreda.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
3 mjeseci prije

a treba placu zaraditi..zasebna vrsta uhljebnistva.a sha se tice pcela..zna ih biti puno oko kuce.to mi je kao naporni clanovi blize i daljne rodbine.volim se drzati podalje od njih ali zelim da su mi zivi i zdravi.hvala.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

ali zato kad vidim strsljena u blizini,odmah ga rijesavam.nema pretjeranu svrhu i jos prijeti mojoj alergicnoj zeni.i ima ih sve vise raznih vrsta.ma likvidiram odmah,zahebi to.

wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Kad ubiješ stršljena on ispušta feromonski trag gdje je išao a kad mu braća po njegovom tragu dođu tamo gdje je završio onda osjete “pozive u pomoć” i to im je znak da počnu napadati i dolaziti u večem broju tamo gdje je ovaj skončao. Sve ima svoju svrhu, komarci… Pročitaj više »

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
3 mjeseci prije

komarci jesu dosadni i nisu mi u istoj kategoriji kao strsljeni..ovi mi nisu dosadni,ovi su mi opasni.strsljena moram tjerati ili zatuci,sha da radim.hebeni kill bill sa cijepivom i krilima,hahahaa.

wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

To o stršljenima sam vidio kod nekog tipa koji živi tamo gdje ih ima i veli da ih ne tjera i onda oni sami odu. Jednom je ubio i onda su mu se stalno vračala braća na poprište i od kad ih ne ubija nema sa njima problema.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
3 mjeseci prije

jbg,u strahu su velike oci.radi pcele zena je vec zavrsavala na prvoj pomoci..onda strsljena necu ni spominjati.samo nek su podalje od kuce.hvala.

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Tucker i buraz , izgleda da je cijeli Kosmos u svjesti. a šta jedemo dobro smo i živi ikako..

wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Istina buraz.

wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Pa da, osječaju strah, evo dolje potvrdi to Pesimista.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije

evo kod nas na kuci strseljnovo gnijezdo i nikad se nije desilo da se uznemire. kad dodju blizu vazno je ostati smiren i pozitivan, jer oni nas citaju ko male novine. da, i ne samo oni. mozemo mi da lazemo koliko hocemo crnog i velikog psa, bobi kuko – bobi… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

da imaš pravo pozitivac

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

brale, znam da znas, znas da ima toga jos puno, ali – ali;)

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

ovi iz casiopeja (via 5-ta dimenzija) tvrde da pravo znanje oslobađa neznanje porobljava.. samo matrix znanje je više neznanje nego znanje. iako se dobija utisak kao da je znanje..

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

brale, ima istina u koje nije dobro povjerovati, a ima i znanja koja nije dobro posjedovati, pogotovo onda ako lekcija nije naucena do kraja, da. kad covjek spozna kozmicke zakone kroz licno iskustvo, nema vise nazad, on i da hoce nesmije da pogrijesi, jer program ne prasta nikom;)

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

dobro ti je ovo..i ovo: Krug svijeta sastoji se od rasta i smanjenja, punjenja i pražnjenja, završetka i početka. Na taj način mora se shvatiti velika dužnost koja je svima nametnuta i kozmički poredak kojem su podvrgnuta sva živa bića. čuang tse, 365-290 pr. n.e. sad neznam dal bi prošla… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

nije cudo brale, cudo bi bilo da nas nije *snaslo. ljudi vise ne postuju
sumrak a niti se dive zori, i sto vise imaju sve im vise treba. propast!
kisni pozdrav – da, i to je lijepo

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

evo ovdje kod mene – nemere nego ovako! April iako je bio kasno sad se pokaza u sav svom raskošu.. cjela priroda dobila svoj miomirusni baršunasti zeleni ogrtač.. sve se razvilo , rascvalo, ofarbalo, mirisno i puuno cvrkuta pjeva i pravljenje gnijezdaaa..raaaj. još kad bi ljudi bili u skladu s’tim..

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

uzivaj brale i zivi zivot svoj, a ljudi – ljudi ko ljudi;)

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije

☺️ istina… Ja se često zaprepastim kad vidim da vlasnici pojma nemaju o cuckima.. Ima jedna važna stvar: je si li član čopora…ili nisi. Bez obzira na položaj u čoporu…sigurna sam da moj nikad nije bio…visok…ipak…omiljena sam osoba… O.K. beštije su i jedina stvar gdje sam ja …slab karakter… pa… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

budi bez brige, cucki znaju sve o njima, a sto se tice copora, o tome znam samo onoliko koliko se mora;) da. proveo sam dobar dio zivota sa rotvajlerima, to za mene nije pas, to je dusa od covjeka, sto sam sve od njih naucio, ma, mogao bih i pravu… Pročitaj više »

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije

daj vidi moj komentar pomagajte dodje mi da se iselim sve vise bubica iz brasna u stanu,sitne skroz ali dinamitne,jebale mamu svoju

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
3 mjeseci prije

mozda i militantni muslimani,nikad ne znas..hvala.

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije

jebli mamu svoju na smrti su jos opasniji sjebase nam tuckera

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

kako? iskreno ne smijem sa njim ukrstiti koplja

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

👍

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

neki dan vidjet jednu i zao mi bjese,nadam se da nisu vrsta u izumiranja a gamad ima i za to “rjesenje” gmo pcele

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ma lako za tebe. Ameri su na sudu dokazali da je prokleta stvar otrov. Isplatili milijune. EU se…nećka. Povlačenje predstavnika. Na svakom zasjedanju parlamenta treba jedan ustati i početi : ” Ceterum censeo Carthaginem esse delendam” prijevod: maknite g* – uzrokuje rak. Hrv. je na kojem ono mjestu u EU… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
3 mjeseci prije

Rešenje za ovaj problem je više nego jednostavan: inspektor odgovoran za odobravanje nekog herbicida ne samo da bi trebalo da dobija platu već i besplatnu hranu za celu porodicu bar godinu dana… hranu koja je tretirana herbicidom kojeg je odobrio a da se korišćenje hrane sprovodi pod nadzorom – da… Pročitaj više »

Zelinčanka
Zelinčanka
3 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Mislite rješenje a ne odgovor? Slažem se, inspektor i njegova obitelj i svi oni u lancu iznad njega ne bi trebali jesti nego isključivo hranu sa polja tretiranih RoundUp om. Godina dana je previše, možemo radje reći doživotno ili do isteka zaliha. Zatim ni oni ni oni nadležni kao i… Pročitaj više »

wirenvbiwenritgvnewi
Gost
wirenvbiwenritgvnewi
3 mjeseci prije
Reply to  Zelinčanka

+

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije
Reply to  Zelinčanka

zasto uvijek da porodica strada zbog necijeg jebenog posla? zbog plate? jok

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  mrvica

Aaahaha…
Odgovornost.
Jest ključ.

Da li njegova familija živi od njegove plaće? Da. Saučesnici u zločinu.
Znam kako zvuči.
Ali, – točno je.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Točno je Luce svi smo svojom pasivnošću i ignorancijom učesnici u svemu i sami sebi krivi. Teško da ćeś više pronaći “svijesnog” i poštenog seljaka. Recimo najpopularnija shema ovih lokalnih opg prepeličara je propaganda domaće proizvodnje, a imaju par svinja za sebe dok za prodaju “domaćih” kobasica, kulena i ostalog… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Zelinčanka

Na žalost, hranu koju jedeš je 99% sigurno zagađena glifosatom. Evo vidi gdje se i zašto sve primjenjuje – https://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/proizvodi/cidokor-plus-1190/ …pa zaključi da li uopće imaš šansu pojesti hranu koja nije zagađena tim otrovom. Vidim često da i ljudi u svojim vrtovima koje obrađuju za svoje potrebe također koriste herbicid.… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Glede mehaničkog uklanjanja korova i sam sam promišljao na tu temu. Ovisno o kulturi mogle bi se napravit male samohotke na solare koje bi pljevile i/ili navodnjavale i prskale biljnim preparatima protiv plamenjače i slično. Kad je najveća žega samohotka najbolje radi i to besplatno. Ministarstvo poljoprivrede se toga ne… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Sve točno! …ali organizatorima života (smrti) na Zemlji nije stalo da stvari funkcioniraju optimalno za ljude, jer bi to značilo veći broj ljudi (beskorisnih izjelica) koji više nisu potrebni. Zemaljska infrastruktura je dostigla tehnološki stupanj samodostatnosti za čije opsluživanje i razvoj roblje više nije potrebno, jer je ovakvo kakvo je,… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  Zelinčanka

Inspekcija je također sapeta onima iznad njih. Govnarski dizači ruku i vlada komplet bi trebali se hraniti u gmo opskrbljenim kuhinjama. Obitelji nisu krive mada imaju koristi. Svi koji su izglasali promet gmo biljaka i organizama (pazi ne životinja nego organizama) trebali bi biti hranjeni onim što su ozakonili na… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

P.S. Kad inspektori otkriju neku ugrozu ne smiju javno obznaniti zbog sudskih tužbi glede izgubljenog profita kompanije zlotvora. Druga stvar je ona narodna ” Ja samo radim svoj posao”! Pitanje je samo tko se krije pod JA?

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Pera, kada su prije otprilike dvije godine ili više u HS raspravljali o “popravljanju” zakona o gmo proizvodima Bunjac im je održao takvo znanstveno domoljubno predavanje da su, ne samo onaj telac ministar, koji je navodno napisao zakonske izmjene, nego i najveći bukači hadezea, sdpea i drugih prirepaka samo, ne… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Točno oni su to podržali, ali nikad neće moći reći nismo znali. Znaju i upozoreni su, ali svejedno rade na štetu naroda. Namjerno nisam rekao svog naroda jer oni ga nemaju kao ni duše. Ne možemo ih nazvati ni dušmanima jer to je neprijatelj s dušom pa možda se i… Pročitaj više »

Ici
Gost
Ici
3 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Shumy, smiri hormone

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Glifodtat je vrlo opasan za ljude i okoliš.

Weteran
Gost
Weteran
3 mjeseci prije

Osnovni problem kod popularnog “Totala” je niska cena i efikasnost! Danas popularni Total sintetiše svaki polu prosečni hemijski pogon. I kako onda Oni da zarade?? Jednostavno: Marketinški se nešto “dokaže”, plate se novine da spinuju “užas”, pritisak na vlade država, ….. I onda se iz fioke izvadi “bezbedan” TOTAL II… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
3 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Pa zaista – zašto bi bio opasan herbicid koji uništava sve do čega dođe?
Ljudi su ponekad stvarno paranoični 😉

Weteran
Gost
Weteran
3 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

U predhodnih sedam dana, potrošili smo cca Dve hiljade litara Totala u našoj zadruzi.
Posle Uskrsa nastavljamo, ….
Kako mi, tako i svi ostali!
Uzgred, porasla mu cena?!
Problemi u transportu iz Indije i Kine!?
Sa nekih 2,4 Evra po litri, na 3 Evra po litri.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Očekujem uskoro “sigurnu” gensku terapiju u vidu vakcine protiv herbicida. Samo mala genetska promjena i kad ožednimo moći ćemo popiti roundup naiskap bez posljedica. Naravno glupo je da pčele i bumbari egzistiraju kad nas mogu ubosti. Potamanićemo sve i kreirati lijepe nano pčelice i bumbare koji će dodatno služiti kao… Pročitaj više »

Драгогост
Member
Драгогост
3 mjeseci prije

Maskirana glad.

Драгогост
Member
Драгогост
3 mjeseci prije

Kvantna medicina nije loša. Brzo, bezbolno i sa dosta visokom tačnošću identifikuje stotine hemijskih jedinjenja na koje ste osetljivi. Filteri za vodu. Hrana Iz zemalja gde je monsanto zabranjen. Nikada prvo voće i povrće i.. tako u beskonačnost. Gradski život je na umoru.

Oli
Gost
Oli
3 mjeseci prije

Smrtonosni heTbicid

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije

kad smo kod insekata pomagajte sestre i braco kupio 5 kg brasna ne znam tacno kada i malo po malo primjecivao u stanu male sitne bubice i tek nedavno ustanovih da je krivo to brasno koje je bilo u spajzu na polici a ove bubice se prosirile po stanu nema… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  mrvica

☺️Ubuduće, kad kupite brašno, stavite ga u plastičnu vrećicu…nema O2 >> nema gostiju…
Neznam šalite li se, ali ti beštijanci nisu ljudski paraziti…nemate se čega bojati.

Očistite krdence. Ziher su se još negdje uvalili.

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

pretrpan spajz,bice muke i tesko naci zivaca i vremena za to,ja nisam kadra za to a zena i tasta preokupirane. kako se rijesiti ovih sto su se rasirile po stanu? cak i po zidovima,a u doba korone izbjegavam zvati majstore a sam nisam vican za krecenje i taj dar mar.… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  mrvica

Tjah…

Jednom sam sredila gadnog škorpiona – parfemom…

No, kod tih stvari…samo čišćenje.

Nestat će ih isti dan…

mrvica
Gost
mrvica
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

zena mi napravila griz posut sa malo cimeta smazao 5 zdjelica za par sati a ja ko ludjak zagledao u svaku da li je ono cimetko ili zisko pojedem maloprije zadnju i krcnu nesto sitno pod zubima e sad dal je zisko ili krupnije zrno secera labudko i nije mi… Pročitaj više »

neznanje
Gost
neznanje
3 mjeseci prije

Tko je na kraju kriv za autizam: cijepljenje ili glifosat? Što kaže dr. spec.med. antivaks?!?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik