Američki sud smanjio odštete oboljelima od raka izazvanog Monsantovim pesticidima

Roundup
6 komentara

Sud u Kaliforniji je preinačio kaznu od 2 milijarde dolara na ime odštete za par koji je tužio Monsanto pošto je obolio od raka zbog korišćenja pesticida za ubijanje trave Roundup. Odšteta je bila prevelika i neustavna presudio je Sud u Kaliforniji.

Na sudu u Sjedinjenim Državama porota obično odgovara za određivanje iznosa odštete u slučaju lične povrede. Međutim, mnoge države imaju zakone koji ograničavaju iznos odštete tako da čak i kada oštećeni dobije određenu odštetu ona može biti smanjena na višem sudu.

Tužioci, Alva i Alberta Piliod, dobiće oko 17 miliona dolara za kompenzaciju i 69 miliona dolara za trajne posledice rekao je sudija Vrhovnog suda Winifred Smith. To je iznos manji za 2 milijarde i 55 miliona manje u odnosu na prvobitnu presudu.

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer, koja je prošle godine kupila Monsanto, najnoviju presudu je pozdravila kao “korak u pravom smjeru” ali je dodala da će podnjeti žalbu na drugostepenu presudu.

“Mi i dalje vjerujemo da kopenzacije i odštetni zakoni nisu podržani dokazima na suđenju i da su u sukobu sa naučnim zaključcima vodećih svjetskih zdravstvenih regulativa koje potvrđuju da se herbicidi na bazi glifostata mogu bezbjedno koristiti i da glifostat nije kancerogen” navodi Bayer u svojoj izjavi.

Tužioci tvrde da Roundup uzrokuje Ne-Hodgkinov limfom i da je Monsanto decenijama pokušavao da utiče na naučnike i regulatore da prikriju dokaze o kancerogenosti ovog proizvoda.

Prema mišljenju sudije Smitha, u slučaju Piliods “postojali su jasni i uvjerljivi dokazi da je Monsanto pokušavao da ometa, obeshrabri ili iskrivi naučnu istragu i naučne rezultate”.

Bayer se suočava sa više od 13 000 tužbi pred američkim sudovima u vezi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima prouzrokovanih proizvodima koji sadrže glifostat, ali kompanija odbacuje te navode.

Ova kompanija je izgubila tri uzastopna slučaja na sudovima u Kaliforniji. Mađutim, prošle sedmice je još jedna presuda na ime odštetnog zahtjeva za izazivanje raka smanjena jre je “prekoračila ustavna ograničenja koja je postavio Vrhovni sud SAD-a.”

U aprilu je Agencija za zaštitu životne sredine SAD (EPA) potvrdila da je aktivni sastojaka pronađen u Toundup-u siguran.

BayerMonsantoRoundup
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

“Mi i dalje vjerujemo da kompenzacije i odštetni zakoni nisu podržani dokazima na suđenju i da su u sukobu sa naučnim zaključcima vodećih svjetskih zdravstvenih regulativa koje potvrđuju da se herbicidi na bazi glifostata mogu bezbjedno koristiti i da glifostat nije kancerogen” navodi Bayer u svojoj izjavi.
A bas su smjesni ovi Njemci. Pa cak da i je tako (a nije), to je vazilo samo dok vi niste kupili svjetskog prvaka u trovanju, Monsanta. Dok je firma bila u Americkom vlasnistvu, spomenuti kancerogenost Round-Up-a I Poncho herbicida, je bilo, malo vise nego zabranjeno. Sada, kada je Bayer vlasnik, e, sada mogu proci sve tuzbe od prije. A glifosat, je otrovan i prije i kasnije, sto ste supci jedni znali, ali ste mislili, da kako su ameri zasticeni da cete biti i vi. Istresite kesu, trovaci besprizorni, nijedna kazna za vas nije previsoka, sramite se samog vaseg djelovanja.

Zax
4 godine prije

Standardna sudska praksa u USA. Nizi sudovi presudjuju basnoslovne cifre, visi sudovi to svedu u uglavnom realne okvire. Jer se nesmije dovesti u pitanje poslovanje tuzene korporacije. Ne bi imalo smisla otjerati monsanto u bankrot jer onda nikakvih odsteta nebi bilo

Jole
4 godine prije

Monsanto = Rockfellerovo sjeme zla za trovanje čovječanstva.Dabogda sav taj nakot krepao od vlastitih otrova.

Mufu fafa
4 godine prije

Dali su taj herbicid koristili liberalni ili konzervativni američki poljoprivrednici?

Red Dog
4 godine prije

Svaki put kada se radujete da neki proleter dobija basnoslovnu odstetu, imajte u vidu da ce na kraju ipak konzumenti platiti to.
Nastaje mozda kratkotrajna iritacija kod deonicara ali posle je business as usual. Nabacuje se mali procenat na buduce proizvode/usluge i kao da nije bilo nista.
Zato necemo da idemo tim putem u Evropi.

samo tako
4 godine prije

44 miljuna $ po glavi × 13.000 tužbi=572 miljarde $ + troškovi suđenja
Tužitelji vračaju Monsanto u američko vlasništvo, jednostavna igrica. A uprava Bayera to nikada nije očekivala 😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI