Američki sud smanjio odštete oboljelima od raka izazvanog Monsantovim pesticidima

Roundup

Sud u Kaliforniji je preinačio kaznu od 2 milijarde dolara na ime odštete za par koji je tužio Monsanto pošto je obolio od raka zbog korišćenja pesticida za ubijanje trave Roundup. Odšteta je bila prevelika i neustavna presudio je Sud u Kaliforniji.

Na sudu u Sjedinjenim Državama porota obično odgovara za određivanje iznosa odštete u slučaju lične povrede. Međutim, mnoge države imaju zakone koji ograničavaju iznos odštete tako da čak i kada oštećeni dobije određenu odštetu ona može biti smanjena na višem sudu.

Tužioci, Alva i Alberta Piliod, dobiće oko 17 miliona dolara za kompenzaciju i 69 miliona dolara za trajne posledice rekao je sudija Vrhovnog suda Winifred Smith. To je iznos manji za 2 milijarde i 55 miliona manje u odnosu na prvobitnu presudu.

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer, koja je prošle godine kupila Monsanto, najnoviju presudu je pozdravila kao “korak u pravom smjeru” ali je dodala da će podnjeti žalbu na drugostepenu presudu.

“Mi i dalje vjerujemo da kopenzacije i odštetni zakoni nisu podržani dokazima na suđenju i da su u sukobu sa naučnim zaključcima vodećih svjetskih zdravstvenih regulativa koje potvrđuju da se herbicidi na bazi glifostata mogu bezbjedno koristiti i da glifostat nije kancerogen” navodi Bayer u svojoj izjavi.

Tužioci tvrde da Roundup uzrokuje Ne-Hodgkinov limfom i da je Monsanto decenijama pokušavao da utiče na naučnike i regulatore da prikriju dokaze o kancerogenosti ovog proizvoda.

Prema mišljenju sudije Smitha, u slučaju Piliods “postojali su jasni i uvjerljivi dokazi da je Monsanto pokušavao da ometa, obeshrabri ili iskrivi naučnu istragu i naučne rezultate”.

Bayer se suočava sa više od 13 000 tužbi pred američkim sudovima u vezi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima prouzrokovanih proizvodima koji sadrže glifostat, ali kompanija odbacuje te navode.

Ova kompanija je izgubila tri uzastopna slučaja na sudovima u Kaliforniji. Mađutim, prošle sedmice je još jedna presuda na ime odštetnog zahtjeva za izazivanje raka smanjena jre je “prekoračila ustavna ograničenja koja je postavio Vrhovni sud SAD-a.”

U aprilu je Agencija za zaštitu životne sredine SAD (EPA) potvrdila da je aktivni sastojaka pronađen u Toundup-u siguran.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
samo takoRed DogMufu fafaJoleZax Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
nessy
Gost
nessy

“Mi i dalje vjerujemo da kompenzacije i odštetni zakoni nisu podržani dokazima na suđenju i da su u sukobu sa naučnim zaključcima vodećih svjetskih zdravstvenih regulativa koje potvrđuju da se herbicidi na bazi glifostata mogu bezbjedno koristiti i da glifostat nije kancerogen” navodi Bayer u svojoj izjavi.
A bas su smjesni ovi Njemci. Pa cak da i je tako (a nije), to je vazilo samo dok vi niste kupili svjetskog prvaka u trovanju, Monsanta. Dok je firma bila u Americkom vlasnistvu, spomenuti kancerogenost Round-Up-a I Poncho herbicida, je bilo, malo vise nego zabranjeno. Sada, kada je Bayer vlasnik, e, sada mogu proci sve tuzbe od prije. A glifosat, je otrovan i prije i kasnije, sto ste supci jedni znali, ali ste mislili, da kako su ameri zasticeni da cete biti i vi. Istresite kesu, trovaci besprizorni, nijedna kazna za vas nije previsoka, sramite se samog vaseg djelovanja.

Zax
Gost
Zax

Standardna sudska praksa u USA. Nizi sudovi presudjuju basnoslovne cifre, visi sudovi to svedu u uglavnom realne okvire. Jer se nesmije dovesti u pitanje poslovanje tuzene korporacije. Ne bi imalo smisla otjerati monsanto u bankrot jer onda nikakvih odsteta nebi bilo

Jole
Gost
Jole

Monsanto = Rockfellerovo sjeme zla za trovanje čovječanstva.Dabogda sav taj nakot krepao od vlastitih otrova.

Mufu fafa
Gost
Mufu fafa

Dali su taj herbicid koristili liberalni ili konzervativni američki poljoprivrednici?

Red Dog
Gost
Red Dog

Svaki put kada se radujete da neki proleter dobija basnoslovnu odstetu, imajte u vidu da ce na kraju ipak konzumenti platiti to.
Nastaje mozda kratkotrajna iritacija kod deonicara ali posle je business as usual. Nabacuje se mali procenat na buduce proizvode/usluge i kao da nije bilo nista.
Zato necemo da idemo tim putem u Evropi.

samo tako
Gost
samo tako

44 miljuna $ po glavi × 13.000 tužbi=572 miljarde $ + troškovi suđenja
Tužitelji vračaju Monsanto u američko vlasništvo, jednostavna igrica. A uprava Bayera to nikada nije očekivala 😆

POVEZANE VIJESTI

Izbornik