Sin svjedoči o raku svoje majke zbog njezine izloženosti Roundup preparatu

Protest protiv Roundup Monsanto
19 komentara

Žena koja je bolovala od ne-Hodgkinovog limfoma desetljećima je prije nego što se razboljela odano koristila herbicid Roundup, njezin je sin svjedočio u utorak u kalifornijskom suđenju, koje je četvrto takvo ispitivanje u kojem se žrtva raka suočava s proizvođačem Roundupa Monsantom.

Na ispitivanje odvjetnika koji zastupa tužiteljicu Donettu Stephens, njezin sin David Stephens prisjetio se kako je majka često koristila Roundup u dvorištu i njezinu sklonost da nosi košulje bez rukava i kratke hlače dok je vani prskala sredstvo protiv korova. Opisao je prisjećajući se kako ju je koristila dok je bio dijete te da se ta upotreba nastavila i kad je bio odrasla osoba i imao svoju djecu.

Stephens je također svjedočio o obiteljskom okupljanju na kojem je njegova majka prenijela vijesti o svom raku obitelji, dugotrajnom nizu medicinskih tretmana koji su uslijedili, gubitku pamćenja njegove majke i drugim problemima povezanim s liječenjem, te o razdoblju u kojem je njegova majka bila hospitalizirana više puta i zamalo sa smrtnim ishodom.

Stephens je jedan od desetaka tisuća tužitelja koji su podnijeli tužbe protiv Monsanta nakon što su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije za rak 2015. godine klasificirali glifosat kao vjerojatni karcinogen za ljude s asocijacijom na ne-Hodgkinov limfom. Glifosat je aktivni sastojak u robnim markama Roundup i drugim korovima.

Bayer AG kupio je Monsanto u lipnju 2018. upravo u tijeku prvog suđenja.

Tri dosadašnja suđenja održana su u korist tužitelja. Porotnici su se u tim ispitivanjima složili s tvrdnjama da Monsantova sredstva za uništavanje korova na bazi glifosata, poput Roundupa, uzrokuju ne-Hodgkinov limfom, te da je Monsanto proveo desetljeća prikrivajući rizike i ne upozoravajući korisnike.

Slučaj Stephens sudi se na Višem sudu okruga San Bernardino u Kaliforniji pod nadzorom suca Gilberta Ochoe. Iako je suđenje započelo osobno, sudac Ochoa naredio je da se postupak prebaci na suđenje Zoom zbog zabrinutosti oko širenja virusa Covid-19.

U svom svjedočenju u utorak, David Stephens se slomio, emotivno opisujući vrijeme kada se činilo da mu je majka blizu smrti, i govoreći o fotografiji koju je snimio s njom za koju je tada mislio da će biti posljednja.

“Napravio sam tu sliku jer kad mislite da će vam majka umrijeti i to bi mogla biti posljednja slika …”, rekao je Stephens zastajkujući. “Htio sam fotografirati tu fotografiju kako bih se sjetio …”

Donnetta Stephens sada je u remisiji od raka, ali je ostala oslabljena, svjedočio je njezin sin.

Bivša znanstvenica Monsanta Donna Farmer bit će pozvana da svjedoči sljedeći tjedan, rekao je Stephensov odvjetnik Fletch.

Suđenje je mučeno tehničkim problemima od prijelaza na virtualno okruženje putem Zooma. Više je puta postupak bio zaustavljan jer odvjetnik ili porotnik gubi audio ili video vezu ili ima drugih poteškoća. Virtualni format također se s vremena na vrijeme pokazao problematičnim za prezentaciju određenih eksponata.

Službenik u sudnici dodijeljen je da prati porotnike kako bi utvrdio obraćaju li pažnju i upozorio suca na izgubljene veze ili druge probleme.

U svjedočenju u utorak, dok je Monsantov odvjetnik Manuel Cachan pokušavao unakrsno ispitati Stephensa, dovodeći u pitanje pouzdanost njegova sjećanja u vezi s majčinom upotrebom Roundupa, ponovno su se javile tehničke poteškoće.

“Žao mi je zbog prekida, porotnik broj 13 ima problema, tek sam počeo citirati greške u citiranju”, ubacio se sudski poslužitelj.

Nekoliko minuta kasnije: “Oprostite… porotnik broj 11 upravo se isključio”, ponovno je prekinuo poslužitelj u sudnici.

Neki su pravni promatrači nagađali da će stranka koja je izgubila u suđenju imati lak put do žalbe s obzirom na stalne prekide i poteškoće.

Probna preklapanja

Peto ispitivanje Roundupa ovog je tjedna počelo s odabirom porote u slučaju koji je uključivao dječaka s ne-Hodgkinovim limfomom.

Dijete, Ezra Clark, predmet je suđenja koje počinje ovog tjedna na Višem sudu okruga Los Angeles. Prema sudskim dokumentima, Clark je bio “izravno izložen” Roundupu dok je pratio majku dok je ona prskala Roundup kako bi ubila korov oko posjeda na kojem je obitelj živjela. Prema sudskim podnescima, Ezra se ponekad igrao na svježe poprskanim mjestima.

Ezri je 2016. godine, u dobi od 4 godine, dijagnosticiran Burkittov limfom, oblik NHL-a koji ima visoku tendenciju širenja na središnji živčani sustav, a također može zahvatiti jetru, slezenu i koštanu srž, prema sudskim tužbama.

Ezrina majka, Destiny Clark, tužiteljica je u ovom predmetu, koja je podnijela ime Ezre.

Uvodne riječi u suđenju Clarku započele su u srijedu ujutro.

Bayer niječe bilo kakvu vezu s rakom

Bayer je izdvojio više od 14 milijardi dolara za pokušaj rješavanja sudskih sporova te je najavio da će prestati prodavati herbicide na bazi glifosata potrošačima do 2023. No, tvrtka i dalje inzistira na tome da herbicidi koje je naslijedila od Monsanta ne uzrokuju rak.

Prošlog mjeseca Bayer je podnio ocjenu certiorari Vrhovnom sudu SAD-a tražeći da Visoki sud preispita odluku Devetog okružnog prizivnog suda u predmetu Hardeman protiv Monsanta.

Taj se potez naširoko smatra Bayerovom najboljom nadom za okončanje tvrdnji da izloženost Monsantovim herbicidima na bazi glifosata, poput popularne marke Roundup, uzrokuje non-Hodgkinov limfom, a tvrtka nije upozorila korisnike na rizike.

Tijekom višemjesečnog suđenja 2019., odvjetnici tužitelja Edwina Hardemana predstavili su porotnicima niz znanstvenih istraživanja koja pokazuju povezanost raka s Monsantovim herbicidima, kao i dokaze o mnogim Monsantovim strategijama usmjerenim na suzbijanje znanstvenih informacija o rizicima njegovih proizvoda. Interni Monsantovi dokumenti pokazali su da su se znanstvenici tvrtke bavili tajno pisanjem duhova znanstvenih radova koje je tvrtka tada koristila kako bi uvjerila regulatore u sigurnost proizvoda.

Autor: Carey Gillam
MonsantoRoundup
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
2 godine prije

Kakav izrod moraš biti da radiš za takvu korporaciju? Vjerojatno prva karakteristika, bolesno pohlepan.

RENEW
2 godine prije

Ali to pomeni, da čez pet let ne bo več mogoče narediti takšnega zločina kot smo ga storili v Libiji?
ttps://thecovidblog.com/2021/09/16/ludovica-bizzaglia-25-year-old-italian-actress-develops-pericarditis-days-after-second-moderna-mrna-injection-would-do-it-again-a-million-times/
ttps://www.wochenblick.at/tote-aerzte-tote-muetter-warum-fallen-so-viele-menschen-ploetzlich-tot-um/

Scorpiorex
2 godine prije

Radio sam godinama u labor sa roundap i hupper,umrijecu od posledica.

Lucija, prva
2 godine prije

Ma ovo je riješen slučaj.
U anglosaksonskom pravu vrijedi pravilo presedana: kako jedan sudac presudi, presuditi će i drugi: još pred dvije godine jedan vrtlar je dobio sud protiv Monsantovog glifosata, tj Roundupa.

Isti se uredno koristi u EU.
Dokazano kancerogen.
Ako se izvuku na tehnikalije,- smetnje u vezama,- ponoviti će se.
Najbolje bi bilo tražit prekid suđenja.

Weteran
2 godine prije

Bajer!
Foksvagen!?
I nekoliko krupni firmi van očiju i “radara” !?
Ne mogu Nemci biti Suvereni !?
Disciplinovanje i Pokazna vežba preko novca ?!
Uzgred:
Glifosat je najrasprostranjeniji herbicid u svetu. Stotine miliona ljudi ga direktno koristi! Poljoprivreda, šumarstvo, železnica, …..
U Srbiji se prodaje pod desetinom komercijalnih naziva!
Jeftin i Efikasan!!
Zato je i “kancerogen”?!
“Napravili smo Ekološki ispravan apsolutno Novi totalni herbicid, a to ima svoju CENU” 🙂
A svakako držati Švabe na kvačilu!

Max
2 godine prije

Teško zlo .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI