fbpx

Fizičko zlato je „savršena zaštita“ protiv svih rizika i padova finansijskog sistema, tvrdi savjetnik za plemenite metale

zlato

Dok investitori traže sigurnu imovinu kao zaštitu tokom ove krize, analitičari postaju sve bučniji po pitanju zlata, planirajući da njegova cijena poraste. Claudio Grass, savjetnik za plemenite metale iz Švicarske, govori o istinskoj vrijednosti zlata.

Prema Grassu, pitanje nije da li zlato ide na više, “uvijek je cijena papirne valute ta koja fluktuira u njegovim cijenama.” Rekao je: „Unca zlata je uvijek unca zlata. Dakle, zlato u osnovi ne košta više.” A ako zaista želite da kupite fizičko zlato, moraćete da platite mnogo više od papirne cijene, dodao je analitičar.

Grass je naglasio da su fizičko zlato i papirna cijena zlata dvije različite stvari. „Ja zaista vjerujem da vrijednost fizičkog zlata može porasti, ali papirna cijena zlata može da se spusti na nulu, jer je to papirna sigurnost, to je sigurnost duga, to je samo obećanje. Ako kupite fizičko zlato, to je potpuno drugačije, to je vlasništvo, posjedujete imovinu, pravu robu,” objasnio je.

Trenutno postoji neviđeni balon duga zbog pandemije koronavirusa, a sva finansijska tržišta su u potpunosti precijenjena, rekao je Grass. Govoreći o berzi, napomenuo je da još nismo vidjeli sve bankrote, sve stope nezaposlenosti. “Ljudi su i dalje paralizovani i u strahu zbog koronavirusa … a finansijska panika berze tek dolazi.”

Cijena zlata raste jer se kupovna moć američkog dolara i drugih valuta, poput eura, smanjuje. „Kad god štampate novac, obezvrjeđujete valutu.“ Grass je objasnio da kada nešto kupujete, morate kupovati kada su stvari jeftine, poput fizičkog zlata „koje je novac, sve ostalo je kredit“. On je nastavio: “Dakle, zlato je jeftino i fizičko, i izvan bankarskog sistema, i savršeno je zaštitno sredstvo protiv svih rizika u trenutnom finansijskom sistemu.”

Fizičko zlato će spasiti one koji ga zadrže, ukoliko ga vlade ne oduzmu, navodi Grass. Srebro i platina su takođe dobar posao, rekao je Grass, dodajući da „ne bi preporučio paladij, on je u balonu zbog industrije proizvodnje automobila…“

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Nil 1
Gost
Nil 1
4 mjeseci prije

Bosanske rijeke su bogate zlatom.. možemo se svi usrećit u ovom napaćenom trokutistanu.

Lucija
Gost
Lucija
4 mjeseci prije

Nil 1

Tako dugo dok ti netko dozvoljava da besplatno vadiš zlato…😁

“…, zlato je …savršeno je zaštitno sredstvo protiv svih rizika u trenutnom finansijskom sistemu.” – i to bi bilo – to.
Novac mogu biti i – školjke. Stvar dogovora.

Sad nema “zlatoljubaca” Morena i Alena…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije

@Luce :
Zahodske školjke (nezgrapno) !
I to sad u nestašici toaletnog papira (provokacija)?
Ponizno molim alternative ?

I POSLI MORENA-MORENO !

Luce ”rudar”-SRETNO

Nole
Gost
Nole
4 mjeseci prije

Nije zlato sve što sja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x