Plastika koja se brine o budućnosti

plastika-rinfuza-bio-biljka
0
0

Preduzeće za preradu plastike „Osmor“ u naselju Hajdukovo na samom severu Srbije od svog osnivanja 2000. godine želelo je da se izdvoji od desetine sličnih proizvođača plastike, i zato se upustilo u osvajanje tehnologije izrade biorazgradive plastike.

Kredo preduzeća sažet je u nekoliko stavova. „Mi smo potpuno posvećeni očuvanju životne sredine i budućnosti naše dece“, kažu u „Osmoru“. Okrenutost proizvodnji i zadovoljavanju potreba kupaca, stvaranje nove proizvodne linije koja je u skladu sa zahtevima tržišta te definisanje preduzeća kao privatne firme sa stalnim rastom učešća na domaćem i stranom tržištu, iscrtavaju njihov radni profil.

Osnova njihove delatnosti jeste masovna proizvodnja raznih vrsta zatvarača za plastičnu ambalažu, ali i izrada alata za proizvodnju plastike. Međutim, ono što ovo preduzeće izdvaja jeste i što sa velikom energijom i rešenošću primenjuje inovacije i što se jedino iz Srbije uključilo u svetsku trku u osvajanju tehnologije za stvaranje bioplastike, odnosno biorazgradive plastike.

Motive za bavljenje ovako zahtevnom tehnologijom ne treba mnogo ni odgonetati. Sadržani su u samim osnovama na kojima je formirano ovo preduzeće, a koji se odnose na brigu o zaštiti životne sredine.

Šta podrazumeva biorazgradiva plastika?

Na to pitanje teško je dati jednoznačan odgovor jer zakonska regualtiva se razlikuje od zemlje do zemlje. SAD, primera radi, prihvata da je to plastika koja sadrži 20 odsto biorazgradivih primesa, dok je u Japanu standard postavljen na 60 odsto. U „Osmoru“ eksperimentišemo sa stvaranjem 98 odsto biorazgradive plastike od polimlečne kiseline dobijene od kukuruza. Za sada radi se na pravljenju pribora za jelo, kao i poklopaca za eksluzivne prehrambene proizvode, poput lekovitih voda. Prvi, probni primerci su napravljeni i trenutno se radi na njihovom usavršavanju, kažu u „Osmoru“.

Kao ključni elemenat u radu sa biorazgradivom plastikom izdvajaju saradnju sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu i njihovim prodekanom za nauku dr Brankom Pilić. Prvi pribor za jelo, tanjir, kašika i viljuška od gotovo u potpunosti biorazgradive plastike su  napravljeni, ali je još potrebno omekšasti njegovu krtost i rešiti nekoliko tehnoloških detalja. Ostavljeni u prirodi oni bi se bez štete po nju razgradili za najviše 90 dana, što je neuporedivo sa sadašnom situacijom kada su za različite vrste plastika potrebne destine godina za razgradnju.

Ovo je skupa tehnologija i mi je razvijamo zahvaljujući sopstvenom angažmanu i spremnosti da investiramo u znanje i ideje koje će značiti preokret u proizvodnji i obradi plastike. Uključili smo se u takmičenje u kojem učestvuju neke od najvećih svetskih kompanija, iako su naši resursi znatno manji, ali sa uverenjem da posedujemo kvalitete i u znanju i inovativnosti koje ne određuje budžet već upravo naša spremnost da izmenimo postojeći način proizvodnje i razmišljanja o plastici.

„Osmor“ nastoji da savlada upravo najsloženiju tehnologiju izrade poklopaca tehnikom „brizganja“, a to još nikome nije pošlo za rukom. Ukoliko uspeju da prevaziđu teškoće na koje nailaze, polje primene je gotovo neograničeno. S obzirom da proizvodi od biorazgradive plastike staju dva do tri puta više u proizvodnji od poklopca od „obične“ plastike, prva primena očekivana je kod lekovitih i mineralnih voda i uopšte proizvoda koji zbog svojih svojstava mogu da podnesu višu cenu ambalaže.

alatiambalažabiorazgradnjabrizganjecenaplastikapreradaReciklažazatvarači
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI