Godži bobice zdrave i za posao

goji-bobice-veci-zum-naslovna
0
0

Nikola Bašić je profesor u Srednjoj ekonomskoj školi u Subotici, a u slobodno vreme i jedan od retkih proizvođača godži bobica.

Mali, crveni plodovi, poreklom iz Kine zbog obilja vitamina, minerala i blagodeti za čovekovo zdravlje, ali i zbog cene, povremeno se nazivaju „crvenim dijamantima“. Iskustvo Nikole Bašića otkriva da ovo poređenje ima i svoju drugu stranu, da je za godži bobice, kao i za svaku dragocenost, potrebno mnogo rada, znanja i truda.

Prvi zasad formirao sam pre četiri godine kada sam posadio 231 stabljiku godži bobica. Zaintrigirala me mogućnost gajenja ove egzotične vrste, a s obzirom da je reč o izuzetno lekovitom voću, spada u deset biljaka čiji je plod najblagotvorniji za ljudsko zdravlje, želeo sam njegovoj vrednosti da doprinesem i tako što ću ga gajiti po principima organske proizvodnje, kaže Bašić.

Pokazaće se da ciljeve koje je postavio pred sebe nije ni malo lako ostvariti, jer je uzgoj godži bobica vrlo zahtevan.

Problemi uzgoja godži bobica

Žbun godžija napadaju razne štetotočine poput: grinja, pepelnice, plamenjače, vaši, ili postoji opasnost od pojava žutih listova u sezoni kada je zima blaga. To sve treba sprečiti, i zato je izuzetno važno uraditi dobru prevenciju kako bi se plod zaštitio i neprestano pratiti stanje u zasadu.

Za dobru brigu žbun godžija odužuje se sa dva ciklusa cvetanja i zrenja, te je prva berba početkom avgusta, a druga krajem septembra. Na imanju Bašića godišnje oberu oko 800 kilograma godži bobica. Za sada je zadovoljan veličinom svog zasada i kaže da ne razmišlja o proširenju.

Sitan plod traži i strpljenje u branju jer za kilogram godži bobica potrebno je čak i sat i po da bi ih obrali. To je, takođe, jedan od faktora koji utiče na visoku cenu. Kada se ukrste sve okolnosti, lekovitost biljke, njena retkost na našem tlu, osetljivost uzgoja i vreme i strpljenje potrebno da bi se plod prikupio, to sve utiče na formiranje cene zrelog ploda koja se kreće od 1.000 do 1.300 dinara. Sušene godži bobice su i dva do tri puta skuplje. Svaka dalja prerada zrelog ploda povećava njegovu vrednost, kaže Bašić.

To je bio jedan od razloga što je Nikola Bašić angažovao i svoju porodicu da svi zajedno učestvuju u preradi voća. Prvi su na tržište plasirali sušene godži bobice, a za one koji ne mogu bez slatkog ukusa, napravili i kandirane godži bobice.

Cedimo i matični sok, a godži bobice imaju svoju primenu i u kozmetici. Pravimo sapun od mlevenih i sušenih godži bobica uz dodatke prirodnih ulja. U Srbiji za sada ne postoji organizovan otkup godži bobica, iako je sve više ljudi koji ih gaje. Zbog toga se nadam da ću, naročito po dobijanju sertifikata o organskoj proizvodnji, uspeti da plasiram i sveže i prerađene godži bobice na tržište Evropske unije. To je trenutno najbolji način da se obezbedi stalno i sigurno tržište za proizvode, ali i da se isplati organska proizvodnja.

godžikandirano voćekozmetikaplodpreradaproizvodnjasoktržišteuzgojvoće
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI