Turski nevidljivi lovac 5. generacije KAAN nudi jedinstvene značajke

Turski borbeni avion
19 komentara

Turski prvi domaći borbeni zrakoplov pete generacije, KAAN, koji je prošli tjedan napravio svoj povijesni prvi probni let, imat će jedinstvene značajke nakon lansiranja.

Vijeće za znanstvena i tehnološka istraživanja zemlje (TÜBITAK) razvija letjelicu s posebnim fokusom na tehnologije za nevidljivost, održavanje života i sustave za prevenciju eksplozija, prema informacijama koje je Anadolu Agency (AA) primila u ponedjeljak.

Zrakoplov nudi superiornu dominaciju u zraku, povećani borbeni domet zrak-zrak s novim oružjem i precizne udare pri nadzvučnim brzinama sa svojim sustavom avionike visokih performansi. Zrakoplovu će biti dodan novi softver i hardver.

Tehnologije koje je razvio TÜBITAK, uključujući središnje upravljačko računalo, jedinice sučelja avionike, determinističku mrežu, višejezgreni operativni sustav u stvarnom vremenu i međuslojni softver, korištene su u prvom letu KAAN-a.

KAAN je deveti zrakoplov domaće proizvodnje Turske lansiran u posljednjem desetljeću, koji je svojim nedavno obavljenim 13-minutnim letom označio još jednu prekretnicu u samodostatnosti turske obrambene industrije, koja nije samo glavni razvojni programer ali i značajan izvoznik posljednjih godina. Najnoviji razvoj čini Tursku jednom od rijetkih zemalja koje posjeduju ovu tehnologiju.

Projekt, pokrenut 2016., ima za cilj zamijeniti zastarjelu flotu turske vojske, dok Turska ima za cilj koristiti domaće proizvedene motore na KAAN-u u serijskoj proizvodnji, koja bi trebala započeti 2028. godine.

Računalni sustav, mozak KAAN-a, također je razvio TÜBITAK.

TÜBITAK-ov Institut za istraživanje i razvoj obrambene industrije (SAGE) provodit će proces integracije projektila, oružanih sustava i kompleta, kao što su Som A, Som B1, Som B2, Hgk 82, Hgk 83, Hgk 84, Neb, Gökhan, Kgk 82 , Kgk 83, Gökdoğan i Bozdoğan, u domaći mlažnjak u zemlji.

Borbeni ZrakoploviKAANproizvodnjaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 mjesec prije

Prodajemo “nevidljive lovce”…količine neograničene…isporuka po uplati najkasnije do kraja radnog dana…ako Turci u teh. karakteristikama napišu da su “nevidljivi” i potpuno nečujni, teško da će Ursula odoljet da krene u nabavku po uzoru na “carevo novo ruho”…biće para k’o peska za sedmero gladnih usta.😁

Max
1 mjesec prije

Izgleda kao križanac F22 i F35 došlo je do kopiranja, Ali imamo još jednu zrakoplovnu silu koja će biti komkurentna na tržištu i biti tehnološki neovisna.

tuf
1 mjesec prije

Lijepo. Jedino se nisu trebali patiti sa svim sustavima za održavanje života pilota kad već vodeće zrakoplovne snage u svijetu najavljuju da će lovci šeste generacije biti – bespilotni.

Auslender
1 mjesec prije

Samo nam to fali

Mrki
1 mjesec prije

Da li je ovaj avion boljih karakteristika i performansi od Iranskog Qaher F-313
aviona 5. generacije ?

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Uskoro demokratski nemiri i vanredni izbori u Turskoj ili požar u Tubitaku.

Vril
1 mjesec prije

Vjerojatno su kupili kineske čipove ruski čelik brtve i srjeva iz Končar veš mašina i sastavili avion nije smiješno vidi se da funkcionira

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI