fbpx

Poljska ipak želi ruski plin i pregovore s Gazpromom

PGNiG

Poljska bi mogla potpisati novi ugovor o kupnju plina iz Rusije, ali u slučaju da njegova cijena ne bude vezana za cijenu nafte.

Trenutni sporazum o isporuci ruskog plina Poljskoj istječe 2022. Prema postojećem ugovoru, od 15 milijardi kubnih metara plina kojeg godišnje potroši Poljska oko 10 milijardi kubnih metara je plin kojeg Poljacima isporučuje Gazprom.

“Ne možemo ponoviti greške koje Poljsku dovode u nepovoljan položaj. Nećemo potpisati novi ugovor koji uključuje negativne i zastarjele klauzule i pravila koja smo potpisali prije više od 20 godina. Konkretno, problem je izračun cijene koja se čvrsto veže za cijenu nafte”, priopćilo je vodstvo poljske naftne i plinske kompanije PGNiG.

Kompanija je istaknula da će novi ugovor, ako se potpiše, “neće biti ni za veću količinu, niti za duži period”.

Iako Poljska u prvoj izjavi ove vrste postavlja uvjete, za pregovore s Gazpromom ima još nekoliko godina. Međutim, čudi što kompanija PGNiG uopće izlazi s ovom ponudom, nakon što je ranije “čvrsto odlučila” da će se okrenuti drugim dobavljačima, posebno projektima LNG terminala koji bi trebali primati američki ukapljeni plin.

Problem u ugovorima s američkim dobavljačima je cijena, koja uvelike premašuje onu koju nudi Gazprom.

Izračunati tržišnu vrijednost američkog LNG-a za Poljsku nije tako teško. Izračunava se prema formuli: cijena takozvanog plina “Henry Hub” + 15%, čemu treba dodati cijenu ukapljivanja, trošak transporta i regasifikacije.

Prema američkom Ministarstvu energetike, prosječna cijena plina u čvorištu u Sjedinjenim Američkim Državama od travnja do lipnja je bila oko 106 dolara za tisuću kubnih metara. S navedenih dodatnih 15% već imamo 122 dolara.

Profesor poljskog Politehničkog sveučilišta u Łódźu Vladislav Milczarski kaže da tim troškovima sada treba dodati najmanje 79 dolara za prijevoz i za regasifikaciju LNG-a još 39 dolara. Dakle, cijena američkog LNG-a s dostavom u Poljsku iznosi najmanje 240 dolara za tisuću kubnih metara.

U međuvremenu je Gazprom Poljskoj tijekom 2016. i niskih cijena nafte plin prodavao za oko 180 dolara za tisuću kubnih metara, a 2017. su bile 190. dolara.

Osim toga, Gazprom je promijenio ugovornu politiku i djelomično se pridržavao politike dogovornog usklađivanja cijena. Prema tome, Sjedinjene Države bi trebale imati manju cijenu od Gazproma, što znači da bi američke kompanije poslovale bez zarade.

Najvjerojatnije će novi LNG terminali uzimati ukapljeni plin iz Katara ili ruskog kompleksa “Jamal-LNG”, jer će se samo u tom slučaju isplatiti već izgrađena infrastruktura.

Cijena američkog ukapljenog prirodnog plina u Europu u jesenskom i zimskom razdoblju 2017.-2018. se procjenjuje na 265 do 295 dolara za tisuću kubnih metara, izjavio je zamjenik predsjednika Gazproma Aleksander Medvedev. To je znatno više od aktualnih cijena na europskim čvorištima i cijene ruskog plina, koji je europske zemlje 2017. u prosjeku koštao oko 190 dolara za tisuću kubičnih metara.

Dakle, opskrba ukapljenim plinom postojećih LNG terminala, kako bi se dalje preprodavao u Europi, neprofitna za bilo kojeg kupca.

No, poljska kompanija PGNiG je 22. studenog najavila potpisivanje petogodišnjeg LNG ugovora s američkom kompanijom Centrica.

Sporazum predviđa isporuku do 9 tankera s ukapljenim plinom tijekom trajanja ugovora. Riječ je o prvom srednjoročnom ugovoru za isporuku ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država u srednju i istočnu Europu, a prethodno su slane samo jednokratne isporuke.

Cijena američkog ukapljenog plina nikada nije otkrivena, a vlasti baltičkih država i Poljske, koje nastoje izbjeći kupnju od Gazproma, tvrde da je američki LNG kupljen po konkurentnoj cijeni.

Međutim, današnja najava poljske kompanije kako želi pokrenuti pregovore s Gazpromom o ugovoru za kupnju 10 milijardi kubnih metara plina godišnje, govori kako Poljaci nisu zadovoljni cijenom za američki LNG na koju su pristali.

Ipak, Rusija je za Europu uvijek bila pouzdan dobavljača, čak i u vrijeme Hladnog rata, a 2017. je drugu godinu zaredom oborila rekord u izvozu u Europu.

Financial Times: Gazprom i 2017. oborio rekord u izvozu plina u EU
Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom

FOTO – Kopneni plinovod “Jamal”

Kopneni plinovod

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Pih, ti Poljaci. Kakvi su to saveznici koji mare za cijenu. Siguran sam da ce Hrvatska, pod vodstvom velikog vodje Plenkovica do zadnjega ostati uz svojeg americkog saveznika, trgujuci i po 50x visim cijenama ako treba – izginuti cemo i smrznuti se ako treba, ali ruski plin / utjecaj / hibridni rat / vodka nece vise prolaziti suverenom i neovisnom hrvatskom ! Zivio LNG ! Zivio GMO ! Zivila KGK ! Zivila CIA ! Ups…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  tuf

Dosta su nas oni ” GORE” varali, krali,iskoristavali ,manipulirali itd.

DOLJE GORE!!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Dosta je kad oni odluče da im je dosta. Mi se više ništa ne pitamo i ništa ne možemo, a sve u ime demokracije i ljudskih prava. Šta koristi šta su danas svi svjesni da je i teoretski i faktički više demokracije i ljudskih prava bilo u SFR Jugoslaviji nego u ovo vrijeme. Vrijeme čega, šta je ovo? Pa SFR Jugoslavija čak ni blokadu, napade i osvajanje njenih vojarni nije smatrala neprijateljskim ili terorističkim činom i adekvatno odgovorila kako na slične slučaje odgovaraju na primjer SAD, Rusija, Francuska, Britanija, Njemačka, Izrael…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

E da…kao što rekoh, stoka zna kad se smije, a kad se može dobiti po zubima. Eno Janeza, uredno zaustavljaju hrvatske ribare 50 metara od Savudrije, od herojske HRM ni traga ni glasa pa ni gumenjaka barem, a malokrvni izjavljuje da će država plaćati kazne ribarima. Ruglo od države bez presedana.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, gle, Slovenci su dobili, treba to prihvatiti i idemo dalje, tko je kriv? Kriva je Hrvatska NESPOSOBNA DIPLOMACIJA !!!! Stoki sitnog zbuba prodaju štoseve o odluci Sabora, ovo ono .. Hrvatska se ponaša ko malo dijete kojoj je teta uzela zvečku. Zdravo seljački taj slučaj bi mogli ukratko objasniti ovako, igraju utakmicu Slovenci i Hrvati, ko dobije njegova smrdljiva bara, Slovenci su mudri pa nešto rade ispod stola i dogovaraju sa sucima, delegat na utakmici to primjeti i dojavi Hrvatima. Hrabri Hrvati poput pičkica krenu galamiti da više ne igraju i odlaze sa terena. Što sucac može napraviti? Proglašava pobjednika, Slovence.
I umjesto da diplomacija krene u poništavanje utakmice i dogovaranje nove oni krenu sa kuknjavom i bajkama stoci sitnog zuba da više ne igramo, da ovo da ono a zaboravljaju da više nisu niti nesvrstani, niti nezavisni, niti samostalni već da su dio iste te Europe kao i Slovenija. Da Hrvati imaju muda sad bi rekli, ok, ako želite tako onda odlazimo iz EU, odlazimo iz NATO i riješit ćemo spor na drugačiji način. Naravno da od toga ništa i ovo je samo još jedna predstava za naivni narod, jedan i drugi.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  tuf

Interesantan komentar,samo treba da ga čuje Plenković.Ali i ako ga pročita ne će mnogo mariti za njega jer ima debeo obraz.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Moji Hrvati, na prvom mjestu, zatim Poljaci, pa Ukrajinci, te Estonci, Litavci i Litvanci, najgori su izdajnički okot na svijetu. Jednog dana kada nestane Slavena, gore navedeni će snositi sve zasluge i biti primljeni u punopravno članstvo u zajednicu Ujedinjenih Monstrumskih Izdajničkih Država. A sve za šaku dolara!

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Ala si ih opleo.SVAKA ČAST.

Sara
Gost
Sara
3 godine prije

A ukapljeni američki (u stvari ruski – samo sa posrednikom više)? A LNG? A “Uspravnica”? A “Inicijativa 3ju mora”?
Slavenska braća Poljaci su postali cicije?

Sad će Poljaci postavljati uvjete isporuke Gazpromu? Što je ovo, neki vic?

Zagi.Dr
Gost
Zagi.Dr
3 godine prije

Sad bi opet ruski plin, a što su mislili da će ameri im davati lng đabe! Kod amera je sve novac, nema đabe ni u stare babe, stara je Trumpova. Sad bi ih Rusi trebali odkantati!

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  Zagi.Dr

Da, nek pitaju u Švaba, možda će kod njih biti jeftinije? Švabe su sada gazde, sa dva Sjeverna toka…

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Zagi.Dr

Računaj… 193 milijarde kubnih metara plina x 250 dolara = ? Nisu Rusi ludi, to je očito. Kod njih više ne postoji ideologija, samo računica. Sretni su što imaju s čim računati. Mi brojimo turiste koji nam piške i kake okolo, a profit od toga što su popiškili i pokakili ovdje ide inozemnim agencijama u čijemu je vlasništvu 90% turističke infrastrukture na Jadranskom moru, u odnosu na mrsko nam vrijeme SFR Jugoslavije kad je sva infrastruktura pripadala Hrvatskoj i kad je 100% profita od turizma ostajalo u Hrvatskoj. Povjesna glupost zbog koje se sada iseljava 10.000 Hrvata i Hrvatica mjesečno.

zgvaca
Gost
zgvaca
3 godine prije

Nije problem turisticka infrastruktura koja pripada strancima. Problem je da od 3 Mlrd. Dolara koje je ona stara drzava zaradila svih 3 Mlrd. bilo nase. Prodavali smo in salatu meso sladolede i suvenire napravljene i proizvedene od Triglava pa da Djevdjelije. Danas kad Rvatska nabije 7 Mlrd. onda je 6 otislo na uvoz tog mesa salata i suvenira Umisto da koristimo turizam za privedu ozivit mi turizmom gusimo nasu privedu.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  zgvaca

To i govorim, brate! Govorim da kad takvo hvalisanje čuješ na televiziji, da odmah rezerviraš WC za dugotrajno i temeljito povraćanje, da se očistiš od bljezgarija kojima su ti napunili uši i glavu, a koje nemaju veze s gospodarstvom, ni sa mozgom uopće. Ispada, da naša državna hrvatska televizija, na račun poreznih obveznika ove zemlje, besplatno reklamira privatni turistički biznis inostranih vlasnika hotela, kampova i restorana po Hrvatskoj. Mi imamo od turističke sezone samo boravišnu pristojbu, PDV i mizerne plaće.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Dovoljno je pogledati koja roba, hrana, piće se najviše troši i tko je uvoznik, sve će biti jasno a Slavoniju najbolje da pretvorimo u golf teren.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  zgvaca

Da ste glasali za Ivana Pernara to se ne bi desilo.

zgvaca
Gost
zgvaca
3 godine prije

Moja zelja bi bila, da Rusija ojaca Industriju i da nema potribe izvozit Plin i Naftu. Onda bi EU i ove vazalske zemlje pod dekon zimi sanjali majcicu Rusiju.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  zgvaca

Na dobrom si tragu. Rusija je u dvije godine podigla svoju poljoprivredu iz pepela, a u pepeo je bacila zbog dogovora sa EU i SAD, mi vama plin i naftu po sniženim cijenama, a vi nama žitarice, povrće i voće. Sad se osim ubojitih zrakoplova i raketnih sistema, uz plinski i naftni biznis, mogu kurčiti i kurče se, ima na internetu, i sa milijunima hektara zasijanih žitarica i mega farmama za stočarstvo. Onog dana kada EU komisija objavi da ukida sankcije Rusiji, Rusi će im reći, ha mi i zaboravili na to.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

poljaci ipak popušili pijanim Rusima. antun ahahahaha comb na aparatima.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Nešto što nam svima promiče… Rusija mlati takve pare samo od plina, da joj faktički ne treba ništa drugo za razvoj jednog savršenog socijalističkog društva u kojemu su i zdravstvo, i obrazovanje i mnoge druge životno značajne stvari – potpuno besplatne. Ne čudi onda da od odluke, preko projekta, do izgradnje Kerčkog mosta i njegovo finiša, prolazi bezmalo dvije godine, a mi se sa Pelješkim mostom, koji u odnosu na Kerčki izgleda kao igračka za bebe, natežemo ima već 20 godina, a ni temelje nismo udarili. Malo smo previše pobrkali zvončiće, a Tuđman i HDZova klika koja nas je žedne preko vode prevela u NATO i kontra Rusije, ne da nemaju mudrosti i vizije ni gram, nego su totalni moroni!

neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije

Sve 5. Samo istine radi, u nato, nato, moje zlato, povede nas drivo veliki. Pa potom u istoj godini stameno odstupi, po izvrsenju zadatka…

Willer
Gost
Willer
3 godine prije
Reply to  neko ime

Da tuga bude veca…sredisnju i najvisu konstrukciju na tom mostu su postavljali nasi inzinjeri…

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Willer

@Willer Da i to je istina. Znam, upućen sam. Naši ljudi, sa diplomama bivše SFRJ rasturaju po svijetu i grade ga. Jedino ovdje nisu dobrodošli. Sve će to doći na naplatu, ali ne ovim šupcima koji rulaju bivšom Jugom, nego djeci nas sto puta opljačkanih i prevarenih.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Kako objasniti ustasofilima i glupanima koji nista ne razumiju da je crkva hrvatska sela i gradove „okupirala“ svecima. A onog koji je za polozaj Hrvata ucinio najvise u cjelokupnoj povijesti, Josipa Broza, iz tih istih sela i gradova protjerala. Protjeruje se onoga koji je Hrvatima stvorio Republiku, onoga koji im je ucrtao drzavne granice, ucinio ih politickim subjektom, onoga koji im je dao Ustav 1974. godine na temelju kojeg su stekli potpunu samostalnost. Hrvate do pojave Tita nije nitko nizasto ni pitao jer su bili samo objekt , dok su recimo Srbi i Crnogorci tada vec imali oformljene svoje drzave te tako bili i subjekt politickog zivota. Hrvati su subjekt politike postali tek kada je Josip Broz sa svojim partizanskim pokretom na zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom 9. svibnja 1944. godine proglasio Federalnu Drzavu Hrvatsku. Od” tudjmanove” Hrvatske profitirala je posljednjih desetljeca jedino Crkva i HDZ /SDP sa svojim priljepcima odnosno pretorijancima koji su obavili prljavi posao u gradjanskom ratu a danas uskacu na scenu kad god im hdz prodrma kavez . “Elita” i crkva izdvojile su se od sudbine naroda kojem pripadaju, crkva sa preko jednom milijardom kuna prihoda iz proracuna a hdz sa desetinama milijardi eura pokradenih u tzv… Pročitaj više »

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Šta’š pričat’ kad nam je glavni izvor povijesti šovinistička propovjed kakvog ostrašćenog svećenika na misi. Ekipa sluša, klimne glavom i reče – amen! I to je amen za njih. Nema veze što to ništa ne odgovara istini.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Kod nas će u prvi plan gurnuti debelog piršića i on će zajkočiti LNG i sve rješeno. Pa RH je nedavno s Gazpromom potpisala 10 godina svake godine 1 mlrd m3 plina. To je pola godišnje potrošnje,a ostalo proizvedemo samo, mislim, nemam pojma. Uglavnom, sve ide u pravu da je LNG Krk nepotreban, čak i u mainstream medijima, koji su ga slavili kao projekt stoljeća.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Laki T.- LNG na Krku i je i nije potreban. Ako pitaš ljude koji su uključeni u taj projekt reći će ti da trebamo taj terminal ako nizašto drugo ono kao rezervu ( skladište). Ne treba zaboraviti da je za vrlo hladnog vremena, kada je potrošnja maksimalna, kutinska Petrokemija redovito morala prekidati proizvodnju jer nije bilo plina i za kućanstva i za njih. Tako da ne bi trebalo po tom pitanju biti emotivan nego pragmatičan.

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije
Reply to  Piretis

Slažem se, podržavam LNG terminal, ali samo kao komercijalni projekt. Čim ulagači zatvore ispitivanje tržišta i financijsku konstrukciju, smjesta neka započnu radove. RH kao država nije tu da se kreditno zadužuje, financira projekt iz proračuna, a sve na teret poreznih obveznika. Država je tu da olakša izvedbu donošenjem propisa, uvjeta i slično, te za naplatu svih mogućih poreza, taksi, renta… (zemljišne, ekološke itd.), posredovanje prema lokalnoj upravi…
Zainteresirana EU, tvrdi se, financijski podržava projekt, ostali ulagači još nisu objavljeni…

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Amerikanci sa svojih 485 dolara po kubiku se ni u paralelnom svemiru ne mogu nadmetati sa Ruskih 250 dolara po kubiku. Američki snovi su unaprijed osuđeni na propast, kako u trgovini, tako i na berzama.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Sjekire sa neba padajte!!!! Polske prišipetlje se predomislile! Skup vam je američki lng? Neka, neka! Sad bi Rusi trebali zatvoriti pipu , hulje jedne poljske!

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  Podravec

Ma kakvi zatvoriti! Dići za 10 dolara po 1000 kubika više nego drugima (odgojna mjera) uz plaćanje unaprijed i plin može poteći.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ne znam da li sam ja jedini koji je ovo primjetio, ali… Sa izgradnjom svih ovih LNG terminala, i otvaranjem Yamala koji realno nema konkurenciju, Rusiji je sad omogućeno da isporučuje neograničene količine plina u Evropu bez da ovisi o bilo kakvim plinovodima, od Ukrajinskih na dalje. Ili je netko od demonkrata napravio monumentalni strateški zaheb, ili je ovo od samog početka dogovor Rusije i nekih evropskih zemalja, da se osigura dotok plina i u slučaju problema s plinovodima, bilo uslijed rata ili čega drugog.

Mimo
Gost
Mimo
3 godine prije
Reply to  Ivo

Pa treba pitat Francuze , oni su puno ulozili u taj LNG zajedno sa Rusima!!!!

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Mimo

Ne treba pitati nikoga, plin ukrcavaju ameri u svoje brodocisterne i prodaju budalama u EU koji željno čekaju američki LNG a mrze Ruski plin ! Savršena trgovina, kako se mi toga nismo sjetili ?? 🙂

octopus
Gost
octopus
3 godine prije
Reply to  Mikojan

I da smo se sjetili, Buzin ne bi dao. Posao je posao, a mi nismo za to.

ivo Lola nije sam
Gost
ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Ivo

Sada, svi koji imaju oči i uši trebali bi da vide i čuju koliko je Rusija tehnički superiornija nad ostatkom svijeta i da se shodno tome okanu propagande i laži, posebno onih niskih kvalifikacija, svojstvenih isključivo frustriranim neo-naci-nato fanovima, pardon, trolovima. Iskreno, ovo je za mene iznenađenje. Taj Yamal. Nisam ni u najoptimističkim snovima htio uvidjeti da su oni već upogonili plasman plina sa Yamala. Mislio sam da se tek ekipiraju. Naša precjednica više niti ne koristi termin uspravnica od kako je čula da su joj uspravnicu osmislili i upogonili Rusi sto godina prije nje i njenih mlatimudana sa Pantovčaka, koji se zovu savjetnici, a po svemu i svačemu su kako sam ih i nazvao – mlatimudani! Znači, Rusi već prodaju ukapljeni plin sa Yamala, a mi nismo dozvolili niti preliminarna istraživanja. Pozdrav Obradoviću! Btw, sviđa mi se ono “monumentalni strateški zajeb”. Povjesničari će to za 100, 200 godina tipizirati kao genocid nad vlastitim narodom! Monumentalni strateški zajeb. A oni za 1000 godina će pisati o jednom plemenu nekih Hrvata koji su se raselili i izumrli jer im nijedna vlada nije znala iskoristiti prirodne strateške prednosti u smislu egzistencijalnog opstanka. Monumentalni strateški zajeb. Taj termin u enciklopedije.

Antonio Cagapulito
Gost
Antonio Cagapulito
3 godine prije

Ma neka im rusi naplaćuju taj plin unaprijed u zlatu,a najbolje da ih totalno ignoriraju, da se poljske pudlice smrznu.Jedino šteta obične raje.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik