Financial Times: Gazprom i 2017. oborio rekord u izvozu plina u EU

gas
5 komentara

Gazprom je 2017. godine povećao izvoz u Europu na rekordnu razinu od 193 milijardi kubnih metara plina, piše Financial Times. Kako piše list, ruski energent je i dalje popularan na europskom kontinentu, unatoč pokušajima nekih članica EU da “smanje ovisnost o ruskim energentima”.

“Prošle je godine izvoz ruskog plina u Europu porastao za 8,1%, dosegnuvši rekordne 193 milijarde kubnih metara. Sve to se dogodilo usprkos rastućoj konkurenciji i strahovima uzrokovanim dominacijom Rusije na europskom tržištu”, piše Financial Times.

Britanski list navodi kako Gazprom, najveći proizvođač plina u svijetu, isporučuje gotovo 40% plina Europi. No, posljednjih godina je, kako bi zadržao udio na tržištu, morao sniziti cijenu. To se posebno dogodilo zbog težnji nekih članica Europske unije da “smanje energetsku ovisnost” o Moskvi.

“Naime, Poljska, Litva i druge zemlje grade terminale za skladištenje ukapljenog prirodnog plina i žele povećati uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država i Katara. Osim toga, neke članice istočnog europskog bloka pokušavaju blokirati projekte Gazproma, uključujući “Sjeverni tok 2″. Ove zemlje tvrde da će tako uspjeti oslabiti Kremlj i kazniti ga za aneksiju Krima”, piše Financial Times.

Ipak, unatoč svim poteškoćama, Gazprom već drugu godinu zaredom obara rekordne u izvozu plina u Europu. Uvozom ruskog plina se nadoknađuje pad domaće proizvodnje u Nizozemskoj i drugim zemljama Europe, pojašnjava članak.

Trend povećanja izvoza drugu godinu zaredom i rekordni pokazatelji s jedne strane jasno pokazuju rastuću potrebu europskih zemalja za ruskim plinom, a s druge našu pouzdanu opskrbu u potrebnim količinama”, rekao je predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller.

U pokušaju očuvanja izvoza, koji čini najveći dio njegovih prihoda, Gazprom je povećao svoja ulaganja u izgradnju novih tranzitnih pravaca. Tvrtka je potrošila 55 milijardi dolara na naftovod “Moć Sibira”, koji će sljedeće godine započeti opskrbu plinom Kine.

“Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” je trenutno odgođena zbog prosvjeda nekih zemalja EU. Projekt je također ugrožen i američkim sankcijama, koje mogu ograničiti financijsko sudjelovanje europskih tvrtki. Osim toga, Gazprom se suočava s unutarnjom konkurencijom i kompanijom Novatek, koja je nedavno pokrenula proizvodnju u kompleksu Jamal-LNG”, ističe Financial Times.

Ipak, uz sve navedeno pokazatelji za 2017. govore kako će se morati uložiti puni truda, ako se zaista želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, što nije bilo moguće ni za vrijeme najvećih napetosti tijekom Hladnog rata u prošlom stoljeću.

EnergentiFinancial TimesGazpromJamal-LNGKrimNovatekSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Jest, malo morgen će bez ruskog plina, pogotovo ako gledamo cijene.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

193 milijarde kubika puta cca 250 dolara po kubiku… Koliko je to para boktemazo!!!

Ivo
6 godine prije

Ovo sa sankcijama je sprdačina. Moguće i da su se Rusi i ameri dogovorili na račun debila iz EU, biznis je biznis.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI