Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom

LNG Tanker
3 komentara

U lipnju je u Poljskoj svečano pozdravljen dolazak prvog i do sada jedinog LNG tankera iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, američki ukapljeni plin nije otišao poljskim potrošačima. Naprosto je preprodan Ukrajini, priopćila je privatna ukrajinska tvrtka ERU Trading, ogranak ukrajinske energetske kompanije Energetski resursi Ukrajine (ERU).

“Ponosni smo što radimo zajedno s našim poljskim strateškim partnerom na prvim povijesnim LNG pošiljkama u Ukrajinu, isporuke plina ćemo provoditi u zimskim mjesecima. Ovo vidimo kao prvu od mnogih prilika u procesu našeg sudjelovanja u razvoju alternativnih mogućnosti opskrbe energijom ukrajinskog tržišta”, bez imalo zadrške je izjavio američki državljanin Dale Perry, predsjednik korporacije ERU Trading.

“Ranije ovog ljeta je poljska državna tvrtka PGNiG, koja je partner u opskrbi plinom kompanije ERU, organizirala kupnju prirodnog plina za poljski LNG terminal i transport plina kroz plinovod kroz poljsko-ukrajinski interkonektor. Tvrtka ERU Trading je kupila plin na granici i kasnije ga uskladištila u Ukrajini”, rekao je trgovac u priopćenju glede natječaja za kupnju plina od strane ukrajinskog operatera Ukrtransgaz, zaduženog za plinski transportni sustav zemlje.

Informacije o isporukama LNG iz Sjedinjenih Američkih Država su potvrdile ukrajinske agencije i direktor ERU Tradinga Andrew Favorov, također američki državljanin.

“Da, primili smo LNG preko terminala u Poljskoj. Volumen je oko 70 milijuna kubičnih metara”, rekao je jedan od trgovaca. Prema američkom Ministarstvu energetike je u obliku LNG-a u Poljsku ukupno isporučeno 97 milijuna kubičnih metara plina.

Prema ukrajinskom listu Naš novac (Наши деньги), obzirom na povelju korporacije i državni registar, vlasnici kompanije Eru Trading su američki državljani Dale Perry i Andrew Favorov i državljanin Ukrajine Jaroslav Mudri.

Andrew Favorov i Jaroslav Mudri su prethodno su bili odgovorni za prodaju električne energije i ugljena energetskom poduzeću DTEK ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova.

Dale Perry je dugo radio i za američku energetsku korporaciju AES u Južnoj Americi, Europi, Africi i zemljama Zajednice Nezavisnih Država. Osim toga, Perry je prethodno služio na nuklearnoj podmornici u američkoj vojsci, prošao je program obuke u Sovjetskom Savezu, a ’90-ih je čak osnovao tvrtku s dva ruska znanstvenika kako bi zakupili jednu od ruskih nuklearnih podmornica za civilno znanstveno istraživanje na Arktiku.

LNG

Prije dolaska u ERU Trading je Dale Perry bio jedan od osnivača kompanije SI Energy, koja se bavila kupnjom i upravljanjem hidroelektrana u Gruziji.

Stručnjaci tvrde kako tvrtka ima bliske kontakte s administracijom predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, što joj je, unatoč protivljenju Naftogaza Ukrajine,  omogućilo ulazak na tržište uvoza plina u zemlju. Osim toga, ERU Trading je jedina tvrtka u Ukrajini koja je osigurana od političkih rizika u zemlji. Tvrtka je ove godine kupila 20-godišnju policu američke vladine agencije Overseas Private Investment Corporation (OPIC), a isporuka poljskog plina u Ukrajinu je išla preko tog trgovca, a započela je u kolovozu prošle godine.

U poruci je ERU Trading rekao je da LNG kupljen kako bi se ispunio ugovor s ukrajinskim Ukrtransgazom od travnja. Tada je tvrtka osvojila jedan od deset dijelova natječaja za isporuku plina ukrajinskom operateru plinskog transportnog sustava. Od travnja do prosinca je ERU Trading trebao nabaviti 218 milijuna kubnih metara plina. Dio ove isporuke je trebao biti LNG iz Sjedinjenih Država.

Prema ugovoru, objavljenom na stranicama ukrajinskog nabavljača plina Prozorro, Ukrtransgaz je kupio plin od ERU Tradinga po cijeni od 231 dolara za tisuću kubičnih metara.

Prema riječima supredsjedatelja Fonda za energetsku strategiju Dmitrija Maruniča, ova je cijena niža od cijene američkog ukapljenog plina za samu Poljsku.

“Neka od tvrtki, PGNiG ili ERU Trading, moraju biti na gubitku”, vjeruje stručnjak.

Prema njegovim riječima, čak i u Poljskoj se vode polemike o cijeni američkog LNG-a, a poljski stručnjaci pretpostavljaju da je njegova kupnja za zemlju neisplativa. Poznato je da Poljska očekuje povoljniju ponudu od SAD-a i da buduće kupnje LNG-a ovise o tome, što je potvrdio i poljski ministar vanjskih poslova Witold  Waszczykowski.

“Želimo uvoziti plin iz Sjedinjenih Američkih Država, ali pod uvjetom da cijena bude konkurentna plinu drugih dobavljača, poput Katara ili Rusije. Plin iz SAD-a je puno skuplji. Međutim, ako ponude ugovor koji se može natjecati s uvozom katarskog plina ili drugih regija, možemo ga razmotriti”, rekao je u kolovozu poljski ministar vanjskih poslova.

Izračunati tržišnu vrijednost američkog LNG-a za Poljsku nije tako teško. Izračunava se prema formuli: cijena takozvanog plina “Henry Hub” + 15%, što je cijena ukapljivanja, trošak transporta i regasifikacije.

Prema američkom Ministarstvu energetike, prosječna cijena plina u čvorištu u Sjedinjenim Američkim Državama od travnja do lipnja je bila oko 106 dolara za tisuću kubnih metara. S navedenih dodatnih 15% već imamo 122 dolara.

Profesor poljskog Politehničkog sveučilišta u Łódźu Vladislav Milczarski kaže da su ti troškovi sada najmanje 79 dolara, a prijevoz i regasifikacija LNG-a još 39 dolara. Dakle, cijena američkog LNG-a s dostavom u Poljsku iznosi najmanje 240 dolara.

LNG plin

Kako ističe Dmitrij Marunič, na ovu cijenu za Ukrajinu treba dodati 25 dolara za transport i 12,5 dolara tarife za “ulazak” u plinski transportni sustav zemlje.

Zbog toga je za poljski PGNiG i ukrajinski ERU Trading trošak američkog ukapljenog plina u Ukrajini već 277,5 dolara za tisuću kubnih metara.

U ovom slučaju bi poljska tvrtka imala gubitke. Prema podacima ukrajinske carine, u prvom mjesecu ljeta je ukrajinski trgovac, s dostavom u Ukrajinu, kupio od poljske kompanije PGNiG 174 milijuna kubnih metara plina vrijednosti 36 milijuna dolara. Isporuka se kretala po cijeni od 200 do 215 dolara za tisuću kubnih metara. Dakle, razlika između cijene američkog LNG-a u Ukrajini i kupovne cijene bila je najmanje 62 dolara za svakih 1000 kubnih metara.

Prema riječima direktora kompanije ERU Trading, u Ukrajinu je isporučeno 70 milijuna kubnih metara. Stoga bi ukupni gubici poljske kompanije PGNiG iz prvih isporuka američkog LNG-a mogli biti oko 4,3 milijuna dolara.

Međutim, ova simbolična kupnja ima jasne političke konotacije i neće teško pogoditi proračun kompanije.

Danas, prema poljskom regulatoru URE, PGNiG kontrolira 74% tržišta plina u Poljskoj, a 2016. je tvrtka prijavila dobit od 577 milijuna dolara.

Vijesti o kupnji u Poljskoj LNG-a iz Sjedinjenih Američkih Država od strane kompanije ERU Trading je objavljena na dan posjete predsjednika Poljske, Andrzeja Dude, Ukrajini. Nakon sastanka s Petrom Porošenkom u Harkovu, Duda je rekao kako je Poljska otvorena za moguće prijedloge Ukrajine o opskrbi ukapljenim plinom.

Ranije, krajem listopada, potpredsjednik kompanije PGNiG, Maciej Woźniak, rekao je na poljsko-ukrajinskom plinskom forumu kako tvrtka planira izvoziti američki LNG u Ukrajinu. Poljska tvrtka je 22. studenog potvrdila potpisivanje petogodišnjeg ugovora s američkom tvrtkom Centrica LNG Company Limited za isporuku ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država. Planira se da će u 2018. godini doći 9 tankera u Poljsku, što je oko 1,5 milijardi kubnih metara plina. Trošak američkog ukapljenog plina za PGNiG nije bio naveden. Priopćeno je samo da je plin namijenjen zemljama srednje i istočne Europe.

“Isporuka LNG-a u lipnju je bio test, a ja vjerujem da je namjerno napravljen s gubitkom računajući na činjenicu da će Ukrajina i dalje kupovati ukapljeni prirodni plin”, kaže energetski stručnjak Dmitrij Marunič.

LNG

Nakon nesreće u austrijskom Baumgartenu, na naftovodu u Sjevernom moru i na platformi na norveškom plinskom polju Troll su cijene u Europskoj uniji naglo porasle. Ako se ovaj trend nastavi, opskrba američkim ukapljenim plinom u malim količinama, koje je naveo PGNiG, odnosno 9 tankera ukupnog kapaciteta do 1,5 milijardi kubnih metara, to je sasvim moguće.

“Podsjetimo da Ukrajina ne kupuje plin izravno iz Rusije već dvije godine, ali “plavo gorivo” kupuje od europskih trgovaca po cijeni zemalja EU.

Ukrajina je ekonomski neučinkovita, no vlasti su donijele političke odluke i sada zemlja u potpunosti ovisi o cijenama na plinskim čvorištima. Privatni trgovci uglavnom prodaju plin za industrije i njihove cijene, prema novom zakonu o tržištu plina, ne može regulirati država. Oni se vežu za cijene uvoznog plina.

Na primjer, nacionalna tvrtka Naftogaz Ukrajine je od 1. studenoga odredila nove cijene za industrijske potrošače i one se kreću od 321 do 353 dolara, uključujući PDV. S mogućim povećanjem otkupne cijene u Europi, one još uvijek mogu rasti, stoga bi isporuke ukapljenog plina iz Sjedinjenih Američkih Država mogle postati ekonomski održive, rekao je Dmitrij Marunič.

“Iako je to čista politika, privatni trgovci sigurno neće poslovati s gubitkom”, kaže stručnjak.

Profesor sa Sveučilišta Łódźu, Vladislav Milczarski, napisao je za poljski poslovni portal Biznes Alert kako će trenutna opskrba američkim ukapljenim plinom uzrokovati štetu i samoj Poljskoj, ne manje od  2 dolara po tisuća britanskih termalnih jedinica (MBtu), što je šteta od  71 dolar na tisuću kubnih metara.

“Svaki gubitak u od jednog dolara po MBtu znači skoro 50 milijuna dolara godišnje za svaku ugovorenu tonu”, kaže poljski stručnjak.

Otprilike ovu količinu ukapljenog plina PGNiG planira uvesti sljedeću godinu iz SjedinjenihAmeričkih Država.

“S druge strane, izvozna sposobnost LNG-a u Americi brzo raste i nešto s tim plinom treba učiniti. Ali je li ga moguće prodavati skuplje od troškova, barem na duže vrijeme?”, pita se Milczarski Vladislav.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Aleksej Grivač smatra da Poljska želi iskoristiti politiziranje problema nabave plina u Ukrajini i na Kijev prebaciti neke od troškova održavanja njihovog LNG terminala.

“Oni obrnutom isporukom već preprodaju Ukrajini ruski plin”, kaže stručnjak.

“Na primjer, u listopadu i studenome je prosječna cijena ruskog plina u Europi iznosila oko 205 do 210 dolara za tisuću kubnih metara, a prosječna cijena obrnutog izvoza plina za Ukrajinu je bila 225 dolara u listopadu i 240 dolara u studenom. Tijekom tog razdoblja je Poljske Ukrajini isporučila oko 300 milijuna kubnih metara. Otprilike istu količinu je Ukrajina uvezla putem LNG terminala. Dakle. već sad Kijev plaća za poljski LNG terminal”, zaključio je Aleksej Grivač.

BaumgartenERU TradingLNGNATOPGNiGUkrtransgaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Krasno. Još priznaju da je tako i da će plaćati više, iako je pri prvoj isporuci, navodno, Poljska bila u gubitku. da bi u naknadnim isporukama oderali Ukrajincima kožu leđa. Ovome zanimalo, koliko je LNG skuplji u konačnici, nakon regasifikacije i ulaska u postojeće plinovode. Obično se netko vadi, pa LNG, prije ukapljivanja i ne košta puno. Pa onda ukapljivanje, transport, istovar, ponovno pretvaranje u plinsko stanje, transport, plus uvozna tarifa plinskog sustava , koji je u Ukrajini još državni, na kraju, …. kukala im majka.Da ne govorimo o visokoj vjerojatnosti da Ameri kupiju ruski LNG na terminalu Ust-Luga ili Murmansku, pa samo malo preplove i kažu” Eto nas, došli mi iz Amerike”. Ovdje je bilo, praćenje Marine Traffic onog broda s LNG, koji nije vidio Amerike, barem posljednjih mjeseci prije isporuke.

Jurišić maja
6 godine prije

Amerkanci nabavljaju plin u Rusiji i samo ga preprodaju korumpiranim istočno europskim marioneta a i svi zadovoljni

nikud nikam
6 godine prije

A u tišini prođe nedavno otvaranje ruskog Yamal-a. Prvi tanker otišao za London. Gle samo naslov :Russia Wins in Arctic After U.S. Fails to Kill Giant Gas Project
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-14/russia-dreams-big-as-u-s-fails-to-kill-27-billion-gas-project?cmpid=socialflow-facebook-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=facebook&utm_medium=social

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI