Prema Bildu, Rusija ostaje najveći opskrbljivač ugljena za Njemačku

Ugljen
7 komentara

Berlin je navodno kupio gotovo 30% svog ugljena uvezenog iz zemlje koja je od prošle godine pod sankcijama

Rusija je prošle godine zadržala svoju poziciju najvećeg dobavljača ugljena u Njemačkoj, unatoč sankcijama koje su sredinom 2022. zabranile uvoz fosilnog goriva iz zemlje, izvijestio je u subotu list Bild pozivajući se na podatke Njemačke udruge uvoznika ugljena (VDKi). Prema izvješću, Njemačka je 2022. kupila ukupno 44,4 milijuna tona ugljena, što je povećanje od 8% u odnosu na prethodnu godinu. Dok je uvoz fosilnih goriva iz Rusije pao za 37% u usporedbi s brojkama iz 2021., zemlja je i dalje isporučila otprilike 13 milijuna tona toj europskoj zemlji, što predstavlja oko 29% ukupnog uvoza. Kupnje od drugih njemačkih dobavljača rasle su, ali još uvijek nisu dostigle ruske količine.

SAD je isporučio 9,4 milijuna tona, što je povećanje od 32% u odnosu na prethodnu godinu, dok je Kolumbija postala treći najveći dobavljač sa 7,2 milijuna tona, porast od 210%. Isporuke iz Južne Afrike također su dramatično porasle za 278% na godišnjoj razini na 3,9 milijuna tona. Australija je bila četvrti najveći dobavljač ugljena sa 6,3 milijuna tona.

EU je 10. kolovoza 2022. zabranio uvoz ugljena iz Rusije u sklopu paketa sankcija povezanih s Ukrajinom, koji je najavljen prošlog travnja. Godine 2021. Rusija je činila oko 70% uvoza ugljena u blok, s tim da su Njemačka i Poljska posebno ovisne o ruskom fosilnom gorivu, budući da se velik dio električne energije u tim zemljama proizvodi u elektranama na ugljen. Uzimajući u obzir embargo, čini se da je većina ruskog ugljena isporučena Njemačkoj prije ili nedugo nakon 10. kolovoza.

Njemačka je posljednjih mjeseci bila prisiljena povećati svoju upotrebu ugljena kao rezultat nestašice energije i skokovitog rasta cijena električne energije, koji su uzrokovani smanjenjem opskrbe plinom iz Rusije nakon zapadnih sankcija. To je u suprotnosti s dugotrajnom obvezom zemlje koja se bori protiv ”klimatskih promjena” i želi odustati od upotrebe ”prljavog goriva”.

U pokušaju osiguravanja energetske sigurnosti, Berlin je prošlog rujna čak zapovjedio nastavak aktivnosti u neaktivnim rudnicima ugljena. Prema Saveznom uredu za statistiku (Destatis), zemlja trenutno proizvodi više od jedne trećine svoje električne energije iz termoelektrana na ugljen. Postupno gašenje elektrana na ugljen odgođeno je do ožujka 2024.

Ranije ovog mjeseca, čelnik VDKi Alexander Bethe kritizirao je politiku EU i Njemačke, koje nastoje napustiti ugljen u korist čišće energije, tvrdeći da su takvi planovi preambiciozni. Rekao je da je ideja, koja tvrdi da će Europi trebati ugljen samo još jednu ili dvije zime, daleko od stvarnosti.

“Neodgovorno je govoriti o kraju kamenog ugljena bez pouzdanih alternativa. Prvo stvorite učinkovite zelene tehnologije, a zatim odustanite od ugljena. Ne obrnuto,” rekao je Bethe.

berlinnjemačkarusijaUgljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DRD
9 mjeseci prije

Zelena energija, globalno zagrijavanje, kontrola ispiranja novca, plandemija, glasanje , sve je to obmana. Sve je to pot cinjeno da Anglo-Saxon I zavladaju svijetom

Max
9 mjeseci prije

To je točno.

Tupko
9 mjeseci prije

Rusi stvarno nemaju srama, nakon svega sada jos i nijemcima zagađuju okolis sa prljavim ugljenom

mali jere
9 mjeseci prije

Kad sam ja napisao da je Rusija cijelo vrijeme 2.sv.rata Njemacku obskrbljivala ugljem(sto je istina) onda mi se neka ,,strucnjakinja,,rugala.

Herc
9 mjeseci prije

Nema struje bez starog dobrog ćumura hehehe, a prodaja magle u vezi auta na struju nije prošla.
Čeljadi dok ima auta na dizel ne odustajte,Polovno ,novo samo da je dizlo,nikavi hibridi ili struja.

Antonio Cule
9 mjeseci prije

Koliko smo kofol mi jako napredna civilizacija jos se nismo maknuli od energije koja radi na izgaranju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI