Razmjena rublje i juana porasla preko 1.000 %

Juan
5 komentara

Rusija i Kina nastavljaju da eliminišu američki dolar iz međusobne trgovine jer je mjesečni obim na razmjeni rublje i juana navodno skočio za 1,067 % na skoro 4 milijarde dolara u posljednja tri mjeseca.

Prema proračunima Bloomberga, do sada je u maju na moskovskom spot tržištu razmijenjeno oko 25,91 milijardi juana, ili 3,9 milijardi dolara, za rublje, što je dvanaestostruko povećanje u odnosu na obim zabilježen u februaru, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Naglo se poklapa sa rastom rublje na petogodišnji maksimum u odnosu na juan i američki dolar.

U međuvremenu, obim uparivanja dolar-rubalj je navodno pao na najniži nivo u deceniji. Rublja je ojačala 118 % u odnosu na dolar između početka marta i kraja maja, čak i kada je većina trgovaca napustila par zbog kontrole kapitala i prisilne prodaje dolara.

„Glavni igrači na tržištu juana i rublje su korporacije i banke, ali postoji i rastući interes maloprodajnih investitora“, rekao je agenciji strateg za valute i kurseve u Sberbank CIB, Jurij Popov.

„Obim na spot tržištu Moskovske berze je porastao. To je zbog zabrinutosti zbog sankcija, kao i namjere Rusije i Kine da podstaknu upotrebu nacionalnih valuta u bilateralnoj trgovini”, dodao je.

Masovni egzodus međunarodnih brendova iz zemlje pogođene sankcijama navodno je prisilio ruske kompanije da se okrenu kineskoj robi kako bi zamijenile uvoz sa Zapada. U međuvremenu, kineski juan mogao bi dobiti novi poticaj za internacionalizaciju upravo kada rastuće tenzije između Washingtona i Pekinga usporavaju taj proces.

Juankinarubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rusija i Kina su gospodarski izuzetno kompatibilne.
Nametanjem zapadnih sankcija Rusiji dešava se upravo ono čega se izuzetni boje – bliska suradnja Rusije i Kine na svim planovima.
Europa će se (htjeti) pridružiti kasnije ovoj ekipi, samo još da shvate tko radi na njihovom uništenju.

hiber
1 godina prije

Koja priča. Kina je upravo priznala da joj je rast BDPa pao ispod 2%, tako da USA, nakon 50 godina ima veći rast. S obzirom na razvijenost i mogućnost unutrašnje potrošnje Kine, svaki pad ispod 5 % je destabilizirajući za Kinu, tako da je Kina već, de fakto, u recesiji. Xiju se polako crno pise, pogotovo zbog ludosti sa koronom.

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI