Rusija i Kina planiraju na desetine zajedničkih investicijskih projekata u vrijednosti od 112 milijardi dolara

Kina i Rusija - Vladimir Putin Xi Jinping
17 komentara

Zajedničko investicijsko tijelo Rusije i Kina razmatra o pokretanju 70 projekata ukupne vrijednosti 112  milijardi dolara, objavio je ruski suveren fond za bogatstvo nakon sastanka međuvladine komisije u Pekingu.

Izaslanstva Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) i fonda privatnog kapitala koji su osnovale RDIF i Kineska investicijska korporacija (CIC) pod nazivom Rusko-kineski investicijski fond (RCIF) pridružila su se 6. sastanku Međuvladine rusko-kineske komisije za Ulaganje. Osim o prekograničnim projektima, dvije strane razgovarale su o ulaganju, trgovini i gospodarskoj suradnji.

„Odbor je već pomogao u provedbi prekograničnih projekata vrijednih više od 10 milijardi dolara. RDIF i CIC također su samostalno uložili preko RCIF-a u brojne projekte “, stoji u izjavi ruskog fonda za bogatstvo nakon razgovora.

U isto vrijeme, ruski suveren fond za bogatstvo zajedno s RCIF-om i investicijskim fondom za provinciju Guangdong, Guangdong Utrust Investment Holdings, dogovorio je ključne uvjete za osnivanje fonda od 1 milijarde dolara. Tijelo, nazvano rusko-kineskim fondom Greater Bay Area, usmjereno je na jačanje međusobnih trgovinskih i ekonomskih veza između kompanija dviju država. Također će promovirati rusko poslovanje u Guangdongu, kineskoj provinciji koja čini najveći udio u BDP-u zemlje, i ohrabriti lokalne kompanije da uđu na rusko tržište.

“Ovaj fond stvara velike mogućnosti za ruske kompanije”, rekao je Kirill Dmitriev, šef ruskog suverenog fonda za bogatstvo. “Suradnja između RDIF-a, RCIF-a i Guangdong Utrust-a neprestano se razvija i uvjeren sam da krećemo u dobrom smjeru prema velikim zajedničkim projektima koji će poslužiti daljnjem jačanju partnerstva između Rusije i Kine.”

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, s obujmom trgovine koji je u 2018. premašio 100 milijardi USD, a očekuje se da će se udvostručiti za pet godina. Posljednjih mjeseci Peking i Moskva također rade na jačanju međusobne trgovine nacionalnim valutama, rubljem i juanom, kako bi smanjili ovisnost o američkom dolaru.

Kinesko ruska suradnjaRCIF
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Rus kina 100
Hr Kina 1.5
Po glavi stanovnika podjednako

Mlata
4 godine prije

…a ja ovde naučio da Rus i Kinez odbacuju dolar

Alex
4 godine prije

Treba uvesti zlatnu podlogu umjesto dolara.

eu kolonija
4 godine prije

ova priča ima nastavak o političkoj integraciji kine I rusije u jednu veliku euroaziju što je vrlo bitno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI