Rusko-kineska patrola bombardera susreće se s japanskim i S. korejskim borcima, ali misije će ići dalje

Tu-95ms
9 komentara

Jutros smo objavili kako je Južna Koreja ispalila nekoliko upozoravajućih hitaca na ruske avione koji su ušli u  zračni prostor Južne Koreje. Sada ćemo malo rasvijetiti taj slučaj, bar s Ruske strane. Pitali smo se što je potaknulo ruske pilote da to naprave, jer nisu letjeli sami, već u društvu kineskih bombardera.

Izgleda kako su ruski i kineski strateški bombarderi zajedno bili na svojoj prvoj misiji nad Japanskim morem i Istočno kineskim morem. Tokio i Seoul su se već “naoružali”, ali Moskva ističe da je sve u skladu s međunarodnim pravilima i propisima.

Dva ruska Tu-95ms i dva kineska bombardera Xian H-6 patrolirali su unaprijed planiranom rutom iznad Japanskog mora i Istočno kineskog mora, “strogo u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Seul tvrdi da su bombarderi probili identifikacijsku zonu protuzračne obrane (KADIZ), ali Moskva tvrdi kako ta zona nije potkrijepljena nikakvim međunarodnim pravilima i da nije povrijeđen zračni prostor treće zemlje.

U svom odgovoru na presretanje, Kina je podsjetila Južnu Koreju da KADIZ nije priznat kao dio zračnog prostora neke zemlje i da je stoga slobodan za prolazak zrakoplova drugih zemalja. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova također je upozorio Seoul da bude oprezan kada koristi riječ “invazija”.

Ruta je očigledno prolazila blizu skupa malih otočića u Japanskom moru, poznatih kao Dokdo otoci u Južnoj Koreji i kao Takeshima u Japanu, oko kojih se spore obje zemlje.

Vojni zrakoplovi Južne Koreje su tada poletjeli kako bi spriječili bombardere. Južna Koreja je također tvrdila da su njezini zrakoplovi ispalili “hitce upozorenja”.

Moskva je, nadalje, optužila južnokorejce da su djelovali “neprofesionalno” i da su ugrozili  sigurnost ruskih bombardera opasno leteći na njihovom kursu.

Prva zajednička patrola dalekometnog zrakoplovstva u Tihom oceanu bila je početak šireg programa, koji ima za cilj jačanje suradnje ruskih i kineskih vojnika, kaže Moskva. Planirani program se proteže barem do kraja godine i „nije usmjeren protiv trećih zemalja“.

KADIZKinesko ruska suradnjaPucnjevi upozorenja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Strateški savez Rusije i Kine na djelu, toga se Američki stratezi i njihovi saveznici u Aziji zato i djeluju ovako agresivno.

Vožd je stigao
4 godine prije

A gdje su lovci Su-35/Su-30 kao pratnja bombarderima? Mislim ovo je neozbiljno slati bombardere ovako “gole” bez podrške…

Amater
4 godine prije

nesretni kvislinzi ….nisu svjesni što ih čeka ….

MDM
4 godine prije

Ok, ko patruljira bombarderima ?
Rano su Kinezi poceli provokacijama i groznjama.

Dan
4 godine prije

Nisu borci nego lovci. Fighter=lovac u vojnoj avijacijskoj terminologiji. I nije S. Koreja nego Juzna Koreja poslala lovce u presretanje. Vi ste ostavili S. Korea iz engleskog originala. Ako vec prevodite, dajte malo ozbiljnosti a ne ovako aljkavo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI