28 kineskih vojnih aviona ulazi u tajvansku zonu protuzračne obrane u najvećem preletu do danas, kaže Taipei

Kineski vojni avion
24 komentara

Tajvanska vlada izvijestila je da je 28 kineskih zrakoplova, uključujući borbene avione i nuklearno sposobne bombardere, ušlo u njezinu identifikacijsku zonu protuzračne obrane (ADIZ) u dosad najvećem ”upadu”.

U izjavi objavljenoj na web stranici tajvanskog Ministarstva narodne obrane, država je iznijela navodno kršenje svog ADIZ-a od strane kineske Komunističke narodnooslobodilačke vojske, koja je navodno uključivala četrnaest mlaznih lovaca J-16 i 6 J-11, kao i protu- podmorski zrakoplov i nuklearne bombardere.

Tajvan, kojeg Kina smatra dijelom zemlje, izvijestio je o porastu preleta Kine posljednjih mjeseci, uključujući 25 aviona PLA koji su u travnju ušli u ADIZ, nekoliko dana nakon što je 10 mlaznih aviona ušlo u obrambeno područje otoka.

Peking još nije priznao prijavljenu aktivnost, ali do njega dolazi nekoliko dana nakon što je skupina čelnika G7 objavila zajedničku izjavu u kojoj je “pozvalo Kinu na poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda”. Primijećeno je da se primjedbe G7 izravno odnose na ponašanje Kine oko Južnokineskog mora i Tajvana.

Kina je u ponedjeljak odgovorila na izjavu G7 izrazivši svoje “snažno nezadovoljstvo” kritikama, za koje je Peking tvrdio da su “ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa”. Obraćajući se o zabrinutostima koje je pokrenuo G7, Kina je branila svoje postupke, tvrdeći da će “odlučno braniti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese”.

Ranije u lipnju, Kina i Sjedinjene Države sukobile su se zbog posjeta tri američka senatora Taipeiju u vojnom transportnom avionu. Dvoje demokrata i jedan republikanac sastali su se s tajvanskim dužnosnicima tijekom trosatnog putovanja na otok, u kineskom ministarstvu obrane, što je opisano kao “politička predstava” i “podla politička provokacija”.

KADIZkinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
odddball
2 godine prije

dok Taiwan kontrolira svjetsku proizvodnju chipova sasvim su sigurni i od Kine i od bilo koga drugog

tihobl
2 godine prije

Sto im ne vrate istom mjerom?
Sto ne upadnu u Kinu sa 30 aviona?

Mahatma
2 godine prije

Kad će više taj vanzemaljski napad pa da napokon odahnemo

Max
2 godine prije

Kina stalno podsjeća Tajvan na svoju snagu I napast će ga. Zasad su to samo psihološke igre. Ali jednom će krenuti prravi rat. KIna još nije sprremna za to ali čim bude pogodan trenutak planut će rat.

Kile
2 godine prije

Nisu te poslali, malo starije modele, slika ne odgovara naslovu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI