Južna Koreja tvrdi da je ispalila “pucanj upozorenja” na ruski vojni zrakoplov jer je “narušio njihov zračni prostor”

Zračne snage Južne Koreje
10 komentara

Ratno zrakoplovstvo Republike Koreje ispalio je upozoravajuće hice nakon što su ruski vojni zrakoplovi, navodno dva puta, u utorak narušili zračni prostor te zemlje, javlja agencija Yonhap.

Južnokorejski borbeni zrakoplovi F-15K i KF-16 poletjeli su nakon što su dva kineska i tri ruska zrakoplova, preko Japanskog mora, u utorak ujutro došli do zone identifikacije protuzračne obrane ROK (KADIZ), priopćio je JCS.

Dok su Kinezi ušli samo u KADIZ, jedan od ruskih zrakoplova navodno je letio previše blizu otočića Dokdoa, te je na tri minute probio zračni prostor Južne Koreje, prisiljavajući južnokorejske snage da ispale “hice upozorenja”.

Seul je kazao kako planira objaviti službenu bilješku prosvjeda zbog ‘nezapamćenog’ incidenta, objašnjavajući kako je to prvi put da je ruski vojni zrakoplov ‘napao’ korejski zračni prostor. U izvješću nisu spomenute točne vrste aviona uključenih u incident.

Ruska i kineska ministarstva obrane tek trebaju dati svoj komentar.

KADIZPucnjevi upozorenjaROK
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Čitam…. “pucanj upozorenja” je izpaljenje svjetlećih raketa/mamaca, to se desilo a ne bojevi pucnji. Od prilike….. “Ruski avioni Tu-95MS nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kod ostrva Tokto ruskim bombarderima su prišla dva južnokorejska lovca F-16 koje su izveli neprofesionalne manevre, prelazeći kurs ruskih strateških aviona i stvarajući pretnju njihovoj bezbednosti. „Južnkorejski lovci nisu kontakirali posadu Tu-95MS i nakon ispaljivanja toplotnih mamaca iz F-16, izvele manevar, udaljivši se od ruskih aviona“, navodi se u saopštenju. Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS leteo u skladu sa dogovorenim planom i u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto. Vazdušni prostor Južne Koreje nije bio narušen. Oni su dodali i da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući… Čitaj više »

Majk Majers
4 godine prije

Ako i jesu Rusi ušli u zračni prostor Koreje, pitanje je zašto? Pa neće Rusi bit ka i Ameri, valjda?

Siniša
4 godine prije

Ups….Korejanci opet svoje pričaju….
Prvi put južnokorejsi avioni ispalili su, navodno, 10 signalnih raketa i 80 metaka iz mitraljeza kao upozorenje, a drugi put 10 signalnih raketa i 280 metaka iz mitraljeza ponovo kao upozorenje, rekao je jedan zvaničnik i dodao: “Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio.”

debeli pas
4 godine prije

Pročitavši naslov, prvo sam pomislio kako se južnokorejski pilot najeo graha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI