Moskva pomaže Pekingu u izgradnji sustava upozorenja od raketnog napada, kojeg imaju samo Rusija i SAD (AŽURIRANO)

Don-2-N
16 komentara

Jučer je u Sočiju, na Međunarodnom raspravnom klubu Valdai, ruski predsjednik Vladimir Putin nakon uvodnog govora odgovarao na pitanja gostiju, a jedna od tema je bila suradnja u vojnom području s Kinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija pomaže Kini u stvaranju sustava upozoravanja na raketne napade.

Ruski predsjednik je to najavio na plenarnom zasjedanju “Svjetska struktura – Pogled s Istoka”, održanog zadnjeg dana 16. godišnjeg sastanka Međunarodnog raspravnog kluba Valdai.

Vladimir Putin je napomenuo da će Rusija i Kina nastaviti suradnju na području svemira i vojne sfere, što nije novost, ali ako govorimo o „integriranom“ sustavu proturaketne obrane, onda jeste.

“Nastavit ćemo raditi u području svemira i području vojno-tehničke suradnje. Ne znam, neću reći veliku tajnu, jer će svejedno postati jasno. Sada pomažemo našim kineskim partnerima u stvaranju ranog sustava upozorenja – raketnog sustava upozorenja. To je vrlo ozbiljna stvar koja će dramatično povećati sposobnost obrane Narodne Republike Kine, na kardinalni način. Jer sada samo SAD i Rusija imaju takav sustav“, rekao je Vladimir Putin.

Naime, Rusija i Sjedinjene Države posjeduju niz različitih radarskih sustava na zemlji koji mogu pratiti lansiranja krstarećih, balističkih i interkontinentalnih raketa na velikim udaljenostima u raznim smjerovima. Osim toga, sustavi upozorenja na raketne napade uključuju i satelite u Zemljinoj orbiti.

U Rusiji su glavne zemaljske komponente sustava ranog upozorenja na raketne napade radarske stanice Voronjež, posebno razne radarske stanice Voronjež-M, Voronjež-DM i Voronjež-VP.

Izjava o pomoći u stvaranju takvog sustava za Kinu prvi je službeni komentar Vladimira Putina na ovu temu.

Vladimir Putin se nije upuštao u pojedinosti o specifičnoj suradnji Moskve i Pekinga na ovom području, međutim, riječi o suradnji u svemiru mogu se smatrati nagovještajem da se ne radi samo o zemaljskoj komponenti sustava upozorenja protiv raketnih napada i sigurno će izazvati buru polemika u Pentagonu i Washingtonu općenito.

Radarske stanice ranog upozorenja Voronjež

FOTO: Radarske stanice ranog upozorenja Voronjež

 

Rusija na borbenim dužnostima postavila posljednje tri radarske stanice nove generacije Voronjež i prvi put u povijesti ima kontinuirano radarsko polje sustava upozoravanja na raketne napade širom čitavog oboda ruskih granica. Nekada je bilo rupa. Sada ih više nema. Sada se kontrolira svako lansiranje balističke rakete ili svemirske letjelice na udaljenosti od šest tisuća kilometara. Stanice su jedinstvene, a tim njihovih dizajnera prije pet godina dobio je Državnu nagradu u Kremlju.

Radarska stanica tipa Voronjež može istovremeno pratiti do pet stotina objekata, od satelita do balističkih raketa, čak i vidi napadačke objekte veličine nogometne lopte.

“Za nas je ovo vrlo ozbiljan uspjeh, ozbiljna razina tehnološkog razvoja. I treba napomenuti da su ovdje korištene uglavnom domaće tehnologije i domaće elektroničke komponente”, rekao je Sergej Bojev, generalni dizajner sustava upozoravanja na raketne napade.

Ako su stari radari u sovjetskom stilu imali nadimak “egipatske piramide” i bili su impresivni, ogromni i građeni desetljećima, Voronjež je moderna, već izgrađena devetokatna zgrada.

Temeljna razlika od svih prethodnih stanica je ta što se oprema dovodi u cijelim blokovima, a na licu mjesta se jednostavno spajaju u jedan antenski list.

Voronjež svakom pogledu nadmašuje svoje američke kolege. Domet najnovijeg američkog radara AN / FPS-132 je 5000 kilometara, a ruske stanice 6000 kilometara. Američka antena reagira na sve promjene u promatranom prostoru u 60 milisekundi, s ruska u samo 40. Vrijeme u kojem se obrađuju svi podaci o pokretnom objektu je u američkim radarima 10 sekundi, a ruskim 6. Točnost određivanja koordinata projektila koji leti nadzvučnom brzinom u američkoj protuzračnoj obrani iznosi do 120 metara, dok u stanici Voronjež točnost iznosi 11 metara.

“Stanica je jeftina. Troši mnogo manje električne energije. Ekološki je prihvatljiva i treba vrlo malo resursa”, rekao je stručnjak Pavel Kravčenko.

Stare antene, naravno, još uvijek funkcioniraju, ali do kraja desetljeća će se sve zamijeniti Voronježima. Planiraju se izgraditi još tri, na Arktiku i na Dalekom istoku i rusko nebo je pod pouzdanom zaštitom.

Malo je vjerojatno da će Moskva kineskim kolegama ustupiti sovjetsku tehnologiju “egipatskih piramida”. Kako je ovo jedina postojeća verzija sustava ranog upozorenja na raketne napade, logično je zaključiti da će Kina steći „izvoznu verziju“ Voronježa, iako sustav možda neće biti plaćen u novcu, već u okviru vojno-tehničke suradnje po  nama nepoznatim uvjetima.

VIDEO: Radarske stanice ranog upozorenja Voronjež

Don-2-NKinesko ruska suradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
4 godine prije

znači CSTO sustav zajedničke PZO/PRO obrane je u nastajanju punom parom!

Tabasco
4 godine prije

Bilo bi zanimljivo saznati što je Kina dala zauzvrat?

čitalac
4 godine prije

Autogol za Ruse!
Jako pametno….

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Pocetak strateskog vezivanja Ru i Kine pocelo je s prvih par mlrdi koje je Putin ocajno trebo zatekavsi drzavnu kasu praznu dobio je od Kine .A Putin je ocajno pare trebao da plati gladnu,demolarisanu i ocajnu vojsku oko Cecenije gde se rat vodio kojeg su zapadnjaci kreirali ….Tako sam citao iz nekog izvora prije 20-ak godina.

kemičar
4 godine prije

kog briga za to?

Max
4 godine prije

Vrlo važan čak i presudan korak u nastavku strateške vojno tehničke suradnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI