fbpx

Sirija pobjeđuje sankcije – U gradu Adri otvoreno 1200 malih i srednjih tvornica

Damask Sirija

Mnogima ova informacija možda nije od posebnog značaja, ali je za Siriju puno važnija od oslobađanja jednog ili dva sela u Idlibu, što je vijest koje portali koji prate rat u arapskoj zemlji obično objave  kao ekskluzivnu i u udarnom terminu.

Naime, vijest da je Sirija, unatoč sankcijama, otvorila pogon za proizvodnju lijekova za liječenje raka zaslužuje posebnu pozornost i dokaz je da sankcije Sjedinjenih Država i Europske unije neće slomiti Sirijsku Arapsku Republiku. Osim toga, ovo je jasna poruka američkom predstavniku u Ujedinjenim narodima za Siriju, Jamesu Jeffreyu, koji je na sastanku Vijeća sigurnosti ovog tjedna tražio „da nitko ne pomaže u obnovi Sirije sve dok režim Bashara Al-Assada ne popusti i pristane na političko rješenje krize“.

Matična tvrtka farmaceutskih kompanija “Main Pharma” otvorila je ovog tjedna pogon za proizvodnju lijekova za liječenje raka. Pogon je otvoren u industrijskom gradu Adra, sjeveroistočno od glavnog grada Damaska, gdje već radi na stotine malih i srednjih poduzeća, uglavnom podignutih s iranskom potporom.

Kako je izvijestila agencija SANA, sirijsko ministarstvo zdravlja objavilo je da Sirija ima 96 tvornica lijekova koje pokrivaju 90% lokalnog tržišta. Podsjetimo i da je prva dama Sirije, Asma Al-Assad, dobila bitku u borbi protiv karcinoma liječeći se isključivo u Damasku.

Ministar zdravlja Nizar Yazji izjavio je da je otvaranje tvornice samo po sebi kvalitativni skok u farmaceutskoj industriji u Siriji, te prvi takve vrste u arapskoj zemlji. Rekao je kako Sirija trenutno ima 96 tvornica lijekova koje pokrivaju preko 90 posto potreba lokalnog tržišta.

Naglasio je da je prošle godine njegovo ministarstvo izdvojilo 117 milijardi sirijskih funti, što je ekvivalent 240 milijuna dolara, za uvoz cjepiva i lijekova za liječenje raka kako bi se zajamčila potreba lokalnog tržišta.

Otkrio je da Sirija uvozi lijekove iz prijateljskih zemalja, nakon što je nekoliko zapadnih farmaceutskih kompanija prestalo poslovati sa Sirijom u vrijeme kada su odabrali stranu u terorističkom ratu i arapskoj zemlji nametnule jednostrane ekonomske mjere prisile.

S druge strane, objasnio je da ministarstvo zdravlja osigurava besplatne lijekove za kronične bolesti kroz 1864 zdravstvenih domova i oko 150 bolnica u različitim provincijama.

Uz „nečiju pomoć“ se industrijski grad Adra širi nevjerojatnom brzinom

Sa svoje strane, guverner ruralnog područja Damaska, Alaa Mounir Ibrahim, rekao je da vlasti osiguravaju sve pogone za industrije i otkrio je da je broj objekata i tvornica u industrijskom gradu Adri dosegao 1200 tvornica, očekuje se da će ih sljedeće godine biti 2400, uključujući 20 tvornica za proizvodnju farmaceutskih proizvoda.

Sirija proizvodi 70% lijekova za ljude kojima je potreba kemoterapija

Adnan Jaafo, izvršni direktor institucije, objasnio je da je tvornica prva takve vrste u Siriji i u arapskoj regiji po pitanju naprednih proizvodnih linija i modernih tehnologija.

Nova tvornica proizvodi 70 posto lijekova za liječenje kemoterapijom i pokriva potrebe lokalnog tržišta a čak proizvodi i višak koji prodaje u inozemstvo.

Sljedeće godine će ovaj pogon početi proizvoditi osam sorti aseptičke tekućine i osam vrsta kapsula, a prije kraja sljedeće godine će u Adri biti 20 takvih tvornica.

Sirija uvozi sva cjepiva i lijekove protiv raka iz inozemstva, dok nacionalna industrija pokriva ostatak od oko 90 posto potreba za lijekovima na domaćem tržištu.

Podsjetimo da je prije oslobađanja istočne Goute industrijsko područje Adre bilo pod kontrolom islamističkih skupina, točnije skupine Jaish Al-Islam, koja je položila oružje pred sirijskom vojskom u travnju 2018. Od tada je vlada u Damasku uspjela privući „strana i ulaganja lokalnih poduzetnika“, što je do sada omogućilo otvaranje 1200 malih i srednjih tvornica koja proizvode od najvećeg prioriteta za civile u zemlji koja je još uvijek u ratu protiv islamističkih terorističkih skupina i „trija“ kojeg čine SAD, Saudijska Arabija i Izrael, kojima, što je neobjašnjivo, svesrdno pomaže i Europska unija s Velikom Britanijom u beskrajnom procesu odlaska.

SANA 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
cccp
Gost
cccp
10 mjeseci prije

sve će to moša pretvorit u parking

Vladimir
Gost
Vladimir
10 mjeseci prije

Uzasan je taj mosa, vec ti je mozak pretvorio u slamu.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Hebo te, oni pod ratom otvaraju tvornice lijekova, nama ih unište i pokradu u miru. Hebena naša nacija, puna izdajničkog ološa. Sramota me kad ovo čitam.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
10 mjeseci prije

Bogatim zapadnim državama puna su usta slobodnog tržišta, ali očito je da oni nisu zaboravili da je ekonomija i proizvodnja dobara, a ne samo proizvodnja novca. Oni su svoju proizvodnju debelo zaštitili. Inače, kako objasniti da “slobodni” kapital nije navalio da otvara firme u zemljama nastalim na razvalinama bivše SFRJ, gde je radna snaga daleko najjeftinija u Evropi, a troškovi transporta minimalni. Mi smo svoja nejaka tržišta širom otvorili i – popušili.

Fabijan
Gost
Fabijan
10 mjeseci prije

Bosch je otvorio par tvornica u bivšoj istočnoj Njemačkoj devedesetih…
nakon 25 godina ne uspjevaju postići više od 80 posto produktivnosti kao isti pogoni na zapadu
Bosch nije jedini koji je optimistički krenuo, pa se opekao
nije sve u jeftinoj radnoj snazi
u suvremenim pogonima udio plaća radnika je 10 do 20 posto

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
10 mjeseci prije

@Fabijan
Nepoznat mi je taj podatak, pa ga sasvim sigurno ne mogu valjano komentarisati. Za eventualno, nižu produktivnost mora postojati i nekakav razlog, a ne verujem da je u pitanju “kvalitet” radne snage.

Možda radnici iz bivše Istočne Nemačke, ne žele na poslu nositi pelene
(šalim se).

Koliko me pamćenje služi sedamdesetih i osamdesetih godina u bivšoj SFRJ, veliki deo izvoza je išao kroz Lohn poslove, gde su strane firme davale svoj materijal, dizajn itd. a od naših firmi preuzimali gotove proizvode. Poznato mi je ovo, recimo, iz obućarske industrije – Najk, Puma, Rojs itd. i njihova saradnja sa Borovom.

Ako su im se takvi poslovi tada isplatili, kako to da se isto ne isplati i danas? Kada imaju mogućnost da proizvodnju sami organizuju i pokažu svoje menadžerske sposobnosti i znanja, imajuću u vidu i nikakvu radnospravnu zaštitu naše polurobovske radne snage.

Ne računajući pri svemu tome – daleko niže transportne troškove.

Fabijan
Gost
Fabijan
10 mjeseci prije

u to vrijeme je razlika Njemačke i jugo plaće bila 1:7
danas je 1:3
govorim o prosjeku
Puma zato sada ide u Kinu ( i njih polako napuštaju, traže jeftinije zemlje)

i u vrijeme juge je bila velika razlika (do 25 posto) u pogonima tvornica u urbanim i ruralnim sredinama
(znam iz prve ruke)
nije baš da su u igri pelene, ali npr čovjek koji ima uz posao i poljoprivredu nije toliko oran na poslu kao gradsko dijete
opća tehnička kultura i radne navike se stvaraju generacijama, soc kom raspašoj je uništio ili unaprijdio?? cijelu jednu generaciju ljudi na istoku
teško je 50 godišnjake mijenjati, sila i strogoča ne pomazu ako nema individualne motivacije
dobre rezultate postize mlada generacija u češkoj poljskoj madjarskoj…dapače odlične, motivirani su i dokazuju se
iz ex istočne njemačke je jaaako puno mladih otišlo na zapad države, ….nije bilo problema sa dozvolama, jezikom…

Daki
Gost
Daki
10 mjeseci prije

Ali su nasi imali placu u ono vreme 1200 maraka i to deutche maraka. To znam iz prve ruke.

Miki maus
Gost
Miki maus
10 mjeseci prije

Ivo, Bosanci imaju jedan dobar izraz- “Znam ja nas, .. bo ti nas”!

Ha ha
Gost
Ha ha
10 mjeseci prije

staraju novu silicijsku dolinu bekaa

Hezbollah
Gost
Hezbollah
10 mjeseci prije

Najveću tvornicu lijekova na području bivše Jugoslavije, Plivu su prodali Barr-u(USA kompanija židovsko vlasništvo), a islandski Actavis i njegovu ponudu su proglasili “neprijateljskim” preuzimanjem iako su uz njega bili mali dioničari. Vjerojatno zato što nisu židovi…

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

evo nešto i na ovoj lajni
twitter.com/ClassySyrian/status/1198890408648019968

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

Eh da, čisto da ispravim netočan navod.
Adra je zaista bila pod pobunjenicima. Ondje su znali biti oni masakri u zatvoru i česti proboji. Ali taj grad je oslobođen još prije 5 godine kada je u velikoj operaciji razbijen pobunjenički džep na tri dijela. Najpoznatiji je upravo predio poznat kao istočna Guta oslobođen lani.

zgvaca
Gost
zgvaca
10 mjeseci prije

Jebes ti Sirijce nije to nista. U rvatskoj od rata navamo otvorili mi 200000 novih Apartmana i Hotela. A za ljekove idomo mi kod Travara.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

Kompa i zbrinuto pola miliona uhljeba, HDZ glasačka mašinerija.

zgvaca
Gost
zgvaca
10 mjeseci prije

A za rak imamo popa. Na svakom kantunu stoji jedna crkva.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
10 mjeseci prije

Živjela demokratska Sirija i njezi predsjednik Bashar, sretan onaj kome Ameri ne pomažu, kao što su Libiji, Iraku i još puno zemalja diljem svijeta.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
10 mjeseci prije

i mi imamo 200 000 novih fast food kioska, kladionica, mjenjacnica i streapetease klubova gdje muzete vidjeti sise i piku uz mineralnu sa malo jeftinog vina i se to za samo 20 000 kuna.

basso
Gost
basso
10 mjeseci prije

Da se gospodja Asma izlijecila nije mi cudno.Ko ima para moze platiti vrhunske doktore ,lijekove i izlijeciti se ili produziti zivotni vijek.Pametno je da Sirijci ulazu u farmaceutsku industriju,jer je to prva grana koju amerikanci napadnu sankcijama,da bi napravili sto vise zrtava,i time natjerali vlast na ustupke.Sjetimo se samo Iraka pod sankcijama.

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Najdraža sankcija koju usranci primljenjuju je bombardiranje

Fabijan
Gost
Fabijan
10 mjeseci prije

samo za info

ispada 133 dolara po glavi godišnje
hrvatska troši oko 100 dolara
njemačka oko 600 dolara

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x