fbpx

SAD od svijeta traže da „nitko ne obnavlja Siriju dok Assad i režim ne popuste“

James Jeffery

Siriji se još ne treba pomagati u obnovi, rekao je James Jeffrey, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Siriju, na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ovaj nevjerojatan apel upućen „međunarodnoj zajednici“ protiv zemlje koja se od 2011. bori protiv terorizma i trpi embargo takozvanih „Prijatelja Sirije“ James Jeffrey je pravdao „potrebom da se na Siriju još treba vršiti diplomatski i gospodarski pritisak, koji bi prema planovima Washingtona trebao pridonijeti političkom rješenju sukoba u zemlji“.

Sjedinjene Države vjeruju da “kako se ne smije pomagati Damasku sve dok ne pokrene vjerodostojan politički proces”, zanemarujući činjenicu da je počeo raditi Ustavotvorni odbor i da su se sukobi sveli na najnižu razinu od početka rata, sve zahvaljujući naporima Rusije, Turske i Irana.

James Jeffrey je izrazio mišljenje da će Europa podržati stav Washingtona. Uz ovaj apel je branio terorističke skupine u Idlibu, iako su i SAD skrovnu skupinu Hayat Tahrir Al-Sham proglasile terorističkom organizacijom i sirijskom ogrankom Al-Qaede.

„Samo pomislite na ono što smo vidjeli otkad se Vijeće sigurnosti posljednji put sastajalo da razgovara o Siriji. Vidjeli smo nove borbe i front kojeg je Turska otvorila na sjeveroistoku. Četiri od pet vanjskih vojski, sirijska vojska i nekoliko glavnih nedržavnih aktera manevrirali su, ponekad pucajući jedni na druge u vrlo zatvorenom i vrlo opasnom području. U međuvremenu smo u Idlibu vidjeli novi porast nasilja. Kao što nas je podsjetila gospođa Al-Halak, jučer smo vidjeli strašan incident sa strateškom raketom dugog dometa namjerno ispaljenom, po našem uvjerenju, na područje interno raseljenih osoba, pored rodilišta, ubijajući ili ranivši više ljudi. Na kraju,

prošli tjedan je došlo do porasta nasilja u kojem su u zraku nad Sirijom sudjelovale još tri glavne vojne sile. Ovdje treba kriviti iransku vladu koja nastavlja premještati oružja dugog dometa u Siriju za nastavak opasnih akcija preko svojih opunomoćenika, koji su u posljednjih godinu dana troje naših saveznika gađali tim dalekometnim oružanim sustavima. Posebno podržavamo, izraelsko pravo na samoobranu i njegovo ekskluzivno pravo da djeluje tamo gdje treba za samoobranu. Dakle, naš drugi prioritet je prekid vatre u cijeloj zemlji“, rekao je James Jeffrey u svom izlaganju koje s jedne strane odaje nemoć Washingtona da utječe na situaciju u Siriji, ali na drugoj sugerira da se američki stratezi još uvijek nadaju čudu i promjeni ravnoteže snaga u njihovu korist.

„Naš je treći imperativ je neumoljivi diplomatski i gospodarski pritisak međunarodne zajednice na Damask da ga se prisili na druge ciljeve. Jer mislimo da ih bez takvog pritiska nećemo dobiti. U tom pogledu, Sjedinjene Države ostaju pri stavu da ne može biti pomoći u obnovi Damaska i područja koja on kontrolira sve dok ne pokrene vjerodostojan i nepovratan politički proces u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti. Vjerujemo da taj stav imaju mnogi naši europski i bliskoistočni partneri. Blisko ćemo surađivati s njima kako bismo osigurali održavanje ovog pritiska. Bilo koja nastojanja da se pomogne Damasku u obnovi u ovom trenutku su preuranjeni. (…) Vjerujemo da postoji način da se unaprijedi ova politika, usredotočena na politički proces, pritisak na režim i na one koji ga podržavaju. I na kraju, podržavamo nacionalno primirje u postizanju kompromisnog rješenja s kojim će se okončati ovaj grozni rat, koji od upotrebe kemijskog oružja do milijuna izbjeglica destabilizira čitava područja i dovodi do porasta raznih terorističkih skupina“, ovim je riječima James Jeffrey zaključio svoje izlaganje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Prvi zamjenik ruskog predstavnika u Ujedinjenim narodima, Dmitrij Polijanski, kritizirao je stav Washingtona o tom pitanju.

Pozvao je na “poduzimanje konkretnih koraka za pružanje sveobuhvatne humanitarne pomoći u poslijeratnoj obnovi Sirije”.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine u Siriji je  pokrenut  državni program obnove provincije Aleppo. Iran sudjeluje u velikom projektima obnove elektroenergetske infrastrukture, dok Rusija obnavlja energetska postrojenja i bušotine u istočnom Homsu i Deir Ez-Zoru. Pokrenuta je i proizvodnja fosfata, kojim obiluje Sirija, a Kina je najavila velike projekte obnove vrijedne oko 30 milijardi dolara.

Osim toga, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je izjavio kako u obnovi neće biti mjesta za zemlje koje su sudjelovale u agresiji na Siriju, tako da je ovaj apel sam po sebi besmislen.

Naravno da je Damasku prijeko potrebno da EU ukine sankcije nametnute Siriji, što je ovog tjedna bila tema rasprave njemačkog izaslanstva koje je posjetilo sirijsku prijestolnicu.

Na kraju su oko ovakvog „pritiska“ suglasni samo SAD i Saudijska Arabija sa svojim satelitima. Međutim, ovdje je znakovito da SAD nemaju čime obnavljati Siriju, sve da, hipotetski, što je nezamislivo, bude u prilici.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao je da će Saudijska Arabija izdvojiti sredstva za obnovu Sirije umjesto Sjedinjenih Država, koje neće trošiti novac na njenu obnovu, što jasno govori kakve su namjere Trumpove uprave. Jednom kada povuče američke vojnike, SAD nemaju namjeru trošiti sredstva na jačanje izgubljenog utjecaja u Siriji, niti sudjelovati u obnovi, koju nitko i ne traži.

USUN

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Max
11 mjeseci prije

ukrajinske wc školjke su završile kod jamesa sve ih je napunio.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije

Jadnog li komedijaša, kaj još nije svjestan da su popušili u svojoj zločinaćkoj namjeri.

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Američka politika je ista već desetlječima, samo što su prije imali bolju propagandu. Maske su pale i tragično je da to ništa ne mijenja. Istina jednostavno ne pravi nikakvu razliku.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Ameri su stvarno, nevjerojatni! Cijeli svijet bi trebao prihvatiti da radi u njihovu korist, a oni jebu sve, od svojih najblizih saveznika, pa nadalje. Koliko znam, Kuba po citavoj Juznoj Americi salje vrhunske lijecnike u pomoc prijateljskim drzavama. Bilo bi pozeljno, da u iducim generacijama, pojacaju specijaliste psihijatre, koje bi poslali u pomoc bratskoj USA, pa da pokusaju objasniti njihovim ‘elitama’, da ne postoji svijet zbog njih, i da je, na njihovu zalost, njihovo vrijeme ipak na zalazu.
Odakle USA idiotima, upoce ideja da dociraju drugim zemljama sto raditi u odnosu na trece zemlje, koje su, jedne i druge, od USA udaljene 8-10.000km?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Glup je kad se usudjuje pomenuti ustavni odbor. Glup i slijep. Ne vidi koju su fintu izveli rusi.
Sjecate li se prijatelja Sirije i zenevskog mirovnog procesa? Ameri sa saveznicima i ostalim neprijateljima Sirije su se proglasili Prijatelima Sirije. Nahvatali su stokakvi propalih pjesnika, neuspjelih politicara koji nikad nisu presli izborni prag i samoproglasenih intelektualaca sirijskog porijekla po raznim drzavama. Smjestili su ih po hotelima u Turskoj, Zenevi, Londonu i NY, obezbjedili im avio karte da gostuju po raznim televizijama po svijetu + dnevnice i ostale troskove. A onda su im prikljucili ratne komandante dzihadistickih jedinica koje su nazivali umjerenom opozicijom i sve zajedno su ih proglasili za sirijsku opoziciju. I zakazali su mirovne pregovore u zenevi gdje bi trebao doci Asad i pregovarati sa takvom opozicijom pod pokroviteljstvom Prijatelja Sirije. Asad se nije odazvao, a pregovori i bez njega su trajali godinama uz finansiranje hotela i ostalih troskova.
A onda se u Siriji pojave rusi i sa avionima i tehnikom donesu prijelog novog sirijskog ustava koji ce sluziti kao polazna osnova za raspravu na ustavotvornoj skupstini. I osnuju ruski mirovni centar koji je poceo kontaktirati plemenske vodje, vjerske lidere i sve bitne ljude u Siriji. I sakupe ustavotvornu skupstinu, dovedu ih u Soci i otpocne debata. Par dana su blebetali i rusi su zakljucili da ce im trebati godine da nesto usvoje. Ne isplati se stotine belebetala drzati u Sociju. Zato su smislili fintu: uvalili su ih UN i premjestili ih u Zenevu. Sad u Zenevi traju pregovori izmedju sirijaca samo uz prisustvo lika iz UN. I to se sad zove zenevski proces. Onaj drugi zenevski proces pod komandom amera svi su zaboravili. Sta je sa njima niko ne zna. Ili su raspusteni, ili su i dalje dzabe po hotelima, ali miruje da neko ne otkrije da se na njih bacaju pare, ne znam.

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije

Da Ameri dignu ruke od Sirije tamo bi rat završio u vrlo kratkom roku i svi bi nakraju priče bili zadovoljni.Bilo bi im pametnije da priznaju grešku i aktivno se uključe u obnovu Sirije,tu bi više zaradili nego sada.

Dawor
Gost
Dawor
11 mjeseci prije

nessy ….kamo sreće…pozlatile ti se riječi ali bojim se da je DEMON još daleko od toga da bude na zalazu….

cogo
Gost
cogo
11 mjeseci prije

e pa stvarno su velke grdobine ti ameri,,stretne države koje nemaju posla s njima..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Nu Jamesa Jefferya ”blese”,
dok laprda (UN skupćina),
svi se kese ?
ČOUK HUMANIŠTA ?

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Bio bi pametniji da šuti nego što javno pokazuje da ne zna u kakvom svijetu živi. Taj još vjeruje u Djeda Mraza, premda je sijed

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Moj Jeffrey, možeš pjevat borbene. I samo gledat kako na obnovi Sirije zarađuju neki drugi igrači.
Zna to Jeffrey. Al mu je lakše gledat utakmicu u društvu. Pa će karte za prvi red tribina podjelit europskim papanima.
Jer će Europa podržati stav Washingtona. Mulci se boje reći, hvala ne bih…. I mi bi htjeli izać na teren. Trčat za balunom… Gledat će skupa. Uz zanimaciju, kokice i bundevine sjemenke. Koje mi zovemo špice. Da su dobre za prostatu… potenciju. Treba voditi računa da je alatka ispravna. Jer nikad se ne zna, kad će trebat utjerat…. svom ili tuđem… koga briga.
P.S.
”Posebno podržavamo, izraelsko pravo na samoobranu i njegovo ekskluzivno pravo da djeluje tamo gdje treba za samoobranu.”
”……. njegovo ekskluzivno pravo da djeluje tamo gdje treba za samoobranu.”
Jeffrey udjeljuje ekskluzivno pravo… U UN, svjetskoj brbljaonici koja bi kao trebala štititi i provoditi međunarodno pravo.
Bože baci ciglu…….
I budi precizan.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Iz Božje ciglane
u Jeffereyu glavu !
Amen !
=cigla ili kamen ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
James Jeffrey :
PONOSIM SE SVOJIM ZLOČINAČKIM RODOM
I SVOJOM USA DOMOVINOM ?

aojevipuaeirugfnuerngierifierfiewifewd
Gost
aojevipuaeirugfnuerngierifierfiewifewd
11 mjeseci prije

A morao je i ovo dodati da se vidi tko mu zapovjeda: “Posebno podržavamo, izraelsko pravo na samoobranu i njegovo ekskluzivno pravo da djeluje tamo gdje treba za samoobranu.”

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

Varane dobro da nisi spomenuo Nosferatua..makar neznamo tko je on?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

pitaj učiteljicu

Per aspera
Gost
Per aspera
11 mjeseci prije

Ljudi, ja se za obnovu ne brinem. Sad ce tu uskociti “Drustvo Prijatelja Sirije”. Kako se ono kaze: Prijatelj se pozna u nevolji.

Zadranin
Gost
Zadranin
11 mjeseci prije

Uz pomoć ovog amerokenjskog seljačine, i njegovih gospodara.. Sirija će imati 40% umjesto 15% gladne djece.

amerokenjci, i njihove podguzne muhe.. žalosni i jadni ste.

Đubrad.

P***!

Šule
Gost
Šule
11 mjeseci prije

USA lijepo govori nemojte još obnavljat Siriju jer u budućnosti če biti još više razrušena i opljačkana..zato nema smisla trošit sredstva

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

šulenberg, griješiš. Potrčko James želi reći slijedeće: ne obnavljajte Siriju, jer čim se oporave od terora i zla koji smo im priredili, doći će po Golan. A pitanje je hoće li tu stati, jer znaju tko je ISILov naredbodavac. Dakle, odgodite propast konclogora koliko god možete!

Dawor
Gost
Dawor
11 mjeseci prije

Iskonsko ZLO u elementarnom obliku!!!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

Shvatili su, razbojnici, da dok je Assad na vlasti, nema sanse, da dobiju unosne ‘ugovore za obnovu’. Vec su vidjeli Assada srusenog, i kako im se smjese prekrasne miljarde, koje ce sada kapnuti nekome drugom.
Ovo trljanje gorenavednog trkeljatora, mi izgleda kao kad dijete poziva vrsnjake ‘nemojte se igrati sa Ivicom, jer se meni ne svidja’. Veseli me jedino, sto ovo smrdi na carstvo na zalazu, jer, potrosili su sve ‘argumente’, ostalo im je samo placipizditi u vjetar.

dulebg
Gost
dulebg
11 mjeseci prije

Zar ne bi trebali Ameri da plate za štetu?

KUGA
Gost
KUGA
11 mjeseci prije

Moja dnevan molitva Bogu:
Gospodine, aktiviraj YELLOWSTONE vulkan i osolobodi nas od USa TEREORA, molimo te.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Amen!

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije

Nemoj Žutokamen, nastradali bi obični, možemo reći normalni ameri, kojima pruži informacije umjesto dezinformacija i lako ćeš naći zajednički jezik. Osim toga erupcija Žutokamena bi izazvala konačni pad dolara i globalno zahlađenje pa bi nam propao i Gretenski pokret… A glavni nalogodavci bi se ionako izvukli, svojim aviončićima su planirali zbrisati u Kinu i Rusiju koje ukidaju dolar, pa će im pokradeno zlato vrijediti… Jeste da je malo nategnuto, ali nije nelogično…

komepričašpriču
Gost
komepričašpriču
11 mjeseci prije

Ako se uglave u Siriji kao što su mislili, onda će pozivati cijeli svijet da je obnavlja i financira njihovu pljačku.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Assad je već rekao da sudjelovanje u obnovi Sirije neće biti dozvoljeno nijednoj od terorističkih država, što znači da su Usa i Eu već dobile srednji prst u 3-D izvedbi, o čuvarima konclogora da ne pričamo.
Ali, ovako im je valjda lakše da to podnesu, tko će ih znati tako retardirane?

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
11 mjeseci prije

E sad kada bi Rusi,Kinezi,Iranci,Turci i svi oni drugi koji žele da se domognu unosnih poslova u obnovi Sirije jebali to što vi pričate i pod tačkom razno onda bi vas možda neko i poslušao a ovako možete da budete uvjereni da vi za dugo,dugo vremena nećete ni prismrditi Siriji i poslovima u njoj , znači možete samo da dijelite lekcije koje niko više ne uzima za ozbiljno i da ga duvate !

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
11 mjeseci prije

SAD nisu nikada ni imali utjecaj u Siriji,a i pokrali su naftu.

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

SMECE IZ OVALNOG UREDA.

Mate
Gost
Mate
11 mjeseci prije

Stoka!

Poli
Gost
Poli
11 mjeseci prije

Sankcije, oblik WW3.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
11 mjeseci prije

Pa to je zbog Izraelaca. Sirija je prirodni životni prostor velikog Izraela.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
11 mjeseci prije

Postavlja se pitanje kako su Turci odjednom postali dobri momci
Od autora do komentara svima su turci odjednom uz bok Rusiji i Iranu.

Mateja
Gost
Mateja
11 mjeseci prije

Oni imajo raje mudžahedine. Saudski denar dela čudeže.

ivicatrajkovic
Gost
ivicatrajkovic
11 mjeseci prije

Ma ko ih j…,dokle će 7 milijardi ljudi trpeti teror SAD,Britanije i Izraela!! Stvoriti svjetski blok unutar UN,pa makar oni i ne bili članice tog novog bloka,izbacitinnjihov uticaj i stvoriti saradnju izmedju drzava i naroda na normalnim i humanim osnovama gde profitirati na račun brutalne patnje drugoga neće biti više moguće…Od 1945 do današnjih dana SAD,Britanija i NATO prouzrokovali su i vodili više od 70 ratova,dakle prosečno 1 rat godišnje,a Izrael od dana svog nastanka 1948e,nije proveo ni jedan dan akamo li mjesec ili godinu da nije bio u ratu.Dokle?!!! Sirijskom narodu pružiti svu neophodnu pomoć i podršku da se sami dogovore o svojoj sudbini a SAD/Pentagon da se natera da prestane krasti sirijsku naftu u istočnom djelu zemlje…Sirija je toliko bogata zemlja da njoj i netreba neka veća pomoć sa strane,treba samo uspostaviti mir i da oni sami pokrenu svoju ekonomiju.Isti je slučaj i sa Linijom.USA-Go Home!!

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
11 mjeseci prije

Ovaj je amer djihadista u kravati. Puna podrska sekularnom Assadu i Siriji. Sretan Bozic svim krscanima sirijcima. Amen !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x