Zapadne sankcije preoblikuju globalna energetska tržišta

Energetska kriza
9 komentara

Zapadne sankcije ruskim energetskim resursima pokreću promjenu u globalnim tokovima nafte i plina i remete dugogodišnje ekonomske veze širom svijeta, piše Wall Street Journal.

Embargo EU na pomorsku rusku naftu stupio je na snagu 5. decembra, zajedno sa gornjom cijenom od 60 dolara za izvoz nafte, kao dio šestog paketa sankcija u vezi sa Ukrajinom uvedenih Moskvi. Zabrana uvoza naftnih derivata u EU kao što su dizel i kerozin porijeklom iz Rusije stupa na snagu 5. februara.

Restrikcije su navele Rusiju, nekada najvećeg snabdjevača Evrope, da preusmjeri svoj izvoz energije u Indiju i Kinu, gde kupci koriste popuste koje nudi Moskva. Od kraja novembra Rusija navodno prodaje svoju vodeću naftu Urals za 17 dolara manje od gornje granice, izvještava WSJ, pozivajući se na Međunarodnu agenciju za energiju.

“Čak i ako bi cijene porasle na 100 dolara po barelu, Kina i Indija mogu nastaviti kupovati rusku naftu ako imaju pristup vlastitom osiguranju”, rekla je Amrita Sen, šefica istraživanja u naftnoj konsultantskoj kompaniji Energy Aspects.

Rusija je povećala isporuke nafte Kini za 17 % u novembru u odnosu na godinu ranije na 7,81 milion tona, što je najveći ukupan broj od avgusta, prestigavši ​​Saudijsku Arabiju kao najveći snabdjevač zemlje.

Isporuke Moskve Indiji porasle su na 1,4 miliona barela dnevno u novembru, u poređenju sa samo 36.000 barela dnevno godinu dana ranije, prema podacima dobavljača podataka o robi Kpler. Indijske rafinerije profitiraju od prodaje naftnih derivata napravljenih od prerađene ruske nafte Evropi koja je u nedostatku energije, uživajući izuzeće koje dozvoljava program sankcija bloka.

Ruski naftni proizvodi su takođe preusmereni na tržišta Afrike i Latinske Amerike, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

U međuvremenu, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi veliki bliskoistočni izvoznici energije pomaknuli su fokus sa tradicionalnih tržišta u Aziji i ubiru prednosti vrtoglavih cijena fosilnih goriva u Europi.

Saudijska Arabija je bila najbrže rastuća među ostalim dobavljačima nafte u EU u trećem tromjesečju, sa tržišnim udjelom od 9,1 posto u uvozu goriva iz bloka, u poređenju sa prosječnih 5,1 posto prošle godine, prema Eurostatu.

rusijaSankcijeThe Wall Street Journal
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To je i bio cilj.

Tupko Glupko
1 godina prije

Energetski tokovi se nezaustavljivo mijenjaju, a Europljani su kao i obično pušioničari kojima vlada šačica političke kamarile čije ručice za glasanje su povezane užetom sa ručicama u Washingtonu – kada oni dignu ruku, automatski dižu i ovi naši poltroni.

Schroder
1 godina prije

To se zove CETVERTA REVOLUCIJA KLAUSA SCHWABA:Rat je se morao desiti da bi vladari imali izgovor zasto je sve zivo poskpilo.To je sve bilo isplanorano vec 2014 godine kada SU SOROS UZ POMOC SVOJI POMAGACA NAPRAVILI PUC U UKRAINI Soros je se hvalio da ga je taj puc kostao 12 MILIARDI DOLARA: Ovaj rat je se morao desiti da se unisti Evropa posebno Njemacka koja je imala jeftin plin iz Rusije Sada imaju izgovor da je sve poskupilo zbog rata a dosta je procitati knjigu demona Klausa Schwaba VELIKI RESET koju je pisao prije 5 godina gdje je sve opisao sta nas ceka 2030 Sve je to bilo planirano OD CORONE VAKCINE DO RATA.SVI VLADARI KOJI SU REDOVNO ISLI U DAVOS KOD KLAUSA SCHWABA SU ZNALI STA NAS CEKA .JOS NI JEDAN POLITICAR NIJE UMRO OD CORONE ILI VAKCINE CUDNO? Oni su dobivali PLACEBO a i znali su sta je… Čitaj više »

Sir Oliver
1 godina prije

I svi zarađuju a Evropu hebu

Weteran
1 godina prije

Okultni Zapad!?
Uvođenjem svih mogućih sankcija, svima i svakom na Zemlji, izolovaće sami sebe od ostatka Sveta?!
Možda je to dobro za nas?

Lucija, prva
1 godina prije

Off Evo vam malo prave povjesti: natpis na grobu jednog Bizantskog vladara: pogledajte koje je to vrijeme – dolazak Bugara na Balkan, – i sa kim je sve ratovao. Bizant (koji sebe nikad nije tako zvao, nego, “Rim”), držao je i dobar dio Su. Afrike… “Verses funereal on the tomb of lord (kyr) Basil the Bulgar-slayer and emperor (basileus). Other kings of old, other burial places for themselves ordained, But I, Basil, born to the purple, place my tomb on the site of Hebdomon and I sabbatize from the endless toils which I accepted in battles, and which I endured. For nobody saw my spear at rest, from when the King of Heavens called me autokrator of the earth and senior emperor. But remaining vigilant through the whole span of my life guarding the children of New Rome when I marched bravely to the West (Hesperia), and as far as the very frontiers of the East… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Samo 43 zemlje su do sada uvele sankcije Rusiji, od ukupno 191 koliko ih sveukupno ima i taj odnos se ne mjenja već mjesecima.

Lucija, prva
1 godina prije

“Jakuti, Burjati, Tuvci, svi od prvog do zadnjeg imaju svoju Republiku, svoju skolu, svoju veru. 198 nacija zivi u RF.

Dagestan i Cecenija imaju uzakonjeno mnogozenstvo.
Ti narodi su od Rusa dobili svoje pismo, svoju pismenost, svoju kulturnu autonomiju. To se tice i rcm, Cukce, Karjaki, Italmeni, Mansi, Hanti.

Vecini tih naroda Rusija je sacuvala etnicku pripadnost od vecih, jacih pripadnika iste grupe naroda,tu pre svega mislim na Tjurkske narode i Mongolske narode.

Lucija, prva
1 godina prije

“Sva pomoc SSSRu za vreme drugog svetskog rata ne prelazi 7% ukupne proizvodnje naoruzanja SSSR.Procentualno najveca pomoc je bila u prevoznim sredstvima dzipovima i kamionima. Ali, namerno otezanje otvaranja drugog, zapadnog fronta je kostalo SSSR miliona zrtvi. Zasto se otezalo sa otvaranjem zapadnog fronta?

DA KOMUNIZAM ISKRVARI, I DA USA PRODUZI TRGOVINU SA GER, koja je trajala do nedelju dana pred iskrcavanje na Normandiju.
…Protiv kolektivnog zapada i raznih drugih koalicija Rusija je ratovala mnooooogo puta.
Rusija je protiv Svedske (sila srednjeg veka) ratovala 13 puta i 13x pobedila. Protiv Turske 12x 11x pobedila.

Posle zadnjeg rata sa svedskom, Rusija je kao ratnu odstetu dobila celokupnu Finsku i pribaltiku. 1917. Carska Rusija je dala nezavisnost Finskoj. Sa celom Evropom tukla se 3x. Svaki put pobedila.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI