fbpx

Zbog rekordnih gospodarskih kontrakcija Indijska razina duga premašit će 90 % BDP-a

Indija - BDP

Unatoč tome što je zadržala indijski kreditni rejting na najnižoj investicijskoj ocjeni, agencija za rejting S&P Global upozorila je da će, zbog krize uzrokovane koronavirusom, azijsko gospodarstvo suočiti s rastućim deficitom i novim dugom u fiskalnoj 2021. godini.

U svojoj prognozi objavljenoj ranije ovog tjedna, S&P je rekao kako očekuje da će indijski omjer duga i BDP-a (razine duga u odnosu na bruto domaći proizvod) porasti za više od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, prije nego što dosegne 90,6 posto u fiskalnoj godini do ožujka 2021. Izgledi su slični procjenama dviju glavnih tvrtki za ocjenu rejtinga, s time da je Fitch prognozirao da će opći državni dug skočiti na 84,5 posto BDP-a, dok su procjeneMoody’sa 90,1 posto.

Iako S&P kaže da će pandemija dovesti do rekordnih devet posto pada indijske ekonomije, do sada nije promijenila dugoročni suvereni rejting zemlje, zadržavajući je na BBB-.

Unatoč tome što je agencija ranije upozorila da će se neka azijska gospodarstva teže oporaviti od krize, analitičari vjeruju da se Indija može oporaviti u fiskalnoj 2022. godini. Prema predviđanjima S&P-a, indijsko gospodarstvo može se proširiti za 10 posto sljedeće fiskalne godine, zbog osnovnog učinka naglog pada u razdoblju između 2020. i 2021.

“Očekujemo da će se gospodarska aktivnost u Indiji početi normalizirati u fiskalnoj 2022. godini, što će rezultirati realnim rastom BDP-a od oko 10 %”, navodi se, dodajući da će dodatna poticajna mjera pomoći u sprječavanju većeg pada.

Smanjenje od devet posto, koje je prognozirao S&P, manje je dramatično od ostalih prognoza, od kojih većina očekuje kako će se indijsko gospodarstvo smanjiti za dvije znamenke u fiskalnoj 2021. godini, nakon što je njegov BDP pao za rekordnih 23,9 posto u razdoblju od travnja do lipnja. Trust mozgova, sa sjedištem u New Delhiju, Nacionalno vijeće za primijenjena ekonomska istraživanja (NCAER), nedavno je upozorio da bi gospodarstvo zemlje u ovoj fiskalnoj godini moglo pasti za 12,6 posto. Moody’s predviđa pad indijskog gospodarskog rasta od 11,5 posto, dok je Fitch tek malo optimističniji, predviđajući pad od 10,5 posto.

4.8 5
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Žvuž
Gost
Žvuž
1 mjesec prije

Dakle indijske elite svoje obaveze prema kabali uspješno sprovode. Odvratna država (ne mislim na narod, nego na ustroj države po sistemu kasti). Tamo su razlike između bogatih i siromašnih neusporedive s istim razlikama na zapadu, pa čak i u npr. Rusiji koja je već prilično ekstremna po tom pitanju. U Indiji jedno milijardu ljudi živi poput životinja.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 mjesec prije

Nermine, gdje je bar jedna kumulativna cifra, npr. koliki je taj indijski dug? Ovako sve neki postotci od nečega, a to nešto ne znamo koliko je?

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Mi se brinemo za Indiju gdje dug kizi na 90%, a ne za EU gdje dug guraju na 200%.

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Pristojnosti receno
LAŽEŠ K’O PAS !!!!!!!@

Greece176.7%Italy137.6%Portugal120%Belgium104.4%France101.2%Spain98.8%Cyprus97.7%Euro area86.3%EU79.5%Croatia74.3%Austria72.8%Slovenia69.6%Hungary66.6

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Ccc, evropske kulture.

Nego zasto si stavio stare brojeve? Uracunaj pad BDP od 20%, dodaj nove kredite pa se onda javi.

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
1 mjesec prije

I dodaj još “donirane” pare iz EU fondova koje nam je osigurao naš premijer, a financiraju se kreditom.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Manje je bitno koliki su ciji dugovi, ja iz ovog vidim jednostavno rijesenje:
Rijesis se kreatora dugova i svijet postane mirnije mjesto za zivot

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Nema veze. Bitno je da imaju atomsko naoružanje i letaju u svemir.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x