Kreditni rejting SAD snižen na “negativan”

Capitol Hill, Washington
14 komentara

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody’s promijenila je pogled na SAD sa “stabilnog” na “negativan”, navodeći ogromne fiskalne deficite i značajan pad pristupačnosti duga kao glavne razloge za taj potez u petak.

Smanjenje rejtinga uslijedilo je nakon slične najave kolege agencije za kreditni rejting Fitch, koja je izazvala zabrinutost u vezi sa stanjem američkih finansija i opterećenjem državnog duga kada je snizila rejting zemlje ranije ove godine.

Međutim, u svojoj najnovijoj prognozi, Moody’s je potvrdio dugoročni emitent i viši neosigurani rejting SAD-a na AAA.

“Nastavak političke polarizacije unutar američkog Kongresa povećava rizik da uzastopne vlade neće moći postići konsenzus o fiskalnom planu za usporavanje pada pristupačnosti duga”, navodi agencija u saopćenju koje je pregledao Reuters.

Prema analitičarima Moody’sa, u kontekstu viših kamatnih stopa i bez efikasnih mjera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda, američki fiskalni deficiti će ostati veliki, što će značajno oslabiti dostupnost duga.

Fitch je zadržao najviši američki kreditni rejting od 1994. godine, dok je S&P, još jedan veliki kreditni rejting, snizio rejting zemlje sa AAA na AA+ još 2011. godine usred krize ograničenja duga. Od tri glavne kreditne kompanije, Moody’s ostaje jedina s najboljim rejtingom za SAD.

U septembru je američki državni dug dostigao najviši nivo od 33 triliona dolara. Prethodni rekord od 32 triliona dolara postavljen je u junu, kada je Washington izbjegao tehnički neuspjeh donošenjem zakona koji je privremeno ukinuo gornju granicu državnog duga do 2025. godine.

“Kamatne stope su se pomjerile materijalno i strukturno više”, rekao je William Foster, viši kreditni službenik u Moody’su, u intervjuu za Bloomberg.

“Ovo je novo okruženje za cijene. Naše očekivanje je da ove više stope i deficiti od oko 6% BDP-a u narednih nekoliko godina, a možda i veći, znače da će pristupačnost duga nastaviti da vrši pritisak na SAD.”

kreditni rejtingMoody'sSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
5 mjeseci prije

sta ono rece hiber ,,,sad ce samo nebo biti granica kad prestane dogovor o ogranicenju naouraznja..a zivot …raj na zemlji ,..lovu beres po stablima samo da je otici tamo …
eto hiberu opet si se zasro , a lijepo ti govorimo …. godinama , ne lupetaj

Outsider
5 mjeseci prije

Car je gol. Ili su još pelene ostale….

Zlovenac
5 mjeseci prije

Davljenik spašava svijet.

Max
5 mjeseci prije

Očekivano.

BanOvan
5 mjeseci prije

Ništa strašno, što WW3 ne može anulirati.

tatamata
5 mjeseci prije

33 triliona dug ,,, i onda se cudimo sto zele reset i pokusavaju zapoceti rat posvuda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI