fbpx

BRICS je mrtav? – Ne baš, Japan BRICS banci dodijelio najviši AAA rejting

New Development Bank NDB

Javna agencija za kreditni rejting Japana je 20. kolovoza Novoj razvojnoj BRICS banci (NDB) dodijelila dugoročnu ocjenu AAA u stranoj valuti uz stabilne izglede.

U svom priopćenju za javnost JCR je izjavio da se najviša ocjena AAA temelji na procjeni snažne potpore poslovanju BRICS banke od strane zemalja članica, solidne baze kapitala i konzervativnog okvira upravljanja rizikom u jamčenju osiguranje financijske stabilnosti i preferiranog vjerovničkog statusa kojeg uživa banka.

“BRICS ima ogromne financijske potrebe za razvoju infrastrukture i za održivim rastom, a vlade su pojasnile svoju politiku korištenja Nove razvojne banke kao osnovne institucije za usmjeravanje resursa u ta područjima. Isplate kapitala iz pet zemalja članica osnivača također su postigle stalni napredak u stvaranju snažne financijske strukture, a očekuje se da će NDB zadržati čvrstu financijsku strukturu kroz konzervativno upravljanje rizikom, čak i kad se povećava količina kredita”, rekao je JCR u svom priopćenju za medije.

Leslie Maasdorp, glavni financijski direktor Nove razvojne BRICS banke, pozdravio je ocjenu.

„Međunarodna ocjena AAA značajna je prekretnica za BRICS banku koja je u potpunom vlasništvu i koju vode zemlje u razvoju. AAA ocjena iz Japanske rejting agencije u kombinaciji s ocjenom AA+ koju nam je dodijelio S&P i Fitch, odražava snažnu kreditnu kvalitetu banke. S obzirom na međunarodne kreditne rejtinge, NDB je u dobroj poziciji da prikupi kapital po konkurentnim cijenama putem tržišta obveznica i osigura kompetitivne cijene zajma našim klijentima “, rekao je Leslie Maasdorp.

NDB su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika 2014. godine radi mobilizacije resursa za infrastrukturne i projekte održivog razvoja u zemljama BRICS-a i drugim gospodarstvima u i zemljama u razvoju, nadopunjavajući postojeće napore multilateralnih i regionalnih financijskih institucija za globalni rast i razvoj.

Kako bi ispunila svoju svrhu, NDB će podržavati javne ili privatne projekte putem zajmova, garancija, udjela u kapitalu i drugim financijskim instrumentima.

NDB ove godine planira gotovo udvostručiti izdavanje kredita na 16 milijardi dolara i povećati svoj utjecaj, jer banka nastoji proširiti svoja globalna razvojna partnerstva i mobilizirati više institucionalnog i privatnog kapitala.

U 2018. godini je NDB odobrila 17 kredita u ukupnom iznosu od oko 4,6 milijardi dolara, dok je 2017. dala 13 zajmova u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara. Krajem prošle godine, ne računajući tekuću 2019. godinu, to je dovelo ukupne vrijednosti izdanih kredita za 30 projekata u vrijednosti od oko 8 milijardi američkih dolara.

Važno je napomenuti da je Nova razvojna BRICS banka dobila regulatorno odobrenje za program izdavanja obveznica u lokalnoj valuti u Južnoj Africi, vrijedan 10 milijardi južnoafričkih randa ili oko 700 milijuna dolara.

BRICS Post

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

“U 2018. godini je NDB odobrila 17 kredita u ukupnom iznosu od oko 4,6 milijardi dolara, dok je 2017. dala 13 zajmova u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara. …”
Malo, malo… Jako malo.
Ako zadrže trend rasta kao 2017-2018, 35% (što je u početku lako, ali kasnije teško….) mogli bi za 10-ak godina postati alternativa World Bank ili IMF.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čitalac

Baš, pa je Japan dao ocjenu AAA a S&P i Fich AA+ . Usput, MMF ne daje kredite za infrastrukturu i sl kao NDB, već za dužničko ropstvo i traži provedbu neoliberalnih reformi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čak i ERBD daje kredite s nekoliko milijardi godišnje, šta misliš da se krediti daju tako, evo tu su pare, samo uzmite, ima za sve. Svašta.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Kad pogledaš zemlje koje čine BRICS, odmah možeš pretpostaviti koja je budučnost te organizacije. Koja od tih država je sposobna nekoga kreditirati. Kina, a i ona uvelike ovisi o odnosu zapada prema njoj. Recentna zbivanja govore koliko je kineska ekonomija fragilna. Države koje su izvozno orijentirane, a njihovi proizvodi su kopije kopija, ne može egzistirati na sukobima s tim istim kupcima. Brzi i nejednolik razvoj zemalja često dovodi do unutrašnjih previranja.

Alxx
Gost
Alxx
1 godina prije
Reply to  ad astra

Haha kakva budalaština – “proizvodi koji su kopija kopije” 🙂

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Alxx

aveć više puta sam pisao o kulturi dijaloga. Alxx je eklatantni primjer komentatora koji ne razumije da postoje i drugi i drugačiji ljudi, koji imaju mišljenje koje se ne podudara s njegovim. Ako ti isti ljudi iznesu svoje mišljenje, najbolji način pokazivanja neslaganja je vrijeđanje. Ako dodaš smajlića to je onda pun pogodak. Ali, da li ti isti komentatori imaju hrabrosti započeti kulturnu polemiku, pitati za genezu nekih izjava, oponirati sugovorniku argumentima itd. Kako je lijepo polemizirati s ljudima koji imaju kulturu dijaloga i koji respektiraju i tuđe mišljenje.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Nippon Ichiban, arigato

POVEZANE VIJESTI

Izbornik