BRICS je mrtav? – Ne baš, Japan BRICS banci dodijelio najviši AAA rejting

New Development Bank NDB
7 komentara

Javna agencija za kreditni rejting Japana je 20. kolovoza Novoj razvojnoj BRICS banci (NDB) dodijelila dugoročnu ocjenu AAA u stranoj valuti uz stabilne izglede.

U svom priopćenju za javnost JCR je izjavio da se najviša ocjena AAA temelji na procjeni snažne potpore poslovanju BRICS banke od strane zemalja članica, solidne baze kapitala i konzervativnog okvira upravljanja rizikom u jamčenju osiguranje financijske stabilnosti i preferiranog vjerovničkog statusa kojeg uživa banka.

“BRICS ima ogromne financijske potrebe za razvoju infrastrukture i za održivim rastom, a vlade su pojasnile svoju politiku korištenja Nove razvojne banke kao osnovne institucije za usmjeravanje resursa u ta područjima. Isplate kapitala iz pet zemalja članica osnivača također su postigle stalni napredak u stvaranju snažne financijske strukture, a očekuje se da će NDB zadržati čvrstu financijsku strukturu kroz konzervativno upravljanje rizikom, čak i kad se povećava količina kredita”, rekao je JCR u svom priopćenju za medije.

Leslie Maasdorp, glavni financijski direktor Nove razvojne BRICS banke, pozdravio je ocjenu.

„Međunarodna ocjena AAA značajna je prekretnica za BRICS banku koja je u potpunom vlasništvu i koju vode zemlje u razvoju. AAA ocjena iz Japanske rejting agencije u kombinaciji s ocjenom AA+ koju nam je dodijelio S&P i Fitch, odražava snažnu kreditnu kvalitetu banke. S obzirom na međunarodne kreditne rejtinge, NDB je u dobroj poziciji da prikupi kapital po konkurentnim cijenama putem tržišta obveznica i osigura kompetitivne cijene zajma našim klijentima “, rekao je Leslie Maasdorp.

NDB su osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika 2014. godine radi mobilizacije resursa za infrastrukturne i projekte održivog razvoja u zemljama BRICS-a i drugim gospodarstvima u i zemljama u razvoju, nadopunjavajući postojeće napore multilateralnih i regionalnih financijskih institucija za globalni rast i razvoj.

Kako bi ispunila svoju svrhu, NDB će podržavati javne ili privatne projekte putem zajmova, garancija, udjela u kapitalu i drugim financijskim instrumentima.

NDB ove godine planira gotovo udvostručiti izdavanje kredita na 16 milijardi dolara i povećati svoj utjecaj, jer banka nastoji proširiti svoja globalna razvojna partnerstva i mobilizirati više institucionalnog i privatnog kapitala.

U 2018. godini je NDB odobrila 17 kredita u ukupnom iznosu od oko 4,6 milijardi dolara, dok je 2017. dala 13 zajmova u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara. Krajem prošle godine, ne računajući tekuću 2019. godinu, to je dovelo ukupne vrijednosti izdanih kredita za 30 projekata u vrijednosti od oko 8 milijardi američkih dolara.

Važno je napomenuti da je Nova razvojna BRICS banka dobila regulatorno odobrenje za program izdavanja obveznica u lokalnoj valuti u Južnoj Africi, vrijedan 10 milijardi južnoafričkih randa ili oko 700 milijuna dolara.

BRICS Post

BRICSkreditni rejtingNDB
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

“U 2018. godini je NDB odobrila 17 kredita u ukupnom iznosu od oko 4,6 milijardi dolara, dok je 2017. dala 13 zajmova u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara. …”
Malo, malo… Jako malo.
Ako zadrže trend rasta kao 2017-2018, 35% (što je u početku lako, ali kasnije teško….) mogli bi za 10-ak godina postati alternativa World Bank ili IMF.

ad astra
4 godine prije

Kad pogledaš zemlje koje čine BRICS, odmah možeš pretpostaviti koja je budučnost te organizacije. Koja od tih država je sposobna nekoga kreditirati. Kina, a i ona uvelike ovisi o odnosu zapada prema njoj. Recentna zbivanja govore koliko je kineska ekonomija fragilna. Države koje su izvozno orijentirane, a njihovi proizvodi su kopije kopija, ne može egzistirati na sukobima s tim istim kupcima. Brzi i nejednolik razvoj zemalja često dovodi do unutrašnjih previranja.

Kile
4 godine prije

Nippon Ichiban, arigato

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI