150 tisuća ukrajinskih vojnika bori se u novoj fazi protuofenzive

Ukrajina - Trupe
17 komentara

Unatoč angažiranju svojih najboljih postrojbi koje je uvježbavao NATO, Kijev nije ostvario značajnije uspjehe, priznali su američki dužnosnici

Ukrajina je rasporedila 150.000 vojnika kao dio nove faze svoje protuofenzive, izvijestio je u utorak Politico, pozivajući se na dužnosnike Pentagona. Dok više brigada obučenih na Zapadu pokušava probiti ruske linije, povećanje broja ljudstva malo je toga postiglo što je navodno jako razočaralo Washington. Kijev je rasporedio 150.000 vojnika u tri smjera napada, dok su najbolje postrojbe uvježbavale vojske NATO-a. Ti vojnici pokušavaju probiti rusku višeslojnu mrežu obrambenih utvrda u blizini sela Orehov u regiji Zaporožje, rekli su dužnosnici za novine. Ruska obrana pokazuje se kao pretvrd orah, a Pentagon je primijetio da se ukrajinski “dobici mjere u stotinama metara”, parafrazirao je Politico.

“Oni uglavnom ostvaruju male, inkrementalne dobitke”, rekao je anonimni dužnosnik. “Još uvijek se suočavaju s čvrstim ruskim otporom; drugim i trećim slojem obrane”.

“Ako su se navijači Ukrajine nadali opipljivim postignućima u ofenzivi, ostali su jako razočarani”, pretpostavio je Politico.

Kijev je pokrenuo svoju dugo očekivanu protuofenzivu protiv ruskih snaga početkom lipnja, a jedan američki savjetnik obećao je da će operacija “šokirati svijet” presijecanjem ruskog kopnenog mosta prema Krimu. Ubrzo se pokazalo da to neće biti tako. Zaglavljene u minskim poljima i napadnute ruskim zračnim i topničkim snagama, ukrajinske snage navodno su pretrpjele velike žrtve koje se broje desecima tisuća. Uz to, zapadni mediji proglasili su protuofenzivu neuspješnom.

Ukrajinski dužnosnici prvo su za svoj neuspjeh okrivili Zapad, tvrdeći da nisu dobili dovoljno oružja i streljiva kako bi osigurali pobjedu. Međutim, ubrzo su promijenili smjer, tvrdeći do kraja lipnja da su njihovi dosadašnji napadi bili “probni” napadi i da prava protuofenziva tek treba započeti.

Vijest o obnovljenoj protuofenzivi pojavila se prošle srijede, kada je rusko Ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage odbile “masivni” napad u blizini Orehova, u kojem su sudjelovala tri ukrajinske bojne potpomognute tenkovima. U roku od nekoliko sati, New York Times je izvijestio da je započeo “glavni zamah” protuofenzive. Ukrajinski časnici davali su izvještaje za medije o tome kako ih neprestano ”potiskuju ruske postrojbe”. Visoki američki dužnosnik opisao je operaciju kao “veliki ispit” ukrajinske borbene moći i odlučnosti. Tjedan dana kasnije, Bijela kuća sada javno priznaje da kijevske snage imaju ogromnih problema. “Napredak je spor”, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u ponedjeljak za CNN. “Mislim da je važno zapamtiti, kada naiđu na ove obrambene crte, one se ponekad sastoje od tri segmenta i uz to zaštićene su minskim poljima. Probijanje takvih crta zaista je mukotrpan posao”.

Protuofenzivaukrajinavojnici
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
8 mjeseci prije

nema nesto nacista da revu ,,ocito im ne ide dobro

Metabaron
8 mjeseci prije

Izdajnicki Pentagon raspiruje rusku propagandu …

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Nitko tu ništa ne “osvaja”, samo ljudi bezveze gube svoje živote i imovinu, jer ih oni na to tjeraju silom “mobilizacije”.

slix
8 mjeseci prije

Depopulacija Ukrajine ide svojim tokom, upravo kako je i zamišljena

tihobl
8 mjeseci prije

NYT pise da su neke jedinice izgubile 200% vojnika.
Dopunjavali su te jedinice kroz 11 talasa mobilizacije, ali rusi rade denacifikaciju brze nego sto stize dopuna.
Na jesen IV rah ce morati slati svoje naciste da dopunjavaju jedince Zelenskog.

Darko
8 mjeseci prije

Sve ih treba potući ko štakore..

Zvone
8 mjeseci prije

Izgleda da Rusija nije neka jaka zemlja s obzirom da se brani u kontraofanzivi ukrajinaca i polako gubi osvojene teritorije.

Max
8 mjeseci prije

Sve je potpuno neuspješno.

CWRK
8 mjeseci prije

Zapad je zaboravio ( Drittes Reich ) “Staljinove orgulje” iz 2. sv. rata, a Putin im umjesto orgulja isporučuje kinžale kh-47m2 .

dulebg
8 mjeseci prije

Stalno se ističe kako su nekakvi vojnici “trenirani kod NATO”? Nije jasno – šta ukrajinska vojska, nastala na tradicijama kozačke, poljsko-litvanske, carske i sovjetske armije, može da nauči od kauboja? Valjda kako se ubijaju Indijanci? Koga su to i gde NATO-vci dobili, pa da sad nekome prodaju pamet?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI