20 000 američkih vojnika se zbog Rusije pridružuje trupama u EU

američka vojska
37 komentara

Oružane snage Sjedinjenih Država pripremaju svoju najveću europsku vojnu vježbu u posljednjih 25 godina, gdje uz postojeće snage namjeravaju poslati još 20 000 vojnika.

Oko 9 000 američkih vojnika sa sjedištem u Europi pridružit će se ovom kontingentu kako bi sudjelovali u vojnoj vježbi pod nazivom “Defender-Europe 20”, koja će u svibnju i lipnju okupiti 37 000 savezničkih vojnika u 10 europskih zemalja, izvijestio je Pentagon u jučerašnjem priopćenju.

U bilješci koju je potpisao general Christopher Cavoli, zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, detaljno je navedeno kako je cilj “pokazati sposobnost američke vojske da brzo rasporedi značajnu silu za potporu NATO paktu i odgovori na svaku krizu”.

Pentagon u veljači planira poslati prvi kontingent trupa i opreme, uključujući tenkove, artiljeriju i transportna vozila kako bi izvršili pripreme za dolazak vojne opreme u američkim vojnim bazama razasutim po cijeloj Europi.

„Nakon godina redukcije američkih vojnih snaga u Europi od kraja Hladnog rata, ovo iznimno veliko raspoređivanje odražava strateško previranje uzrokovano aneksijom Krima od strane Ruske Federacije 2014. godine, koja je sve promijenila”, navodi u izjavi američki general Christopher Cavoli.

Ova najava dodaje se namjeri ministra obrane Marka Espera koji je u subotu rekao kako će Pentagon svoju pozornost s Bliskog istoka preusmjeriti prema borbi protiv onoga što naziva “revizionističkim silama poput Rusije i Kine”.

Tijekom svog govora, održanog u Kaliforniji, čenik Pentagona je rekao kako se drži nacionalnih prioriteta u obrani koje je postavio njegov prethodnik James Mattis i optužio je Moskvu i Peking da koriste “moć veta nad ekonomskim i sigurnosnim odlukama manjih zemalja”.

Snažna mobilizacija američkih trupa i opreme u Europi za intervenciju u vojnim manevrima Sjevernoatlantskog saveza na samom rubu zapadnih ruskih granica odražava novi kurs kojeg je administracija predsjednika Donalda Trumpa dala američkoj politici. U „obrambenoj“ doktrini Washingtona i dokumentima Pentagona i NATO pakta se upozorava na „strateško rivalstvo“ s Kinom i Rusijom, dvije zemlje koje Washington smatra najvećom prijetnjom.

U nedavno usvojenoj deklaraciji na summitu NATO pakta u Londonu, kao tri glavne prijetnje Sjedinjenim Državama i njihovim NATO vazalima su označene Rusija, Kina i globalni terorizam, čime su Al-Qaeda i ISIL svrstani u isti rang s dvije svjetske supersile.

DefenderEurope – U.S. Army Europe

Defender-Europe 20
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
znanje
4 godine prije

Obzirom na sastav jedinica, svih sexualnih rodova i opredjeljenja, bit će, prije, to “topli rat”

Siniša
4 godine prije

Ajmo sada jednu rezoluciju UNa o militarizaciji Evrope.

Mali Mujo
4 godine prije

Svijetu ne prijeti opasnost od Rusije vec od agresivnog i gramzivog USA

Weteran
4 godine prije

Poznato je da Vašington decenijama reketira Ostarelu Evropu.
Ponekad pomislim da Moskva dobija procenat te rabote?

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Uzalud trud, žaba vam sve..!! Ruska stepa treba đubar. Moš* moslit” :koja sila, 20hilj. novih gringosa.Vjerujem da Šojgua i Gerasimova čekaju duge i besane noći.

shumadinac
4 godine prije

Ja sam zapanjen…

Milancz
4 godine prije

Káva pretnja Rusiji, nísta od svega toga.To ima drugaciji karakter.Trump je na zasjedanju nato snaga rekkao:gospodo igra je završena,idemo svojím kucama.Ti vojnici sú vecinom už EU država i lijepo ih Trump poslao od kus sú došli pá neka ih EU financirao a nece im vise pláču dávati Americki porézní obaveznica..své jasno Kao daň ako se taj potez razumije.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Off topic

Dok čekamo da li će biti informacija o flotnim testovima Zirkona, potpuno ispod radara kao nezanimljiva je prošla vijest o bojevom gađanju Kalibrom u Crnom moru.
Parametri gađanja su bili dosadni , s fregate raketom Kalibr gađan kopneni cilj na 250 km.

Ispao je šok i nevjerica i da o Kalibru znamo malo.
Cilj je pogođen za 137 sekundi, što znači da je Kalibr letio prosječnom brzinom od cca 5,5 maha !
Koji k…..!?!?
NPO Novator je “po*pizdio”.

Pozornica za premijeru ovih mogućnosti izabrana je u Crnom moru gdje se iz Rumunjske lako mogu pratiti rezultati ovog gađanja.

jbg
4 godine prije

Amerima neophodno treba održavanje vojne industrije, koja je skoro pa jedina još profitabilna grana američke industrije. Zbog toga nas sve probaju držati u nekom stanju straha i napetosti, kako bi nam mogli iz naših žepova izvući još ono malo što imamo.

Sve ostalo su priče za malu djecu

Ivo
4 godine prije

lil barem odlučni LGBT.

Savovic Danilo
4 godine prije

Budimo realni,svjesni su odlicno I u EU I u USA da Rusija nece preduzimati nikakve agresivne korake prema baltickim drzavama ili prema Poljskoj,ova sarada od organizovanja dodatnih trupa I opreme I slanje na ruske granice je samo puko opravdanje za svsishodnost Nato pakta,povecanje vojnog budjeta USA I forsiranje nekih Nato drzava da izdvajaju vise BDP-a u proracun NATO-a,I kupovinu americkog naoruzanja da bi se potspijesio rast I razvoj Americkog vojno-industrijskog kompleksa koji je rupa bez dna

Mishko
4 godine prije

Mislim da sam ja i a dosta ljudi ovdje preuvelicao tu nato/americku prijetnju….Mislim kako bi ameri zaposlili sirotinju,nejde tamo u vojsku srednja i visa klasa mozda samo njen msli dio…A i treba zaposliti banditski vojnoindustrijski kompleks fantomskim prijetnjama.Ako trump ne izazove neki novi rat,tu mislim ne on nego ta dvorska kamarila biti ce jedan od rijetkih dovrih americkih predsjednika.

sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
4 godine prije

Cilj je svake godine razmještati ko fol rotacijske brigade ofanzivnog karaktera i za koju godinu eto ti njih u broju ko prije pada CCCP-a ali sada 500 km od Moskve a ne 2.000 km. Što će njima tenkovske divizije u skladištima u Norveškoj? Pa da jurišaju na Murmansk. Što će im novi opretavni centar u Njemačkoj, pa za novi rat. Što će im baza u Poljskoj, pa za rat. Što popravljaju infrastrukturu…………………..

sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
4 godine prije

Povuku se kad nemaju što više krasti ili kad dobiju po nosu.

Mozart
4 godine prije

Ovo je presmijesno 20 000 vucibatina pa jedan ruski tenk ovo uspava za 5 minuta. Export usa paranoje big biznis po svijetu. Steta sto Mars nije blize pa da se budaletine isele tamo. Jadan americki radnik i cijela planeta sa bijelom kucom.

4 godine prije

Može vježbe. I to ogromne. Samo poželim da “greškom u navigaciji” ili “slučajno” dva-tri zrakoplova prelete u Rusiju jedno 100 km. A može i par raketa. Zanima me reakcija Ruja….

Max
4 godine prije

Nadam se da su ponijeli dovoljno kemijskih wc a. Šala kraju ne znam od koga brane Europu tko će je napasti?

samo tako
4 godine prije

Brzina premještanja usranaca na razini brzine mazge …
A što če životinje pasti ispod snijega na putu od Baltika do Krima ? Da ih možda ne hebe geografija ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI