Abu Dhabi napadnut dronovima, troje mrtvih

Napad na Abu Dhabi
8 komentara

Policija Abu Dhabija kaže da su ”mali leteći objekti” iza eksplozije tankera s gorivom u blizini skladišta nafte i požara na gradilištu u blizini zračne luke. Sumnja se na napad dronom.

Najmanje tri osobe su poginule, a šest je ranjeno kada su tri naftne cisterne eksplodirale u Abu Dhabiju u napadu dronom, prema emiratskim vlastima, dok su jemenski pobunjenici Huti najavili operaciju “duboko” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Policija Abu Dhabija priopćila je u ponedjeljak da su tri kamiona cisterne s gorivom eksplodirala u industrijskom području Musaffaha, u blizini skladišta naftne tvrtke ADNOC, te da je požar također izbio na gradilištu u međunarodnoj zračnoj luci Abu Dhabi.

Policija je identificirala mrtve kao dva državljanina Indije i jednog Pakistanca. Nisu identificirali ranjenike, za koje je navedeno da su zadobili lakše ili srednje teške ozljede.

“Preliminarne istrage pokazuju da su otkriveni mali leteći objekti, vjerojatno dronovi, koji su pali u dva područja i uzrokovali eksploziju i požar”, navodi policija u priopćenju koje prenosi državna novinska agencija WAM, dodajući da su otvorili istragu.

U međuvremenu, vojni glasnogovornik Hutija, koji se bore protiv vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, uključujući UAE, rekao je da je skupina pokrenula vojnu operaciju “duboko u UAE”. Više detalja bit će objavljeno u narednim satima, dodao je glasnogovornik.

Predsjednički savjetnik Anwar Gargash osudio je “gnusni” napad.

“Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata … bave se … gnusnim napadom Huta na neke civilne objekte u Abu Dhabiju”, napisao je na Twitteru.

UAE su uvelike smanjili svoju vojnu prisutnost u Jemenu 2019., ali i dalje imaju utjecaj na jemenske snage koje su naoružali i obučavali.

Al Jazeerin Hashem Ahelbarra, koji je opširno izvještavao o Jemenu, rekao je da je napad Hutija izveden kao “prikaz prkosa Saudijcima i Emiratima”.

“Huti govore unatoč više od sedam godina masovnih kampanja protiv nas, moćniji smo nego prije… uspjeli smo dodatno unaprijediti naše vojne sposobnosti do te mjere da možemo pokrenuti odvažne napade unutar Saudijske Arabije i UAE.”

Huti su koristili bespilotne letjelice napunjene bombama za pokretanje grubih i nepreciznih napada na Saudijsku Arabiju i UAE. Grupa je također lansirala projektile na saudijske zračne luke, naftna postrojenja i cjevovode, kao i koristila čamce na daljinsko upravljanje za napade na ključne brodske rute.

Torbjorn Soltvedt, glavni analitičar MENA-e u obavještajnoj tvrtki Verisk Maplecroft, rekao je da su Huti u prošlosti pokazali da su “vrlo sposobni izvesti ovu vrstu napada”.

“Jedno od velikih pitanja je… da li je bilo ikakve izravne ili neizravne iranske umiješanosti u ovaj napad”, rekao je za Al Jazeeru.

Snage jemenske vlade, uz pomoć Giants Brigade koje podržavaju UAE i uz pomoć saudijskih zračnih napada, povratile su cijelu južnu pokrajinu Shabwa od Hutija ranije ovog mjeseca i napredovale u obližnjoj provinciji Marib.

Izvještavajući iz jemenske prijestolnice, Sane, Al Jazeerin Mohammed al-Attab citirao je ministra informiranja Hutija koji je rekao da je “napad na Ujedinjene Arapske Emirate da ih nauči lekciju, kako bi zaustavili njihovu uključenost i sudjelovanje u saudijskoj koaliciji”.

Najnovija izjava Huta dolazi dva tjedna nakon što su zaplijenili brod pod zastavom UAE kod jemenske obale i objavili snimke na kojima se navodno vidi vojna oprema na brodu.

UAE su rekli da je Rwabee, čijih su 11 članova posade sada taoci, bio “civilni teretni brod” i nazvao otmicu “opasnom eskalacijom” na prometnoj brodskoj ruti Crvenog mora.

Huti su kasnije odbacili zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a za hitnim oslobađanjem broda, rekavši da “ne nosi… igračke za djecu, već oružje za ekstremiste”.

Višegodišnji sukob u Jemenu prouzročio je, kako Ujedinjeni narodi nazivaju, najgoru svjetsku humanitarnu krizu, ubivši desetke tisuća ljudi i ostavivši mnoge na rubu gladi.

“Humanitarna kriza se dalje pogoršava”, rekao je al-Attab. “Jemenski narod i dalje pati”

IZVOR: aljazeera.com

Abu DhabiNapadnapad dronovimaUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ludo i nezaboravno
2 godine prije

Od kad Jemen koji jedva prezivljava ima tako sifisticiranu opremu? Hm hm hm

preseren3
2 godine prije

Mada sam preživio krasne godine u Emiratima, priuštim Hutijima…
Odluka, da Emirati učestvuju u napadu na Jemen, je najlošija u istoriji te države.
Možda su se zanosili, da če vojnici, večinoma Sudanski plačenici, platiti ljudsku cijenu, a materijalnu štetu če ipak snositi sami. A sada, Indijci i Pakistanci, jer domačini ništa ne rade.
Igraju gazde. Broje novce.
Da ne govorim o ugrušcima nafte, skrivenim u pijesku plaža..

oprezno
2 godine prije

Stalno se pitam a zasto cionisti sa svom tom amerckom tehnologijom nemaju mudaa da napadne IR Iran ali ova vijest mi donekle popunjava odgovor ipak pogoditi cisternu tako daleko hm hm hm. Mislim da ce zio fasiti u kratkom periodu cak prestati i da upucuju te prazne prijetnje ka Iranu jer ce im se kad tad obiti o glavu.

Ja to onako
2 godine prije

Ako Srbija moze da proizvodi leteca auta zasto ne bi i Jemen mogao da proizvodi dronove? Misim to za leteca auta je Vucic rekao.

Max
2 godine prije

Još jedna uspješna vojna operacija Hutija koji su pokazali sposobnost udara duboko u neprijateljsko područje samoubilačkim dronovima, A emiratska unatoč stranoj tehnologiji vidi samo male leteće objekte. Dobro da nisu napisali da su ih napali mali leteći medvjedići (.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI