“Afganistanski papiri”: Trumpova povijesna prilika da vrati trupe iz izgubljenog rata

Americki vojnici u Afganistanu
46 komentara

„Što mi pokušavamo učiniti u Afganistanu? Nismo imali pojma što radimo”, rekao je 2015. Douglas Lute, američki general koji se bavio strategijom u Afganistanu za vrijeme Georgea W. Busha, ali i za vrijeme uprave Baracka Obame.

Njegove riječi otkrivaju kako američka vlada stvarno nije imala pojma o ratu kojeg je započela 2001. godine u Afganistanu, a još je manje bila svjesna smjera i ishoda sukoba koji danas, nakon 18 godina, još nije završio. Izjava generala Lutea dio je istrage koju je objavio The Washington Post iz koje proizlazi kako je američka administracija oduvijek lagala o afganistanskom sukobu, predstavljajući javnosti uljepšanu sliku rata i iskrivljujući informacije koje je širila samo kako ne bi priznala istinu, a istina je da mir u Afganistanu pod američkom okupacijskom upravom i izvoz demokracije nisu ostvarivi ciljevi.

Što kažu “Afganistanski papiri”

Da su vlada i američka vojska lagali o napretku u ratu u azijskoj zemlji nije ništa novo, ali 2000 stranica dokumenata objavljenih nakon godina sudskih bitaka koje su pokrenule američke novine ponovo su otvorili raspravu o afganistanskom sukobu u posebno osjetljivom trenutku.

Američka administracija trenutno je uključena u novi pokušaj pregovora o miru s talibanima, jer je Trumpov deklarirani cilj trajno povlačenje trupa koje su još uvijek prisutne na teritoriju Afganistana. Unatoč najavama o skorom sporazumu, kraj sukoba se nikako ne nazire, a dvije stranke su se nakon razdoblja zastoja tek vratile za pregovarački stol.

Scenarij koji se ponavlja, za kojeg su Amerikanci neprestano sigurni, barem na riječima, jeste da je mir u Afganistanu iza ugla, iako sve ukazuje suprotno. Iz dokumenata The Washington Posta, a koji se tiču istraživanja koje je od 2014. do 2018. godine proveo generalni inspektor za obnovu Afganistana, zapravo je isti scenarij.

Situacija na terenu bila je katastrofalna, vojno osoblje nije imalo ispravnu viziju o zemlji ni napretku rata, ali informacije koje su se širile unutar i izvan javnog mnijenja uvijek su bile pozitivne ili barem uljepšane.

Pogreške u Afganistanu

Da bi uopće ratovale u Afganistanu, Sjedinjene Države su prvo morale znati svoje neprijatelje, ali informacije koje su vojni dužnosnici tereni dobivali od svog pakistanskog saveznika, ili drugih izvora, nisu se smatrali pouzdanim. Dakle, američka administracija nije imala točnu predodžbu ni o tome tko će biti “neprijatelji” koji će biti poražen, kao što potvrđuju riječi koje je u memorandumu 2003. napisao Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane, kada je rekao „kako nema jasan koncept tko su negativci“.

Nepoznavanje ne samo neprijatelja, već i “prijatelja”, bila je još jedna slaba točka američke strategije. Vojna intervencija prvih godina rata je kasnije pretvorena u operaciju koja ima za cilj stabilizaciju kabulske vlade i vraćanje jedinstva i mira u zemlju, dvije strategije koje su se pokazale neuspješnima.

Američki dužnosnici nisu uspjeli u potpunosti obučiti afganistanske snage, a još manje nametnuti demokratski sustav zapadnog stila u zemlji koju je do tada prvo vodila monarhija, a kasnije socijalistička sekularna vlada bliska Sovjetskom Savezu. Nakon odlaska Crvene armije, zemlja je potonula u kaos u kojem su izbili sektaški sukobi i došlo je do podjele teritorija između ratnih poglavara.

Još jedna pogreška se tiče upravljanja sredstvima dodijeljenim za sukob u Afganistanu. U izjavi iz anonimnog svjedočenja službene osobe iz 2016. godine stoji „kako je vlada davala novac, govorila da se troši, a američke snage su to činile bez određenog cilja“.

Takvo ponašanje naštetilo je američkoj strategiji u Afganistanu, dajući život onome što je pukovnik Christopher Kolenda 2016. nazvao “kleptokracijom”, za što je “da bi prioritet afganistanske vlade postao održavanje ove kleptokracije u životu”.

Ne treba posebno spominjati da je većina novca kojeg su osiguravali američki porezni obveznici završavala u rukama „gospodara rata“, već obogaćenih proizvodnjom opijuma koju Amerikanci nisu uspjeli i nisu se ni trudili iskorijeniti. Štoviše, brojni su dokazi o tome kako američki marinci čuvaju nepregledna polja opijumskog maka, zasađenog uz same zidine njihovih vojnih utvrda u azijskoj zemlji.

Rat u Afganistanu tada traje 18 godina, a da američki ciljevi nisu postignuti. No, ovdje ne govorimo o „pobjedi“ koje nema niti je može biti, već o najopsežnijoj manipulaciji informacijama o američkoj kampanji, koja, ako bude prikazana onakvom kakva jest, može biti vjetar u leđa Donaldu Trumpu da povuče vojnike barem od tamo, što će mu biti jak adut na izborima 2020.

Naime, jučer je Chris Hayes u programu kanala MSNBC pozvao upravu da odmah okonča rat u Afganistanu, a Fox new je posvetio cjelovečernju emisiju o „nevjerici američke javnosti kako su 18 godina mogli vjerovati u informacije koje su im plasirali najveći mediji u zemlji“.

Kako je u svom izlaganju 2016. izjavio vojni savjetnik Bob Crowley, “istina ranije jednostavno nije bila dobrodošla”.

The Afghanistan Papers – Washington Post

Afganistanski papiriLažna izvješćaRat u Afganistanu
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
4 godine prije

Ali Avganistan Amerima služi da zaebavaju “Put svile” i sve Evroazijske integracije, plus odatle imaju kontrolu nad 5-6 velikih azijskih igrača. Nije cilj da se Avganistan umiri, ili osvoji, već samo da je NATO-tehnika tamo prisutna.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Afganistan je zakopao SSSR, poslije 10 godina, americki grob poslie 18 godina ce biti malo dublji.

eks
4 godine prije

Amerikenjcima nije stalo da dobiju rat, jer oni i nisu tamo zbog rata i terorizma, nego zbog droge. Najveći narko diler na svetu je CIA . Droga je izvor bogaćenja američke pohlepne elite, korumpiranih kongresmena i senatora , a ujedno, prljavi novac od droge služi i za finansiranje mnogih tajnih i javnih operacija koje izvode CIA, NATO i Pentagon. Naravno da glavnu reč u švercu i trgovini drogom ima CIA . Mnogi agenti i drugi dužnosnici iz redova CIA takodje su napunili džepove. Amerikenjcima, onima koji profitiraju od droge, odgovara da se “rat” u Avganistanu , kao do sada, vodi beskonačno. Uz to, njihove trupe su , u geopolitičkom smislu, tamo gde oni žele, a to je – u blizini Rusije . Ne verujem da će bilo ko, pa ni Tramp, uspeti da spreči ove pohlepne manijake , koji faktički vladaju Amerikom, da odu iz Avganistana.

Alex
4 godine prije

Političari u USA su glrdali holivudske filmove, dok je nokska ginula.

mars
4 godine prije

Da li je general Lute jos uvijek general ili su ga unaprijedili u narednika?

Suze Roni
4 godine prije

Gledam tekmu pa samo kratka intervencija. Ameri nisu stitili polja maka, nego su ih xx uvecali. Zadnju godinu vladavine talibana koji su nemilosrdno unistavali nasade,je bilo oko 8000ha pod makom. Prosle su godine procjene bile oko 350 000ha pod makom pa vi racunajte. Ameri su prvo opijum prebacivali u bazu u Kirgistanu, a kasnije su ih prebacivali sa long range transportnim avionima u baze na udaljenim destinacijama.Baza na Kosovu Bondsteel je vjerovatno jedna od tranzitnih destinacija za opijum. Sve je to pod kontrolom Kosher Nostre. Nema biznisa gdje se vrte milijarde $US, a da tamo nema nosonja.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Sad kad je Amerima “malo” zaškripalo u Afganistanu, red je da njeno Veličanstvo pošalje tajnog agenta 007 kao spasitelja, da on tamo na brzaka potamani “talibance”… On ne može da “omane”… Ako Bog da, gledat ćemo tu akciju brzo i na velikim ekranima, kao onomad kad je on sam “vratio” pitku vodu narodu Bolivije koji im je oteo neki pokvarenjak (nije to bila nikakva globalistička kompanija, ni slučajno)…

Max
4 godine prije

nitko nikad nije niti će pokoriti Afganistan Britanci i Sovijetski Savez su to osjetili na svojoj koži.

samo tako
4 godine prije

O čijoj to kleptokraciji priča poštovani general?
Domačina ili dragih gostiju…

neznalica
4 godine prije

I tko da im sad išta vjeruje. Nemaju poima zašto 18 godina ubijaju po Afganistanu i Irak nije imao ni atomsko ni kemijsko oružje.
Kolikim su generacijama oteli djetinstvo, mladost i radost. A zašto? Zbog američkog načina života, tamo negdje u americi?

Pi-zdro
4 godine prije

kako ćeš vratit trupe, onda moraš i smanjvat budžet za pentagon a oni to nevole …! on i jesu perjanica globalnog siledžije.

nessy
4 godine prije

Gledao sam USA dokumentarni film o americkim specijalnim postrojbama u Afganu. Domace stanovnistvo, vecinom, mrze talibane, jer su donjeli teror, okrutni serijat, i strasno nasilje. U pocetku, dobar dio stanovnistva je podrzavao USA, nadali su se napretku. Da skratim, nakon dugogodisnjeg angazmana amera u toj zemlji, sada ih domaci zovu “americki talibani”, nadam se da ne moram objasnjavati zasto. Naglasavam da je ovo bio Americki dokumentarac. I evo, na gornjoj slici, vidimo tri kolone USA vojnika, ona srednja je najupecatljivija. Zanima me, koliko mora biti ispran mozak mladica koji ide braniti USA, na drugi kraj svijeta? Ili on sam sebi prizna da je placenik, da je tu zbog novaca? Cinjenica je da dobar dio njih pristupi vojsci, da bi legalizirali svoj status u USA (ili da dobiju drzavljanstvo, ili da im budu oprostene robije). I to su donositelji demokracije i ljudskih prava? Ccc… Kako ono ide “Tata, nemoj me vise… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

“…američki ciljevi nisu postignuti.” A koji su američki ciljevi? Važno je za amere da se prime ove analize. Bolje ikad nego nikad. E, ne bi li došli do pitanja tko im upravlja vojskom i zrmljom. Nsime, već kad su Usa ušle u Afganistan, a proizvodnja maka ne porasla, nego skočila, stvari su bile poprilično jasne. Američki ratni stroj kao uvijek, – Libija, Sirija, krađa zlate i nafte, Afganistan, – droga, zadovoljava interese ” malih lupeža”, ali i onih ba vrhu piramide. A ti misle na najveći plijen na Zemlji: Rusiju i Sibir. Pa je i amer. prisutnost u Afganistanu prvenstveno u funkciji ‘Anakondinog zagrljaja’. A budući da su morali drpat i drugdje po svijetu, nisu za to područje mogli odvojiti više snaga. Ali, nebitno. To malo snaga što je tamo, lako se sredi. Daleko veći problem, prvo za susjede, pa onda za cijeli svijet je postojanje jedne takve devastirane države.… Čitaj više »

ad astra
4 godine prije

Afghanistan je vrlo interesantna tema i bit će još dugo. Svi komentiraju Afghanistan i zbivanja u njemu, a da ne samo da nisu bili tamo, već ga ne mogu pronaći na karti. Dosta država iz našeg okružja je slalo svoju vojsku tamo i bilo bi interesantno čuti nekog od direktnih sudionika. A dežurni mrzitelji su toliko destruktivni da su već postali dosadni i sami sebi. Nema više udaranja pluseva iste osobe s više adresa i nickova.

Janko
4 godine prije

Bio bi to izuzetan doprinos covecanstvu,kada bi velik deo americkih i evropskih novinara umesto sto su svoj profesionalizam i moral prodali i stavili u sluzbu raznim vojnim i politickim interesima, pisali istinu i razotkrivali lazi vojnih i politickih struktura.Davno bi se uocile posljedice tih ratova,silna migracija stanovnistva,kojoj se ne nazire kraj.Pa gledajte samo NATO i ove cirkusanti od politicara i generala koji stalno izmisljaju nove neprijatelje i napetosti,kako bi opravdali visoke izdatke za vojsku i svoje udobne fotelje.Raznim generalima i neodgovornim politicarima je to zivotna profesija,ali radi cega novinari trebaju lagati i siriti propagandu umjesto da budu u sluzbi istine i stvarnih cinjenica.Novac i profit,pokvarili su ljude i svijet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI