fbpx

“Afganistanski papiri”: Trumpova povijesna prilika da vrati trupe iz izgubljenog rata

Americki vojnici u Afganistanu

„Što mi pokušavamo učiniti u Afganistanu? Nismo imali pojma što radimo”, rekao je 2015. Douglas Lute, američki general koji se bavio strategijom u Afganistanu za vrijeme Georgea W. Busha, ali i za vrijeme uprave Baracka Obame.

Njegove riječi otkrivaju kako američka vlada stvarno nije imala pojma o ratu kojeg je započela 2001. godine u Afganistanu, a još je manje bila svjesna smjera i ishoda sukoba koji danas, nakon 18 godina, još nije završio. Izjava generala Lutea dio je istrage koju je objavio The Washington Post iz koje proizlazi kako je američka administracija oduvijek lagala o afganistanskom sukobu, predstavljajući javnosti uljepšanu sliku rata i iskrivljujući informacije koje je širila samo kako ne bi priznala istinu, a istina je da mir u Afganistanu pod američkom okupacijskom upravom i izvoz demokracije nisu ostvarivi ciljevi.

Što kažu “Afganistanski papiri”

Da su vlada i američka vojska lagali o napretku u ratu u azijskoj zemlji nije ništa novo, ali 2000 stranica dokumenata objavljenih nakon godina sudskih bitaka koje su pokrenule američke novine ponovo su otvorili raspravu o afganistanskom sukobu u posebno osjetljivom trenutku.

Američka administracija trenutno je uključena u novi pokušaj pregovora o miru s talibanima, jer je Trumpov deklarirani cilj trajno povlačenje trupa koje su još uvijek prisutne na teritoriju Afganistana. Unatoč najavama o skorom sporazumu, kraj sukoba se nikako ne nazire, a dvije stranke su se nakon razdoblja zastoja tek vratile za pregovarački stol.

Scenarij koji se ponavlja, za kojeg su Amerikanci neprestano sigurni, barem na riječima, jeste da je mir u Afganistanu iza ugla, iako sve ukazuje suprotno. Iz dokumenata The Washington Posta, a koji se tiču istraživanja koje je od 2014. do 2018. godine proveo generalni inspektor za obnovu Afganistana, zapravo je isti scenarij.

Situacija na terenu bila je katastrofalna, vojno osoblje nije imalo ispravnu viziju o zemlji ni napretku rata, ali informacije koje su se širile unutar i izvan javnog mnijenja uvijek su bile pozitivne ili barem uljepšane.

Pogreške u Afganistanu

Da bi uopće ratovale u Afganistanu, Sjedinjene Države su prvo morale znati svoje neprijatelje, ali informacije koje su vojni dužnosnici tereni dobivali od svog pakistanskog saveznika, ili drugih izvora, nisu se smatrali pouzdanim. Dakle, američka administracija nije imala točnu predodžbu ni o tome tko će biti “neprijatelji” koji će biti poražen, kao što potvrđuju riječi koje je u memorandumu 2003. napisao Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane, kada je rekao „kako nema jasan koncept tko su negativci“.

Nepoznavanje ne samo neprijatelja, već i “prijatelja”, bila je još jedna slaba točka američke strategije. Vojna intervencija prvih godina rata je kasnije pretvorena u operaciju koja ima za cilj stabilizaciju kabulske vlade i vraćanje jedinstva i mira u zemlju, dvije strategije koje su se pokazale neuspješnima.

Američki dužnosnici nisu uspjeli u potpunosti obučiti afganistanske snage, a još manje nametnuti demokratski sustav zapadnog stila u zemlji koju je do tada prvo vodila monarhija, a kasnije socijalistička sekularna vlada bliska Sovjetskom Savezu. Nakon odlaska Crvene armije, zemlja je potonula u kaos u kojem su izbili sektaški sukobi i došlo je do podjele teritorija između ratnih poglavara.

Još jedna pogreška se tiče upravljanja sredstvima dodijeljenim za sukob u Afganistanu. U izjavi iz anonimnog svjedočenja službene osobe iz 2016. godine stoji „kako je vlada davala novac, govorila da se troši, a američke snage su to činile bez određenog cilja“.

Takvo ponašanje naštetilo je američkoj strategiji u Afganistanu, dajući život onome što je pukovnik Christopher Kolenda 2016. nazvao “kleptokracijom”, za što je “da bi prioritet afganistanske vlade postao održavanje ove kleptokracije u životu”.

Ne treba posebno spominjati da je većina novca kojeg su osiguravali američki porezni obveznici završavala u rukama „gospodara rata“, već obogaćenih proizvodnjom opijuma koju Amerikanci nisu uspjeli i nisu se ni trudili iskorijeniti. Štoviše, brojni su dokazi o tome kako američki marinci čuvaju nepregledna polja opijumskog maka, zasađenog uz same zidine njihovih vojnih utvrda u azijskoj zemlji.

Rat u Afganistanu tada traje 18 godina, a da američki ciljevi nisu postignuti. No, ovdje ne govorimo o „pobjedi“ koje nema niti je može biti, već o najopsežnijoj manipulaciji informacijama o američkoj kampanji, koja, ako bude prikazana onakvom kakva jest, može biti vjetar u leđa Donaldu Trumpu da povuče vojnike barem od tamo, što će mu biti jak adut na izborima 2020.

Naime, jučer je Chris Hayes u programu kanala MSNBC pozvao upravu da odmah okonča rat u Afganistanu, a Fox new je posvetio cjelovečernju emisiju o „nevjerici američke javnosti kako su 18 godina mogli vjerovati u informacije koje su im plasirali najveći mediji u zemlji“.

Kako je u svom izlaganju 2016. izjavio vojni savjetnik Bob Crowley, “istina ranije jednostavno nije bila dobrodošla”.

The Afghanistan Papers – Washington Post

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Ali Avganistan Amerima služi da zaebavaju “Put svile” i sve Evroazijske integracije, plus odatle imaju kontrolu nad 5-6 velikih azijskih igrača. Nije cilj da se Avganistan umiri, ili osvoji, već samo da je NATO-tehnika tamo prisutna.

mane
Gost
mane
1 godina prije
Reply to  dulebg

Jeste to tacno, pitanje je zasto je taj izvestaj pusten sada. Da li slede promene u politici prema Avganistan iligeneralno prema svima

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  dulebg

nije svila nego pot ‘makova’ je oni vole ‘kolače’ od makovnjače… tu je se jednom engleska kruna u stara vremena najviše obogatila.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

@ Pi-zdro
Drug, engleska kruna se obogatila od opijuma iz Indije, koji su na silu ‘prodavali’ Kinezima za caj, srebro i svilu, uz casnu IstocnoIndijsku Kompaniju. U to doba, ne znam da li se mak uopce uzgajao u Afganu, mozda, za domacu upotrebu. Eksplozija uzgajanja maka u Afganu je pocela osamdesetih, nakon sto su im zarebala sredstva za borbu protiv SSSR-a. Naravno, uz pomoc CIA-e. Oruzje ne moze besplatno. Sto imate za ponuditi? Opijum? Moze, dogovorit cemo se. Postoji istinita prica o CIA agentu, koji je razvio mrezu za preradu Afganskog opijuma u heroin (uz pomoc Sicilianske mafije), te tako pomogao financirati rat protiv sovjeta. Isto djelovanje CIA je vec prije primjenila na istoku, Burma, Tajland, Laos, da bi pomogli domace ‘warlords’, u borbi protiv ljevicarskih snaga. Ako nekoga zanima, eto odgovora odakle poplava heroina u USA tih godina. Dalje, ista prica je sa poplavom kokaina, koji su dobijali od svojih saveznika u Latinskoj Americi u borbi protiv ljevicara. CIA i njeni ‘izvodjaci radova’, su glavni zasluzni za posast teskih droga u USA.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  dulebg

Srbi kažu, teško je nekom priznati, da je kurvin sin tj, da je cijelo vrijeme radio pogrešne stvari!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Afganistan je zakopao SSSR, poslije 10 godina, americki grob poslie 18 godina ce biti malo dublji.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Neće biti dublji, jer Rusi su u tom ratu u Afganistanu imali oko 45 000 mrtvih i mnogo veći broj ranjenih! Poslije njihovog povlačenja iz Afganistana je u tadašnjem SSSR-u vladala vrlo tmurna atmosfera, ali morali su “ćutati” jer nije bilo prevelike slobode govora!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Da i…kakve to veze ima sa ovim, kakve to posledice ima po ovo danas?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ima veze, jer je u današnjem svijetu sve povezano poraz Rusa u Afganistanu je ojačao Talibane i iznjedrio onog Osamu Bin ladena, koji je isplanirao napad na Nw york i Ameri su zbog toga napali Aftganistan itd.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Amerikenjcima nije stalo da dobiju rat, jer oni i nisu tamo zbog rata i terorizma, nego zbog droge. Najveći narko diler na svetu je CIA . Droga je izvor bogaćenja američke pohlepne elite, korumpiranih kongresmena i senatora , a ujedno, prljavi novac od droge služi i za finansiranje mnogih tajnih i javnih operacija koje izvode CIA, NATO i Pentagon. Naravno da glavnu reč u švercu i trgovini drogom ima CIA . Mnogi agenti i drugi dužnosnici iz redova CIA takodje su napunili džepove. Amerikenjcima, onima koji profitiraju od droge, odgovara da se “rat” u Avganistanu , kao do sada, vodi beskonačno. Uz to, njihove trupe su , u geopolitičkom smislu, tamo gde oni žele, a to je – u blizini Rusije . Ne verujem da će bilo ko, pa ni Tramp, uspeti da spreči ove pohlepne manijake , koji faktički vladaju Amerikom, da odu iz Avganistana.

робокап
Gost
робокап
1 godina prije
Reply to  eks

Ко се још сећа Вијетнамског рата и тзв.ЗЛАТНОГ ТРОУГЛА””из тог доба.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  робокап

Ja se sjećam onog prvog afganistanskog rata u kojem su ono što danas čine Ameri u to vrijeme radili sovjeti i oni su poslije par desetaka žrtava na svojoj strani podvijena repa pobjegli iz Afganistana!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Džeko….ne koristi ovaj portal za deziformisanje i laganje!!!

sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
Gost
sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
1 godina prije
Reply to  eks

Prva ti rečenica savršeno nadopunjuje ono gore od Eksa. Njima treba hors iz istog razloga kao i ciogusarima sa opijumskim ratovima to jest praviti od mladeži svjetske zombi populaciju, ko gusari od kineza onda, koja se neće buniti već će svaki dan trčati za šutom. Iz istog razloga su u Kolumbiji. Isto tako iz okupiren Palestinen kontroliraju svjetsku produkciju sintetičkih droga i kljukaju kaptagonom one jenkiciođihadworirorse.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Političari u USA su glrdali holivudske filmove, dok je nokska ginula.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Da li je general Lute jos uvijek general ili su ga unaprijedili u narednika?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Gledam tekmu pa samo kratka intervencija. Ameri nisu stitili polja maka, nego su ih xx uvecali. Zadnju godinu vladavine talibana koji su nemilosrdno unistavali nasade,je bilo oko 8000ha pod makom. Prosle su godine procjene bile oko 350 000ha pod makom pa vi racunajte. Ameri su prvo opijum prebacivali u bazu u Kirgistanu, a kasnije su ih prebacivali sa long range transportnim avionima u baze na udaljenim destinacijama.Baza na Kosovu Bondsteel je vjerovatno jedna od tranzitnih destinacija za opijum. Sve je to pod kontrolom Kosher Nostre. Nema biznisa gdje se vrte milijarde $US, a da tamo nema nosonja.

робокап
Gost
робокап
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

ПОТПУНО си у праву.Талибани су свели производњу сировина за опијум и хероин на свега 400 тона а сада се производи око 8-10000 тона.Свака част на коментару.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Sad kad je Amerima “malo” zaškripalo u Afganistanu, red je da njeno Veličanstvo pošalje tajnog agenta 007 kao spasitelja, da on tamo na brzaka potamani “talibance”… On ne može da “omane”… Ako Bog da, gledat ćemo tu akciju brzo i na velikim ekranima, kao onomad kad je on sam “vratio” pitku vodu narodu Bolivije koji im je oteo neki pokvarenjak (nije to bila nikakva globalistička kompanija, ni slučajno)…

Max
Member
Max
1 godina prije

nitko nikad nije niti će pokoriti Afganistan Britanci i Sovijetski Savez su to osjetili na svojoj koži.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Max

@ Max
Ima Ruski odlican ratni film o Afganu (9′ ceta), gdje sovjetski oficir objasnjava novacima; “utakmica svjetska carstva, misleci na UK i SSSR, rezultat, 0:2, za Afganistan. Ne mozes pokoriti ljude koji se radjaju i umiru sa oruzjem u ruci, trebaju malo vode i rize, a bore se na svom teritoriju, za svoju slobodu. Afganska plemena, kad ne ratuju protiv nikoga drugoga, ratuju medjusobno, rodjeni su kao ratnici i kao takvi umiru. Osim toga, citao sam USA izvore, sto su sve radili sovjetskim zarobljenicima, to je bolje ne opisivati, nevjerojatno su okrutni prema neprijatelju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  nessy

Gledao neki doku….pitali starog Talibana sa kime je teže ratovati, sa Sovjetima ili Amerima;”Eee, ono je bio rat, ovo danas je ništa.”.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  nessy

Hvala za preporuku nessy gledao ja na televiziji.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

O čijoj to kleptokraciji priča poštovani general?
Domačina ili dragih gostiju…

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije

I tko da im sad išta vjeruje. Nemaju poima zašto 18 godina ubijaju po Afganistanu i Irak nije imao ni atomsko ni kemijsko oružje.
Kolikim su generacijama oteli djetinstvo, mladost i radost. A zašto? Zbog američkog načina života, tamo negdje u americi?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  neznalica

@ neznalica

Znaju oni jako dobro zašto su tamo. To je tvornica love kakvu malo tko može imati. Džepovi se pune, porezni obveznici plaćaju.

A da se Ameri sutra povuku iz Afganistana, Talibani bi napravili pokolj kakav dugo nismo vidjeli. Kako god okreneš, sranje na kvadrat.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  neznalica

Ameri trenutno ne provode ne znam kako velike akcije u Afganistanu i Talibani ih većinom zaobilaze i ostavljaju na miru u njihovim bazama i većinom napadaju afganistansku režimsku vojsku i policiju!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Ameri odavno ne rade značajne akcije po Avganistanu i nisu mirni ni pišati izaći. Veliki deo su prepustili Talibanima a drže dijelove bogate rudnim bogatstvima i naravno od vlasti i saveznika štite polja Maka.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, daj mi molim te kaži koje to rudnike imaju Afganistanci? Daj mi pojasni i čuvanje maka. Vojska nema mandat boriti se protiv uzgajivača maka, a lokalna vlast kontrolira svoje područje i nijedna druga vlast ne može ući tamo. Mislim da si dosta toga pobrkao.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  neznalica

E vidi se da si neznalica, pa da te poučim! Ameri to rade zbog rušenja onih dvaju tornjeva u Newyorku i njihova čast je bila u pitanju! Glavni organizator tog napada u New yorku je bio terorist Osama Bin Laden koji se je sa svojim pristalicama skrivao u planinama Afganistana a na vlasti u Afganistanu su u to vrijeme kad su ga Ameri napali bili Talibani i to je bilo to traje i danas i sam bog zna kako dugo će još trajati! Prvi Irački rat je bio koliko toliko opravdan jer je poznato, da je Sadam Husein napao i okupirao Kuvajt a ugrožavao je i Saudijsku Aabiju i time i ključne zapadne interese! A drugi irački rat, kojega je započeo Buš mlađi, ne može se ničim opravdati! i to je bilo nepotrebno mrcvarenje iračkog naroda! Irak poslije prvog rata u kojem je njegova vojna moć bila praktično uništena nikoga više nije ugrožavao a to da je imao oružje za masovno uništavanje je bilo izmišljeno i služilo je tek kao smokvin list za napad na tu zemlju!

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

kako ćeš vratit trupe, onda moraš i smanjvat budžet za pentagon a oni to nevole …! on i jesu perjanica globalnog siledžije.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Gledao sam USA dokumentarni film o americkim specijalnim postrojbama u Afganu. Domace stanovnistvo, vecinom, mrze talibane, jer su donjeli teror, okrutni serijat, i strasno nasilje. U pocetku, dobar dio stanovnistva je podrzavao USA, nadali su se napretku. Da skratim, nakon dugogodisnjeg angazmana amera u toj zemlji, sada ih domaci zovu “americki talibani”, nadam se da ne moram objasnjavati zasto.
Naglasavam da je ovo bio Americki dokumentarac.
I evo, na gornjoj slici, vidimo tri kolone USA vojnika, ona srednja je najupecatljivija.
Zanima me, koliko mora biti ispran mozak mladica koji ide braniti USA, na drugi kraj svijeta? Ili on sam sebi prizna da je placenik, da je tu zbog novaca? Cinjenica je da dobar dio njih pristupi vojsci, da bi legalizirali svoj status u USA (ili da dobiju drzavljanstvo, ili da im budu oprostene robije).
I to su donositelji demokracije i ljudskih prava? Ccc… Kako ono ide “Tata, nemoj me vise braniti”.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  nessy

Sto reci,kad nasa se presjednica u NATO unifornmi slika u Afganistanu pod parolom, da su nasi tamo radi sirenja demokracije.,pitam se koje i cije i za cije interese.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Janko

@ Janko
Kokos, kao sto rijec kaze, ima mozak, kokosi. Moze se truditi, ali cim otvori usta, potvrdi prethodno cinjenicu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…američki ciljevi nisu postignuti.”
A koji su američki ciljevi?
Važno je za amere da se prime ove analize. Bolje ikad nego nikad.
E, ne bi li došli do pitanja tko im upravlja vojskom i zrmljom. Nsime, već kad su Usa ušle u Afganistan, a proizvodnja maka ne porasla, nego skočila, stvari su bile poprilično jasne.
Američki ratni stroj kao uvijek, – Libija, Sirija, krađa zlate i nafte, Afganistan, – droga, zadovoljava interese ” malih lupeža”, ali i onih ba vrhu piramide. A ti misle na najveći plijen na Zemlji: Rusiju i Sibir.
Pa je i amer. prisutnost u Afganistanu prvenstveno u funkciji ‘Anakondinog zagrljaja’.
A budući da su morali drpat i drugdje po svijetu, nisu za to područje mogli odvojiti više snaga.
Ali, nebitno. To malo snaga što je tamo, lako se sredi.
Daleko veći problem, prvo za susjede, pa onda za cijeli svijet je postojanje jedne takve devastirane države. I nije jedina. Samo kod njih to najdulje traje, a izraz ‘upropašteno djetinjstvo’ je drugi način za reći: Neobrazovane generacije stanovništva. A koji se šalju u eu. Morbidni umovi.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Afghanistan je vrlo interesantna tema i bit će još dugo. Svi komentiraju Afghanistan i zbivanja u njemu, a da ne samo da nisu bili tamo, već ga ne mogu pronaći na karti. Dosta država iz našeg okružja je slalo svoju vojsku tamo i bilo bi interesantno čuti nekog od direktnih sudionika. A dežurni mrzitelji su toliko destruktivni da su već postali dosadni i sami sebi. Nema više udaranja pluseva iste osobe s više adresa i nickova.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ ad astra

Što te interesira? Imam kolegu koji je bio dolje.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Upletenost Amera u uzgoj droge. Funkcioniranje lokalne vlasti i odnos s Amerima. Utjecaj religije na svakodnevni život. Hvala.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@ Ad astra

Imaš prevelike želje. Države s malim brojem osoblja jedva idu na patrole, a kada idu, ne žele ići, ali nemaju izbora. Ne znaš tko će zapucati. Onaj tko je od granate izgubio nekoga od obitelji ili se netko ubacio. Ameri su poput zasebne vojske tamo osim što se koristi najviše njihove tehnike za podršku na terenu. Nitko ne zna za nikakve operacije Amera jer oni koordiniraju sami sa sobom, a svi ostali njima polažu račune. Ništa se ne radi bez lokalne vlasti, ako je išta vezano uz bilo kakvo naselje ili civile. Ostale patrole se naravno ne najavljuju nikome jer se zna da informacije uredno cure, ali nitko po tome ništa ne radi niti pita.
Što se tiče ljudi, to je doslovce srednji vijek. Prvo pleme pa onda religija. Ništa ih ne brine. Ni higijena, ni obrazovanje niti oni sanjaju o nekakvom napretku. U vojsku idu većinom zbog para. Isto kao i ovi naši dolje.

Za ostale informacije ćeš morati nekog generala za rukav potegnuti.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury pričaš gluposti.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Ivo

@ Ivo

A što si ti toliko lijen da me ispraviš?

sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
Gost
sdfvoiaevnasidvniuasdnvusnducasdcasdcas
1 godina prije
Reply to  Mercury

To ti je Đeki a ne Ivo.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury hvala.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra
Jadan covjek je podjeljena licnost, javi se kao Jack, a onda preuzme Ivo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  nessy

To nije istina ja ne pišem pod drugim nickovima”!!! To moram odlučno demantirati!

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Bio bi to izuzetan doprinos covecanstvu,kada bi velik deo americkih i evropskih novinara umesto sto su svoj profesionalizam i moral prodali i stavili u sluzbu raznim vojnim i politickim interesima, pisali istinu i razotkrivali lazi vojnih i politickih struktura.Davno bi se uocile posljedice tih ratova,silna migracija stanovnistva,kojoj se ne nazire kraj.Pa gledajte samo NATO i ove cirkusanti od politicara i generala koji stalno izmisljaju nove neprijatelje i napetosti,kako bi opravdali visoke izdatke za vojsku i svoje udobne fotelje.Raznim generalima i neodgovornim politicarima je to zivotna profesija,ali radi cega novinari trebaju lagati i siriti propagandu umjesto da budu u sluzbi istine i stvarnih cinjenica.Novac i profit,pokvarili su ljude i svijet.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik