Afrika odbacuje kolonijalni franak – Pariz bivšim kolonijama pristao dati rezerve

Obala bjelokosti - tržnica
15 komentara

U srpnju ove godine smo izvijestili da je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (CEDEAO) održala važan sastanak na vrhu u Abidjanu, Obala Bjelokosti, na kojem je riješeno stvaranje zajedničke valute za 13 zemalja članica koje zajedno čine ukupno 350 milijuna ljudi. To znači spremnost da se potkopa dominantna pozicija koju je tradicionalno imao sustav takozvanog “CFA franka”, instrumenta projekcije francuskog utjecaja na području kojim je Pariz dugo upravljao kao ogromnim kolonijalnim carstvom. Afričkim zemljama je u njihovim naporima podršku dala Kina.

CEDEAO je “transverzalna” asocijacija temeljena na sustavu CFA franaka i okuplja bivše francuske kolonije koje se njime koriste. To su Benin, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja Bisao, Mali, Niger, Senegal, Togo i bivše britanske kolonije Nigerija, Gana, Siera Leone i portugalski Cape Verde. Ove zemlje su kroz kolonijalni ugovor dužne 85% svojih novčanih rezervi davati Središnjoj banci Francuskoj.  Procjenjuje se da Francuskoj takozvani „kolonijalni porez“ svake godine donosi oko 500 milijardi CFA.

Ovo su ključne stavke „Kolonijalnog pakta“ iz 1950. godine:

  • Kolonijalni dug: Sve novonastale “nezavisne” države trebaju otplatiti infrastrukturu koju im je Francuska izgradila tijekom kolonizacije;
  • Nacionalne rezerve: Sve bivše kolonije svoje novčane rezerve moraju deponirati u Središnjoj banci Francuske. Gruba je procjena da Francuska godišnje “ubere” oko 500 milijardi CFA od zemalja koje praktički i nemaju pristup svome novcu.
  • Prirodni resursi: Francuska ima ekskluzivno pravo na novootkrivene prirodne resurse na teritorijama bivših kolonija.
  • Javni natječaji: Bivše kolonije na natječajima moraju dati prednost francuskim kompanijama.
  • Vojska i vojni savezi: Svi koji žele steći čin u vojskama svojih zemalja moraju proći obuku u Francuskoj. Države su obvezane na savezništvo s Francuskom u slučaju rata i imaju zabranu ulaska u vojne saveze s drugim zemljama.
  • Službeni jezik: Obveza je da francuski bude službeni jezik tih zemalja i da se koristi kao jezik u obrazovnom sustavu.
  • Podnošenje računa: Spomenute države Francuskoj moraju slati godišnja izvješća o svojim financijskim stanjima.

Prvi korak je učinjen – Afrika se udaljava od kolonijalnog franka

Kao što je bilo očekivano,  na posljednjem sastanku čelnika bivših francuskih kolonija se Afrika odmaknula od CFA franka. Valuta, hvaljena zbog svoje sposobnosti održavanja novčane bilance koja se drugdje na kontinentu ne može postići, uvijek je bila uzrok prekomjernog uplitanja Francuske u afričku ekonomiju. Međutim, jučer je na konferenciji u Abidjanu, na kojoj je sudjelovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, učinjen prvi korak.

Na čelu središnje banke koja je zadužena za upravljanje međunarodnom valutom više neće biti francuski ekonomist, a zemlje Afrike i države koje sudjeluju u monetarnom sustavu više neće morati držati 50% svojih rezervi u trezorima Banke Francuske kao zalog za CFA franak.

Pariz drhti?

Nove odredbe, uz postupne primjene u narednim godinama, ugrožavaju financijsku stabilnost Pariza, koji je zbog ogromnog javnog duga uvijek imao koristi od afričke monetarne politike. Povratak rezervi afričkih zemalja u domovinu je najveći udarac za Banku Francuske, koja je do sada mogla koristiti rezerve crnog kontinenta kada i kako je htjela za pokretanje francuskog gospodarstva.

Sporazum je sklopljen zbog još većeg rizika za Pariz, koji je mogao biti blokiran u bivšim kolonijama u i ostalim dijelovima „Kolonijalnog pakta“, što bi uzrokovalo još veći problem dostupnosti sredstava. Uvjetno rečeno „kompromisno rješenje“ omogućava Parizu da apsorbira udarac s manje problema i manje rizika za svoju ekonomiju, koju godinama podržava afričko bogatstvo.

Za afričke zemlje koje se oslobađaju valute u francuskom stilu, mogućnost raspolaganja vlastitom valutom omogućit će financijske manevre bez francuskog uplitanja u sferi donošenja odluka. Iako se mora naglasiti da je tečaj lokalne valute i dalje vezan za euro, Francuskoj će sada biti teže popuniti financijske praznine i izgubit će polugu međunarodne ucjene.

Istovremeno, afričke države bi nastavile uživati jamstva koja im nudi pokriće Banke Francuske, ali Pariz neće moći utjecati na prirodu njihovih trgovinskih odnosa s ostatkom svijeta.

Pariz gubi vlast nad CFA frankom

Sporazum, postignut konsenzusom 14 zapadnoafričkih zemalja, trenutno ne uključuje zemlje središnjeg bloka, na koje će se i dalje primjenjivati prethodne odredbe. Međutim, uskoro će se ove prilagodbe primijeniti i na ostalih šest afričkih ekonomija. Ne treba zaboraviti da glavne rezerve ima Kamerun, koji nije u grupi zemalja koje su trenutno s Parizom razgovarale o monetarnom ugovoru.

Korak vrijedan kao nacionalno oslobođenje oružjem, možda i više

Rastuće međunarodne napetosti jednostavno nisu omogućile Macronu dodatnu odgodu i kupovanje vremena. Uzevši u obzir njegove trenutne bitke na više frontova, uključujući onu najtežu, unutar Francuske, logično je zaključiti da i nije mogao postupiti drugačije od prihvaćanja novih uvjeta bivših kolonija.

Iako sporazum Afriku još nije učinio potpuno neovisnom od Francuske, on je označio važan korak u ekonomskoj i financijskoj povijesti bivših francuskih kolonija, odlučnijih više nego ikad da jednog dana postanu potpuno neovisne od Pariza.

All Africa

Adieu la France – Kina je spremna potkopati kolonijalni CFA franak u Africi

CFA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Iliti kako je Francuska unovcila Afriku.

šeronja
4 godine prije

kolonijalizam u novom ruhu

Rolling Bluesman
4 godine prije

Uzmes crnca, pofarbas mu mozak u bijelo, postavis ga kao predsjednika neke zapadnoafricke zemlje i imas slobodnu nezavisnu koloniju.

Siniša
4 godine prije

Zbilja nevjerovatno, i posle kolonije opet kolonija samo sa prividom slobode;ta sloboda je čista dioba bogatstva tih zemalja između kolonijalnih vlasti i domaće elite.

nekoime
4 godine prije

A Macron svako malo bleji o kršenju ljudskih prava u Siriji, Rusiji, Kini, Iranu…..

Ivo
4 godine prije

Liberte, egalite, fraternite.

Ghovna lažljiva dvolična.

Zvrk
4 godine prije

Za te zemlje je prestanak blokovske podjele postao poguban. Bar su tada djelovale konkurentno i bile neki faktor. Sada su prezadužene sa neoliberalnim režimima, skupoćom cijena za odabrane, padom standarda i očekivanog životnog vijeka.

Lucija
4 godine prije

“Ove zemlje su kroz kolonijalni ugovor dužne 85% svojih novčanih rezervi davati Središnjoj banci Francuskoj… Francuskoj… svake godine donosi oko 500 milijardi CFA.”
!!! Ljudi. Još jedna laž koju smo učili u školi o dekolonizaciji.
A pogledajte i druge stvari nabrojene…

Weteran
4 godine prije

Franak je zamenjen sa Evrom, i sada je CFA derivat Evra.
A kako je to na Brdovitom Balkanu?
Teritorije gde je Evro valuta: Crna Gora i na teritoriji Kosova.
Teritororije gde su domaće valute direktan derivat Evra (kao i CFA): Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska.
Učili smo i danas učimo decu da je poslednja kolonijalna teritorija u Evropi bio Kipar?

Ti Kej
4 godine prije

Jao opet ove davno demantirane gluposti!! Cijelu Afriku da okreneš naglavačke ne bi se istreslo 500 milijardi…Da ste izmislili 500 milijuna možda bi vam lažna riča prošla; s nebuloznim ciframa se odma pali fact chech lampica

ČOBAN
4 godine prije

Nitko neće početi od nule,Prekrižiti sve i gledati svoje mogućnosti,to može samo domorodac koji raspoznaje prirodne mogućnosti svog okruženja,ne pristaje na pritiske zapada i mogućnosti imaginarnog života u blagostanju koje se pokaže kao robovanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.